Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
28 март 2006
Мислења
17.904
Поени од реакции
12.456
Ако живеете во минатото...ваша работа. И неверата (од погоре сликите) и други гооолеми настани без некоја религиозна инспирација, без некој бог да води војни... докажано е дека е исто така многу гадна.

Пак се чувствува "инфантилност" во овој дел од дискусиите. пред се, за да обвиниш некого преку генерализирање за злосторство е нешто многу глупо. И згора на тоа да се навраќаш секогаш на тој период е уште поглупо. Што ви сторил некој православен во вашите животи, дали вам ви сторил такво зло???

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Ако живеете во минатото...ваша работа. И неверата (од погоре сликите) и други гооолеми настани без некоја религиозна инспирација, без некој бог да води војни... докажано е дека е исто така многу гадна.

Пак се чувствува "инфантилност" во овој дел од дискусиите. пред се, за да обвиниш некого преку генерализирање за злосторство е нешто многу глупо. И згора на тоа да се навраќаш секогаш на тој период е уште поглупо. Што ви сторил некој православен во вашите животи, дали вам ви сторил такво зло???
Такво не. Ми сториле зло луѓе. Никад не ми била на памет нивната конфесија.

Од друга страна христијанството и исламот имаат направено ужасни ѕверства. Јас ли сум крив за нив - не!

Религиите се криви.

--- надополнето ---

Никој од атеистите не ги обвинува христијаните или муслиманите. Ги обвинуваме РЕЛИГИИТЕ.

Не си ја ишкај мувата.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Каде е тука попот и оправданоста да носи и користи оружје?
Е па, DBack, е па само го потврдуваш мојот претходен став дека фотката е финта извадена од контекст! Сега испаѓа дека попот од фотката не само што го ставил пиштолот во рака, туку сега попот носел и користел пиштол! Ајдеееее!....Па попов само што не почнал да масакрира наоколу!.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.904
Поени од реакции
12.456

Никој од атеистите не ги обвинува христијаните или муслиманите. Ги обвинуваме РЕЛИГИИТЕ.

Не си ја ишкај мувата.
дај да те цитирам, да не ме искараш дека сум се провлекол онака :)

Ми сториле зло луѓе.
Епа луѓето Дибек, луѓето. А дали тие ќе прифатат некоја религија или ќе го цитираат Ниче и Декарт не е битно ако се тапа луѓе. Ако во име на религија убие или е физички насилен (као на плоштадот и за џамијата и за црквата), прашање е дали заслужува да е следбеник на таа религија. Деновиве оние насилства кои ги исчитав низ црните хроники не се од религиозна природа, без разлика во што и дали веруваат тие луѓе.

Инаку Дбацк, спомна еднашка за намалениот број од оние правите верници...сигурно е тој податокот. А знаеш кои се причините?
тешко е да пробуваш да држиш рамнотежа меѓу материјалното и духовното, меѓу животот сега и наградата сега за доброто за себе и блиските сега...и после овој живот. Гледаш неправди, гледаш дека материјалното ќе му даде можност на твојот оффспринг...

Затоа, покрај самото устројство на државите, и ради вакви причини има толку отпадници и уште толку номинални верници.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
И што е позитивната страна на христијанството?
Дали постои такво нешто, и ако постои дали може да се дефинира?
Како припадноста кон оваа религија влијае врз верниците?

--- надополнето ---

дај да те цитирам, да не ме искараш дека сум се провлекол онака :)

Епа луѓето Дибек, луѓето. А дали тие ќе прифатат некоја религија или ќе го цитираат Ниче и Декарт не е битно ако се тапа луѓе. Ако во име на религија убие или е физички насилен (као на плоштадот и за џамијата и за црквата), прашање е дали заслужува да е следбеник на таа религија. Деновиве оние насилства кои ги исчитав низ црните хроники не се од религиозна природа, без разлика во што и дали веруваат тие луѓе.

Инаку Дбацк, спомна еднашка за намалениот број од оние правите верници...сигурно е тој податокот. А знаеш кои се причините?
тешко е да пробуваш да држиш рамнотежа меѓу материјалното и духовното, меѓу животот сега и наградата сега за доброто за себе и блиските сега...и после овој живот. Гледаш неправди, гледаш дека материјалното ќе му даде можност на твојот оффспринг...

Затоа, покрај самото устројство на државите, и ради вакви причини има толку отпадници и уште толку номинални верници.
Кои се прави и криви верници?
Зошто никој не си го копа окото како што се бара во Новиот завет, во случај на блудни мисли кон некоја која не му е сопруга?
Дали христијаните ги поучуваат децата да немаат пред и вон брачен секс и да не се оддаваат на самоблуд?
Тоа се бара од верникот.
Од друга страна за пост и погребни ритуали Писмото не е децидно.
Не е верник оној кој не јаде месо пред Велигден туку оној кој нема да има секс до брак.
Писмото си е јасно...

За кое христијанство правиме мубет треба да се утврди, дали за она кое се базира на Писмото и Објавата или некое друго, сосема непознато, изнедрено во фантазиите на навивачите, секој по своја потреба.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Прашања до христијаните:
Зошто Бог не се појави пред поголема маса на луѓе ?
Зошто се појавува на поединци, и од кај да знам дека не бил ѓаволот па ги излажал да мислат дека е Бог ?

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
[/COLOR]Никој од атеистите не ги обвинува христијаните или муслиманите. Ги обвинуваме РЕЛИГИИТЕ.

Вистина или лага? Кого обвинуваш, Христовата Црква или Јоан?

Провери:
„Атеист

Не него на тебе мислеше ѓубре едно католичко неписмено. Прибери си го јазикот зш резил ќе те направам јавно на форумов.“

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244

Провери:
„Атеист

Не него на тебе мислеше ѓубре едно католичко неписмено. Прибери си го јазикот зш резил ќе те направам јавно на форумов.“
Добро бе он е од некоја друга религија(не-христијанска) затоа плука по христијанството.
Не дека е стварно атеист.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921

Провери:
„Атеист

Никаде тоа јавно на форумов не сум го напишал. Не измислувај.

--- надополнето ---

Добро бе он е од некоја друга религија(не-христијанска) затоа плука по христијанството.
Не дека е стварно атеист.
Доста бе ти верник еден, нон стоп ме прекрстуваш. Кога ќе ми треба кум, ќе те викнам

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33

Јас ова порака ја добив од тебе.
Или сега лажеш или пак некој го користи твојот профил и пишува. Но изгледа ќе е она првото. А и не си ставај на душа. Мене можеш колку што ти е милина и волја да ме навредуваш со најгрдите и најподлите зборови и изрази што ќе ти дојдат на памет.

п.с. Се што ти лежи на душа пиши го на форумов, не ми испраќај ПП.

--- надополнето ---

--- надополнето ---

Доста бе ти верник еден, нон стоп ме прекрстуваш. Кога ќе ми треба кум, ќе те викнам
......................

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Јас ова порака ја добив од тебе. Или сега лажеш или пак некој го користи твојот профил и пишува. Но изгледа ќе е она првото. А и не си ставај на душа. Мене можеш колку што ти е милина и волја да ме навредуваш со најгрдите и најподлите зборови и изрази што ќе ти дојдат на памет.
п.с. Јас не лажам.
1. Дали ти ги знаеш правилата на Форумов? Изгледа сакаш да заработиш бан.
2. Ако тврдиш дека јас на Форумов сум го напишал тоа јавно тогаш лажеш.

--- надополнето ---

Договорено :)
Дај боже да треба...не одбивам.
Дотогаш не ме прекрстувај. А за кумство се договоривме. Обавезно те барам.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Како бе не се појави, па е појави пред цел јудејски народ...Но едните Го прифатија и Му поверуваа а другите Го распнаа.

--- надополнето ---

Зошто се појавува на поединци, и од кај да знам дека не бил ѓаволот па ги излажал да мислат дека е Бог ?
Бог им се јавува на поединци, оти тие поединци се достојни да Го видат Бога.

Како ќе знаеш да ли Ти се појавил Бог или лукавиот? Просто и едноставно: ако Ти се јави Бог, твојата душа ќе го доживее тој настан како средба меѓу Творецот и творението и на таа средба, самиот ќе увидиш дела стоиш пред Твојот Творец, и ќе ја видиш сета Твоја расипаност. Ако Ти се јави лукавиот, ќе почувствуваш неприроден страв и ќе сакаш за збришеш што подалеку од местото на средбата.

--- надополнето ---

И што е позитивната страна на христијанството?
.
Позитивноста е и лична и колективна.

--- надополнето ---

Дали постои такво нешто, и ако постои дали може да се дефинира?
Може: се дефинира како желба за лично охристовување, лично обожение (не „обожување„).

--- надополнето ---

И
Како припадноста кон оваа религија влијае врз верниците?

Влијае: со прифаќањето на верата Христова, секкој поединец минува низ преумување и менување на своето вкупно битие од отпаднато во богоподобно.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Бог им се јавува на поединци, оти тие поединци се достојни да Го видат Бога.

Како ќе знаеш да ли Ти се појавил Бог или лукавиот? Просто и едноставно: ако Ти се јави Бог, твојата душа ќе го доживее тој настан како средба меѓу Творецот и творението и на таа средба, самиот ќе увидиш дела стоиш пред Твојот Творец, и ќе ја видиш сета Твоја расипаност. Ако Ти се јави лукавиот, ќе почувствуваш неприроден страв и ќе сакаш за збришеш што подалеку од местото на средбата.

Oд кај да знам за другите ?
Ако сум бил у присуство на Бог па да знам јас лично, вака треба да му верувам на Мојсеј, или на апостолите или на незнам уште кој.
Како да бидам сигурен дека сите тие не биле во сојуз со лукавиот ?
Викате библијата е божја реч.
Од кај сте сигурни ?
Ви се јавил Бог на вас па да ви каже ?

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Прашања до христијаните:
Господ Бог е жив и секогаш е присутен во својата Црква. Ако навистина имаш желба да се сретнеш со Исус Христос тоа можеш да го оствариш во Католичката и Православната Црква. Едноставно само треба да го побараш. И не заборавај, Бог не е човек, Бог не ти должи ништо, ти и јас сме тие кои имаме потреба од Него.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom