- Член од
- 3 септември 2010
- Мислења
- 6.713
- Поени од реакции
- 9.309
Те пратам, но ти изгледа не ме сфаќаш.Но ти изгледа дека не ме пратиш, јас не ги негирам нивните постапки, Куранот ги потврдува сите нив и ги дополнува, па така Алкохолот кој бил само непожелен во време на Иса (исус) со куранот се забранува.
Ти не сваќаш дека јас не ги негирам сличностите, наспротив, ги прифаќам и знам дека имаат ист извор, верувањата во единствен бог низ вековите.
Ако го прочиташ аетот 2:183
O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili,
дури и една Википедија би те прашала кои се тие onima prije vas.
И по кој механизам вие Муслиманите одлучивте да го следите Сабијскиот пост, а не Еврејскиот, Христијанскиот, Џаинистичкиот или Таоистичкиот? И дали знаете тој пост што претставувал за Сабијците и што тие славеле?
По која методологија, механизам, клуч, шифра, вдахновение, умисла итн., информациите за Исус Христос добиени од гностичките извори, ги изменивте и ги вметнавте во Куранот, а во исто време ја отфрливте нивната доктрина, Демијург и Софија? Плус дали знаеш според гностичкото учење, кој е Исус Христос? И дека Иса од Куранот е сосема различен од Исус Христос како што Го претставувале Гностиците? Но не ви бил проблем, информациите за Исус Христос да ги црпете од гностичките списи и да ги измените така што ќе Го дерогирате Христос за да биде во склад со исламскиот дух.
Кој одлучил, како и зошто во Исламот да го внесе Намазот и Чинват мостот од Зороастријанизмот, a да отфрли дека спермата на Заратустра се чува во езерото Кајансе, каде во последните два милениуми на оваа епоха, три девици ќе влезат да пливат, ќе зачнат од таа сперма и ќе му родат три сина на Заратустра?
Како, на кој начин, одлучивте што да земете, а што да отфрлите од другите религии?
Како знаевте кои делови се вистинити за да ги прифатите, а кои делови се лажни за да ги отфрлите? А некои од тие што ги земавте и прифативте, ги изменивте до непрепознатливост. Зошто?
Молам за исцрпен одговор.