Прашања за Исламот III

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
хехехе.. народот ги вика Аџии,инаку посебна некоја титула верска немаат :)
Нити се учат дови за лекување,се иде заради Аллах,и за да ти се простат гревовите,да се вратиш како новороденче чист од гревови.
А тие враџбини немаат ништо со ислам,ако го прави тоа на начин на кој што мислам дека го прави.
:)
e neznam na koj nacin go pravi ama pee dovi od kuranot i navistina mnogu zeni odat kaj nea normalno za decata i nezema pari sto sepak i toa znaci nesto
znaeme deka ima mnogu odzi sto pravat gjavolski raboti za pari ama zenava navistina pravi dobro i pomaga NAJOZBILNO ima nesto vo taa zena

W

Werther

Гостин
Кажани се милион пати низ темава,ако ги најдам ќе ги копирам.
Го прочитав тоа,но не беа разлики.

Ги критикувавте Сунитите,како не биле прави Муслимани...

Ај ако не ти е тешко во кратки црти подобјасни.

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
e neznam na koj nacin go pravi ama pee dovi od kuranot i navistina mnogu zeni odat kaj nea normalno za decata i nezema pari sto sepak i toa znaci nesto
znaeme deka ima mnogu odzi sto pravat gjavolski raboti za pari ama zenava navistina pravi dobro i pomaga NAJOZBILNO ima nesto vo taa zena
Реков веќе дека ако го прави тоа на начин на кој го прават тие што јас ги знам,Боже сачувај.
Постои и тоа лекување со Куран,но без да видам и слушнам не можам вака да ти кажам во невидено.
Воден од претходни искуства, не сум сигурен.
Но постои можност.
Ако не им дава некои амајлии да носат,е прв чекор до сигурен начин :)

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226

и јас сеуште ова не го разбрав за разликиве
мислам дека осмалниите спаѓаат во сунити а можеби грешам
еј ми проработе тастатурата саглам хех

Muki-20

Маркетинг и финансиски консултант
Член од
12 мај 2012
Мислења
253
Поени од реакции
72
Незнаеме за што станува збор за какво пеење се подразбира. Исламот дозволува изучување на Курански цитати како лек против сихр-црна маѓија. Да не изучува таа нешто вакво. Дозволено е учење на Курански цитати на обична вода за пиење, каде што на водата се проучуваат одредени Курански цитати, а потоа му се дава на болниот да ја пие таа вода со Аллахова дозвола, Ако Аллах сака да биде лек за нејзината болес. Затоа не знаеме за што станува збор а најдобро е да не погрешиме затоа не смееме да зборуваме за нешто што не го знаеме што всушност се случува со таа жена.

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
Реков веќе дека ако го прави тоа на начин на кој го прават тие што јас ги знам,Боже сачувај.
Постои и тоа лекување со Куран,но без да видам и слушнам не можам вака да ти кажам во невидено.
Воден од претходни искуства, не сум сигурен.
Но постои можност.
Ако не им дава некои амајлии да носат,е прв чекор до сигурен начин :)
ке ти опишам пошто еднаш присуствував
го прави со игла за шиење ама од страната кај што се протнува конец и врти мислам 3 пати по 3 круга околу главата и шепка нешто читка од мала книга (делови од куранот) и после ја допира земјата со раце па поминува на коленици и иглата на забодува во земја
--- надополнето: 25 февруари 2013 во 02:18 ---
Незнаеме за што станува збор за какво пеење се подразбира. Исламот дозволува изучување на Курански цитати како лек против сихр-црна маѓија. Да не изучува таа нешто вакво. Дозволено е учење на Курански цитати на обична вода за пиење, каде што на водата се проучуваат одредени Курански цитати, а потоа му се дава на болниот да ја пие таа вода со Аллахова дозвола, Ако Аллах сака да биде лек за нејзината болес. Затоа не знаеме за што станува збор а најдобро е да не погрешиме затоа не смееме да зборуваме за нешто што не го знаеме што всушност се случува со таа жена.
недава никаква вода
објаснив како го прави предходно

Muki-20

Член од
12 мај 2012
Мислења
253
Поени од реакции
72
го прави со игла за шиење ама од страната кај што се протнува конец и врти мислам 3 пати по 3 круга околу главата и шепка нешто читка од мала книга (делови од куранот) и после ја допира земјата со раце па поминува на коленици и иглата на забодува во земја

недава никаква вода
Е тоа не ни е познато дека е дозволено. Мислам дека не треба да се занимава со такви работи затоа што тоа не е од ИСЛАМ.

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890

Ги критикувавме Суфиите,не сунитите.

Сунити: Веруваат во автентичноста на Куранот,и дека тоа е Последна Божја објава.
Шиити: Велат дека Куранот не е целосен,туку биле скриени деловите каде се зборува за нивните 12 имами.

Сунити: Ги сакаат и почитуваат сите 4 праведни халифи после мухаммед(Ебу Бекр,Омер,Алија и Осман)
Шиити: Го воздигнуваат Алија на степен поголем од пратеникот Мухаммед,а за Ебу Бекр и Омер велат дека се неверници.

Сунити: Ја почитуваат Аиша,жената на пратеникот Мухаммед.
Шиити: Ја обвинуваат дека е нечесна,иако Аллах во куранот ја докажува нејзината чесност.

Сунити: Пратеникот Мухаммед е последен Божји пратеник,и има највисок степен во џеннетот.
Шиити: Габриел(Џибрил) згрешил во доставувањето на објавата,и на Алија требало да му биде објавен Куранот. и веруваат дека нивните Имами,меѓу кои спаѓа и Хомеини,ги величаат и ги воздигнуваат на степен поголем од степенот на Пратеникот Мухаммед.

Тоа се едни од битните разлики заради кои Шиитите одамна не се муслимани.

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890

недава никаква вода
како што рече муки,дозволено е да се учи Куран на вода или мед,па потоа да се пие или јаде,како лек од црни магии,уроци и слично.
Тие методи кои ги наброја со игли и слично,не му се познати на Исламот и не се дозволени.

Muki-20

Член од
12 мај 2012
Мислења
253
Поени од реакции
72
а кај ги има овие шиити? земја/и
Па најголемиот број се присутни во Иран. А воедно ги има и во Пакистан, Сирија како што е тиранинот башар ел Асад, и ги има секаде во помалав број.

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
а кај ги има овие шиити? земја/и
Иран(скоро целосно)
Ирак(пола-пола)
Либан(исто имаат контрола)
Бахреин(исто мислам дека се мнозинство)
во другите земји е помалку значајно нивното влијание како бројно така и верски.
За балканот не ни се познати некои поголеми пореметувања,воглавном се сунити.
Во последно време,во Босна се провлекуваат некои суфиски/дервишки струи кои навиваат за иран.
И тоа е тоа.

Е да, и во сирија моментално е Башар Ал-Асад кој е припадник на Алевиите,тоа е исто шиитска секта,иако се 10% во Сирија,со помош на Иран се одржуваат на власт.

Muki-20

Член од
12 мај 2012
Мислења
253
Поени од реакции
72
Во врска за Суннитите и Шитите сакам да напоменам, никогаш не треба да се мисли дека се ЕДНО ИСТО. Суннитите се Муслимани а Шитите се НЕВЕРНИЦИ-Немуслимани. Ова јас не го кажувам од моја глава, туку за ова се сложени сите исламски научници.

А доколку сакате нешто повеќе за шитите да ја видите нивната заблуда повелете прочитајте: http://www.ahlu-sunnah.org/t912-topic

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
а оние што играат во бели фустани како на султан сулејман кои се ?

Kajgana Shop

На врв Bottom