cvetanovskiigor
›———————‹
- Член од
- 6 мај 2009
- Мислења
- 1.425
- Поени од реакции
- 57
Да .Ma samo edno prashanje me machi celo zhivot.. So nastanokot na Adam i Eva... pa kako mozhe da ima sega 2 milioni lujge zarem tie pravele incest? S:
Да .Ma samo edno prashanje me machi celo zhivot.. So nastanokot na Adam i Eva... pa kako mozhe da ima sega 2 milioni lujge zarem tie pravele incest? S:
Монашкиот живот е прилично специфичен и таквиот начин на живеење не е обврска, туку личен избор. Така, „...кој може да носи, нека носи...„, т.е. кој решил да се подвизува и да издржи до крајот од животот, така и нека биде. Монаштвото е подвиг и затоа и наградата за тој подвиг е поголема. Православната Црква благословува два начини на живеење: монаштво и сопружништво/брак. Затоа монаштвото не е едниствениот начин на спасение на душите, оти тоа спасение може да се реализира и преку живеење во благословен и непорочен брак. Црквата допишта и безбрачно живеење во Светот, но тоа е само допупштено, не е благословено. И таквото живеење може да биде спасоносно, но оди малку потешко.
Едноставно кажано, за влез во Рајот, не морам да бидам монах. Но, преку монашкиот подвиг, Рајската награда е поголема.
Немам гајле...не сум дете...Ќе ги најдеш одговорите во католицизмот! :pos2:
Пази се само од тет-а-тет ситуации со свештеници, да не го изедеш стапот..... буквално.
Дали си информиран бидејќи сакам да расчистам со сите дилеми пред да станам католик...Самиот грчки поим „католики„, значи „соборен/заеднички„. Православниот Симбол на верата вели дека верувам во „...Една, Света, Соборна (католичка) Црква....„. Така, православната Црква е католичка, оти е соборна/заедничарска, каде нема авторитет во ликот од некој црковен великодостојник. Римокатоличката Црква иста така вели дека е католичка, но таа Црква има свој врховен водач, во ликот од Папата, со седиште во Ватикан, во градот Рим, па затоа се нарекува и „римо-католичка„.
Тоа е најопштата разлика меѓу православната/католичка и Римската римо-католичка Црква. Финесите уште повеќе ги посочуваат меѓусебните разлики меѓу тие две Цркви.
како почна и мавање на гром ќе го споиш со религија ...Стварно ......
Групно крштевање во водите на реката Бабуна
Владимир Тевчев Коментари (0)
17.07.2010 15:57
По примерот на исусовото крштевање во реката Јордан, шеесетина велешани, но и жители од Кавадарци, Неготино и Гевгелија денеска во водите на Бабуна ја примија христијанската вера.
Повардарската епархија по трет пат организираше групно крштевање на сите кои решиле одново да се родат во Христа.
Се крштеваше од најмало до најстаро. Од оние кои во комунизмот им било забрането, до тие кои не можат да се венчаат без да бидат крстени.
„Јас како мало дете не сум била крстена, мајка ми така ми кажуваше и имам веќе внуци, баба сум, нив ги крстевме па и јас со нив“, изјави Нада Јованова, жителка на Кавадарци.
„Не можевме да се венчаме во црква бидејќи не бевме крштевани, сега сме крштевани и ќе можеме да се венчаме“, вели Марија Тошевска, жителка на Велес.
Според христијанството, со чинот на крштевањето, човекот се прочистува од гревовите, го прима Христос за свој бог, а симболиката на потопувањето во вода го претставува раѓањето на новиот христијанин.
Митрополитот повардарски Агатангел, кој го предводеше денешниот чин, вели дека верниците биле поучени што значи крштевањето.
„Им го објаснуваме значењето на светата тајна, крштение, објаснуваме за значењето на светото миропомазание, потопувањето на водата и така луѓето оние кои сакаат да го примат христијанството, спремни доаѓаат и свесно ја примаат оваа света тајна“, изјави г.г Агатангел, Митрополит Повардарски.
Но, малкумина од оние кои денес се крштеваа, го знаеја неговото вистинско значење.
- Знаете ли што значи чинот на крштевањето?
„Благослов према господ, да веруваш во господ“, додаде Нада Јованова, жителка на Кавадарци.
„Тоа означува дека ние сме вистински верници во господ и сме крстени“, вели Загорка Маневска, жителка на Велес.
Денешното крштевање беше бесплатно. Претходно, владиката Агатангел заедно со свештениците од повардарската епархија ги осветија водите на реката Бабуна.
"Кој ќе поверува и биде крстен, ќе биде спасен, а кој не ќе поверува, ќе биде осуден.” Марко 16:16.Дали ова значи дека тие што небилие и не се крстени несе ни Христијани и дали само после крштевањето се станува Христијанин?
Dem;3665840 ПС напиша:Знам: на Петре Клукајдрвчето, така?
--- надополнето ---
Немам поим кој е ставот на римо-католичката Црква, но ставот од православната Црква е јасен: не е дозволен орален и анален секс ни „под разно„!Дали си информиран бидејќи сакам да расчистам со сите дилеми пред да станам католик...
Каков е ставот на римо-католичката црква кон оралниот секс?
--- надополнето ---
Да, тие што не биле и/или не се крстени, не се рисјани по ниеден основ. Да, тие кои се крстени или допрва ќе се крстат, го стекнуват неопхдниот минимум да се наречат рисјани и да станат членови на Црквата/телото Христово.Дали ова значи дека тие што небилие и не се крстени несе ни Христијани и дали само после крштевањето се станува Христијанин?PHP:Групно крштевање во водите на реката Бабуна Владимир Тевчев Коментари (0) 17.07.2010 15:57 По примерот на исусовото крштевање во реката Јордан, шеесетина велешани, но и жители од Кавадарци, Неготино и Гевгелија денеска во водите на Бабуна ја примија христијанската вера. Повардарската епархија по трет пат организираше групно крштевање на сите кои решиле одново да се родат во Христа. Се крштеваше од најмало до најстаро. Од оние кои во комунизмот им било забрането, до тие кои не можат да се венчаат без да бидат крстени. „Јас како мало дете не сум била крстена, мајка ми така ми кажуваше и имам веќе внуци, баба сум, нив ги крстевме па и јас со нив“, изјави Нада Јованова, жителка на Кавадарци. „Не можевме да се венчаме во црква бидејќи не бевме крштевани, сега сме крштевани и ќе можеме да се венчаме“, вели Марија Тошевска, жителка на Велес. Според христијанството, со чинот на крштевањето, човекот се прочистува од гревовите, го прима Христос за свој бог, а симболиката на потопувањето во вода го претставува раѓањето на новиот христијанин. Митрополитот повардарски Агатангел, кој го предводеше денешниот чин, вели дека верниците биле поучени што значи крштевањето. „Им го објаснуваме значењето на светата тајна, крштение, објаснуваме за значењето на светото миропомазание, потопувањето на водата и така луѓето оние кои сакаат да го примат христијанството, спремни доаѓаат и свесно ја примаат оваа света тајна“, изјави г.г Агатангел, Митрополит Повардарски. Но, малкумина од оние кои денес се крштеваа, го знаеја неговото вистинско значење. - Знаете ли што значи чинот на крштевањето? „Благослов према господ, да веруваш во господ“, додаде Нада Јованова, жителка на Кавадарци. „Тоа означува дека ние сме вистински верници во господ и сме крстени“, вели Загорка Маневска, жителка на Велес. Денешното крштевање беше бесплатно. Претходно, владиката Агатангел заедно со свештениците од повардарската епархија ги осветија водите на реката Бабуна.
--- надополнето ---
Адам не е роден-Адам е створен.Баш би сакал да знам Христијаните како го сметаат Адам, бидејќи тој за разлика од Исус(е создаден само преку еден родител, мајката) бил создаден на уште “почуден начин“ без два родители?
Христос е роден од жена/мајка, без биолошки татко, аналогно на раѓањето на Синот Божји, Кој Е роден од Отецот, без биолошка мајка.
Евангелие според Матеј (Лк 12.51-53; 14.26-27)
"Немојте да мислите дека дојдов да донесам мир на земјата, недојдов да донесам мир туку меч!
Зашто дојдов да разделам човек од татко си, и ќерка од мајка си, и снаа од свекрвата нејзина. И непријатели на човека ќе бидат неговите домашни."