Прашања за Христијанството I

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Не постои јасно пророштво од пејгамберите дека Иса а.с ќе биде распнат и воскреснат.
Еве едно пророштво од старозаветниот библиски пророк Исаија кој инспириран од Бог пророкувал 700-800 години пред Исус да се роди:

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]"А Тој ги понесе нашите болести, ги зеде врз себе нашите болки, додека ние сметавме дека Бог Го бие и Го понижува. За нашите престапи беше прободен, сотрен, за нашите беззаконија. Казната за нашиот мир падна врз Него, преку Неговите рани ние се исцеливме. Сите скитавме како овци, и секој одеше по својот пат. А Господ ги вложи на Него беззаконијата на сите нас. [/FONT][FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Го измачуваа, а Тој оставаше, и не ја отвори Својата уста. Го одведоа како јагне на колење; како овца нема, пред оние што ја стрижат, не ја отвори Својата уста. Со сила и со суд се ослободија од Него, и кој ќе го искаже Неговиот род? Да, од земјата на живите го отстранија Него, за гревовите на Неговиот народ, го ранија на смрт. Му го одредија погребението меѓу злочинците, а Неговиот гроб беше при богатите, иако не направи неправда, ниту пак устата Му изусти лага.[/FONT][FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]"
(Исаија 53:4-9, Библијата, 8 век пред Христос)
[/FONT]

Ајде сега одиме збор по збор објаснување на ова пророшво, за да се уверите дека тоа недвосмислено се однесува на Исус Христос и само на Него:

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]1. Според Библијата болестите се последица на гревот. Христос лекуваше илјадници болни со изреката "Гревовите ти се опростени". На тој начин тој ги понесе гревовите и болестите на луѓето врз Себе, заковувајќи ги потоа на Голготскиот крст.[/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]2. Христос е прободен на Голготскиот Крст[/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]3. Изразот "Казната за нашиот мир падна врз Него" е всушнсот евангелието - радосната вест, дека Христос беше жртвуван за нашите гревови, дека казната што ние ја заслужувавме Тој доброволно ја зеде врз себе - љубовта на Бог која воедно ја задоволува и совршената Божја правда.[/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]4. Нашите безаконија/гревовите беа вложени (ставени) врз Него - Христос.

[/FONT][FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]5. Кога Исус го мачеа, Тој оставаше (не даде отпор)[/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]6. Кога го испрашуваа Тој не ја отвори Својата уста (не одговараше)[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]
"И (Ирод) Му поставуваше многу прашања, но Тој (Исус) не му одговори ништо." (Лука 23:9)
[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]"Затоа Пилат Му рече: „Мене ли не ми зборуваш?" (Јован 19:10)[/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]7. Со сила и суд се ослободија од Него (Пилат и народот му судеа)[/FONT]
"Затоа Пилат Му рече: „Мене ли не ми зборуваш? Не знаеш ли дека имам власт да Те распнам и дека имам власт да Те ослободам?" (Јован 19:10)
[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]"Пилат пак им рече: „Какво зло направил?” Но тие извикаа уште посилно: „Распни Го!”" (Марко 14:15)[/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]8. Умре за гревовите на Неговиот народ (христијаните)[/FONT]
"Зашто Бог толку го возљуби светот, што Го даде Својот Единороден Син, та секој, кој верува во Него, да не загине, туку да има вечен живот." (Јован 3:16)
[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]"Утреден Јован Го виде Исуса како доаѓа при него и рече: „Еве Го Божјото Јагне, Кое ги зема гревовите на светот!" (Јован 1:29)[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]"Љубовта е во ова: не дека ние сме Го возљубиле Бога, туку Тој нè возљуби нас и Го испрати Својот Син како жртва помирница за нашите гревови." (1 Јованово 4:10)[/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]9. Беше распнат меѓу двајца злочинци (разбојници)[/FONT]
"И со Него распнаа двајца разбојници; едниот оддесно, а едниот одлево, до Него." (Матеј 15:27)
[/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]10. Беше погребан меѓу богатите (во гробот на богатиот Јосиф од Ариматеја)

[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]"А кога се стемни, дојде богат човек од Ариматеја, по име Јосиф, кој и самиот беше Исусов ученик; тој отиде при Пилата и го побара Исусовото тело. Тогаш Пилат нареди да му биде дадено. И Јосиф го зеде телото, го завитка во чисто платно и го положи во својот нов гроб, што го беше издлабил во карпа. И навали голем камен на гробната врата и си отиде." (Матеј 27:57-60)[/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]11. Исус не направил ни една неправда во Својот живот.[/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]12. Исус не изусти ни една лага во Својот живот.[/FONT]
"А главните свештеници и целиот Синедрион бараа лажно сведоштво против Исуса, за да Го убијат, и не најдоа, иако дојдоа многу лажни сведоци." (Матеј 26:59-60)
[/FONT]

Еве ти едно пророштво каде што се пророкува Христовото воскресение:

"Зашто нема да ја оставиш мојата душа во Подземјето, ниту ќе дозволиш твојот Светец да види гниење." (Псалм 16:10, Библијата, 10 века пред Христос)

Прочитај повеќе за пророштвата на овој линк: http://www.veronauka.com.mk/isus/messianics.html

По неговото исчезнување од овој свет, Христијанството е насилно ширено,
Историјата не познава насилно ширење на христијанството дури до 4 век (до Константин). Христијаните никогаш не земале меч во рака. Напротив, императорите земале меч во рака и ги прогонувале, но тие, не возвраќале со меч - туку верата ја ширеле само со збор како што и нивниот Учител Исус Христос ги научи.
Откако Константин го направил христијанството државна религија, потоа тоа станало перверзија. Но тоа нема врска со вистинските христијани кои си продолжиле (независно од Константин) да си ја негуваат изворната библиска вера.

тие што ги имаш спомнато дека умреле не давајќи ја верата во Христа, не е така.
Прашај ја наставничката па историја, или професорката (доколку си средно) и ќе ти објасни. Ако нешто е добро документирано од раната историја, тогаш сигурно тоа се крвавите прогонства на христијаните.

Насилно се Христијанизирани иако Иса а.с никаде ама баш никаде не спомнал Христијанство за вера.
Насилно почнал да христијанизира Константин во 4 век, но пред тоа христијанството не се ширело насилно, а ниту можело да се шири насилно затоа што тоа воопшто и не било никаква сила :)
Христос никаде не ја именувал Својата вера. Христовото учење е наречено "христијанство" заради нејзиниот основач - Христос, слично како што и Марксизмот е наречен заради Маркс, Конфучизмот е наречен заради Конфучие итн.

Црквата беше на власт тоа време. На црквата и одговараше да биде на власт.
Црквата дојде на власт после 4 век, откако Константин го легализираше христијаството и од него направи државна религија. Пред тоа христијанството било прогонувана религија, а христијанските водачи биле безмилосно убивани од суровите римски императори.

Како од 63 Евангелија се одбрани само 4 и така е направен новиот завет ?
Прочитај го мојот предходен коментар. Не постои ниту еден црковен концил каде што се "одбирани евангелија". Тоа е една ноторна и смешна лага на муслиманите, на која не и се смееме само ние, туку им се смее историјата. 4те евангелија си постоеле во црквата и биле сметани како веродостојни уште на почетокот на вториот век, а тоа се цели два века пред Константин и првиот вселенски собор во Никеја - каде што муслиманите тврдат дека "се избирале евангелиајта" :)
Но тоа не е точно. Таму воопшто не станало ниту збор за евангелијата или Новиот Завет. Таму се дискутирала само природата и вечното постоење на Исус Христос, имено дали тој поттекнува од вечноста или пак бил создаден во конечното минато како што тврдел Ариј.

Зошто на луѓето им одговарало Иса а.с да го направат Месија, кој се жртвувал ?
На луѓето не им одговара Иса да е Месија и никој не го направил Месија. Тој си бил Месија и ќе си останел таков без никој да го верувал тоа.
Христос се жртвувал и бил распнат за нашите гревови. Тоа го велат пророштвата, тоа го вели историјата. Тоа е вистина, без разлика што некој (Мухамед) 600 години подоцна му текнало да измислува поинаква историја.

Зошто го направија дел од тројцата ?
Не го направија. Имаш погрешно (исламско) разбирање на Тројството.

Иса а.с беше само Божји пратеник и ништо друго.
Доколку истражуваш, ќе видиш дека не е така. Но јас, со моето скромно но доволно знаење, не можам да ти помогнам во истражувањето доколку ти субјективно и пристрасно се држиш до исламсото верување и држејќи се за него, ја игнораираш објективната историја и стотиците пророштва за Исус Христос најавени стотици години пред Тој да се роди. Изборот е твој: Мухамед или сите останати пред него?

Член од
11 мај 2010
Мислења
13
Поени од реакции
0
luge razbuditese vie ne se molite na isus vie se molite na juda poradi juda bese obesen na krstot so lik na ISA.A.S

Член од
3 мај 2010
Мислења
163
Поени од реакции
17
Чорбаџија, Христијанството е настанато под доста чудни околности.
Иса а.с проповедал само вера во Бога, а Исламот што е ? Вера во Бога. Не е Мухамедијанство!
Добро е познато кој ја испомешал реалноста со нереалноста.
Тие пророштва што се во стариот завет дали може да им се верува кога знаеме што се се случувало и колку работи се сменети само да се задржи една империја.
Мене ми е поважно што проповедал Иса а.с од тие што дошле еден век по него.
Не сакам никого да навредам ама вака ќе ти кажам.
Дури и тоа што го зборуваш да е вистина, јас дури да сфатам дека е вистина никогаш нема да прифатам 3 во 1 за Бог.
Ќе умрам само со молење на еден Бог Аллах.
Пиши ако имаш нешто знаеш каде ќе продолжиме со муабет таму, ојдов јас !

Eraser

S.... Seni Seviyorum
Член од
12 април 2010
Мислења
422
Поени од реакции
18
О Исаааааа о Аллахов избранику гледашшшш ли ? Слушаш ли о Иса што направија твоите следбеници ?

Те направија син на Бога !!

Врати се Исаааа време е !!!

Да ја прекинеш оваа заблуда !!

Врати сеее !!

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
Христос никаде не ја именувал Својата вера. Христовото учење е наречено "христијанство" заради нејзиниот основач - Христос, слично како што и Марксизмот е наречен заради Маркс, Конфучизмот е наречен заради Конфучие итн.
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

STO UBAVO SI KAZA CORBADZIO

znaci hristijanskata religija e imenuvana spored osnovacot t.e hristos kako i drugite sto gi spomna ,
dodeka islamot nee imenuvana spored nekoja licnost,univerzalna razbirliva dofatliva,, islamot e religija od boga celosno potcinuvanje na sopstvenata volja kon bog,pokornost kon ediniot vistinski bog zasluzen za obozavanje ALLAH dz.s.i toj sto veruva vo ova se narekuva MUSLIMAN, bez da e imenuvan spored nekoja licnost ,
verata islam e objava kon celoto covestvo,izles od moralnoto upropastuvanje ,
slavata i blagodarnosta mu pripagaat na boga gospodarot na svetovite.

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
[FONT=&quot]Kako da se vrati?[/FONT]
[FONT=&quot]Neli ne veruvate vo reinkarnacija.[/FONT]
[FONT=&quot]Nitu pak deka e sin bo`ji.[/FONT]
[FONT=&quot]A samo ovie dva na~ini postojat da se vrati .[/FONT]
[FONT=&quot]Zatoa birajte.[/FONT]

--- надополнето ---

verata islam e objava kon celoto covestvo,izles od moralnoto upropastuvanje ,
slavata i blagodarnosta mu pripagaat na boga gospodarot na svetovite.
Хахаха морално упропастување . И лек ви е ?
5 кг. пластицен експлозив на грб во автобус?
Еееее кога ке сватите ?
Once you can look at what you are in your innermost core, you will be surprised that you were born a
king and you were living like a beggar, that you had all the treasures of the world within you and yet you
were begging, that you had all the bliss that you could ever contain and there was no need to desire anything
more.

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Напишано од FireFly
21 Неговиот дом беше во пустината FARON; а неговата мајка му доведе жена од Египетската Земја,bitite 21-20-21

Wooow !!

Жена ? Иса а.с немаше жена !!
eraser tuka vo toj citat od biblijata ne stanuva zbor za isus tuku za ismail .

Бог го чу плачењето на детето, и Божји ангел ја повика од небото Агара и и рече: „Што ти е, Агаро? Не бој се! Зашто Бог го чу плачот на детето во неговата неволја!

18 Стани! Крени го детето и утеши го, зашто од него ќе издигнам голем народ.”

19 Тогаш Бог и ги отвори очите и таа забележа извор на вода. Отиде и го наполни мевот со вода, па го напои детето.

20 Бог беше со детето, па растеше и порасте. Живееше во пустината и стана искусен во стрелање со лак.

21 Неговиот дом беше во пустината FARON; а неговата мајка му доведе жена од Египетската Земја,bitite 21-20-21

ova e dokaz deka imeto faron se odnesuva na meka e vo bibliskiot citat bitite 21-20-21- se odnesuva na ismail deka zivel vo pustinata faron - denesna meka;
prvata objava na k*raonot se slucila vo pesterata hira, koja se naoga na najvisokata tocka na ridot faron denesna meka odaleceno 2 milji. seto ovaa dokazuvaa deka najaveniot verovesnik e muhamed.a.s,

ako go analizirame drugiot citat od biblijata vtorozakonie33,1,2' kade veli;
Тој рече: „Господ дојде од Синај, се покажа на Сир и заблеска од гората Фаран. Заради нив дојде со десетици илјади свети, десно од Него е огнот на Законот.
na mojsej mue spustena objavata Vo SINAJ,' vo forma na tevrat,
na isus objavata mu dosla vo sir ridce sto se naoga vo palestina vo forma na indzil(evagelie)a zableska vo gorata na FARON , se odnesuva na meka (denesna kaba) vo toj del dojdena mue objavata na muhamed vo forma na k*ran, vo pustinata faron (meka. t.e vo pesterata hira,) abraham gi ostavil vo senka na edna visoka palma vo blizina na denesniot zem-zem, vo togasno vreme se to toa bese pusto pustina i e spomnatvo vo biblijata pod zborot faron, spored allahova volja od pesokot izbila voda izvorot zem-zem pa taa im stanala pijalok koj sto im ja izgasnal zedta i stanal izvor nanivniot zivot., zem zem se naoga vo meka toa e izvorot kade veli i biblijata,Тогаш Бог и ги отвори очите и таа забележа извор на вода. Отиде и го наполни мевот со вода, па го напои детето.(se misli na ismail)

ako go zemame kuranskiot aet sura et-tin1-3 veli
SE KOLNAM VO SMOKVATA I MASLINKATA,
I VO GORATA SINAJ,
I VO OVOJ GRAD BEZBEDEN.ova asociraa i dokazuva vo cesniot k*ran deka allah se kolne vo smokvata i vo maslinkata dva poznati ploda , ova aludiraa na tri mesta na koi se prateni trojcata verovesnici, se spomnuva smokvata i maslinkata .t.e vo palestina ima mnogu smokvi i maslinki se spomnuva ridot turi-sina kade sto bese mojsej i se spomnuva gradot meka deka e besbeden siguren grad od sekakva zakana ,
Браво брате Ел кевсер подобар аргумент неможеше да постираш. Значи сите три пејгамбери се спомнати во една реченица. Интересно не знаев.. Немам зборови.

--- надополнето ---

Чорбаџи а што е со оваа реченица ?

(Мт. 27:45-56; Лк. 23:44-49; Јвн. 19:28-30) 33Напладне се спушти густа темнина по целата земја и траеше до петнаесет часот. Во петнаесет часот, Исус извика со силен глас: „Ели, Ели, л’мах ш’вактани!?“ Тоа значи: „Боже Мој, Боже Мој, зошто Ме остави?“

Е сега ако Исус е Бог ќе испадне дека сам на себе вика (Самиот јас, самиот јас зошто сум сеоставил), ако Исус бил Бог што правел чуда зарем не ќе си вика сам на себе ?? =))

Eraser

S.... Seni Seviyorum
Член од
12 април 2010
Мислења
422
Поени од реакции
18
[FONT=&quot]Kako da se vrati?[/FONT]
[FONT=&quot]Neli ne veruvate vo reinkarnacija.[/FONT]
[FONT=&quot]Nitu pak deka e sin bo`ji.[/FONT]
[FONT=&quot]A samo ovie dva na~ini postojat da se vrati .[/FONT]
[FONT=&quot]Zatoa birajte.[/FONT]

Што знаеш ти бе колку начини може да ни понуди Бог ?

Од каде ги знаеш ти мудростите на Бога ?

Аллах му ветил на Иса а.с спасување, многу денови, слава !!

А ние Муслиманите знаеме кој е прославен, спасен и живее со векови на небото !!

Ова пророштво го има и во библијата !!

Зошто зборуваш кога врска немаш ?

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Ова пророштво го има и во библијата !!

Зошто зборуваш кога врска немаш ?
Tocno go ima vo biblijata ama tamu e pretstaven kako sin bozji(kako takov moze da se vrati na zemjata) .
A zosto zboruvam?
Za da ti ukazam deka ne e se taka kako sto te programirale.
Pa i da e taka ti si samo obicna masina , koja e programirana taka kako sto e i da veruva u toa sto veruva(bez razlika dali e tocno).
Nema nisto tvoe u sve ova sto go kazuvas .
Sve ti e samo obicna memorija.

Eraser

S.... Seni Seviyorum
Член од
12 април 2010
Мислења
422
Поени од реакции
18
Tocno go ima vo biblijata ama tamu e pretstaven kako sin bozji(kako takov moze da se vrati na zemjata) .
A zosto zboruvam?
Za da ti ukazam deka ne e se taka kako sto te programirale.
Pa i da e taka ti si samo obicna masina , koja e programirana taka kako sto e i da veruva u toa sto veruva(bez razlika dali e tocno).
Nema nisto tvoe u sve ova sto go kazuvas .
Sve ti e samo obicna memorija.

А ти ова што го кажуваш на што ти личи ?

Исто ко јас сега да ти речам не е се така ко ти што мсилиш !!

Зарем јас цел живот живеев во заблуда и дочекав некој на форум да ми каже дека дедо Боже му шепнал и му рекол вака и вака е !!

Кој си бе ти да кажуваш и да се занесуваш ?

Од каде ти знаеш дека си во право ??

Од каде таа сигурност ??

Јас програмирана машина што прави некој како што и кажал а ти изветреано, строшено пиленце што не може да впие нешто во малото умче !!

Од кога ми е мене важно дали Библијата рекла дека Иса а.с е син на Бога ?

Од каде ти знаеш како каков може да се врати ??

Тебе пред да замине ти пиша смс и ти кажа !!

Поиспран од тебе здравје, кога масоните те вртат и те сучат !!

Ај сеа ѓуле ѓуле !!

Член од
29 октомври 2008
Мислења
596
Поени од реакции
13
дали црквата го признава инцестот господ, марија и исус?
троединиот бог истовремено и ја оплодил и е нејзин роден син.
ако Господ е троеден како што тврди христијанството тогаш незсомнено станува збор за инцест:nesum::toe:

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
777
зошто Енох (Enoch - на англиски е вака на Македонски незнам како точно се изговара) неговите дела се исфрлени и забранети од Христијанството (а и од Јудаизмот ама нема веза затоа шо неаме Евреин запознает доволно со неговата религија за да објасни)

Eraser

S.... Seni Seviyorum
Член од
12 април 2010
Мислења
422
Поени од реакции
18
зошто Енох (Enoch - на англиски е вака на Македонски незнам како точно се изговара) неговите дела се исфрлени и забранети од Христијанството (а и од Јудаизмот ама нема веза затоа шо неаме Евреин запознает доволно со неговата религија за да објасни)

Дали ќе можеш ова подобро да го објасниш мислам ако не е проблем !!??

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
777
Дали ќе можеш ова подобро да го објасниш мислам ако не е проблем !!??
Како шо се житиата на сите други, има и житиа од Енох, прадедо на Ноа (Ноа - арката шо ја изградил наводно) ...
неговите дела значи на овој Енох се исфрлени од Христијанството и од Евреите ..

Мортидо

занаетчија дете
Член од
15 февруари 2009
Мислења
1.874
Поени од реакции
1.090
Енох е единствениот пророк кој го посетил престолог божји на небото и го погледнал Бога во очи.После тоа повторно бил вратен на Земјата,им ги оставил книгите на своите синови кои му биле издиктирани горе,и повторно бил земен од двајца ангели и однесен на небото при што веќе не се вратил на Земјата.Интересна приказна...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom