Прашања за Христијанството I

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
Христијаните се крстат,затоа што веруваат во Светиоот Крст како оружје со кое е победена смрта. Веруваат дека гревовите на целото човештво до распнувањето на Исус Христос се приковани на тој крст. Евреите и римјаните мислеле дека е тоа срамна смрт за некого да се убие на крст. Но за нас тоа е оружјето преку кое го добивме рајот. Христос со самото негово измачување,со пролеаната крв Негова ја очистува гревовната состојба на човештвото од првородениот грев(Адам и Ева).
Значи,преку Исусовото страдање на крстот и Неговото тридневно престојување во долниот свет, вратите на пеколот беа скршени и отворени рајските порти. За нас христијаните Крстот е победоносно оружје а не срам. Тој сега е и нашиот знак(на мнозинството христијани-со исклучок на некои секти),знак како наше обележје,наша победа над смрта,оружје против нечистите сили. Луѓето кога се крста(го оформуваат тој крст врз себе) и со тоа ја повикуваат таа благодатна сила која излегува од Него за да им помогне и охрабри во престојната нивна работа.
ok toa sie vase veruvanje i nikoj ne ve osporuvaa vo toa,
no dali isus vi rece taka da poravite da se krstite ?
i da ne zaboravime pavle rekol sekoj koj visi na drvo proklet da e .Христос нè откупи од проклетството на Законот, откако стана проклетство за нас, зашто е пишано: „Проклет да е секој, кој виси на дрво!

jas nikade ne mozam vo biblijata da najdam toa sto sakam da go najdam
kade tocno veli isus
vaka treba da se molitee
treba da se krstite i t n .se nadevam na odgovor ,
zosto isus ne pravel taka ne se krstel
dali imame nekoj stih kade veli deka on se krstel?
naprotiv najdov citat ka de veli deka,

А Тој се повлекуваше во пустината и се молеше. А наутро, додека уште беше темно, стана, излезе и отиде во пусто место, и таму се молеше.kaj nas muslimanite toa e sabah namaz vo toaa vreme muslimanite se molat i obavuvat namaz,,

Тогаш Исус дојде со нив на местото, кое се вика Гетсеманија, и им рече на учениците: „Седете тука додека Јас отидам онаму да се помолам.”

37 И ги поведе со себе Петра и двајцата Зеведееви синови и почна да тагува и да се вознемирува.
38 Тогаш им рече: „Мојата душа е длабоко натажена до смрт; останете тука и бдејте со Мене!” 39 И отиде малку потаму и падна на Своето лице и се помоли, велејќи: „Татко Мој! Ако е можно, нека Ме одмине оваа чаша; но не како што сакам Јас, туку како Ти
ovde veli deka padnal na svoeto lice znaci kon zemja i se pomolel on vrsel sedzda on se molel
no ne se krstel ;
moze li da mi najdete stih od biblijata kade isus veli deka se krstel?
ako nema togas zosto vie se krstite koga isus voopsto ne se krstel na kogo vi go sledite?

--- надополнето ---

Си доби одговор погоре...
иако јас не би ти одговарал, заради тоа што ти е гајле за одговорот, целата поента ти е во провокацијата (во самото прашање).

Христијаните, како што и самиот знаеш, НЕ го обожаваат крстот туку Господ!
nee mie voopsto nikakva provokacija veruvajmii toa si vase veruvanjee i terajte si taka kako sto vie taka si mislite sekoj so svojata vera tebe tvojata mene mojata
pa gospod isus kako sto vie vikatee voopsto ne se krstel ,
izgleda vie krstot poveke go obozavate nego gospod .

--- надополнето ---

Погрешно толкување со намера да се заврти водата кон својата воденица :)
Библијата никаде не ги нарекува арапите "браќа на евреите". Исак и Исмаил биле полу-браќа (Исак е од Сара, Исмаил од Агара), но сепак, дури и да биле од ист татко и иста мајка, тоа нема врска со нивните потомци. Евреите и арапите никаде не се нарекувале браќа едни со други.
Кога Библијата вели дека Бог ќе им издигне пророк "од среде нивните браќа", тоа јасно значи дека ќе им издигне пророк од "среде нивните браќа".
Кога некаде во Библијата им се упатува порака на евреите и во неа им се вели "браќата ваши" тоа автоматски се однесува на евреите. Еве еден добар пример за тоа, каде што експлицитно се вели дека браќа на евреите се евреите (а не арапите):

"Господ му рече на Мојсеја: Соопшти им на Израелевите синови и речи им .... Нив можете да им ги предавате во наследство на вашите деца, за да ги наследат за секогаш во сопственост. Кон нив можете да постапувате како кон робови. Но кон своите браќа, Израелевите синови, никој не смее да господари со жестокост." (Левит 25:1,2,46, Библијата)

Како што гледаш, оваа заповед Господ преку Мојсеј им ја упатува на Израелевите синови (евреите), и нивните браќа исто така ги нарекува Израелеви синови (евреите).
Израел е наречен Јаков, синот на Исак. Оттука недвосмислено терминот "Израелеви синови" се однесува на евреите, а никако на арапите.
.

se si izmesal priatelcee .,.
od vremeto na mojsej do isus imalo dosta mnogu drugi pratenici zosto da ne mu go prepisime na nekoj od niv toa zosto bas na isus ,
soloman ezekiel david malahija i ovie bile evrei i pratenici
zosto da ne mu go prpiseme toa prorostvo na nekoj od niv zosto nastojuvate tokmu deka e za isus

--- надополнето ---

voopsto ne mi odgovori na ovaa aj potrudise malcee koja e taa pustina faron .

zarem i ovaa prorostvo ne asocira na muhamed,

Бог го чу плачењето на детето, и Божји ангел ја повика од небото Агара и и рече: „Што ти е, Агаро? Не бој се! Зашто Бог го чу плачот на детето во неговата неволја!

18 Стани! Крени го детето и утеши го, зашто од него ќе издигнам голем народ.”

19 Тогаш Бог и ги отвори очите и таа забележа извор на вода. Отиде и го наполни мевот со вода, па го напои детето.

20 Бог беше со детето, па растеше и порасте. Живееше во пустината и стана искусен во стрелање со лак.

21 Неговиот дом беше во пустината FARON; а неговата мајка му доведе жена од Египетската Земја,bitite 21-20-21

koe e toa mesto faron pustina faron?

Тој рече: „Господ дојде од Синај, се покажа на Сир и заблеска од гората Фаран. Заради нив дојде со десетици илјади свети, десно од Него е огнот на Законот.vtorozakonie33,1,2'
ova aludira na toa
sto na mojsej mue spustena objavata Vo SINAJ,' vo forma na tevrat,
na isus objavata mu dosla vo sir ridce sto se naoga vo palestina vo forma na indzil(evagelie)a zableska vo gorata na FARON , se odnesuva na meka (denesna kaba) vo toj del dojdena mue objavata na muhamed vo forma na k*ran, vo pustinata faron (meka. t.e vo pesterata hira,)
dokaz deka imeto faron se odnesuva na meka e vo bibliskiot citat bitite 21-20-21- se odnesuva na ismail deka zivel vo pustinata faron - denesna meka;
prvata objava na k*raonot se slucila vo pesterata hira, koja se naoga na najvisokata tocka na ridot faron denesna meka odaleceno 2 milji. seto ovaa dokazuvaa deka najaveniot verovesnik e muhamed.a.s

SE KOLNAM VO SMOKVATA I MASLINKATA,
I VO GORATA SINAJ,
I VO OVOJ GRAD BEZBEDEN.
ova asociraa i dokazuva vo cesniot k*ran deka allah se kolne vo smokvata i vo maslinkata dva poznati ploda , ova aludiraa na tri mesta na koi se prateni trojcata verovesnici, se spomnuva smokvata i maslinkata .t.e vo palestina ima mnogu smokvi i maslinki se spomnuva ridot turi-sina kade sto bese mojsej i se spomnuva gradot meka deka e besbeden siguren grad od sekakva zakana ,

abraham gi ostavil vo senka na edna visoka palma vo blizina na denesniot zem-zem, vo togasno vreme se to toa bese pusto pustina i e spomnatvo vo biblijata pod zborot faron, spored allahova volja od pesokot izbila voda izvorot zem-zem pa taa im stanala pijalok koj sto im ja izgasnal zedta i stanal izvor nanivniot zivot.,

allah na ismail mu poklonilt.e mu se rodile, 12 sinovi od niv roizlegle 12 pleminja , od ova pokolenie proizleguva muhamed, edinstven bozji verovesnik od ovaa pokolenie, dodeka site drugi bozji pratenici od vremeto na abraham se od isak sinot na abraham ,

ako evreite i drugite ne ti veruvaat, o muhamed! pa allah svedoci deka si negov verovesnik komu mu go objavi golemiot k*ran go objavi so negovo znaenje, ai melekite(angelite) isto taka svedocat za ispravnosta na ona sto tie objaveno a dovolno e svedocenjeto na allah,,,
onie koi go negiraat tvoeto pratenistvo i koi go odvrakaat ligeto od islamot tie mnogu daleku se odalecija od vistinskiot pat,ovoj k*ran sto mu go objavivme na muhamed poseduva golemi koristi , golemo dobro i izobilno znaenje . /56-77.nie ke im go pokazeime znamenijata nasi vo nebesata a i vo niv samite za da im stane jasno deka toj navistina e vistina, neli e dosta toa sto gospodarot tvoj sekako e svedok za se,

nie te isprativme o muhamed1 so vistinska vera podrzana so dokazi i natprirodni dela soopsti im ja na lugeto.
muhamed e e po poteklo od ismail,a ismail e od brakata izrailovi,

saamata biblija dokazuva deka ismail nema da bide ostaven ismail e spomnat vo biblijata i e uslovuvan so izrazot braka isak i ismail se braka ,toa e spomnato vo

Неговите потомци се населија од Евил до Сур, што е на исток од Египет, кога се оди кон Асирија. Се населија независно од своите браќа.и тој ќе живее, во близина на сите свои браќа.”16:16 Аврам имаше осумдесет и шест години кога Агара му го роди Исмаила.
17:20 Те послушав и за Исмаила. Еве го благословувам: ќе го направам плоден и ќе го размножам многу; дванаесет кнезови ќе произлезат од него и голем народ ќе направам од него, zarem ovoj narod bog ke go ostavi vo neznaenje, no bog go blagoslovi , i veli ke go napravam ploden i ke go razmnzam mnogu ,
zborovitee;Ќе им издигнам Пророк од среде нивните браќа
asociraa na isamil, ismail i ishak se braka ,
pod poimot braka(nivnite braka) ,se misli pokolenijata na ismail ,a muhamed vodi poteklo od ismailovito poteklo poradi ovoj fakt ova prorostvo se odnesuvaa za muhamed, drugiot fakt e toa sto veli;Ќе ги положам своите зборови во неговата уста, за да им каже с? што ќе му заповедам,
ovoi zborovi aludiraat na toa deka toj najaven verovesnik ke mu sleze objava i deka nema da zne da cita nitu da pisuva, tuku samo allahoviot govor koj ke mu se objavuva ke go zapamtuva vo svojot um i ke se vsadi co negovoto srce i ke go prenesuva,, seto ovaaa ukazuva deka muhamed e toj najavuvan prorok , muhamed ne znae da cita i da pisuva toa mozeme da go najdeme vo k*ran7-158 veli
verovesnikot koj ne znae da cita i da pisuva, toaa e fakt , nieden covek nikogas ne go naucil nitu zbor, bil nepismen i neuk , negov ucitel e bog koj mu zapoveduval preku arangel gabriel, i mu prenesuval na muhamed , toa e objava (k*ranska objava) koja e prenesuvaana na muhamed preku dzibril i se protega 23 god od zivotot na muhamed prvata objavamue ikra citaj uci ; citaj vo imeto na gospodarot tvoj koj sozdade , go sozdade covekot od nesto sto se zakacuva1 citaj zosto gospodarot tvoj navistina e najblagodaren, koj poucuva za peroto; go pouci covekot so ona sto ne go znaese.96-1-5.

muhamed ne zboruva sam od sebe tuku nego go poucuvaa bog go zboruva onaa sto mu se zapoveduva dokas e k*ranskiot aet;53-3-5;

,toj ne zboruva po zelba svoja, toa e samo vdahnovenie sto mu se objavuva go poucuva silniot i mudriot

go zboruvaa ona sto mu e naredeno i im go prenesuva na lugeto,KE IZDIGNAM PROrOK KAKOV STO SI TI, od nivnite braka ,
a od nivnite braka samo e eden verovesnik drug nema vnukot na ismail, muhamed.a.s vo koi ismail gledano i od bibliska strana e blagosloven kade veli ;

Те послушав и за Исмаила. Еве го благословувам: ќе го направам плоден и ќе го размножам многу; дванаесет кнезови ќе произлезат од него и голем народ ќе направам од него, zarem ovoj narod bog ke go ostavi vo neznaenje, no bog go blagoslovi , i veli ke go napravam ploden i ke go razmnozam mnogu

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
se si izmesal priatelcee .,.
Како мислиш сум се измешал? Ако мислиш дека сум се измешал, тогаш наведи две мои изјави кои сум ги помешал во коментарот кој го цитираш. А ако не најдеш такви, тогаш би било доблесно од тебе ако се извиниш за клеветата.
Додека вие тврдите дека под поимот "среде нивните браќа" се однесува на арапите, а јас пак покажав и докажав дека тоа недвосмислено се однесува на евреите, а не на арапите. Значи вие сте тие кои што се помешале и сте ги измешале поимите "евреи" и "арапи" се со цел да му го припишите тоа пророштво на Мухамед, кој бил арапин. Но како што видовме библискиот стих не остава простор за такво пренасочување, затоа што јасно се гледа и од други стихови дека кога Библијата им вели на евреите: "вашите браќа", тоа се однесува исто така на евреите.

od vremeto na mojsej do isus imalo dosta mnogu drugi pratenici zosto da ne mu go prepisime na nekoj od niv toa zosto bas na isus ,
soloman ezekiel david malahija i ovie bile evrei i pratenici
zosto da ne mu go prpiseme toa prorostvo na nekoj od niv zosto nastojuvate tokmu deka e za isus
"Ќе им издигнам Пророк од среде нивните браќа, каков што си ти."
(Господ во Второзаконие 18:18, Библијата)

Пророштвото вели дека Пророкот ќе биде како Мојсеј. Соломон, Езекиел, Давид, Малахија и другите пророци не биле како Мојсеј. Впрочем, според Библијата, Соломон и Давид не биле пророци. Но што се однесува до другите пророци (Исаија, Еремија, Езекиел, Даниел, Осија, Захарија итн.), тие не биле основачи и посредници на завети, тие не донеле нови закони, тие не извршувале чуда, не лекувале, не биле водачи итн. Додека Мојсеј и Исус имаат многу сличности, како на пример:

1. Мојсеј излезе од Египет - Исус излезе од Египет.

2. Мојсеј беше 40 дена на планината Синај, Христос беше 40 дена во пустината.

3. Кога Мојсеј се роди Фараонот нареди убиство на сите новореднчина. Кога Христос се роди Царот нареди убиство на сите новороденчиња.

4. Мојсеј е на чудотворен начин спасен од убиството (преку реката), Исус е на чудотворен начин спасен од убиството.

5. Двајцата беа Евреи (Самиот Мојсеј пророкуваше дека тој ќе биде Евреин: „Господ вашиот Бог ќе подигне за вас пророк како мене, помеѓу вас, од вашата средина, Него слушајте Го“ Второзаконие 18:15, а истото го пророкува и самиот Господ Бог во 18:18) Мухаммед бил арап, а не евреин.

6. Мојсеевото лице светеше кога слезе од Гората (планината), Исусовото лице светеше по Гората на Преображението.

7. Мојсеј воспостави завет на Бог со луѓето. Исус исто воспостави завет на Бога со луѓето.

8. Мојсеј го прими откровението на Планина, Исус го даде на Планина (Проповедта на Гората).

9. Двајцата извршуваа чуда и знаци.

10. Мојсеј постави 70 владетели над Израел, Исус постави 70 ученици да ги поучуваат народите.

11. Мојсеј испрати 12 шпиони за да ја освои Ветената Земја, Исус испрати 12 Апостоли за да ја освојата Земјата.

12. Мојсеј владееше над Црвеното Море, Исус над Галилејското.

13. Мојсеј подигна дрво со змија за да ги излекува луѓето, Исус САМИОТ беше подигнат на дрво на крстот како духовно лекување на луѓето.

14. Двајцата беа водачи.

15. Двајцата беа законодавци. Мојсеј ја даде Тората, Исус го даде новозаветниот закон.

16. Двајцата лекуваа.

17. Двајцата беа спасители. Мојсеј од египетското ропство, Исус од Сатанското ропство.

18. Двајцата беа посредници на завет. Мојсеј на стариот, Исус на новиот.

19. Четири века Израелците беа во ропство пред Мојсеј. Четири века беше молкот од последниот старозаветен пророк до Христа.

20. И двајцата се родени во ропство. Мојсеј под Египетската окупација, Исус под Римската.

21. Мојсеј ја отфрлил власта на овој свет (да стане следниот фараон), Исус отфрли да стане цар (за разлика од Мухамед)

22. И двајцата на народот му дадоа леб од небото.

23. Мојсеј ја воспостави Пасхата. Исус СТАНА новата Пасха.

24. Тората му беше дадена на Мојсеј 50 дена по излезот од Египет, Светиот Дух и беше пратен на црквата 50 дена по Христовото воскресение.

25. Пророштвото е ИСПОЛНЕТО и ПОТВРДЕНО во Новиот завет дека Исус беше тој пророк. Читај ги Јован 1:45, 6:14, Дела 7:37-38.
„Филип го најде Натанаил и му рече: „Го најдовме Оној за Кого пишуваа Мојсеј во Законот и пророците, Исус, синот на Јосиф од Назарет.“
"Луѓето, кога го видоа чудотворниот знак што го направи, рекоа: „Овој е навистина Пророкот Кој требаше да дојде на светот.“
Прочитај ја прекрасната проповед на првиот маченик Стефан во Дела 7, и ќе видиш колку прекрасно објаснува дека Исус е Тој за кого што зборувал Мојсеј.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.425
Поени од реакции
84.767
izgleda vie krstot poveke go obozavate nego gospod ....
Изгледа ние сме го обожавале крстот повеќе од Господ?
Така ли пишува у памфлетите од Саудиска Арабија што ви ги делат?

Иако ти нагласив дека ние не го обожаваме воопшто самиот крст туку Господ, ти си тераш со сопствените конструкции. Постојат други зборови кои можат да го опишат односот на Христијанинот кон Крстот, но обожавање не е тој збор.

Член од
26 јануари 2010
Мислења
427
Поени од реакции
10

Иако ти нагласив дека ние не го обожаваме воопшто самиот крст туку Господ, ти си тераш со сопствените конструкции. Постојат други зборови кои можат да го опишат односот на Христијанинот кон Крстот, но обожавање не е тој збор.
Обожавање на светци (луѓе смртници кои умреле и самите не можеле да си помогнат) секоја христијанска куќа има такви светци дома било насликани или во форма на фигури и ним им ги упатува молитвите, благодарностите и славата - дали ова не е обожавање? Дали Господ на Муса а.с. (Мојсие) не му предаде заповед:
8 Не прави си резан лик ни некаква слика на што и да е горе во небото или долу на земјата, или во водите под земјата.
9 Не клањај им се ниту им служи. Зашто Јас, Господ, твојот Бог, Сум ревнив Бог. Ги казнувам гревовите на татковците - на оние кои Ме мразат - на децата, на внучињата и на правнучињата,

Член од
28 март 2006
Мислења
17.883
Поени од реакции
12.418
За крстот и крсниот знак има и посебна тема на кајгана
http://forum.kajgana.com/showthread.php?33444-%D0%97%D0%BE%D1%88%D1%82%D0%BE-%D0%BA%D1%80%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%82-%D0%B5-%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B1%D0%BE%D0%BB-%D0%BD%D0%B0-%D0%A5%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%98%D0%B0%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE
а и објаснување од свештено лице
ЗА КРСНИОТ ЗНАК

Според Светото Предание, наследено од апостолите и светите отци, христијаните треба да се оградуваат со знакот на светиот Крст. Ова треба да се прави правилно, а не како некои што прават без внимание и неправилно. Православниот христијанин треба да се крсти вака: .......

Прво да ги систави првите три прста од десната рак заедно, како симбол на Светата Троица. Така составени, палецот, показалецот и средниот прст, ги ставаме на челото и изговараме: Во името на Отецот, па под градите и ги изговараме зборовите: и Синот, потоа на десното и на левото рамо и ги изговараме зборовите: и Светиот Дух.Амин.
За време на владеењето на Римјаните, најголемите престапници биле казнувани сораспнување на крст. По барање на еврејските старешини, на таква казна бил осуден и најголемиот благодател на човечкиот род, Спасителот наш Господ Исус Христос. Оттогаш крстот станал симбил на христијанската вера. Затоа христијаните со посебна почит се однесуваат кон него. Крстот е највиден надворешен знак, со кој христијанинот ја потврдува својата вера. Светиот апостол Павле им пишува на Коринтјаните: Јудејците сакаат знаци, а Елините бараат мудрост, додека ние го проповедаме Христа распнатиот, Кој е за Јудејците соблазна, а за елините безумство (1.Кор.1,22-28). Црковната песна вака го восфалува чесниот крст: Крстот е чувар на вселената, крстот е украс на Црквата, крстот е сила на владетелите, крстот е слава на ангелите и пропаст на демоните.
и уште нешто за молитвата и крстот (иако сум за вакви научни сознанија неутрален за јавност, а во себе што мислам, тоа е друго :) )
Истражувањето спроведено во лабораторијата на медицинско-биолошките технологии НИИ за индустриска и морска медицина,постанале права сензација-пишува во весникот 'ЖИВОТ”. Научниците експериментално докажале дека крсниот знак ги убива микробите и ги менува оптичките особини на водата.
Истражувањето спроведено во лабораторијата на медицинско - биолошките технологии НИИ за индустриска и морска медицина, станале вистинска сензација - пишува во весникот 'ЖИВОТ”. Научниците експериментално докажале дека крсниот знак ги убива микробите и ги менува оптичките особини на водата. - " Потврдивме дека древниот обичај храната и пијалакот да се крстат пред јадење, има длабок мистичен смисол" - вели физичарката Ангелина Малаховска. - Зад тоа се крие практична корист: храната се очистува буквално во миг. Тоа е чудо кое се случува секој ден.
Своите истражувања за силата на крсниот знак оваа физичарка ги спроведувала 10 години и резултатите се феноменални: откриени се единствени бактериолошки својства кои водата ги поседува после осветувањето со молитва и крсниот знак. Откриена е нова особина на Божјиот збор да ја преобразува структурата на водата, зголемувајќи ја нејзината оптичка густина во ултравиолетовата област.
За тимот физичари, самата можност на тие истражувања постанала чудо: тие не биле финансирани, туку својата работа ја работеле бесплатно нудејќи им на луѓето можност да ја почувствуваат исцелителната Божја сила.
Научниците го провериле дејството на молитвата “Оче наш' и на крсниот знак врз патогени бактерии. Земени се примероци вода од разни места: бунари, реки, езера. Сите примероци содржеле златна стафилокока и уште еден вид секогаш присутна бактерија. Се покажало дека после прочитаната молитва Оче наш и осенувањето на водата со крсниот знак, таа количина штетни бактерии се намалувала за 7,10,100 па дури и 1000 пати. Според условот на експериментот, молитвата ја читале и оние кои веруваат и оние кои не веруваат; покрај се, бројот на патогени бактерии се намалувал во споредба со контролните вредности.
Исто така е воочливо и благотворно влијание на молитвата врз човекот: кај сите испитаници се стабилизирал крвниот притисок и се подобрени резултатите од анализата на крвта. Восхитуваки е фактот дека показателите се менувале во точно потребниот правец за исцеление: притисокот кај хипотониците се зголемувал, а кај хипертониците се намалувал. Исто така е приметено дека ако човек неправилно се прекрсти тогаш и резултатите изостанувале. Бидејќи човечкиот организам се состои нешто повеќе од 2 третини вода, тоа значи дека при создавањето Бог во нас вградил таков систем од физички канали, кој ги регулира сите биохемиски процеси во организмот и кој јасно го препознава името на Исус Христос.
Може да се каже дека крсниот знак е генератор на светлината. Оптичката густина на водата не се променила при ниту една друга положба на прстите освен со крсниот знак.
Навистина - "според верата ваша - нека ви биде"! АМИН!

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Тоа е окото на деџалот. Сите кои го обожаваат овој триаголник, се од системот на деџалот-антихристот и на големо го најавуваат и слават неговото доаѓање на земјата. Ме чуди што бара овој знак на црквата.
Исто така е поврзано со Еврејската магија и кабала.
Упетребувано е во Египет, па и самите пирамиди се во форма на овој знак, за кои се верува дека се градени од натприродни сили !
Да изгледа и Христијаните се водени под дејство на Деџалот. (без навреди мое мислење е ова).

--- надополнето ---

Христијаните се крстат,затоа што веруваат во Светиоот Крст како оружје со кое е победена смрта. Веруваат дека гревовите на целото човештво до распнувањето на Исус Христос се приковани на тој крст. Евреите и римјаните мислеле дека е тоа срамна смрт за некого да се убие на крст. Но за нас тоа е оружјето преку кое го добивме рајот. Христос со самото негово измачување,со пролеаната крв Негова ја очистува гревовната состојба на човештвото од првородениот грев(Адам и Ева).
Значи,преку Исусовото страдање на крстот и Неговото тридневно престојување во долниот свет, вратите на пеколот беа скршени и отворени рајските порти. За нас христијаните Крстот е победоносно оружје а не срам. Тој сега е и нашиот знак(на мнозинството христијани-со исклучок на некои секти),знак како наше обележје,наша победа над смрта,оружје против нечистите сили. Луѓето кога се крста(го оформуваат тој крст врз себе) и со тоа ја повикуваат таа благодатна сила која излегува од Него за да им помогне и охрабри во престојната нивна работа.
A сонцето на крстот на аватарот што значи ?

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
Како мислиш сум се измешал? Ако мислиш дека сум се измешал, тогаш наведи две мои изјави кои сум ги помешал во коментарот кој го цитираш. А ако не најдеш такви, тогаш би било доблесно од тебе ако се извиниш за клеветата.
Додека вие тврдите дека под поимот "среде нивните браќа" се однесува на арапите, а јас пак покажав и докажав дека тоа недвосмислено се однесува на евреите, а не на арапите. Значи вие сте тие кои што се помешале и сте ги измешале поимите "евреи" и "арапи" се со цел да му го припишите тоа пророштво на Мухамед, кој бил арапин. Но како што видовме библискиот стих не остава простор за такво пренасочување, затоа што јасно се гледа и од други стихови дека кога Библијата им вели на евреите: "вашите браќа", тоа се однесува исто така на евреите.

pozdrav do tebe corbadzio,kako prvo jas rekov se si '' izmesal'' so toa sto tvrdis deka se odnesuva na brakata na evreite a ne na arapite , ane deka ti se se izmesal vo nekoja diskusija neznam kako ke me razberis i nema potreba od izvenuvanja ,
tocno taka nie tvrdime deka srede nivnite braka se odnesuva na arapite a ne na evreite
site bozji verovesnici se od ishak isak a.s. samo eden e od ismail a.s muhamed.a.s.
kako ti mozes da mi gi objasnis tekstovite sto se vo biblijata a se odnesuvaat na ismaill , da ne se razubeduvame fakt e toa i vie i nie go znaeme toa deka isamil i ishak se braka po tatko, ako toj prorok e od evreite togas bi trebalo da pise od vasite braka a ne od nivnite zarem bog ke go ostavi ismailia vo neznaenje, kako sto veli bibljata,
Те послушав и за Исмаила. Еве го благословувам: ќе го направам плоден и ќе го размножам многу; дванаесет кнезови ќе произлезат од него и голем народ ќе направам од него, zarem ovoj narod bog ke go ostavi vo neznaenje, no bog go blagoslovi , i veli ke go napravam ploden i ke go razmnozam mnogu ,

da corbadzio prorostvoto prodolzuca i veli kakov sto si ti
i seto toa sto go kaza zarem ima nesto stoe slicno na mojsej ,

mene me intresira samo edno
kako moze isus da bide slicen na mojsej koga vie tvrdite deka toj e bog ili nekoi sin na boga a mojsej nee bog

togas od kade silnost pomegu ovie dvajca .
drugo celo vreme nis forumite tvrdite isto taka i biblijata tvrdi deka isus umrel za grevovite na svetot, toa e vase veruvanje akoe taka no mojsej ne moral da umre za grevovite na svetot,
pa kako togas se slicni ovie dvajca golemi bozji verovesnici,

drugo sto e i mnogu porealno i posvatlivo za tebe i za sitee e toa sto isus nemal tatko imal samo majka amojsej imal dvajca roditeli
od kade togas gledas slicnosti
isus e roden na cudesen nacin dodeka mojej e roden na priroden pat t.e po sex pat dodeka isus e roden cudesno zacnat .od kade gledas deka ima nekoi slicnosti kaj mojsej i isus ,
od kade gledas slicnost koga isus voopsto ne bil zenat a mojsej bil zenat i imal deca a isu nemal deca ,
vi tvrdite deka isus bil ubien nasilno na krst amojsej umrel od prirodna smrt, od kade slicnot
nivnite braka se nivnite arapi, avram imal dve zeni ednata sara drugata agara kako sto stoi vo biblijata Агара му роди син на Аврама, а Аврам му даде име Исмаил, на синот што му го роди Агара.
16 Аврам имаше осумдесет и шест години кога Агара му го роди Исмаила,ako ismail i ishak se sinovi od ist tatko togas tie se braka, decata na isak se evrite a na ismail arapite. tie ednite so drugite se braka, sto biblijata potvrduva,и тој ќе живее, во близина на сите свои браќа.” (bitie 16-12), toa prorostvo jasno spomnuva deka prorokotsto ke dojde, koj ke bide kako mojsej mora da se krene od ne od decata na izrael ili od samite niv, tuku od nivnite braka, spored toa muhamed .a.s e od nivnite braka kristalno prorostvo koe odgovara na muhamed.a.s,,

25. Пророштвото е ИСПОЛНЕТО и ПОТВРДЕНО во Новиот завет дека Исус беше тој пророк. Читај ги Јован 1:45, 6:14, Дела 7:37-38.
„Филип го најде Натанаил и му рече: „Го најдовме Оној за Кого пишуваа Мојсеј во Законот и пророците, Исус, синот на Јосиф од Назарет.“
"Луѓето, кога го видоа чудотворниот знак што го направи, рекоа: „Овој е навистина Пророкот Кој требаше да дојде на светот.“
Прочитај ја прекрасната проповед на првиот маченик Стефан во Дела 7, и ќе видиш колку прекрасно објаснува дека Исус е Тој за кого што зборувал Мојсеј,
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
))) ZAREM NEE ISUS BOG A SEGA ISPADNA DEKA E PROROK ZNACI OTPAGA DOGMATA DEKA E ON BOG ILI SIN ,

II VOPPSTO NE MI ODGOVORI ;21 Неговиот дом беше во пустината FARON; а неговата мајка му доведе жена од Египетската Земја,bitite 21-20-21

koe e toa mesto faron pustina faron?

Тој рече: „Господ дојде од Синај, се покажа на Сир и заблеска од гората Фаран. Заради нив дојде со десетици илјади свети, десно од Него е огнот на Законот.vtorozakonie33,1,2'

KOJA E TAA GORAA FARONN ?

na mojsej mue spustena objavata Vo SINAJ,' vo forma na tevrat,
na isus objavata mu dosla vo sir ridce sto se naoga vo palestina vo forma na indzil(evagelie)a zableska vo gorata na FARON , se odnesuva na meka (denesna kaba) vo toj del dojdena mue objavata na muhamed vo forma na k*ran, vo pustinata faron (meka. t.e vo pesterata hira,)
dokaz deka imeto faron se odnesuva na meka e vo bibliskiot citat bitite 21-20-21- se odnesuva na ismail deka zivel vo pustinata faron - denesna meka;
prvata objava na k*raonot se slucila vo pesterata hira, koja se naoga na najvisokata tocka na ridot faron denesna meka odaleceno 2 milji. seto ovaa dokazuvaa deka najaveniot verovesnik e muhamed.a.s .

ako evreite i drugite ne ti veruvaat, o muhamed! pa allah svedoci deka si negov verovesnik komu mu go objavi golemiot k*ran go objavi so negovo znaenje, ai melekite(angelite) isto taka svedocat za ispravnosta na ona sto tie objaveno a dovolno e svedocenjeto na allah,,,
onie koi go negiraat tvoeto pratenistvo i koi go odvrakaat ligeto od islamot tie mnogu daleku se odalecija od vistinskiot pat,ovoj k*ran sto mu go objavivme na muhamed poseduva golemi koristi , golemo dobro i izobilno znaenje .

kaziim od muhamed ako veruvate vo ona sto vi go objavi allah togas zosto i porano gi ubivavte verovesnicite na allah .k*ranot e govor sto ja odeluva vistinata od nevistinata,

i nie tebe (o muhamed) ti ja objavivme knigata so vistina , kako potvrda za knigite prethodno objaveni i nad niv da bdee, pa sudi megu niv spored ona sto go objavi allah vo nea,5-48,86,13, ,
k*ranot e bozja objava kolku i da ne vi cini toa ; i kolku toa da go negirate toj e govor vo koj opvaka znaenje od poranesnite narodi,opvaka znanje za sozdavanjeto, astronomijata , zivotinskiot i rastitelniot svet za coveckata reprodukcija,
muslimanite se dolzni da ja kazuvaat vistinata i kolku i da im e gorcliva na lugeto',

vo k*ran kerim jasno stoi deka muhamed e spomnat i vo vasite knigi ;

o slednenici na knigata evreii i hristijani zosto gi poreknuvate ajetite na allah objaveni na negovite verovesnici a koi se vo vasite knigi, vo niv stoi deka muhamed, e ocekuvaniot verovesnik i deka ona sto sto ke vi dojde e vistina vie ste svedoci na toa , no vie go negirate toaa. k*ran nas ni tvrdi deka vo vasite knigi postoi deka muhamed a ocekuvaniot verovesnik,, zosto toa go negirate i ja iskrivuvate nivnata sodrzina ; kade veli kaziim od muhamed ako veruvate vo ona sto vi go objavi allah togas zosto i porano gi ubivavte verovesnicite na allah ,
kolku i da go negirate toa k*ranot e bozja kniga,a toa ne zavisi od tebe ako toa go negiras sekoj po svojot pat tebe tvojata vera mene mojata , pa bog ke sudi pomegu nas i vas,nas muslimanite ne ne zasega toa deka vie go negireate i ne veruvate vo k*ran ,
k*ranot kako allahov govor objaven mue na muhamed a.s da go dostavi do celoto covestvo , i prestavuva upatstvo za lugeto
sevisniot allah vo k*ran spomnuva deka na site luge a posebno na naucnicite ke im gi otkrie naucnite vistini so jasni dokazi koi se naogaat vo knigata co cel toa da im bide dokaz za vitinitosta na pratenistvoto na muhamed,ti gi objavivme oo , muhamed! najasnite ajeti koi ja dokazuvaat vistinitosta na tvoeto pratenistvo, nego ne go priznaavaat onie koi ja napustaat verata na allah.

nikogas so tebe nema da bidat zadovolnii ooo. muhamed!
ni evreite ni hristijanite se dodeka ne ja ostavis tvojata veraa ne ja prifatis nivnata vera, kaziii im;
verata islam e ispravna vera koga bi gi sledel nivnite zelbi, otkako ti dojde objavata nema da najdes kaj allah nikakov zastitnik koj ke ti koristi i nikakov pomosnik koj ke ti pomognee,o sledbenici na tevrat i na indzil evrei i hristijani!zosto gi poreknuvate ajetite na allah objaveni na negovite verovesnici ko se vo vasite knigi, vo niv stoi deka muhamed.a.s e ocekuvaniot verovesnik i deka ona so sto ke vi dojde e vistina vie ste svedoci za toa no vie go negirate toaa.

zosto ja mesate vistinata vo vasite knigi so ona sto go iskrivivte i go napisavte so svoi race so nevistinata i go kriete ona stoe vo niv opisot na muhamed deka negovata vera e vistinska avie toa go znaete?

kaziim oo , muhamed!
nie iskreno veruvame vo allah i sme poslusni, nie nemam drug bog osven nego, veruvame vo objavata sto ni ja objavi, i vo objavata sto mu ja objavi na abraham, i na objavata na negovite sinovi ismail i ishak i vo objavata na jakub i vo ona sto im go objavi na vnucite veruvame i vo ona sto mue objaveno na mojsej i na isa (isus), i vo ona sto im go objavi allah na negovite pejkamberi nie veruvame vo seto toa i ne pravime razlika megu niv .

--- надополнето ---

se obratno me svakas te prasav dali isus se krstel , ato a nikade go nemam sretnato vo biblijata, tuku veli deka , И отиде малку потаму и падна на Своето лице и се помоли, ne veli otide malku potamu i pocna da se krsti i da se moli tuku padna na svoeto lice i se pomoli.znacii voopsto ne se krstel , togas proizleguva prasanje ako toj ne se krstel togas kako vie nego go sledite .

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
21 Неговиот дом беше во пустината FARON; а неговата мајка му доведе жена од Египетската Земја,bitite 21-20-21

Wooow !!

Член од
26 јануари 2010
Мислења
427
Поени од реакции
10

"Ќе им издигнам Пророк од среде нивните браќа, каков што си ти."
(Господ во Второзаконие 18:18, Библијата)

Пророштвото вели дека Пророкот ќе биде како Мојсеј. Соломон, Езекиел, Давид, Малахија и другите пророци не биле како Мојсеј. Впрочем, според Библијата, Соломон и Давид не биле пророци. Но што се однесува до другите пророци (Исаија, Еремија, Езекиел, Даниел, Осија, Захарија итн.), тие не биле основачи и посредници на завети, тие не донеле нови закони, тие не извршувале чуда, не лекувале, не биле водачи итн. Додека Мојсеј и Исус имаат многу сличности, како на пример:

1. Мојсеј излезе од Египет - Исус излезе од Египет.

2. Мојсеј беше 40 дена на планината Синај, Христос беше 40 дена во пустината.

3. Кога Мојсеј се роди Фараонот нареди убиство на сите новореднчина. Кога Христос се роди Царот нареди убиство на сите новороденчиња.

4. Мојсеј е на чудотворен начин спасен од убиството (преку реката), Исус е на чудотворен начин спасен од убиството.

5. Двајцата беа Евреи (Самиот Мојсеј пророкуваше дека тој ќе биде Евреин: „Господ вашиот Бог ќе подигне за вас пророк како мене, помеѓу вас, од вашата средина, Него слушајте Го“ Второзаконие 18:15, а истото го пророкува и самиот Господ Бог во 18:18) Мухаммед бил арап, а не евреин.

6. Мојсеевото лице светеше кога слезе од Гората (планината), Исусовото лице светеше по Гората на Преображението.

7. Мојсеј воспостави завет на Бог со луѓето. Исус исто воспостави завет на Бога со луѓето.

8. Мојсеј го прими откровението на Планина, Исус го даде на Планина (Проповедта на Гората).

9. Двајцата извршуваа чуда и знаци.

10. Мојсеј постави 70 владетели над Израел, Исус постави 70 ученици да ги поучуваат народите.

11. Мојсеј испрати 12 шпиони за да ја освои Ветената Земја, Исус испрати 12 Апостоли за да ја освојата Земјата.

12. Мојсеј владееше над Црвеното Море, Исус над Галилејското.

13. Мојсеј подигна дрво со змија за да ги излекува луѓето, Исус САМИОТ беше подигнат на дрво на крстот како духовно лекување на луѓето.

14. Двајцата беа водачи.

15. Двајцата беа законодавци. Мојсеј ја даде Тората, Исус го даде новозаветниот закон.

16. Двајцата лекуваа.

17. Двајцата беа спасители. Мојсеј од египетското ропство, Исус од Сатанското ропство.

18. Двајцата беа посредници на завет. Мојсеј на стариот, Исус на новиот.

19. Четири века Израелците беа во ропство пред Мојсеј. Четири века беше молкот од последниот старозаветен пророк до Христа.

20. И двајцата се родени во ропство. Мојсеј под Египетската окупација, Исус под Римската.

21. Мојсеј ја отфрлил власта на овој свет (да стане следниот фараон), Исус отфрли да стане цар (за разлика од Мухамед)

22. И двајцата на народот му дадоа леб од небото.

23. Мојсеј ја воспостави Пасхата. Исус СТАНА новата Пасха.

24. Тората му беше дадена на Мојсеј 50 дена по излезот од Египет, Светиот Дух и беше пратен на црквата 50 дена по Христовото воскресение.

Прочитај ја прекрасната проповед на првиот маченик Стефан во Дела 7, и ќе видиш колку прекрасно објаснува дека Исус е Тој за кого што зборувал Мојсеј.
Како ти го сакаш Господ твој а не го сакаш оној кој Господ последен го испратил на земјата да ја шири неговата вера и го нарекуваш со погрдни имиња а оној кој Господ претпоследен го испратил го нарекуваш бог.

Евреите не се браќа на евреите туку на арапите. Евреите потекнуваат од Исак а.с. а Арапите од Исмаил а.с. кои биле браќа а нивниот татко бил Ибрахим а.с (Абрахам). Поради тоа евреите и арапите се браќа, значи кога Господ им вели на евреите меѓу вашите браќа тоа се однесува на арапите а не на самите нив.

1. Муса а.с. излезе од Египет а во времето на Иса а.с. Египет не постоеше туку тоа беше римската империја со сите елементи на власт.

2. Планината Синај каде бил Муса а.с. и пустината каде бил Иса а.с. немаат врска: пустина-планина/ Мухамед ресулАллах бил и во планината Арафат и во пустината.

3. Кога Мојсеј се роди Фараонот нареди убиство на сите новореднчина. Кога Христос се роди Царот нареди убиство на сите новороденчиња-да но севишниот Аллах џ.ш. ја разлеа својата милост врз нашите сакани божји пратеници и ги спаси како и Божјиот пратеник Мухаммед с.а.в.с.

4. Мојсеј е на чудотворен начин спасен од убиството (преку реката), Исус е на чудотворен начин спасен од убиството - 1.[FONT=&quot] [/FONT]Мухаммед с.а.в.с. спиеше под стеблото на една урма. Се разбуди а над него стоеше човек со исукана сабка во раката:
-[FONT=&quot] [/FONT]Мухаммед, кој ќе те спаси од мене? – праша.
-[FONT=&quot] [/FONT]Аллах! Одговори тој. Дасуровата сабја падна на земја. Сега ја зеде пратеникот с.а.в.с. и праша:
-[FONT=&quot] [/FONT]Добро, а кој ќе те спаси сега од мене?
-[FONT=&quot] [/FONT]Никој. Ти си подобар од мене. – рече Дасур. Тогаш пратеникот с.а.в.с. рече:
-[FONT=&quot] [/FONT]Јс имам повеќе право на ова од тебе.
-[FONT=&quot] [/FONT]Сведочам дека нема друго божество достојно за обожување освен Аллах и дека ти си негов пратеник. – рече Дасур и стана муслиман. Станал еден од најискрените пријатели на Мухаммед с.а.в.с.

5. Двајцата беа Евреи (Самиот Мојсеј пророкуваше дека тој ќе биде Евреин: „Господ вашиот Бог ќе подигне за вас пророк како мене, помеѓу вас, од вашата средина, Него слушајте Го“ Второзаконие 18:15, а истото го пророкува и самиот Господ Бог во 18:18) Мухаммед бил арап, а не евреин.--- еве ја вашата лага! „Господ вашиот бог ќе подигне за вас пророк како мене - зошто не вели ќе подигне друг бог или син божји кој не е како мене бидејќи јас сум пророк - туку вели : пророк како мене.

6. Мојсеевото лице светеше кога слезе од Гората (планината), Исусовото лице светеше по Гората на Преображението.---исто и лицето на саканиот последен божји пратеник Мухаммед с.а.в.с. светеше.

7. Мојсеј воспостави завет на Бог со луѓето. Исус исто воспостави завет на Бога со луѓето.---последниот божји пратеник после Иса а.с. Мухаммед с.а.в.с. го донесе К*ранот на земјата - зборот божји, Бог ни наредува да се придржуваме кон него - единствената чиста книга зачувана од промени и човечки зборови, ревизии, верзии..... Бог вели дека ја гарантира таа книга (земете К*ран од 7 век - има, и сегашен: до буква е ист) Треба да сфатите дека Господ е создател а ние негови робови а не чеда и др. Заветот на Муса.а.с. и Иса а.с. христијаните и евреите го сменија, ревидираа како што му одговара.

8. Мојсеј го прими откровението на Планина, Исус го даде на Планина (Проповедта на Гората).---Мухамед с.а.в.с. РесулАллах почна да го прима откровението во планината Арафат, во пештерата „Хира“ каде за прв пат му се појави Џибрил(ангелот Габриел) и почна да му го предава К*ранот.

9. Двајцата извршуваа чуда и знаци.---Тие не извршуваа чуда туку Бог извршуваше Чуда за нив како и за Мухаммед с.а.в.с.

11. Мојсеј испрати 12 шпиони за да ја освои Ветената Земја, Исус испрати 12 Апостоли за да ја освојата Земјата.---Мухаммед с.а.в.с. испрати Асхаби.

12. Мојсеј владееше над Црвеното Море, Исус над Галилејското.---Исус не владееше, Мухаммед над персиското, Арапското, мртвото.

Исус САМИОТ беше подигнат на дрво на крстот како духовно лекување на луѓето---Ова е лага!

14. Двајцата беа водачи. Муса а.с. и Мухаммед с.а.в.с. беа водачи а Исус не!

15. Двајцата беа законодавци. Мојсеј ја даде Тората, Исус го даде новозаветниот закон.---кои сега се во значителна мера променети и ревидирани и во многу верзии кои тотално се разликуваат меѓу себе---Мухамед с.а.в.с. го пренесе последниот божји закон кој има единствена важност(другите не важат) и кој е последен до судниот ден!

16. Двајцата лекуваа.-----не лекуваа тие туку лекуваше Господ за нив како и за Мухаммед с.а.в.с.

17. Двајцата беа спасители. Мојсеј од египетското ропство, Исус од Сатанското ропство.----исто и Мухаммед с.а.в.с. кој беше спасител од паганското и неверничко ропство.

18. Двајцата беа посредници на завет. Мојсеј на стариот, Исус на новиот.----Мухамед с.а.в.с. - пренесувач на последната божја книга која има единстевна важност до судниот ден - од донесувањето на оваа книга претходните треба да се почитуваат како божји но не важат - така вели Господ!

19. Четири века Израелците беа во ропство пред Мојсеј. Четири века беше молкот од последниот старозаветен пророк до Христа.---и 4 века после тоа Христа не беше прифаќан од луѓето а кога беше прифатен се прифати на начин на кој им одговараше!

20. И двајцата се родени во ропство. Мојсеј под Египетската окупација, Исус под Римската.------Исус не прифаќал право и држава-значи не сметал дека е роден во ропство-Мухаммед е роден под власт на паганите-непријателите на Господ

21. Мојсеј ја отфрлил власта на овој свет (да стане следниот фараон), Исус отфрли да стане цар (за разлика од Мухамед)------Мојсеј бил владетел и верски и политички водач на неговите следбеници исто како и Мухаммед с.а.в.с. а Исус не бил.

22. И двајцата на народот му дадоа леб од небото.----Исто како и Мухаммед с.а.в.с. неколку пати.

24. Тората му беше дадена на Мојсеј 50 дена по излезот од Египет, Светиот Дух и беше пратен на црквата 50 дена по Христовото воскресение.----светиот дух не постои и е измислица на пишувачите не некои од евангелијата (во некои го нема!) - ни го слушнал ни го видел некој до сега

Член од
3 мај 2010
Мислења
163
Поени од реакции
17
Тората = Петокнижието или првите пет книги во стариот завет познати како "петте книги Мојсееви", а тоа се: Битие, Излез, Левит, Броеви и Повторени закони.
Стариот завет го сочинуваат вкупно 39 книги, вклучувајќи ја и Тората. Останатите книги се книгите на големите и малите пророци, псалмите (повеќето од Давид), мудростите на Соломон, книгата на Јов, Песна над Песните и уште некои историски книги (летописи, царства)
Значи Тората е дел од стариот завет (првите пет книги од вкупно 39). Тората исто така меѓу евреите е позната и како Законот т.е. Мојсеевиот Закон.

Чорбаџија ако во Тората некаде е спомнато дека ќе дојде синот Божји зошто тогаш не е прифатен ?
Евреите уште го чекаат Пратеникот значи Пратеникот а не синот на Бога.
Стариот завет можеби содржи некои детали од Тората, ама не е самата Тора стариот завет.
Не постои јасно пророштво од пејгамберите дека Иса а.с ќе биде распнат и воскреснат.
По неговото исчезнување од овој свет, Христијанството е насилно ширено, тие што ги имаш спомнато дека умреле не давајќи ја верата во Христа, не е така.
Насилно се Христијанизирани иако Иса а.с никаде ама баш никаде не спомнал Христијанство за вера. Црквата беше на власт тоа време.
На црквата и одговараше да биде на власт.
Како од 63 Евангелија се одбрани само 4 и така е направен новиот завет ?
Зошто на луѓето им одговарало Иса а.с да го направат Месија, кој се жртвувал ?
Зошто го направија дел од тројцата ?
Иса а.с беше само Божји пратеник и ништо друго.

Eraser

S.... Seni Seviyorum
Член од
12 април 2010
Мислења
422
Поени од реакции
18
Чорбаџија ако во Тората некаде е спомнато дека ќе дојде синот Божји зошто тогаш не е прифатен ?
Евреите уште го чекаат Пратеникот значи Пратеникот а не синот на Бога.
Стариот завет можеби содржи некои детали од Тората, ама не е самата Тора стариот завет.
Не постои јасно пророштво од пејгамберите дека Иса а.с ќе биде распнат и воскреснат.
По неговото исчезнување од овој свет, Христијанството е насилно ширено, тие што ги имаш спомнато дека умреле не давајќи ја верата во Христа, не е така.
Насилно се Христијанизирани иако Иса а.с никаде ама баш никаде не спомнал Христијанство за вера. Црквата беше на власт тоа време.
На црквата и одговараше да биде на власт.
Како од 63 Евангелија се одбрани само 4 и така е направен новиот завет ?
Зошто на луѓето им одговарало Иса а.с да го направат Месија, кој се жртвувал ?
Зошто го направија дел од тројцата ?
Иса а.с беше само Божји пратеник и ништо друго.

Лага дека другите пејгамбери пред Иса а.с предвиделе жртвување !!

Во стариот и новиот завет е напишано како што им одговара на папите !!

Правејќи го тројството, неколку пати е заборавен светиот дух, па после додаден, се мислеле дали да го стават !!

Исус дали да биде Бог, син Божји, две во едно или три во едно ??

На крај светиот дух е додаден и тој како дел од Бога !!

--- надополнето ---

Wooow !!
Жена ? Иса а.с немаше жена !!

Член од
26 јануари 2010
Мислења
427
Поени од реакции
10
Кога во 4 век христијанството е прогласена за државна религија сите други религии се забранети - но се прогласени и 4 евангелија а другите близу 80 се поништени, скриени..... дел од нив преживеале и ден денес и се сосема различни од овие 4. Таму Иса а.с.(Исус) е идентичен со муслиманскиот Иса а.с. (Исус).

Да не го споменувам и средниот век - мрачното доба-инквизицијата.

Eraser

S.... Seni Seviyorum
Член од
12 април 2010
Мислења
422
Поени од реакции
18
Кога во 4 век христијанството е прогласена за државна религија сите други религии се забранети - но се прогласени и 4 евангелија а другите близу 80 се поништени, скриени..... дел од нив преживеале и ден денес и се сосема различни од овие 4. Таму Иса а.с.(Исус) е идентичен со муслиманскиот Иса а.с. (Исус).

Да не го споменувам и средниот век - мрачното доба-инквизицијата.

Да тие евангелија го опишуваат Иса а.с како Божји пратеник а не како Бог кој дошол да се жртвува !!

Ама мораше црквата да постапи така за да биде на власт !!

Интересно е двоумењто околу светиот дух, да биде или не и тој Бог и на крај БИ !! :vozbud:

Член од
26 јануари 2010
Мислења
427
Поени од реакции
10
Правејќи го тројството, неколку пати е заборавен светиот дух, па после додаден, се мислеле дали да го стават !!

Исус дали да биде Бог, син Божји, две во едно или три во едно ??

На крај светиот дух е додаден и тој како дел од Бога !!

Жена ? Иса а.с немаше жена !!
На првиот вселенски собор постоеле несогласувања околу природата на Исус во однос на Неговата врска со Отецот, односно попрецизно – дали Господ Исус Христос има иста или слична природа на Бог Отецот. Св. Александар и св. Атанасиј ја завзеле првата позиција (дека Господ Исус Христос има иста природа со Бог Отецот), додека презвитер Ариј (од кого се развива и подоцнежното еретичко Аријанство) се залагал за второто тврдење. На овој собор било поддржано првото тврдење со огормно мнозинство (од сите присутни, само двајца гласале во полза на на презвитер Ариј).

На вториот вселенски собор се околу 150 „отци“ имале различно мислење со константинополскиот патријахр македониј во однос на битието на светиот дух за кој македониј тврдел дека тој е створение од Бога а отците тврделе дека е бог, односно едно од тројството додека аполинариј и неговите истомисленици тврделе дека Синот Божји имал една плот и една душа, и, според тоа, ако умре телото, би умрело и божеството и сè друго.

На третиот вселенски собор во градот Ефест постои друга контрадикција. На овој собор патријархот цариградски Несториј, тврдел дека во Христа има две природи, но и две ипостаси (Божествена и човечка) и учеше дека Христос се роди од Дева како обичен човек, а не како Богочовек. Потоа тој Марија Дева не ја нарекуваше Богородица, туку Христородица.

На четвртиот вселенски собор патријархот александриски Диоскор и архимандритот Евтихиј исповедуваа дека Исус е единосуштен на Отецот, но во сфаќањето на неговата човечка природа проповедаа нечестива хула, т.е. ги слеваа во Него двете природи - божествената и човечката и признаваа дека по нивното соединување постанала една природа, така што и на Божеството му ги припишува и страданијата, маките и тагите. Понатака уште говореа дека Господ не е со еднаква природа како нас и дека не примил плот од девствената крв, туку бил вооплотен на божествен и неискажан начин.

Петти собор. Овој собор беше свикан против едноволјистите (монотелитите): Теодор, епископот Фарански, Гонориј, папата Римски, Павле, Пир, Сергиј, Петар Гугнив, бившите епископи константинополски, Макариј Антиохиски, Кир Александриски ересоучителот, старецот Полихрониј и нивните истомисленици коишто говореа дека во Христа постоеше са- мо една волја. На овој свет собор беше изложено учењето дека Христос Бог има две природи и две волји, а Ипостас една - Бог Слово; изложиле уште 102 правила.

Седми Собор. во присуство на посланиците присутни беа и римскиот папа Андријан и Тарасиј Цариградски, иконоборците, кои беа проколнати, зашто проповедаа дека нашиот Господ Исус Христос е неопислив по Божество, а опислив по човештвото. И воведоа поклонување на Неговиот Пречист лик, и на Неговата Мајка и на сите светии.

Осми вселенски Собор. На овој Собор се случило судењето на цариградскиот Патријарх св.Фотиј; уште повеќе, на овој Собор се продлабочиле разликите помеѓу западните и источните Христијани. Исто така, било објавено и учењето за трихотомија.

Деветти вселенски собор - Петтиот собор од Константинопол (1341-1351)
На овој Собор се потврдиле теолошките учења на св.Георгиј Палама, а се отфрлиле учењата на про-западниот Барлаам од Калабрија.

Ерусалимскиот Синод (1672) се смета за уште еден мошне важен Собор за православието. Тој ја определил позицијата на Православието во однос на Романскиот Католоцизам и Протестантизмот. Исто така, за време на овој Собор е дефиниран Библискиот Канон.

Е сега што е важно. Христијаните на собори во кои имало демократско гласање на спротиставените идеи ги утврдувале во вид на закони природите нс Иса а.с. и светиот дух и на тие собори со мнозинство утврдиле дека Иса а.с. е Бог и светиот дух е бог. Многу неистомисленици ова го одбивале и се противеле на ова но биле помалку во однос на другите.

Што од ова што е исвоено на овие собири го рекол Иса а.с. - НИШТО!

Кај исламот се е сочувано од буква до буква од Куранот и од буква до буква од сунетот (традицијата на Мухаммед с.а.в.с.)
Како може на собири со гласање да се донесуваат одлуки и да се утврдуваат плус богови и тн. Луѓе свестетесе и не верувајте во овие собири - прочитајтеги сите евангелија не само овие 4 и проценете кое е најлогично и нај веродостојно.

Член од
26 јануари 2010
Мислења
427
Поени од реакции
10
Еве го евангелието по Барнаба:

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД БАРНАБА
Евангелието според Барнаба било прифатено како канонско евангелие до 325.година.
Иринеј(130-200)пишувал подржуваеќи го чистиот монотеизам и му се спротиставувал на Павле поради внесување на догми во христијанството од римската паганска религија и платонската филозофија. Обилно го цитирал Евангелието според Барнаба како поддршка на неговите ставови. Тоа ни покажува дека Евангелието по Барнаба било во оптек во првото и второто столетие на христијанството. Во 325. година е одржан Никејскиот конзил каде е наредено сите оригинални евангелија на хебрејско писмо да се уништат.
Издаден е указ дека секој кој поседува вакво Евангелие ќе биде казнет со смрт. Во 383 . година папата си обезбедува еден примерок од Евангелието по Барнаба и го задржал во својата приватна библиотека.
Во четвортата година на императорот Зеноа(478.) се откриени посмртните остатоци на Барнаба и тука на неговите гради е најден примерок на Евангелието по Барнаба, пишувано со неговата сопствена рака.(Ациа Санкторум, Боланд Јунии, том II, страници 422 и 450, Антвверп 1698). По се изгледа дека Вулгата Библија е базирана на овеа евангелие.
Папата Сиксто(1585-1590) имал пријател Фра Марино кој го наоѓа Евангелието по Барнаба во приватната библиотека на папата.Фра Марино бил заинтересиран затоа што ги читал списите на Иринеј во кои Барнаба бил обилно цитиран. Италијанскиот ракопис бил поминат низ многу раце, се додека не стигнал до „ личноста со висок афторитет„ во Амстердам „за кого се истакнувало дека во текот на неговиот живот давал висока вредност на овој спис„. После неговата смрт доаѓа во поседство на Ј.Е. Крамер, канцелар на Прусија. Во 1713. година, Крамер го презентирал овој ракопис на прочуениот познавател на книги, принцот Еуген од Савоја. Во 1738. година, заедно со принцевата библиотека се одселува во Хофбиблиотеката во Виена. Тоа Евангелие до сега таму почива. Латинскиот текст на англиски јазик го превеле господинот и госпоѓата Рагг, а бил штампан на Кларендом Пресс во Оксфорд и е објавено 1907. Овој англиски превод мистериозно исчезнува од пазарот.Познато е дека постојат два примерока на овој превод, еден е во Музејот на Британија а другиот пример во Конгресната библиотека, Вашингтон. Прво ново издание на англиски е од микрофилмувана копија на книгите во Конгресната библиотека во Њашингтон, а добиена е со љубезност на пријателите од САД.

ОПИСОТ НА СУДНИОТ ДЕН ВО БАРНАБИНОТО ЕВАНГЕЛИЕ

„ Судниот ден Божји ќе биде така страшен да – навистина ви кажувам- проклетниците радо би одбрале десет пеколи него да идат да слушаат како Бог говори во бес против нив, против кои сите створени нешта ќе сведочеет. Навистина, ви кажувам, дека нема само проклетниците да се плашат туку и светите одбраници Божји, така да Аврам нема да верува во својата праведност, Јоб нема да има доверба во својата невиност. А што велам јас? Дури ќе се плаши и Пратеникот Божји-затоа што Бог да се спознае величеството негово, ќе го лиши својот Пратеник од сеќавање, така да он нема да има сеќавање како Бог му ги дал сите нешта. Навистина, ви кажувам дека-говорееќи од срце, јас се тресам што светот ќе ме нарекува бог, и јас поради тоа морам да положам сметка.Се колнам во Бог живиот, пред кого стои мојава душа, јас сум смртник како и другите луѓе, како што ме постави Бог, како пророк на домот Израелов за здравје на слабите и поправка на грешните, јас сум слуга Божји, а и вие сте ми сведоци како јас говорам против оние подли луѓе кои после моето заминување од светов ќе ја поништат вистината на моето Евангелие за радост на Сотоната. Но јас ќе се вратам пред крајот, а со мене ќе дојдат Енох и Илија, и ние ќе сведочиме против лошите чиј крај ќе биде проклет„. Бидееќи така говореше Исус пролеа солзи, на што учениците гласно заплакаа и ги подигнаа гласовите велееќи: „ Прошка, о Господе Боже и имај милост над својот невин слуга„. Исус одговори: „Амен, амен„.
„ Пред да дојде тој ден„ , рече Исус, „ на светот ќе дојде големо разорување, ќе избие војна свирепа и немилосрдна, таткото ќе го убие синот, а синот ќе го убие таткото, поради поделба на народот. Градовите ќе бидат уништени, а земјата ќе настане пустина. Ќе дојде такво сотирачко умирање да никој нема да ги носи мртвите на погреб, ќе бидат оставени како храна на дивите ѕверки. На оние кои ќе останат на земјата, Бог ќе прати таква немаштија така да лебот ќе се цени повеќе од злато и тие ќе јадат разни видови нечисти работи. О јадни години, во кои ретко ќе се слушне некој да рече: „ Јас згрешив имај милост кон мене, о Боже„ , Туку тие со страшни гласови ќе хулеат на него, кој е славен и благословен за секогаш. Потоа, кога денот ќе се приближи, петнаесет дена секој ден ќе доаѓа еден страшен знак над жителите на Земјата. Првиот ден Сонцето ќе оди по својата патека по небото без сфетло, ќе биде црно како боја за облека и ќе стенка, како што татко стенка за синот кој е близу до смрта. Вториот ден, месечината ќе биде претворена во крв и крв ќе стигне на земјата како роса. Третиот ден ќе се виде како ѕвездите меѓусебно се борат како армија непријатели. Четвортиот ден карпите и камењата ќе удираат едни во други како сурови непријатели. Петтиот ден, секоја билка и тревка ќе лее крв.Шестиот ден, морето ќе се подигне без да го напушти своето место до висина од педесет лактови и ќе стои целиот ден како ѕид. Седмиот ден тоа спротивно ќе протони, така да одвај ќе се гледа.Осмиот ден животните на земјата и во водата и птиците ќе се соберат заедно и ќе завиваат и рикаат. Деветиот ден ќе биде бура со град така страшна која ќе убива, одвај десетина живи ќе утекнат. Десетиот ден ќе дојде така страшно молскање и грмеж, така да третина од планините ќе се распукаат и спржат. Единаесетиот ден секоја река ќе тече назад и ќе тече крв, не вода.Дванаесетиот ден секое створено нешто ќе рикат и викат.Тринаесетиот ден небесата ќе биде стуткана како книга и ќе беснее оган, така да се живо ќе изумре. Четиринаесетиот ден ќе биде земјотрес така страшен така да врвовите на планините ќе летаат низ воздухот како птици, и цела земја ќе се стори рамна. Петнаесетиот ден, ќе изумрат светите ангели, и само Бог ќе остане жив, кому е честа и славата„.
Велееќи го оваа Исус го удри лицето свое со обете раце, а потоа со својата глава удри во земјата. И подигаеќи ја својата глава тој рече: „ Проклет нека е секој кој ќе вметне во мојот говор, дека сум јас син Божји„. На тие зборови учениците паднаа како мртви, на што Исус ги подигна велееќи им: „ Боитесе на Бога, ако не сакате да се боите на денот тој„.
Кога ќе поминат овие знаци ќе настапи мрак над светот четириесет години, Бог ќе биде единствено жив, кому е славата и честа за секогаш. Кога ќе пројдат четириесет години, Бог ќе му даде живот на својот Пратеник, кој ќе се подигне повторно како Сонце, но сјајно како илјада сонца. Тој ќе седне и нема да зборува, затоа што ќе биде како вонсебе. Бог повторно ќе подигне четири ангели фаворизирани од Бог, кои ќе го бараат Пратеникот Божји, и штом ќе го најдат, ќе се постават на четири страни од местото да го пазат него. Потоа Бог ќе даде живот на сите ангели, кои ќе дојдат како пчели кружееќи околу Пратеникот Божји. Следното Он ќе даде живот на сите свои пророци, кои ќе, следееќи го Адама, одат да ја бакнат раката на Пратеникот Божји, подчинуваеќисе на неговата заштита. Следното Бог ќе им даде живот на сите одбраници, кои ќе повикаат: „ О Мухаммед, имај не во вид!„ На нивните повици ќе се пробуди сожалување во Пратеникот Божји и тој ќе разгледа што треба да прави, плашееќи се за нивниот спас. Следното ќе им даде Бог живот на секои створени нешта и се ќе се вратат во своите претходни постоења, но се ќе поседува моќ на говор.
Следното Бог ќе даде живот на сите проклетници, на чиво проживување поради нивната подлост сите Божји створениа ќе повикаат и ќе се уплашат: „ Не допуштај да не напушти милоста Твоја, о Господе Боже наш„. После оваа Бог ќе даде да стане Сотоната, на чив поглед секое створение ќе биде како мртво,поради стравот од страшниот облик на неговата појава. Нека Бог биде задоволен да јас не го видам страшилото тој ден. Пратеникот Божји единствено нема да се уплаши од таквиот облик, затоа што тој ќе се плаши само од Бога. Потоа ангелот ќе- на звукот од трубите се ќе биде подигнато, ќе затруби повторно, велееќи: „ Дојдите на судот, о створениа, оти вашиот Творец сака да ви суди вас„. Потоа ќе се појави на сред небо, над долината Јехо болскав престол, над кого ќе дојде бел облак, на тоа ангелите ќе повикаат: „Благословен нека си Ти о Боже наш, кој не створи и спаси нас од падот на Сотоната„. Тогаш ќе се уплаши Пратеникот Божји, оти ќе забележи дека никој не го сакал на Бог како него. Оти оној кој би добил за размена златникмора да има шеесет парички; оти ако има само една паричка неможе да ја замени. Но ако се плаши Пратеникот Божји, што ќе прават безбожниците кои се полни со пороци?„
Пратеникот Божји ќе отиде да ги собере сите пророци, а со кои тој ќе зборува, молееќи ги да одат со него да го молат на Бог за верниците. Исекој ќе се оправдува поради стравот ; не би ни јас, жими Бог живиот, отишол таму знаееќи што знам. Тогаш Бог гледаеќи го тоа, ќе го подсети на својот Пратени како Он створил сите нешта за љубов негова, и така стравот ќе го напушти и ќе оди блиску до престолот со љубов и поштување, а ангелите ќе пеат: „Благословено нека е твоето свето име , о Боже, Боже наш„.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom