Прашања за Исламот III

Член од
9 април 2013
Мислења
319
Поени од реакции
224
Трчаш. Прочитај уште еднаш што напишав. И што цитираше ти. :)[/quote
Дали жената има право на став и мислење околу бракот и детето? Абортусот е забранет, детето мора да го роди и да се грижи за истото. Што е во согласност со моралните норми, но прашањето е дали сака и ако сака, тогаш кога сака да има дете? Опис со еден збор- слобода.
vo zapadna smisla na zborot od zenata naprvalila objekt vo koja i e odzemena licnosta so koja sto edinstveno moze d bide nositel na vrednosti i pocituvanja , zanemruvjki go mjcinstvoto , vo koja zenata e lisena od nejzinta osnovna i nezamenliva funkcija,vo ova vreme semejnite zbidnuvanja pominuva nis teska i seriozna kriza , islmot prkticno go stiti njvisokiot vistinski interes na zdravata i moralna zena .Islamot ja istaknuva ednakvosta na mazot i zenata kako covecki sustestva. Ovaa ednakvost ne vlijae vrz razlicnosta na nivnite poedinecni ulogi i funkcii vo drustvoto. Razlicnosta na ulogata na deluvanje ne podrazbira razlicnost vo osnovnata polozba kako covecki sustestva. doktorite, umetnicite imat razlicna uloga, no prasanjeto za nivnata neednakvost vo opstestvoto voopsto ne se postavuva. Razlicnosta na ulogite ne podrazbira deka ednite se superiorni a drugite inferiorni. Zenata e drustveno odgovorna za semejstvoto, zatoa sto pravno semejstvoto e nejzinata glavna griza. odgovornosta za finansiite i izdrzavanjeto e primarna uloga na soprugot, koj za toa se grizi vo isto vreme kako i za obrazovanite i vospituvanjeto na decata, optimalno deluva i vo kukata i gi zbogatuva megusebnite odnosi vo semejstvoto, zaedno so soprugata.[DOUBLEPOST=1439573359][/DOUBLEPOST]
Прво јас лично не верувам во бракот, како институција. Бракот за мене претставува институција, метафорично (повторно). Т
Islamot go zabranuva vonbracniot odnos vo site negovi oblici. No, zatoa ja nareduva bracnata zaednica koja na mazite i na zenite im dava moznost da svoite prirodni porivi gi zadovolat vo site aspekti na zivotot, Sto im pruza zadovolstvo, no i odgovornost, odejki vo cekor so zivotot. Kuranot brakot go narekuva hisn – tvrdina, kako zastita od izopaceniot nacin na ziveenje

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
vo zapadna smisla na zborot od zenata naprvalila objekt vo koja i e odzemena licnosta so koja sto edinstveno moze d bide nositel na vrednosti i pocituvanja , zanemruvjki go mjcinstvoto , vo koja zenata e lisena od nejzinta osnovna i nezamenliva funkcija,vo ova vreme semejnite zbidnuvanja pominuva nis teska i seriozna kriza , islmot prkticno go stiti njvisokiot vistinski interes na zdravata i moralna zena .
Велиш дека западот ја направил жената објект, а вие демек ја сметате за личност, ајде да видиме дали е така.
Западната жена сама одлучува како ќе живее, како ќе се облекува, со кого ќе биде, со кого ќе има секс и слично, значи сама одлучува, и никој не ја казнува поради нејзината одлука.
Муслиманката доколку го стори истото, ќе боде казнета, па дури и убиена. Е сега одкако ја расчистивме разликата, одговори ми на следново прашање:
Ако ти поседуваш нешто, но не смееш да го користиш како што ти ќе решиш, дали тоа навистина ти припаѓа на тебе? Ако на пример имам часовник и ми текне да го скршам, или да го позајмам некому.....или да му сменам ремче, и дојде некој и ме казни поради тоа, дали тој часовник е мој? Ако друг ти наложува како да постапуваш со него, дали ќе го чуствуваш како твоја сопственост?
Примени го истиот принцип и за честа(моралот) и личноста кај жената. Ако жената поседува чест, ама не смее да располага со истата како што ќе одлучи таа, тогаш дали таа моралност е нејзина? Западната жена сама одлучува како ќе живее, муслиманката не смее, бидејќи ќе биде казнета или уште полошо убиена. Тогаш на кој начин муслиманката е личност, кога сето тоа што ја дефинира како личност и е наметнато од друг?

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Што треба да направам за да ти докажам дека грешиш? Те прашав за твоето семејство. Ако ќерка ти не сака да има деца, здраво. Нејзина одлука. Нели? А ако сака, нека се живи и здрави.
Или ајде друг пример. Овој пример и не ми е баш баш.

Општество демек засновано на исламските норми! Дали тие исламски норми налагаат немири, со оглед на тоа дека си имате свои перцепции за сфаќање на Куранот? И дали тие треба да се променат, ако тоа е потребно? Зборам за курдите во Турција, Сирија и Ирак, а од друга страна неколку племиња плус турците кои се исто така муслимани! Сеисламска војна, сеисламски немири. Или тие не се муслимани? Очигледно е дека системот не функционира одамна. Затоа денес не постојат Ирак и Сирија, кои теоретски постојат и се бројат само како држави. Од 2 јаки економии денес се големо ништо. Бараше е сега гледај како исламскиот свет пополека тоне. Што се треба да се промени за да се постигне единство и војните конечно да престанат? Гадафи и неговата Африканска унија! А денес што!? Макар и што таа унија и никогаш не функционираше како што треба.

Е сега ако ти одговара ваквото гледиште кон исламот, тогаш ќе ти одговара и гледиштето кон жената кое се разликува цели 180 степени.
И црнците во аперхајтот биле гледани како обична работна сила, потчинети. И комунистите во времето на Франко како обична стока. Евреите кај национал-социјалистите како ѓубре.....Е сега тука, зошто христијанските малцинства се гледани така во тој систем? Каде се тука и евреите и каде се тука сите нивни основни и човекови права?

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Тогаш појасни те молам следново..

http://thefactsaboutislam.blogspot.c...ng-hadith.html

Musnad Ahmad 16245 - I saw the prophet – pbuh – sucking on the tongue or the lips of Al-Hassan son of Ali, may the prayers of Allah be upon him.
For no tongue or lips that the prophet sucked on will be tormented (by hell fire)

Исто така:

http://www.sunnah.com/urn/2211390

Then he put his hand in his beard. Then the Prophet, may Allah bless him and grant him peace, opened his mouth and put his tongue in his mouth.
Then he said, O Allah, I love him, so love him and the one who loves him!'"
Book 1, Hadith 1183
------------

Мухамед го цица јазикот на својот внук да не изгори во пеколот, бидејќи на кого му го Мухамед поцица јазикот, тој нема да биде во пеколот.

?
Next time извади нешто од Куранот.[DOUBLEPOST=1439638269][/DOUBLEPOST]
Велиш дека западот ја направил жената објект, а вие демек ја сметате за личност, ајде да видиме дали е така.
Западната жена сама одлучува како ќе живее, како ќе се облекува, со кого ќе биде, со кого ќе има секс и слично, значи сама одлучува, и никој не ја казнува поради нејзината одлука.
Муслиманката доколку го стори истото, ќе боде казнета, па дури и убиена. Е сега одкако ја расчистивме разликата, одговори ми на следново прашање:
Ако ти поседуваш нешто, но не смееш да го користиш како што ти ќе решиш, дали тоа навистина ти припаѓа на тебе? Ако на пример имам часовник и ми текне да го скршам, или да го позајмам некому.....или да му сменам ремче, и дојде некој и ме казни поради тоа, дали тој часовник е мој? Ако друг ти наложува како да постапуваш со него, дали ќе го чуствуваш како твоја сопственост?
Примени го истиот принцип и за честа(моралот) и личноста кај жената. Ако жената поседува чест, ама не смее да располага со истата како што ќе одлучи таа, тогаш дали таа моралност е нејзина? Западната жена сама одлучува како ќе живее, муслиманката не смее, бидејќи ќе биде казнета или уште полошо убиена. Тогаш на кој начин муслиманката е личност, кога сето тоа што ја дефинира како личност и е наметнато од друг?
Западната жена може да паѓа во депресии после тоа и да се самоубива.
Да живееше на запад можеше да зборуваш што може и што не може западната жена и какви последици има после тоа.

Последно уредено:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Да живееше на запад можеше да зборуваш што може и што не може западната жена и какви последици има после тоа.
А одговор на тоа што прашав?

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.693
Поени од реакции
9.299
И западната жена сигурно ѝ завидува на ориенталната и африканска муслиманска жена која ги ужива сите зeмни благодети прикажани подолу:

http://www.unicef.org/protection/files/00-FMGC_infographiclow-res.pdf

Бракови помеѓу крвни сродници и рани мажачки во 2009 во арапскиот свет:

Застапеност на бракови помеѓу први братучеди и поблиски роднини:

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
А одговор на тоа што прашав?
Тоа беше мојот одговор, ако си толку паметен ќе сфатиш.[DOUBLEPOST=1439657246][/DOUBLEPOST]
И западната жена сигурно ѝ завидува на ориенталната и африканска муслиманска жена која ги ужива сите зeмни благодети прикажани подолу:

http://www.unicef.org/protection/files/00-FMGC_infographiclow-res.pdf

Бракови помеѓу крвни сродници и рани мажачки во 2009 во арапскиот свет:

Застапеност на бракови помеѓу први братучеди и поблиски роднини:
Јас како муслиманка, не би да го заменам овој живот за "западен" или каков и да е.
Мене може да ми завидува една "западна" жена секако, јас можам да гарантирам дека душевно и психички имам подобар живот од неа.

Последно уредено:
Член од
9 април 2013
Мислења
319
Поени од реакции
224
zapadnata zena sama odlucuva kako ke zivee vo sklop na nejzinite svakanja i pogledi,
muslimanskata zena sama odlucuva kako ke zivee vo sklop so nejzinata veropispoved i sama odlucuva kako ke se oblekuva vo sklop na nejzinata religija i samata odlucuva so kogo ke bide , zapdnata zena nvistina sama odlucuva so kogo ke ima sex i gi menuva partnerite kako sto si gi menuva nejzinite corapi , muslimanksta zena odlucuva da ima sex so taa licnost so koja ke bide vo brak vo koja ke ima vzaemna ljubov i razbiranje do krajot na nejziniot zivot i ne go izneveruva nejziniot sopatnik za razlika od zapdnata moderna zena koj nejziniot soptnik go izenevreuva so mnogu ljubovnici , posto sama odlucuva koga ke ima sex i so kogo .[DOUBLEPOST=1439660058][/DOUBLEPOST]
Што треба да направам за да ти докажам дека грешиш? Те прашав за твоето семејство
Semejstvoto prestvuva najvazna alka vo mojot zivot i vo bilo koja posiroka opstestvena zaednica,i vo zavisnost od vlijanieto na semejstvoto na poedinecot , toj clen ke ima pozitivna ili negativna uloga vo osptestvoto, Allah dz.s vospostavil red vo se , pa odredil niz bracnata zaednica da se vospostavuva megusebna ljubov i da se odrzuva coveckiot rod , i sekoj drug odnos e nepriroden , nelegalen i steten za toa osptestvena zaednica.

Последно уредено:
Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Повторно цитираш една реченица и се фокусираш на таа реченица, а фактите ги занемаруваш.
Ако тоа е некој штос, јас ќе започнам да сецкам твои реченици и ќе ги произнесувам своите стовови околу твоите констатации, кои немаат никаква допирна точка со реалноста т.е. со темата која е започната. Така да, компарација животот тука и животот под шеријатска диктатура на жената. Тоа е прашањето, а не семејството и целите на твојот живот. :)[DOUBLEPOST=1439667339][/DOUBLEPOST]
Тоа беше мојот одговор, ако си толку паметен ќе сфатиш.[DOUBLEPOST=1439657246][/DOUBLEPOST]
Јас како муслиманка, не би да го заменам овој живот за "западен" или каков и да е.
Мене може да ми завидува една "западна" жена секако, јас можам да гарантирам дека душевно и психички имам подобар живот од неа.
Но не би го заменила ни за животот под шеријатската диктатура и тортура, нели? :)

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Повторно цитираш една реченица и се фокусираш на таа реченица, а фактите ги занемаруваш.
Ако тоа е некој штос, јас ќе започнам да сецкам твои реченици и ќе ги произнесувам своите стовови околу твоите констатации, кои немаат никаква допирна точка со реалноста т.е. со темата која е започната. Така да, компарација животот тука и животот под шеријатска диктатура на жената. Тоа е прашањето, а не семејството и целите на твојот живот. :)[DOUBLEPOST=1439667339][/DOUBLEPOST]
Но не би го заменила ни за животот под шеријатската диктатура и тортура, нели? :)
Никаде во Куранот не пишува дека мора да се живее под шеријатски правила.
А за диктатурите немојте ве молам има диктатури и во не исламски земји како северна Кореа, диктатурата не е дел од верата.

Член од
30 јули 2014
Мислења
5.523
Поени од реакции
18.395
Никаде во Куранот не пишува дека мора да се живее под шеријатски правила.
А за диктатурите немојте ве молам има диктатури и во не исламски земји како северна Кореа, диктатурата не е дел од верата.
Исламот е тесно и силно поврзан со начинот на уредување на световниот живот, па и на животот во политичка смисла т.е. општествено-правните односи. Затоа тој налага живеење под посебен систем на уредување на закони, познати под името - Шеријат.

Е сега ја сфаќам дека ептен е кул да мрсиш на форум колку е јако да си Муслиман со здрава психа и слично, али тоа да го пишуваш во секуларна држава, далеку од фашистичко-исламските диктатури како Саудиска Арабија и Катар.

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Исламот е тесно и силно поврзан со начинот на уредување на световниот живот, па и на животот во политичка смисла т.е. општествено-правните односи. Затоа тој налага живеење под посебен систем на уредување на закони, познати под името - Шеријат.

Е сега ја сфаќам дека ептен е кул да мрсиш на форум колку е јако да си Муслиман со здрава психа и слично, али тоа да го пишуваш во секуларна држава, далеку од фашистичко-исламските диктатури како Саудиска Арабија и Катар.
Жените не се тортурирани, напротив.
Самите вие сте празни и истортурирани со ваквите сваќања. Ти не можеш да кажуваш како и е душевно и психички на една жена која живее во Шеријатска држава.
Ти не можеш за мене да кажуваш дека јас сум тортурирана затоа што сум муслиманка, а од друга страна живеам како принцеза.

Член од
30 јули 2014
Мислења
5.523
Поени од реакции
18.395
Жените не се тортурирани, напротив.
Самите вие сте празни и истортурирани со ваквите сваќања. Ти не можеш да кажуваш како и е душевно и психички на една жена која живее во Шеријатска држава.
Ти не можеш за мене да кажуваш дека јас сум тортурирана затоа што сум муслиманка, а од друга страна живеам како принцеза.
Ја ништо не пишав, не те ни знам, ниту ми е гајле за тоа како ти живееш. Не знам чуму потребата туку да ми се објаснуеш и правдаш колку ти било јако.

Ај сеа уште еднаш, зашо повторувањето е мајка:

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Ја ништо не пишав, не те ни знам, ниту ми е гајле за тоа како ти живееш. Не знам чуму потребата туку да ми се објаснуеш и правдаш колку ти било јако.

Ај сеа уште еднаш, зашо повторувањето е мајка:
Па што се уфрлаш во дебатава ако не ти е гајле? Прашувате како е да се биде муслиманска жена, добивате одговор, па после не ви се допаѓа. И ај фаќај сега патот ако не ти е гајле. Џабе ми се уфрлаш тука.

Член од
30 јули 2014
Мислења
5.523
Поени од реакции
18.395
Па што се уфрлаш во дебатава ако не ти е гајле? Прашувате како е да се биде муслиманска жена, добивате одговор, па после не ви се допаѓа. И ај фаќај сега патот ако не ти е гајле. Џабе ми се уфрлаш тука.
Извини. Еве ветувам, нареден пат ќе побарам посебна дозвола од тебе дали и што ќе пишувам, секако ако и самиот захтев за дозвола не ти пречи.

Бива ли така?

Kajgana Shop

На врв Bottom