- Член од
- 5 септември 2007
- Мислења
- 3.848
- Поени од реакции
- 960
Еве едно пророштво од старозаветниот библиски пророк Исаија кој инспириран од Бог пророкувал 700-800 години пред Исус да се роди:Не постои јасно пророштво од пејгамберите дека Иса а.с ќе биде распнат и воскреснат.
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]"А Тој ги понесе нашите болести, ги зеде врз себе нашите болки, додека ние сметавме дека Бог Го бие и Го понижува. За нашите престапи беше прободен, сотрен, за нашите беззаконија. Казната за нашиот мир падна врз Него, преку Неговите рани ние се исцеливме. Сите скитавме како овци, и секој одеше по својот пат. А Господ ги вложи на Него беззаконијата на сите нас. [/FONT][FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Го измачуваа, а Тој оставаше, и не ја отвори Својата уста. Го одведоа како јагне на колење; како овца нема, пред оние што ја стрижат, не ја отвори Својата уста. Со сила и со суд се ослободија од Него, и кој ќе го искаже Неговиот род? Да, од земјата на живите го отстранија Него, за гревовите на Неговиот народ, го ранија на смрт. Му го одредија погребението меѓу злочинците, а Неговиот гроб беше при богатите, иако не направи неправда, ниту пак устата Му изусти лага.[/FONT][FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]"
(Исаија 53:4-9, Библијата, 8 век пред Христос)[/FONT]
Ајде сега одиме збор по збор објаснување на ова пророшво, за да се уверите дека тоа недвосмислено се однесува на Исус Христос и само на Него:
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]1. Според Библијата болестите се последица на гревот. Христос лекуваше илјадници болни со изреката "Гревовите ти се опростени". На тој начин тој ги понесе гревовите и болестите на луѓето врз Себе, заковувајќи ги потоа на Голготскиот крст.[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]2. Христос е прободен на Голготскиот Крст[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]3. Изразот "Казната за нашиот мир падна врз Него" е всушнсот евангелието - радосната вест, дека Христос беше жртвуван за нашите гревови, дека казната што ние ја заслужувавме Тој доброволно ја зеде врз себе - љубовта на Бог која воедно ја задоволува и совршената Божја правда.[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]4. Нашите безаконија/гревовите беа вложени (ставени) врз Него - Христос.
[/FONT][FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]5. Кога Исус го мачеа, Тој оставаше (не даде отпор)[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]6. Кога го испрашуваа Тој не ја отвори Својата уста (не одговараше)[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]
"И (Ирод) Му поставуваше многу прашања, но Тој (Исус) не му одговори ништо." (Лука 23:9)[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]"Затоа Пилат Му рече: „Мене ли не ми зборуваш?" (Јован 19:10)[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]7. Со сила и суд се ослободија од Него (Пилат и народот му судеа)[/FONT]
"Затоа Пилат Му рече: „Мене ли не ми зборуваш? Не знаеш ли дека имам власт да Те распнам и дека имам власт да Те ослободам?" (Јован 19:10)[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]"Пилат пак им рече: „Какво зло направил?” Но тие извикаа уште посилно: „Распни Го!”" (Марко 14:15)[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]8. Умре за гревовите на Неговиот народ (христијаните)[/FONT]
"Зашто Бог толку го возљуби светот, што Го даде Својот Единороден Син, та секој, кој верува во Него, да не загине, туку да има вечен живот." (Јован 3:16)[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]"Утреден Јован Го виде Исуса како доаѓа при него и рече: „Еве Го Божјото Јагне, Кое ги зема гревовите на светот!" (Јован 1:29)[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]"Љубовта е во ова: не дека ние сме Го возљубиле Бога, туку Тој нè возљуби нас и Го испрати Својот Син како жртва помирница за нашите гревови." (1 Јованово 4:10)[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]9. Беше распнат меѓу двајца злочинци (разбојници)[/FONT]
"И со Него распнаа двајца разбојници; едниот оддесно, а едниот одлево, до Него." (Матеј 15:27)[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]10. Беше погребан меѓу богатите (во гробот на богатиот Јосиф од Ариматеја)
[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]"А кога се стемни, дојде богат човек од Ариматеја, по име Јосиф, кој и самиот беше Исусов ученик; тој отиде при Пилата и го побара Исусовото тело. Тогаш Пилат нареди да му биде дадено. И Јосиф го зеде телото, го завитка во чисто платно и го положи во својот нов гроб, што го беше издлабил во карпа. И навали голем камен на гробната врата и си отиде." (Матеј 27:57-60)[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]11. Исус не направил ни една неправда во Својот живот.[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]12. Исус не изусти ни една лага во Својот живот.[/FONT]
"А главните свештеници и целиот Синедрион бараа лажно сведоштво против Исуса, за да Го убијат, и не најдоа, иако дојдоа многу лажни сведоци." (Матеј 26:59-60)[/FONT]
Еве ти едно пророштво каде што се пророкува Христовото воскресение:
"Зашто нема да ја оставиш мојата душа во Подземјето, ниту ќе дозволиш твојот Светец да види гниење." (Псалм 16:10, Библијата, 10 века пред Христос)
Прочитај повеќе за пророштвата на овој линк: http://www.veronauka.com.mk/isus/messianics.html
Историјата не познава насилно ширење на христијанството дури до 4 век (до Константин). Христијаните никогаш не земале меч во рака. Напротив, императорите земале меч во рака и ги прогонувале, но тие, не возвраќале со меч - туку верата ја ширеле само со збор како што и нивниот Учител Исус Христос ги научи.По неговото исчезнување од овој свет, Христијанството е насилно ширено,
Откако Константин го направил христијанството државна религија, потоа тоа станало перверзија. Но тоа нема врска со вистинските христијани кои си продолжиле (независно од Константин) да си ја негуваат изворната библиска вера.
Прашај ја наставничката па историја, или професорката (доколку си средно) и ќе ти објасни. Ако нешто е добро документирано од раната историја, тогаш сигурно тоа се крвавите прогонства на христијаните.тие што ги имаш спомнато дека умреле не давајќи ја верата во Христа, не е така.
Насилно почнал да христијанизира Константин во 4 век, но пред тоа христијанството не се ширело насилно, а ниту можело да се шири насилно затоа што тоа воопшто и не било никаква силаНасилно се Христијанизирани иако Иса а.с никаде ама баш никаде не спомнал Христијанство за вера.
![Насмевка :) :)](/styles/default/xenforo/smilies/smile.png)
Христос никаде не ја именувал Својата вера. Христовото учење е наречено "христијанство" заради нејзиниот основач - Христос, слично како што и Марксизмот е наречен заради Маркс, Конфучизмот е наречен заради Конфучие итн.
Црквата дојде на власт после 4 век, откако Константин го легализираше христијаството и од него направи државна религија. Пред тоа христијанството било прогонувана религија, а христијанските водачи биле безмилосно убивани од суровите римски императори.Црквата беше на власт тоа време. На црквата и одговараше да биде на власт.
Прочитај го мојот предходен коментар. Не постои ниту еден црковен концил каде што се "одбирани евангелија". Тоа е една ноторна и смешна лага на муслиманите, на која не и се смееме само ние, туку им се смее историјата. 4те евангелија си постоеле во црквата и биле сметани како веродостојни уште на почетокот на вториот век, а тоа се цели два века пред Константин и првиот вселенски собор во Никеја - каде што муслиманите тврдат дека "се избирале евангелиајта"Како од 63 Евангелија се одбрани само 4 и така е направен новиот завет ?
![Насмевка :) :)](/styles/default/xenforo/smilies/smile.png)
Но тоа не е точно. Таму воопшто не станало ниту збор за евангелијата или Новиот Завет. Таму се дискутирала само природата и вечното постоење на Исус Христос, имено дали тој поттекнува од вечноста или пак бил создаден во конечното минато како што тврдел Ариј.
На луѓето не им одговара Иса да е Месија и никој не го направил Месија. Тој си бил Месија и ќе си останел таков без никој да го верувал тоа.Зошто на луѓето им одговарало Иса а.с да го направат Месија, кој се жртвувал ?
Христос се жртвувал и бил распнат за нашите гревови. Тоа го велат пророштвата, тоа го вели историјата. Тоа е вистина, без разлика што некој (Мухамед) 600 години подоцна му текнало да измислува поинаква историја.
Не го направија. Имаш погрешно (исламско) разбирање на Тројството.Зошто го направија дел од тројцата ?
Доколку истражуваш, ќе видиш дека не е така. Но јас, со моето скромно но доволно знаење, не можам да ти помогнам во истражувањето доколку ти субјективно и пристрасно се држиш до исламсото верување и држејќи се за него, ја игнораираш објективната историја и стотиците пророштва за Исус Христос најавени стотици години пред Тој да се роди. Изборот е твој: Мухамед или сите останати пред него?Иса а.с беше само Божји пратеник и ништо друго.