Прашања за Христијанството I

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
26 јануари 2010
Мислења
427
Поени од реакции
10
И кога ќе се приближи до престолот, Бог ќе му отвори(неговиот ум) на својот Пратеник, како пријател на пријател кои долго време не се сретнале. Прв ќе проговори Пратеникот Божји, кој ќе рече: „ Јас те обожувам и сакам о мој Боже, и со сето мое срце и со сета моја душа, јас Ти заблагодарувам што се одостои да ме створиш да бидам Твој слуга и што си створил се за љубов моја, така да јас би Те сакал поради сите нешта и во сите нешта и над сите нешта; затоа нека сите Твои створениа Те фалат, о мој Боже„. Потоа сите нешта што ги створил Бог ќе речат: „ Ние ти заблагодаруваме, о Господе, и го Благословуваме Твоето свето име„. Навистина, ви велам, демоните и проклетниците со Сотоната тогаш ќе плачат така да повеќе вода ќе тече од очите на еден од нив, одколку што ја има во реката Јордан. И уште нема да го видат на Бог. И Бог ќе говори на својот Пратеник, ќе рече: „Ти си добредојден, о Мој верен слуга; затоа барај што ќе ти е по желба, оти се ќе добиеш„. Пратеникот ќе одговори: „ О Господару, јас се сеќавам дека, кога Ти ме створи, Ти рече дека си сакал за моја љубов да го створиш рајот и ангелите и луѓето, за да Те слават преку мене Твојот слуга. Затоа, Господе Боже, милосрден и праведен, јас Те молам да се Ти сетиш на своето ветување дадено на твојот слуга„.
И Бог ќе одговори како пријател кој се шегува со пријателот, и ќе рече: „ Имаш ли сведоци за тоа, мој пријателу Мухаммед?„
И со почит ќе рече: Да Господаре„. Тогаш Бог ќе одговори: „ Оди повикајги, о Габриел„. Ангелот Габриел ќе дојде кај Пратеникот Божји и ќе рече: „ Тие се Адам, Аврам, Јишмаел, Мојсеј, Давид, и Исус син од Марија„.
Потоа ангелот ќе отиде, и ќе ги повика наведените сведоци кои тамо ќе отидат со страв. И кога тие ќе бидат присутни Бог ќе им рече: „ Се сеќавате ли вие на тоа што го тврди Мојот Пратеник?„ Тие ќе одговорат: А што Господаре? „ Бог ќе рече: „ Дека Јас сум ги створил сите нешта за негова љубов, така да сите нешта ме слават преку него?„
Тогаш секој од нив ќе одговори: „ Има со нас три сведоци подобри од нас, о Господаре„. А Бог ќе одговори: „ Кои се тие три сведоци? „ Тогаш Мојсеј ќе рече: „ Книгата што ми ја даде мене, е првиот„; а Давид ќе рече: „ Книгата која ми ја даде мене, е другиот„ , а оној што ти зборува тебе ( о Барнаба)(т.е.Исус) ќе рече: „ Господе, целиот свет измамен од Сотоната зборуваше дека сум Твој син и Твој ортак, но книгата која ми ја даде мене ја кажува вистината дека сум Твој слуга; и таа книга потврдува тоа што го вели Твојот Пратеник„. Потоа ќе одговори Пратеникот Божји, а ќе рече: „ Така вели книгата која ми ја даде мене, о Господару„. И кога Пратеникот Божји го рече оваа, ќе проговори Бог и ќе рече: „ Се што Јас сега сторив е затоа да сите знаат колку те сакам„. И кога Тој говорееќи така, Бог ќе му ја даде книгата на својот Пратеник во која се запишани сите одбраници Божји.
Затоа секое створение ќе изрази почит кон Бога, говорееќи: „ Тебе единствениот, о Боже нека е слава и чест, што не даде на својот Пратеник„ . (крај на Барнабиниот цитат).

radica

never mind
Член од
21 октомври 2007
Мислења
599
Поени од реакции
36
Колку други евангелија постојат освен оние во Новиот Завет и зошто биле прогласени за лажни евангелија?

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Si naprajFte ma'abet, arno, arno, a da se postavese prasnaje?

Eve, kako jas sega:

Zosto ne mu se znae grobot na Juda i dali toj e prviot vampir?

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Колку други евангелија постојат освен оние во Новиот Завет и зошто биле прогласени за лажни евангелија?
Нула. Сите останати се лесно потврдени фалсификати и се нарекуваат "апокрифни евангелија".
Нивната бројка зависи од тоа што некој подразбира под "евангелие". Повеќето од нив всушност и немаат структура на евангелие, туку се гностички збирки на мудри изреку кои авторите се обиделе да му ги препишат на Исус. Но анализата покажува дека тоа го направиле толку аматерски и проѕирно, што самиот текст ги издавал дека не се напишани ниту од Исус, ниту од Христовите апостоли.
Единствено 4те библиски евангелија се веродостојни евангелија. Единствено тие се напишани во првиот век (во времето кога живееле Исус и апостолите), а сите други се далеку подоцна (втори век, крајот на втори век, па дури и трети век). На пример евангелијата по Тома, Филип, Марија се напишани крајот на вториот или почетокот на третиот век. За да веруваме дека тие навистина биле авторите на тие "евангелија", потребно е да веруваме дека Тома, Филип и Марија ги напишале нив на возраст од околу 300 години. Но за сите нив историски е докажано дека умреле во 1от век, а и сите сме возрасни и знаеме дека луѓето, ниту тогаш, а ниту сега не живеат толку долго :)

Понатаму, раната црква уште на крајот на првиот и почетокот на вториот век ги користела овие 4 евангелија и воопшто немало никаква расправа за некакви си "други евангелија". Со други зборови, оваа расправа околу "апокрифните евангелија" тогаш воопшто не била интересна, затоа што црквата општо ги имала прифатено денешниве 4 евангелија, а останатите како што се појавувале, така и оделе веднаш во канта заради нивната проѕирна неавтентичност и комедиска неверодостојност.

Eraser

S.... Seni Seviyorum
Член од
12 април 2010
Мислења
422
Поени од реакции
18
Нула. Сите останати се лесно потврдени фалсификати и се нарекуваат "апокрифни евангелија".
Нивната бројка зависи од тоа што некој подразбира под "евангелие". Повеќето од нив всушност и немаат структура на евангелие, туку се гностички збирки на мудри изреку кои авторите се обиделе да му ги препишат на Исус. Но анализата покажува дека тоа го направиле толку аматерски и проѕирно, што самиот текст ги издавал дека не се напишани ниту од Исус, ниту од Христовите апостоли.
Единствено 4те библиски евангелија се веродостојни евангелија. Единствено тие се напишани во првиот век (во времето кога живееле Исус и апостолите), а сите други се далеку подоцна (втори век, крајот на втори век, па дури и трети век). На пример евангелијата по Тома, Филип, Марија се напишани крајот на вториот или почетокот на третиот век. За да веруваме дека тие навистина биле авторите на тие "евангелија", потребно е да веруваме дека Тома, Филип и Марија ги напишале нив на возраст од околу 300 години. Но за сите нив историски е докажано дека умреле во 1от век, а и сите сме возрасни и знаеме дека луѓето, ниту тогаш, а ниту сега не живеат толку долго :)

Понатаму, раната црква уште на крајот на првиот и почетокот на вториот век ги користела овие 4 евангелија и воопшто немало никаква расправа за некакви си "други евангелија". Со други зборови, оваа расправа околу "апокрифните евангелија" тогаш воопшто не била интересна, затоа што црквата општо ги имала прифатено денешниве 4 евангелија, а останатите како што се појавувале, така и оделе веднаш во канта заради нивната проѕирна неавтентичност и комедиска неверодостојност.
ДА ! 74 Евангелија се лага а 4 вистина !!

Каде воопшто Исус рекол дека е Бог ?

Тоа го направиле после неговото воздигнување !!

Ниту Мојсеј ниту Исус не спомнале никакво тросјтво !!

Ајде Христос воскресе анла не бре биррррр, сите по негооо воскресе и ај ќе прајме вера Христијанска, ќе се крстиме и храмој ќе дигаме !!

:tv: хххххххх Ајде сакат некој да јајме комат ?

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Si naprajFte ma'abet, arno, arno, a da se postavese prasnaje?

Eve, kako jas sega:

Zosto ne mu se znae grobot na Juda i dali toj e prviot vampir?

Јас имам слушнато дека Јуда бил тој што го убиле (распнале). Сега колку е точно не знам :toe: А можно е да го имаат спалено телото негово.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Juda kao fol se obesil od taga, maka i bol po Risteta mirosanio, ama ne mu se znajt gorbina, a ima spekulacii deka e prviot neziv, prviot undead, deka ne go sakal gospo da go primi, a ni Lucko go nejkel kao deka go predal sinot, bogot, bogocovekot itn, pa go ostajkle zeden za krv da aka po zemNjata i od nego velat se prfite vampiri.

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
Напишано од FireFly
21 Неговиот дом беше во пустината FARON; а неговата мајка му доведе жена од Египетската Земја,bitite 21-20-21

Wooow !!

Жена ? Иса а.с немаше жена !!
eraser tuka vo toj citat od biblijata ne stanuva zbor za isus tuku za ismail .

Бог го чу плачењето на детето, и Божји ангел ја повика од небото Агара и и рече: „Што ти е, Агаро? Не бој се! Зашто Бог го чу плачот на детето во неговата неволја!

18 Стани! Крени го детето и утеши го, зашто од него ќе издигнам голем народ.”

19 Тогаш Бог и ги отвори очите и таа забележа извор на вода. Отиде и го наполни мевот со вода, па го напои детето.

20 Бог беше со детето, па растеше и порасте. Живееше во пустината и стана искусен во стрелање со лак.

21 Неговиот дом беше во пустината FARON; а неговата мајка му доведе жена од Египетската Земја,bitite 21-20-21

ova e dokaz deka imeto faron se odnesuva na meka e vo bibliskiot citat bitite 21-20-21- se odnesuva na ismail deka zivel vo pustinata faron - denesna meka;
prvata objava na k*raonot se slucila vo pesterata hira, koja se naoga na najvisokata tocka na ridot faron denesna meka odaleceno 2 milji. seto ovaa dokazuvaa deka najaveniot verovesnik e muhamed.a.s,

ako go analizirame drugiot citat od biblijata vtorozakonie33,1,2' kade veli;
Тој рече: „Господ дојде од Синај, се покажа на Сир и заблеска од гората Фаран. Заради нив дојде со десетици илјади свети, десно од Него е огнот на Законот.
na mojsej mue spustena objavata Vo SINAJ,' vo forma na tevrat,
na isus objavata mu dosla vo sir ridce sto se naoga vo palestina vo forma na indzil(evagelie)a zableska vo gorata na FARON , se odnesuva na meka (denesna kaba) vo toj del dojdena mue objavata na muhamed vo forma na k*ran, vo pustinata faron (meka. t.e vo pesterata hira,) abraham gi ostavil vo senka na edna visoka palma vo blizina na denesniot zem-zem, vo togasno vreme se to toa bese pusto pustina i e spomnatvo vo biblijata pod zborot faron, spored allahova volja od pesokot izbila voda izvorot zem-zem pa taa im stanala pijalok koj sto im ja izgasnal zedta i stanal izvor nanivniot zivot., zem zem se naoga vo meka toa e izvorot kade veli i biblijata,Тогаш Бог и ги отвори очите и таа забележа извор на вода. Отиде и го наполни мевот со вода, па го напои детето.(se misli na ismail)

ako go zemame kuranskiot aet sura et-tin1-3 veli
SE KOLNAM VO SMOKVATA I MASLINKATA,
I VO GORATA SINAJ,
I VO OVOJ GRAD BEZBEDEN.ova asociraa i dokazuva vo cesniot k*ran deka allah se kolne vo smokvata i vo maslinkata dva poznati ploda , ova aludiraa na tri mesta na koi se prateni trojcata verovesnici, se spomnuva smokvata i maslinkata .t.e vo palestina ima mnogu smokvi i maslinki se spomnuva ridot turi-sina kade sto bese mojsej i se spomnuva gradot meka deka e besbeden siguren grad od sekakva zakana ,

radica

never mind
Член од
21 октомври 2007
Мислења
599
Поени од реакции
36
Јас имам слушнато дека Јуда бил тој што го убиле (распнале). Сега колку е точно не знам :toe: А можно е да го имаат спалено телото негово.
Не знаев дека телата се палеле после распнување. Плус Јуда не бил распнат, се обесил кога сфатил каква голема грешка во животот направил. Се покајал одма, но веќе било доцна.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Затоа го напрајле вампир, нели??

Дека ни Луцко нитука па и ни у рај го нејќеле, па морал мртов живоец т.е жив мртоец, па да пие крв и следствено вампир?!

Затоа може да се убие вампир само со колец од дрвото од кое се обесил Јудана?

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Не знаев дека телата се палеле после распнување. Плус Јуда не бил распнат, се обесил кога сфатил каква голема грешка во животот направил. Се покајал одма, но веќе било доцна.
Од Библијата нешто за Јуда или ова од рекла казала ?

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
From the mouth of the truth!

Koj, zini da ti kazam!

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАТЕЈ
Глава 27

5 Тогаш ги фрли сребрениците во Храмот, излезе и отиде и се обеси.

ДЕЛА НА СВЕТИТЕ АПОСТОЛИ
Глава 1

18 Имено, тој придоби нива со злосторничка плата; и падна ничкум и пукна по средина, и се истури целата негова утроба.

19 И тоа им стана познато на сите жители на Ерусалим, така што нивата е наречена на нивниот јазик Акелдама, што значи „Крвна Нива.”

Кое е точно ?

--- надополнето ---

Е сега ги вратил сребрениците или купил нива со истите ? Според Матеј ги вратил во Храмот, но според Апостолите придобил нива со злосторничка плата. Е сега нивата зошто е наречена крвава ? Поради тоа што пукнал по средина или поради тоа што купил нива со тие пари ?

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Чорбаџија ако во Тората некаде е спомнато дека ќе дојде синот Божји зошто тогаш не е прифатен ?
Многу евреи го прифатиле Христос и станале христијани. Првата црква биле речиси целата од евреи. Но по разурнувањето на Ерусалим и Храмот во 70 година евреите се протерани надвор од нивната земја. Евреите кои станале христијани не се држеле до национализмот и се претопиле во другите народи. (мажејќи се и женејќи се со луѓето од други нации). Додека пак евреите што не го прифатиле Христос (за причините ќе зборувам подоле), тие цврсто се држеле до национализмот (Верувајќи дека сеуште се избраниот Божји народ) и тие се женеле и мажеле само меѓу себе и затоа опстанале како етникум. Откако Израел во 1949 година повторно ја доби независноста, националистичките евреи (оние кои не го прифатија Христос) се вратија во државата и затоа сега изгледа како сите евреи да не го прифатели Исус. Но дури и сега постојат евреи кои се христијани. Но тие пред се се христијани, а потоа евреи по националност.

Постојат повеќе причини зошто еден евреин кој го чита Стариот Завет не може ИЛИ НЕ САКА да го препознае и прифати Исус во пророштвата. Најголемата причина е затоа што национализмот (кој е силно впиен во нивната јудеистичка религија) е многу посилен отколку аргументите. Добар пример се за тоа правосланвите. Постојат толку очигледни докази во Библијата дека иконите, обожавањето на крстот, молењето на светци, светите водички, обожавањето на Марија итн. се небиблиски работи кои не биле практикувани од Христос и апостолите, но најчесто ЗАРАДИ национализмот и слепото држење до "преданијата на старите" православните не сакаат да фи прифатат реформите и покрај тоа што Библијата ги убедува дека тоа е погрешно, па дури и гадно во Божјите очи.

Друга причина е што тогаш евреите очекувале револуционерен (државен) спасител, спасител кој ќе ги спаси од Римската окупација и ќе им даде независност, а не духовен Спасител кој ќе ги спаси од гревовите и ќе им даде вечен живот. Ако си читала во евангелијата ќе видиш дека на неколку пати евреите сакале Исус да го направат цар и, кога Исус отиде во Ерусалим, тие се надевале дека Исус ќе изврши пунч, ќе го убие Ирод, со Неговата моќ ќе ги протера римјаните и конечно евреите ќе бидат слободни и независни. Но мнозинството од нив беа силно разочарани кога нивниот Спасител безпомошно се предаде да биде мачен и убиен. И затоа тие не поверуваа во Него.

Евреите уште го чекаат Пратеникот значи Пратеникот а не синот на Бога.
Евреите сеуште го очекуваат "Месијата" кој ќе ги ослободи од нивните национални непријатели. Тие сеуште го очекуваат "Месијата" кој ќе им го изгради повторно Соломоновиот храм, ќе им овозможи незавиност и слобода во Израел и Ерусалим. Тие сеуште го чекаат тој непостоечки "Месија" затоа што не го препознаа вистинскиот Месија - Христос, заради духовното слепило кое владееше над нив.

Во Библијата има пророштва кои претскажувале и Божји син. Еве ќе наведам неколку:

"Зашто, ни се роди Дете, Син ни се даде, власта му е на рамото. Името ќе Му биде: Чудесен Советник, Силен Бог, Вечен Татко, Кнез на Мирот. Неговата власт ќе се шири надалеку и не ќе има крај на мирот над Давидовиот престол" (Исаија 9:6-7, Библијата, 700 години пред Христос!)

Во ова пророштво најавено е дека Исус ќе дојде од лозата на царот Давид (Исус е Давидов потомок). Понатаму меѓу другите имиња наречен е и Силен Бог. А намерно ги здебелив буквите за да забележиш дека пророштвото вели дека "Син ни се даде". Божјиот син ни се даде нам, Тој се даде за нас како жртва (курбан) за нашите гревови.

"Затоа, Господ Сам ќе ви даде знак: Еве, девица ќе зачне и ќе роди син, и ќе му даде име Емануел! " (Исаија 7:14, Библијата, 700 години пред Христос!)

Покрај тоа што тука е проречено дека Исус ќе биде роден од девица, проречено е и дека синот што ќе биде роден ќе биде Емануел. Ова е пророчко име на Исус и на еврејски значи "Бог со нас" или "Бог меѓу нас" (Ел = Бог, Еману = со нас, меѓу нас)

"Земските цареви стануваат и кнезовите се собираат против Господа и против Неговиот Помазаник (Христос):... Ја објавувам Господовата одлука: Тој ми рече: *Ти си Мој Син, Јас те родив денес." (Псалм 2:7, Библијата, 10 века пред Христос)

Христос значи помазаник на старогрчки јазик. Помазаник на еврејски е "Месија"

Не ми текнува друго пророштво каде што се истакнува дека Месијата ќе биде син Божји. Но дури и овие пророштва да не се доволни, Самиот Христос се претстави како таков, зарем тоа не е доволно да му веруваме? Па Исус многупати се повикуваше на пророштвата од истите книги каде што се запишани овие прорштва.

Стариот завет можеби содржи некои детали од Тората, ама не е самата Тора стариот завет.
Веќе ти објаснив дека Тората се првите 5 книги од стариот завет.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom