Прашања за Исламот III

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Ништо не разбираш ти, како може жена маж да чува кога не му е долична? :D
абе да беше до “долична“ арно ќе беше. ама стока е она бре, стока која треба да се води на пасење. :tapp: не дека христијанството е арно, но сепак не ја третира толку многу ко стока.
ај нека објасни некој муслиман, да не објаснувам јас зошто е дозволено 4 жени.
и второ, зошто се 72 девици?

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Зошто не повеќе мажи а една жена? Со истите правила за секс игра со секој од нив?
Зошто е тоа забрането? Бидејќи жената се смета под мажот?
Зошто така налага Богот? Може споредба со еврејскиот закон?
Има една интересна случка со еден од најголемите исламски учењаци Ебу Ханифа.
Вистинското име му е Нуман ибн Сабит,ова Ебу Ханифа значи татко на Ханифа.
Тој бил прашан за истото прашање,зошто не повеќе мажи на една жена.
Тој малку се замислил но ќерка му го одговорила ова прашање :)
Им рекла на тие што прашале да земат сите по една чаша млеко и да ја истурат во еден поголем сад(лонец),откако го направиле тоа им рекла да ги земат своите чаши и да ги стават во лонецот и да ги наполнат секој во својата чаша со својот дел од млекото.
Тие виделе дека тоа не е можно,и добиле одговор на прашањето,а Ебу Ханифа во чест на неговата ќерка си го земал ова звање/прекар(Ебу Ханифа или Татко на Ханифа) во чест на неговата ќерка.

Ете така и ти си го доби одговорот на твоето прашање,и јас повеќе не би дискутирал бидејќи од тебе видов многу нереални и за инает напишани работи колку да се најдеш во муабет.
Ти како следбеник на ниедна религија убаво ти е да се алкохолизираш,блудничиш и слично,мене како муслиман тоа ми е мизерно и обратно.
Така да бесцелно е да дискутираме околу ова и да се убедуваме без потреба,јас ќе си останам на своето и ти ќе си останеш на своето и тоа е тоа.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Има една интересна случка со еден од најголемите исламски учењаци Ебу Ханифа.
Вистинското име му е Нуман ибн Сабит,ова Ебу Ханифа значи татко на Ханифа.
Тој бил прашан за истото прашање,зошто не повеќе мажи на една жена.
Тој малку се замислил но ќерка му го одговорила ова прашање :)
Им рекла на тие што прашале да земат сите по една чаша млеко и да ја истурат во еден поголем сад(лонец),откако го направиле тоа им рекла да ги земат своите чаши и да ги стават во лонецот и да ги наполнат секој во својата чаша со својот дел од млекото.
Тие виделе дека тоа не е можно,и добиле одговор на прашањето,а Ебу Ханифа во чест на неговата ќерка си го земал ова звање/прекар(Ебу Ханифа или Татко на Ханифа) во чест на неговата ќерка.

Ете така и ти си го доби одговорот на твоето прашање,и јас повеќе не би дискутирал бидејќи од тебе видов многу нереални и за инает напишани работи колку да се најдеш во муабет.
Ти како следбеник на ниедна религија убаво ти е да се алкохолизираш,блудничиш и слично,мене како муслиман тоа ми е мизерно и обратно.
Така да бесцелно е да дискутираме околу ова и да се убедуваме без потреба,јас ќе си останам на своето и ти ќе си останеш на своето и тоа е тоа.
мета, не успевам да ја сватам аналогијата зошто тоа важи за жените а не за мажите. може да елаборираш да сватам/име?

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
мета, не успевам да ја сватам аналогијата зошто тоа важи за жените а не за мажите. може да елаборираш да сватам/име?
Како прво,Исламот е единствена религија која вели човек да се ожени со една жена :)
Еве,најдете од вашите свети книги било кој пасус или било што каде пишува дека човек треба да се ожени со една жена :)
Слободно барајте во веди,талмуди,библии дел каде што овие свети книги велат дека човек треба да се ожени со една жена.
Вишеженстовото во гореспоменатите религии било дозволено и практикувано со векови наназад,во христијанството било дозволено вишеженство,а црквата го ограничила на само една жена а не библијата,бидејќи не може да се најде дел/пасус каде тоа се ограничува.
уште еднаш ќе повторам и ќе болдирам за да сите прочитаат и размислат.
ИСЛАМОТ Е ЕДИНСТВЕНА РЕЛИГИЈА И КУРАНОТ Е ЕДИНСТВЕНА СВЕТА КНИГА КОЈА ВО СЕБЕ СОДРЖИ: ОЖЕНЕТЕ СЕ СО ЕДНА ЖЕНА :)

Женете се со жените што
ви се дозволени, со по две, со по три, и со по
четири! А ако се плашите дека нема да бидете
праведни, тогаш само со една, или со тие што
се во ваша сопственост! Така најлесно ќе се со
чувате од неправдата.(сура Ен-Ниса,3 ајет)

Мислам дека сум доволно јасен.
Познато е дека и денес во светот,а и тогаш кога е дозволено вишеженството има/имало повеќе жени отколку мажи.
Доколку би оделе по принципот еден маж-една жена,многу жени би останале немажени па би морале да бараат оженети мажи :)
Ова е само еден банален пример,иако темава не би требало да биде трн во око за било кој.
Вишеженството во исламот е дозволено,а не строга обврска,никој не те обврзува да мораш да ожениш 4 жени,ниту пак те прави подобар муслиман тоа што ќе ожениш 4 жени ако бидеш неправеден спрема нив.
Затоа е излишно и бесцелно да се дискутира за ова прашање,во суштина ништо не може да смените,доколку малку повеќе се подружите со вашите религии на сите ќе ни биде полесно,но ете 21 век,живееме во време кога е нормално девојчето да ти дојде дома пијано во 4 сабајле а да не знаеш ни кај била ни со кого била и вие тоа така лагано си го прифативте во име на демократијата и слободната воља,и ако би е убаво терајте си.
Јас не би имал што повеќе да додадам на оваа тема.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Како прво,Исламот е единствена религија која вели човек да се ожени со една жена :)
Еве,најдете од вашите свети книги било кој пасус или било што каде пишува дека човек треба да се ожени со една жена :)
Слободно барајте во веди,талмуди,библии дел каде што овие свети книги велат дека човек треба да се ожени со една жена.
Вишеженстовото во гореспоменатите религии било дозволено и практикувано со векови наназад,во христијанството било дозволено вишеженство,а црквата го ограничила на само една жена а не библијата,бидејќи не може да се најде дел/пасус каде тоа се ограничува.
уште еднаш ќе повторам и ќе болдирам за да сите прочитаат и размислат.
ИСЛАМОТ Е ЕДИНСТВЕНА РЕЛИГИЈА И КУРАНОТ Е ЕДИНСТВЕНА СВЕТА КНИГА КОЈА ВО СЕБЕ СОДРЖИ: ОЖЕНЕТЕ СЕ СО ЕДНА ЖЕНА :)

Женете се со жените што
ви се дозволени, со по две, со по три, и со по
четири! А ако се плашите дека нема да бидете
праведни, тогаш само со една, или со тие што
се во ваша сопственост! Така најлесно ќе се со
чувате од неправдата.(сура Ен-Ниса,3 ајет)

Мислам дека сум доволно јасен.
Познато е дека и денес во светот,а и тогаш кога е дозволено вишеженството има/имало повеќе жени отколку мажи.
Доколку би оделе по принципот еден маж-една жена,многу жени би останале немажени па би морале да бараат оженети мажи :)
Ова е само еден банален пример,иако темава не би требало да биде трн во око за било кој.
Вишеженството во исламот е дозволено,а не строга обврска,никој не те обврзува да мораш да ожениш 4 жени,ниту пак те прави подобар муслиман тоа што ќе ожениш 4 жени ако бидеш неправеден спрема нив.
Затоа е излишно и бесцелно да се дискутира за ова прашање,во суштина ништо не може да смените,доколку малку повеќе се подружите со вашите религии на сите ќе ни биде полесно,но ете 21 век,живееме во време кога е нормално девојчето да ти дојде дома пијано во 4 сабајле а да не знаеш ни кај била ни со кого била и вие тоа така лагано си го прифативте во име на демократијата и слободната воља,и ако би е убаво терајте си.
Јас не би имал што повеќе да додадам на оваа тема.
кога го поставив прашањето (пошто јас го знаев овој одговор) ова беше тоа што го барав. но сепак ми остана нејасна споредбата со ќерката на ебу ханифа. и не е трн во око, него некој прееска почна да навредува, па како одговор на тоа беше.
а за бесцелно, ако е бесцелно, зошто тогаш воопшто дискутираме? немој сега и ти да ме разочаруваш. је да не се согласуваме за работи поврзани со верата, но ако стоиш и понатаму со изјавата “бесцелно“, тогаш навистина е така.
а за она ќерката во 4ч да се прибере пијана, ...... има повеќе работи околу тоа. прво нешто што го потенцирам е НЕУСПЕХОТ на родителите да си го воспитаа детето. но кога велам воспитаат, мислам на тоа да детето може САМО да резонира. и како секое дете, ЌЕ прави грешки, на кои и ќе учи.
понатаму, ако се работи за некоја журка каде се познаваат скоро сите, каде што нема опасност за животот и здравјето на детето, ќе кажам ПА И НЕКА СЕ НАПИЕ!!! живели!!! грешка? ...... па и ДА и НЕ. подобро да се напие и ДА ЗНАМ, отколку да се крие и доведува во опасност. а и како ќе знае дали е убаво да си пијан или не ако не проба?

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
кога го поставив прашањето (пошто јас го знаев овој одговор) ова беше тоа што го барав. но сепак ми остана нејасна споредбата со ќерката на ебу ханифа. и не е трн во око, него некој прееска почна да навредува, па како одговор на тоа беше.
а за бесцелно, ако е бесцелно, зошто тогаш воопшто дискутираме? немој сега и ти да ме разочаруваш. је да не се согласуваме за работи поврзани со верата, но ако стоиш и понатаму со изјавата “бесцелно“, тогаш навистина е така.
а за она ќерката во 4ч да се прибере пијана, ...... има повеќе работи околу тоа. прво нешто што го потенцирам е НЕУСПЕХОТ на родителите да си го воспитаа детето. но кога велам воспитаат, мислам на тоа да детето може САМО да резонира. и како секое дете, ЌЕ прави грешки, на кои и ќе учи.
понатаму, ако се работи за некоја журка каде се познаваат скоро сите, каде што нема опасност за животот и здравјето на детето, ќе кажам ПА И НЕКА СЕ НАПИЕ!!! живели!!! грешка? ...... па и ДА и НЕ. подобро да се напие и ДА ЗНАМ, отколку да се крие и доведува во опасност. а и како ќе знае дали е убаво да си пијан или не ако не проба?
Не знам и јас зошто дискутираме за прашања за кои прашуваш и добиваш одговор.
Дали ќе ти се допадне одговорот или не,тоа е твој проблем.
Не можам јас да го обликувам одговорот онака како тебе/било кој што прашува,за да ти се допадне. Ако поставуваш прашање за ислам,ќе добиеш исламски одговор.
Во исламот нема проба или не проба,се знае дека е забрането и тоа е тоа.
Ако мислиш да се убедуваме и ако очекуваш да ти кажам: Па да поубаво е да проба алкохол па да види дека не е убаво да си пијан,тогаш е навистина бесцелно да разговараме.
Јас веќе реков,тоа е релативна работа,тоа што за мене е убаво за тебе не е и обратно и тука нема што да се дискутира.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
ти и треба да одговараш исламски, али и со зборови кои ќе можат да се разберат. а јас сеуште не добив одговор. го избегнуваш?

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
ти и треба да одговараш исламски, али и со зборови кои ќе можат да се разберат. а јас сеуште не добив одговор. го избегнуваш?
Кој одговор бе друже.
Цела вечер одговарам.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.094
Поени од реакции
12.068
Ете така всушност вие муслиманите не може со вашите религиозни закони да ги судите другите, кои не го следат исламот и да нудите универзална казна од некаков бог во кој што другите не веруваат и да ги нудите вашите религиозни правила и забрани како универзални и непроменливи и нормално како најпотребни за ова човештво.
Тоа што вашата религија ви забранува, мене ми допушта и зарем не е лудо и смешно да ми велиш како твојот бог ќе ме казни или пак некој муслиман има право да ме осуди според тој религиозен закон што јас го сметам за апсурд на човековата еволуција? И не само мене ами ти го нудиш твојот бог како универзален џелат бидејќи според тебе и тој твој исламски религиозен законик секој што не го следи сето тоа ќе биде казнет... Зарем навистина е можно тоа да го нудиш на човекот денес?

П.с. За да се задоволи суштината на една жена, се потребни многу мажи. Не си ја разбрал ти
приказната... стравот од моќта на жената создавала чуда низ историјата. Вие по примерот на евреите ја ставивте жената пониско од мажот или си имате ваши филозофски и религиозни објаснувања?
Благодарам :)

Muki-20

Маркетинг и финансиски консултант
Член од
12 мај 2012
Мислења
253
Поени од реакции
72
Во врска со темата за мажот да се жени со 4-жени, ќе спомнам неколку работи зошто е така, а тоа дали ќе признаете ниту малку нема да ми значи, затоа што после сето кажано ќе го видам НЕЧОВЕШТВОТО ваше.

1. На човекот можеби ќе му биде потребна уште една или две жени, за да ги задоволи неговите страсти, со согласнос на првата жена, тој се жени со уште една или повече жени за да не дојде до неморал и блуд.

2. После војна, многу жени остануваат довици поради убивањето на нивните мажи, за да се спречи нивниот неморал тие се мажат со други мажи, а во некои ситуации мажот може да сема покрај едната и две или три жени. Со тоа се спречува неморалот на жената, затоа што на жената му е потребен сопатник. (Сепак ова ќе го разберат тие кои малку можат да свата, а оној неморален не очекувам никакво признавање, секако тој нема ниту малку ум за да размсле и свати)

3. Спречување на силување, има многу населенија, каде жените се повечебројни од мажите, за да се спречи БЛУДНИЧЕЊЕТО=СИЛУВАЊЕТО, мажот може да се ожени со повече жени.

4. ЗГОЛЕМЕН НАТАЛИТЕТ

итн.

П.с./Ова е мое гледиште и поедноставно објаснето за да сватите.

M

Muranyi

Гостин
Што би се случило доколку сите ние факери станеме Муслимани и за да не почнеме да силуваме се што ни се најде на патот,зашто нели пукаме од маженственост и тестостерон и бараме дупка за да се испразниме,одлучиме да земеме по 4 жени?Тие што ќе останат неженети пак ќе силуваат и блудничат или ќе треба да се убијат?Пишува ли за ваква хипотетичка ситуација во Куранот?
Човекот е битие со свест и разум,по тоа се разликува од останатите животни кои се раководат само според нагоните и инстиктите.Човекот може да се создржи да изебе било што ќе му се најде на патот,само затоа што така му дошло.Зошто со сила го деградирате човекот Muki-20?

Muki-20

Маркетинг и финансиски консултант
Член од
12 мај 2012
Мислења
253
Поени од реакции
72
Ова е доволна причина за мене да станам муслим. Дај упати ме на добар сунетизатор, сакам да ми ја запази естетката за четирите жени да бидат среќни и радосни.
Змејко, знам дека не си искрен во тоа што го кажуваш, провери потрудисе ако те интересира за тоа што сакаш да станеш. Ќе најдеш многу матријали во врска со таа тема.
--- надополнето: 19 март 2013 во 00:44 ---
Што би се случило доколку сите ние факери станеме Муслимани и за да не почнеме да силуваме се што ни се најде на патот,зашто нели пукаме од маженственост и тестостерон и бараме дупка за да се испразниме,одлучиме да земеме по 4 жени?Тие што ќе останат неженети пак ќе силуваат и блудничат или ќе треба да се убијат?Пишува ли за ваква хипотетичка ситуација во Куранот?
Човекот е битие со свест и разум,по тоа се разликува од останатите животни кои се раководат само според нагоните и инстиктите.Човекот може да се создржи да изебе било што ќе му се најде на патот,само затоа што така му дошло.Зошто со сила го деградирате човекот Muki-20?
Секогаш проблемот се појавува во погрешната перцепција на човекот. Не се станува Муслиман поради потребата на 4 жени, КУРАНОТ и ПРАКСАТА НА МУХАММЕД а.с. многу добро го објаснува тоа. Тој кој сака да стане МУСЛИМАН единствено треба да ги исполни потребите кои му се пропишани за да биде прав МУСЛИМАН.

Тие што ќе останат неженети, и за нив има решение за да се спречат од неморал и силување, но сепак тоа ќе го разберат тие со разум обдарени, затоа треба учење и студирање на тие теми, преку форум неможе да се научи, затоа што тука единствено го гледам омолажувањето едни кон други. Пишува многу само треба да имате желба да го прочитате и проучите.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.094
Поени од реакции
12.068
Дали го одобрувате ова вие муслимани на форумов (бидејќи изгледа како казна извршена според вашата света книга)?
Што мислите за реакциите на светот околу вас за ова?

Дали истото може да му се случи на немуслиман?

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.861
Поени од реакции
4.805
1. На човекот можеби ќе му биде потребна уште една или две жени, за да ги задоволи неговите страсти, со согласнос на првата жена, тој се жени со уште една или повече жени за да не дојде до неморал и блуд.

2. После војна, многу жени остануваат довици поради убивањето на нивните мажи, за да се спречи нивниот неморал тие се мажат со други мажи, а во некои ситуации мажот може да сема покрај едната и две или три жени. Со тоа се спречува неморалот на жената, затоа што на жената му е потребен сопатник. (Сепак ова ќе го разберат тие кои малку можат да свата, а оној неморален не очекувам никакво признавање, секако тој нема ниту малку ум за да размсле и свати)

.
Znaci da summiram ako procitav dobro " Za da se spreci bludot na edna vdovica nemoralno e da zeme drug maz a opravdano e da zeme drug maz so ima poveke zeni.... I vo prviot slucaj i vtoroit zima drug maz...ili jas neznam da citam.....:confused::confused::confused:

Член од
9 октомври 2012
Мислења
763
Поени од реакции
1.018
колку верски книги има во исламот? и ако е куранот само дали има точно определен број на страни и некој што воопшто не е запознат со ислам само преку читање на куран може се да дознае во врска со ислам или има уште други извори? и зашто гледам куранот најчесто е со зелена боја има ли тоа некаква значење или нема врска?

Kajgana Shop

На врв Bottom