Прашања за Исламот III

Член од
22 јануари 2013
Мислења
35
Поени од реакции
1
Тешко да излезеш постар, а и небитно е тоа...
Пишувано е многу тука за коранот, за тоа како луѓето не сакаат шеријатски закони дадени од богови...

Кој би сакал да признае и да се залажува дека Мухамед е пророк кој што треба да се следи?
Зошто да се следи?
Заради Аллах кој што не си го видел и за кој што исто се тврди како и кај евреите и христијаните - никој не го видел?
Сакаш да признаеме дека само верата е доволна?
Сакаш да признаеме дека сме грешни и дека ни се потребни старо-еонски богови за да не казнуваат и наградуваат за она што го правиме во сенката на Земјата?
Сакаш да признаеме дека муслиман има право да убие ако му е загрозена или тој помисли навредена религијата?
Како може религија или Бог да биде навреден?
Грци сте вие па како и нивните богови и вашите имаат човечки одлики?

Па египетските мистерии се подобро нешто за проучување отколку омразата која ја изградија старо-еонските религии во обид да се оправдаат која е толку „повистинита“ во верувањето...
Во верување вистина нема!
Само лага и проклета надеж на „бедните по дух“ кои од страв би го убиле и братот само за да се оправдаат пред некој бог...
Лошо писмо имате кое го вртите секако само да испадне барем нешто позитивно...
Не бидува така... иста форма како христијанството сте... а ниту тоа не го сакаат луѓето веќе... досадно е и бесцелно и сосема формално, натаму оди и исламот... касни со 600 години но тој е патот :)

Гледам дека ти си створение кое не е свесно дека еден ден го немало, па од никаде и ништо настанало, а за кретко повторно ќе стане ништо неговото тело.

Заборава дека секојдневно неколку стотина илјади пати вдишува и издишува воздух, дека пие вода која излегува од земјата, јаде растенија кои растат од земјата и ред други благодети, за кои не сака да биде благодарен![DOUBLEPOST=1472984560][/DOUBLEPOST]
Логиката е таа, ако има повеќе сонца и месечини, се употребува множина - месечини, сонца! Не месечина и сонце.
Месечината е месечина, а сонцето е сонце, кое го има во сите неба! без везе е повеќе да дебатираме за тоа, кој не сака да верува нема, но и тврдоглавоста треба да има граница.[DOUBLEPOST=1472984682][/DOUBLEPOST]
Сакаш да кажеш дека Алах не е совршен, туку се усовршува со текот на времето?

Не ли си чул дека:

(Yeshayahu 40.8)

И за тебе истото прашање:

Доколку гностиците застраниле, а Муслиманите ги исправиле на правиот пат, според кои критериуми и која методологија го установивте тоа и утврдивте што кај гностиците е исправно, а што погрешно?

Веќе одговорено!! Куранот, се што е во склад со него, е правилно, не само кај гностиците туку кај сите, и кај евреите и кај католиците и кај ортодоксите, а што не е а залутано од патот.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334
Ништо не гледаш од омраза бидејќи некој не ти го сака законот во кој што веруваш дека е вистина и правилен закон за целото човештво.
Сешто сум јас за тебе бидејќи ти велам дека исламот не е за човештвото, го угнетува...

Еден ден ќе го нема телото, телото е небитно - привремено возило на нешто побитно.
Ништо не заборавам, само не можам да бидам благодарен на твојот бог или нечиј друг...
Не верувам на богови кои сакаат да ја узурпираат власта и насилно да владеат со човештвото преку шеријатски закони!

Бидејќи наброја многу работи во врска со Земјата и Сонцето и Воздухот, подобро ова да си го велам секој ден отколку твојот шеријатски закон да го наметнувам на луѓето како правило на живот.
И не вдишувам стотина илјади пати дневно... практикувам јога, дишам многу поспоро за разлика од тебе и твоето запенето срце ;)

Нема слобода во шеријатскиот закон. Додека жената не е слободна од рацете на мажот, јалово ви е учењето.
Нема вистина во исламот штом се меша во правните работи на човештвото од друга страна. Каков е тој бог? Како оние богови од грчкиот пантеон? Наследивте нешто од тие мистерии?
Законот даден од боговите се бави со други работи и на други места, не со земски афери... но тоа ти го знаеш, само нема што да направиш за да се ослободиш!
Затоа во војна, во омраза - направете од Иса страдалник, пророк - никако бог. ;)

faust.mephistopheles

Aga Aganlija
Член од
9 декември 2014
Мислења
754
Поени од реакции
1.636
Кое е тоа мое учење?
Немам јас мое учење... :)

Премногу ти е загаден умот и мислиш дека и другите бараат „повеќе верници“ како што тоа го прави исламот и христијанството...
Но има учења кои бараат квалитет а не квантитет... учења кои мора да се разберат не само да се верува во нив без практична примена на истите... освен нели, ако не се инкорпорираат како правен систем во една држава...

Религиозен правен систем е зло кон човештвото. Исламот и неговиот чуден „божествен правен закон“ е некомпатибилен со човештвото...
Но не ме разбираш нели...
Тоа е...
Исламот и христијанстово не се зависни од верници,бог нема потреба од луѓето туку луѓето имаат потреба од бог. Квалитетот е субјективна перспектива.

Јудео/Христијанскиот и Исламскиот божји закон е незахвално да ги коментираме и степенуваме,со оглед на фактот што ни твојот “ланд оф фрее“ закон за некого не е идеален.Убавината лежи во диверзитетот :)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Месечината е месечина, а сонцето е сонце, кое го има во сите неба! без везе е повеќе да дебатираме за тоа, кој не сака да верува нема, но и тврдоглавоста треба да има граница.
Не се работи за тврдоглавост, се работи за неспособност од ваша страна да го разберете ова:
Поентата ми е дека кога имаш ситуација во која религијата промовира догми, и кога само одредено толкување се прифаќа како вистинско, тогаш треба да постои и репер со кој ќе се утврди како и зошто останатите толкувања се погрешни. Во спротивно се се сведува на бесцелно негирање кое води до делби, конфликти и војни. Нешто на кое постојано сме сведоци кај муслиманските земји.
Затоа секаде каде има мнозинство муслимани има конфликти и судири. И ќе има се додека не разберете дека верата сама по себе не е ниту знаење ниту мудрост, напротив, може да биде заблуда.
Гледам дека ти си створение кое не е свесно дека еден ден го немало, па од никаде и ништо настанало, а за кретко повторно ќе стане ништо неговото тело.

Заборава дека секојдневно неколку стотина илјади пати вдишува и издишува воздух, дека пие вода која излегува од земјата, јаде растенија кои растат од земјата и ред други благодети, за кои не сака да биде благодарен!
Зошто би бил благодарен на некој што ме нарекува роб, што бара да се плашам од него, што во секој втор збор има закана дека ќе ме мачи ако не сум покорен?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334
Старо-еонските богови имаат потреба од луѓе и крв!
Не си проучувал историја на религиите и ритуалите?

Сега, оди земи читај го коранот и зборувај ми за диверзитетот!
Земи читај ја библијата и светите отци и коментирај ми за диверзитетот!

Да ти помогнам: религија која што вели дека има неверници, не сака диверзитет, различност!
Религија која што вели дека има само едне бог и тоа само тој што таа религија проповеда за него - не сака диверзитет или разноликост!
Шеријатскиот закон - не одобрува разноликост!
Кажи ми која разноликост ќе ја најдеш која ја одобрува исламот? :)
Пробај :)

Затоа, пред да го браниш исламот или било која старо-еонска религија која е нели „највистинското“ нешто што се појавило во светот“, проучи ги подобро и одбери си секта бидејќи ортодоксниот ислам - е догма и едноликост!

faust.mephistopheles

Aga Aganlija
Член од
9 декември 2014
Мислења
754
Поени од реакции
1.636
Старо-еонските богови имаат потреба од луѓе и крв!
Не си проучувал историја на религиите и ритуалите?

Сега, оди земи читај го коранот и зборувај ми за диверзитетот!
Земи читај ја библијата и светите отци и коментирај ми за диверзитетот!

Да ти помогнам: религија која што вели дека има неверници, не сака диверзитет, различност!
Религија која што вели дека има само едне бог и тоа само тој што таа религија проповеда за него - не сака диверзитет или разноликост!
Шеријатскиот закон - не одобрува разноликост!
Кажи ми која разноликост ќе ја најдеш која ја одобрува исламот? :)
Пробај :)

Затоа, пред да го браниш исламот или било која старо-еонска религија која е нели „највистинското“ нешто што се појавило во светот“, проучи ги подобро и одбери си секта бидејќи ортодоксниот ислам - е догма и едноликост!
Сакаш да кажеш дека твојата “ланд оф фрее“ трпи диверзитет?
Сакаш да кажеш дека во ново еонските богови немаат потреба од крв?
Ти неможеш да трпиш припадник на исламот ,нити припадникот на исламот може тебе да те трпи.
Ти неможеш да живееш со христијанин нити христијанинот може со тебе да живее.
Ти си различен за нив,твојот политеизам на земја е нивни противник. Имаш идеолошки судир и војна ја сакал ти или несакал.
Зарем твојов говор не е говор на војна? Неможеш да му имплементираш свој закон на човек што не сака да го живее твојот закон,секогаш ќе имаш конфликт.
Ова важи и за муслиманите и за христијаните и за вас.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.715
Поени од реакции
9.309
Веќе одговорено!! Куранот, се што е во склад со него, е правилно, не само кај гностиците туку кај сите, и кај евреите и кај католиците и кај ортодоксите, а што не е а залутано од патот.
Toa ти го тврдиш и треба да ти верувам на чесен збор, нели?

Ако Аллах вели: "Mi nijedan ajet ne mijenjamo, niti ga u zaborav ostavljamo, a da bolji od njega ili sličan njemu ne donesemo! Zar ti ne znaš da Allah sve može?"/106,

кој тебе ти гарантира дека Аллах нема да ги смени сегашните аети во Куранот со подобри?

Moжеби не важат тие аети повеќе, а важат променетите „аети“ во Kitáb-i-Aqdas, да речеме, а ти тоа не можеш да го осознаеш и да го потврдиш или негираш, ако го земеш во предвид куранскиот ает 2:106?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334
Мојот говор е говор на борба. Братска борба... но што знаат тие за братство? :)

Запознај се со мојата философија, посети ја темата за Телема и таму ќе зборуваме и ќе „расправаме“. Тотално си незапознаен со новиот еон, а се обидуваш нешто да ми кажеш а и ти не знаеш како или што... :)

Јас со секој можам да живеам без да му велам дека е неверник или пак дека мојот концепт на божественост ќе го казни бидејќи не му е ок мојот закон, но не можам да трпам некој да ми проповеда како јас сум грешник бидејќи не сум муслиман, христијанин или не знам што уште веќе од стариот еон :)
Гледаш како се навредени бидејќи се зборува негативно за нивната религија или бог?
Нормално е тоа?

Тие сами градат непријатели тоа сакам да ти кажам, без непријатели нивните религии се празни. Ако не те убедат дека си грешен, која е целта на богот кога ќе нема што да спасува?
Е сега дали богот гради непријателство(не гледам логика), дали самите верници и следбеници, тоа е нивни проблем... :)

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.715
Поени од реакции
9.309
Дали знаеш што разговарале Бахира и Мухамед?

http://www.davidpublisher.com/Public/uploads/Contribute/567261e178dfd.pdf

Продолжи да ми говориш за правилноста на Куранот, можеби и ќе ти поверувам.

И дај поткрепи некое свое тврдење со извор, а не само со фоилозофирање.:)

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Дали е точно дека празникот Рамазан или Рамазан Бајрам (што е за неколку дена) е празник за жртвувањето на Абрахам на сопствениот син.

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
Многу пати е одговорено на твоето прашање, еве уште еднаш, Зборовите запишани во Куранот се говор на севишниот и единствен бог, како и зборовите напишани во книгата испратена и до Иса А.С. и до Муса А.С.

Теоријата дека е напишан покасно не ти држи, бидејќи има докази како современиците на Мухаммед го знаеле Куранот на памет!
Јас немам впечаток дека зборовите во Куранот се кажани од страна на "Тој".Зошто севишниот збирува за себе во множина? Насекаде низ текстот откривачите на словото себеси се опишуваат као "Ние". Кои се тоа "Ние"??? Богови, различни аспекти на Бога, ангели, дружината на Мухамед, Мухамед и писарот..???

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.715
Поени од реакции
9.309
Јас знам многу добро што се петте дневни Намази, но дали ти знаеш?
Знаеш многу добро, но еве ти дополнителни информации за да знаеш одлично.;)

The word namaz or namaaz is used in modern Persian to mean prayer. It is derived from namazh, in turn derived from the Middle Persian namaach, a word with roots in the Avestan nemangh. Interestingly, in Avestan nemase-te means 'reverence to you'. Compare with Hindi namaste from Vedic Sanskrit namas-te meaning 'honouring-you'. The word namaz is now also used by Persian and Indo-Pakistani Muslims to mean prayer. Muslims have also taken the concept of praying five times a day and using a prayer cap or head-covering while praying from Zoroastrianism.

Nowadays, even with the advent of temples, worship or praying for Zoroastrians is primarily an individual endeavour at home or in the open, by the sea, on hill tops, or in some other suitable open setting.

Zoroastrians worship together on special occasions often called a jashne or jashan (also jashn / jasan), words that evolved from yasna (Avestan), which later became yazishn (Middle Persian) and then izeshne or ijeshne.

Zoroastrians turn towards a flame (atarsh/athra/atash) or a source of light while praying. At the heart of a Zoroastrian place of worship burns a fire - and where possible the fire burns continuously symbolizing an eternal flame.

The orthodox will pray during each of the five divisions of the day (see our page on the Zoroastrian calendar) or gahs (see our page on the Avesta, scriptures) including reciting a special set of prayers before and after bathing.

http://heritageinstitute.com/zoroastrianism/worship/

Член од
22 јануари 2013
Мислења
35
Поени од реакции
1
Ништо не гледаш од омраза бидејќи некој не ти го сака законот во кој што веруваш дека е вистина и правилен закон за целото човештво.
Сешто сум јас за тебе бидејќи ти велам дека исламот не е за човештвото, го угнетува...

Еден ден ќе го нема телото, телото е небитно - привремено возило на нешто побитно.
Ништо не заборавам, само не можам да бидам благодарен на твојот бог или нечиј друг...
Не верувам на богови кои сакаат да ја узурпираат власта и насилно да владеат со човештвото преку шеријатски закони!

Бидејќи наброја многу работи во врска со Земјата и Сонцето и Воздухот, подобро ова да си го велам секој ден отколку твојот шеријатски закон да го наметнувам на луѓето како правило на живот.
И не вдишувам стотина илјади пати дневно... практикувам јога, дишам многу поспоро за разлика од тебе и твоето запенето срце ;)

Нема слобода во шеријатскиот закон. Додека жената не е слободна од рацете на мажот, јалово ви е учењето.
Нема вистина во исламот штом се меша во правните работи на човештвото од друга страна. Каков е тој бог? Како оние богови од грчкиот пантеон? Наследивте нешто од тие мистерии?
Законот даден од боговите се бави со други работи и на други места, не со земски афери... но тоа ти го знаеш, само нема што да направиш за да се ослободиш!
Затоа во војна, во омраза - направете од Иса страдалник, пророк - никако бог. ;)

Ти си тогаш заробен од денешниот капиталистички режим кој целиот свет го држи во заложништво!

Моето срце е многу подобро ако го мериме по медитацијата, бидејќи ти правиш фискултура наречена ЈОГА а јас 5 пати на ден обавувам молитва, во која му се заблагодарувам на природата (БОГ) за се она што ми го дал! Ти препорачувам, многу е подобро од Јогата!

Кој не го разбира шеријатот не може да го разбере, а ти најмалку, бидејќи во твојот свет постоиш само ти и си семоќен![DOUBLEPOST=1473079766][/DOUBLEPOST]
Не се работи за тврдоглавост, се работи за неспособност од ваша страна да го разберете ова:

Затоа секаде каде има мнозинство муслимани има конфликти и судири. И ќе има се додека не разберете дека верата сама по себе не е ниту знаење ниту мудрост, напротив, може да биде заблуда.

Зошто би бил благодарен на некој што ме нарекува роб, што бара да се плашам од него, што во секој втор збор има закана дека ќе ме мачи ако не сум покорен?
Што има да разберам кога ми кажуваш дека доказ како Куранот е контрадикторен е реченицата каде што бог кажува ека створил 7 небеса и земји и дека на нив створил сонце и месечина.

Сите војни во Исламските држави ги направиле и ги прават капиталците од западот, кои си играат игри над муслиманскиот народ.

Да бидеш благодарен затоа што го створил светот за да ти користи, треба да живееш по принципите на природата, односно на БОГ, како би ја зачувал и би ја заштитил оваа планета за твоите следни поколенија! Хаосот го уништува светот, а безредието е патот до хаосот!

Последно уредено:
D

Daedalus

Гостин
Ти си тогаш заробен од денешниот капиталистички режим кој целиот свет го држи во заложништво!

Моето срце е многу подобро ако го мериме по медитацијата, бидејќи ти правиш фискултура наречена ЈОГА а јас 5 пати на ден обавувам молитва, во која му се заблагодарувам на природата (БОГ) за се она што ми го дал! Ти препорачувам, многу е подобро од Јогата!

Кој не го разбира шеријатот не може да го разбере, а ти најмалку, бидејќи во твојот свет постоиш само ти и си семоќен!
Така е брату, се сложувам. Затоа си има во шеријатот што треба да се прави со такви кафирчиња како него.

Член од
22 јануари 2013
Мислења
35
Поени од реакции
1
Toa ти го тврдиш и треба да ти верувам на чесен збор, нели?

Ако Аллах вели: "Mi nijedan ajet ne mijenjamo, niti ga u zaborav ostavljamo, a da bolji od njega ili sličan njemu ne donesemo! Zar ti ne znaš da Allah sve može?"/106,

кој тебе ти гарантира дека Аллах нема да ги смени сегашните аети во Куранот со подобри?

Moжеби не важат тие аети повеќе, а важат променетите „аети“ во Kitáb-i-Aqdas, да речеме, а ти тоа не можеш да го осознаеш и да го потврдиш или негираш, ако го земеш во предвид куранскиот ает 2:106?
Ти мислиш дека со овие зборови ќе докажеш нешто, но далеку си, Куранот е последната објава до човештвото, за која се говори во стариот завет, како и во новиот завет во Бернаби!

Доказ дека Куранот е непроменлив се чуварите, односно Хафизите, кои го знаат напамет и го чуваат во своите глави!!!

Kajgana Shop

На врв Bottom