Прашања за Исламот III

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
М

Јас ете не ми грижа за христијанинот и како тој верува, како мене ќе ме убедиш дека исламот е нешто... подобро, кога кај мене не пали тоа што ти зборуваш навреди за христијанинот? Со муабет како Мухамед ова и ова направил и рекол? Лично мене не ми се допаѓа Мухамед и неговите дела... Исус е помистичен и побожествен од Мухамед во секој случај... Како ти денес ќе убедиш некој покажувајќи ги делата на денешните муслимани... ?
sekoj musliman od strana na negovata vera e dolzen spored racionalnosta i spored aksioloskata priroda na negovoto tvrdenje da mu go prestavi islamot na site luge i da gi povikuva kon tehvid
--- надополнето: 24 февруари 2013 во 20:57 ---
П.С. Мене лично ми се допаѓа тоа што сами си градите омраза
a zosto toa bi ti se dopagalo tebe, spored mene omraza ne bi trebalo da ima iaako toa e realnot.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.268
Поени од реакции
12.271
Како што ти си имаш причини да ме повикуваш мене кон техвид, јас имам прични да се воодушевувам на вашата омраза - знаејќи од каде ви доаѓа сето тоа иако зборуваат и двете страни за љубов, мир, почитување, како нивната вера е онаа на мирот и љубовта, итн итн. :)

И вие знаете само не можете да признете дека мора така да биде и дека сето тоа „мирољубиво“ и „добронамерно“ е маска која колку толку ја задрскива реалноста - омразата. Мислам видете си ги прашањата што си ги поставувате едни на други - христијани на тема ислам и муслимани што прашуваат на тема христијанство!

И ако не треба да има омраза зошто ја имате? Кој ја гради вашата/твојата реалност? Ти или твојот бог?
Заради света книга имате омраза кон другиот што не верува во таа света книга? Заради тоа? Или се чувствувате загрозени од другите религии (нивните пракси, дела)?

Или на времето таму пред 800 години некои христијаните имале омраза кон исламот, па сега исламот си ги носи тие „психички проблеми“ и во денешнината па е непријателски настроен кон христијанството?
Дали вечно ќе бидете едни против други и до кога нехристијаните и немуслиманите ќе го трпат сето тоа на политичка и општествена база? Ова го прашав 100 пати и никој не ми одговара... :(

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
dali postojat originalnite zapisi na prorokot i negovite prijateli?
Сигурно постојат,не знам да ти дадам точна информација а и точен одговор на ова прашање.
Ако мислиш на Куранот,постои сигурно,и 1400 години е непроменет,и оригиналот е на арапски,и ако заминеш во било крај од светот.
на пр. ако прашаш муслиман да ти каже сура од куранот на арапски,исто ќе ти ја рецитира и муслиман од македонија,и од индонезија и од арабија и од пакистан :)
Останатите списи,најверојатно се зачувани,се пренесувале од колено на колено,и денес ние имаме збирки од тие записи на пратеникот Мухаммед,се викаат хадиски збирки,има две веродостојни(од Бухари и Муслим) и уште 7-8 збирки(се викаат сунени,кои содржат и веродостојни хадиси и добри,и слаби)
Воглавном,на муслиманите денес не е останат хадис а да не е укажано ако има некој обид на фалцифицирање или измислување(на пр. туѓи зборови да му се препишат на Мухаммед,или да се кажат зборови кои тој не ги рекол)

како дополнение на ова
уште еден фасцинантен податок со веродостојноста и оригиналноста на куранот и записите,е тоа што во Куранот Аллах ветува дека клучевите на Ќаба ќе ги чува и поседува една фамилија,и ден денеска во Мекка(и светото место Ќаба) клучевите ги чува истата фамилија,пренесувани генерациски од колено на колено.
http://www.youtube.com/watch?v=oUmGfIdg7FM
5 минутно видео кое мене ме фасцинира,на прв поглед можеби ќе изгледа чудно.
Поздрав. :)

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
a kade se naogjaat vo meka li?
--- надополнето: 25 февруари 2013 во 01:21 ---
Ќаба ?

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
a kade se naogjaat vo meka li?
--- надополнето: 25 февруари 2013 во 01:21 ---
Ќаба ?
Каде се наоѓаат не знам точно,не сум истражувал.
Ќаба
Местото во Мекка,аџилак и тн :)

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
Каде се наоѓаат не знам точно,не сум истражувал.
Ќаба
Местото во Мекка,аџилак и тн :)

aj pisi nesto poveke za adzilakot ?
zosto se odi sto se pravi kako se pravi koj se moze da odi koj nemoze itn?
--- надополнето: 25 февруари 2013 во 01:40 ---
Како што ти си имаш причини да ме повикуваш мене кон техвид, јас имам прични да се воодушевувам на вашата омраза - знаејќи од каде ви доаѓа сето тоа иако зборуваат и двете страни за љубов, мир, почитување, како нивната вера е онаа на мирот и љубовта, итн итн. :)

И вие знаете само не можете да признете дека мора така да биде и дека сето тоа „мирољубиво“ и „добронамерно“ е маска која колку толку ја задрскива реалноста - омразата. Мислам видете си ги прашањата што си ги поставувате едни на други - христијани на тема ислам и муслимани што прашуваат на тема христијанство!

И ако не треба да има омраза зошто ја имате? Кој ја гради вашата/твојата реалност? Ти или твојот бог?
Заради света книга имате омраза кон другиот што не верува во таа света книга? Заради тоа? Или се чувствувате загрозени од другите религии (нивните пракси, дела)?

Или на времето таму пред 800 години некои христијаните имале омраза кон исламот, па сега исламот си ги носи тие „психички проблеми“ и во денешнината па е непријателски настроен кон христијанството?
Дали вечно ќе бидете едни против други и до кога нехристијаните и немуслиманите ќе го трпат сето тоа на политичка и општествена база? Ова го прашав 100 пати и никој не ми одговара... :(
ај јас да одговорам
да вечно ке бидеме едни против други се додека оџите и поповите така ни викаат
се додека тие не учат дека бог е еден а ние ( во случајов едните) сме вистинските
--- надополнето: 25 февруари 2013 во 01:43 ---
нема врска ова што го пишав
мене попот не ме убедува дека христијнството е вистинска религија ниту ме тера да бидам против ислам

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
aj pisi nesto poveke za adzilakot ?
zosto se odi sto se pravi kako se pravi koj se moze da odi koj nemoze itn?
Исламот се темели на 5 столбови: Шехадет,Намаз(5дневна молитва),Зекат(муслимански данок),Пост(месец Рамазан) и Хаџ(Аџилак)
Аџилакот е посета на светиот град Мекка,и ред други прописи кои со себе ги влече посетата.
Пропишан е како обврска за муслиманите кои се во можност да одвојат финансиски средства и да појдат на аџилак,пропишан е во деветтата година по Хиџра,и со едно одење се исполнува обврската,доколку е човек во можност да оди секоја година нема препреки,но едно одење е доволно да се исполни обврската на одење на аџилак.
196. Аџилакот и умрата заради Аллах извршете ги!(сура Ел-Бекара)
значи,на аџилак се оди исклучиво заради Аллахово задоволство,а со тоа,доколку му е примен аџилакот,го чисти од гревови.
Аџилакот е верска должност за секој полнолетен,и разумен муслиман или муслиманка,реков доколку се во можност(тоа значи да немаат долгови,и да заради одењето на хаџ не се доведува во прашање опстанокот на фамилијата)
Бидејќи Аллах никого не оптеретува повеќе од своите можности
97. Аџилакот должен е да го изврши, поради Аллах, секој што е во можност
да дојде до него.(сура Али-Имран)

За жената важат истите прописи како и за мажот кој патува на хаџ,единствен дополнителен услов е жената да не оди/патува сама на хаџ.
Со неа мора да биде татко,брат или сопруг,доколку нема едно од овие три,од неа паѓа должноста да обавува хаџ.

Значи тој или таа што одлучиле да одат на хаџ,мора претходно да ги вратат долговите што ги имаат,и да и остават на фамилијата доволно пари да не останат гладни додека тој/таа се врати од аџилак и нормално аџилакот да го финансира од чесно заработени пари :)

Тоа се одприлика услови,кој се оди и зошто се оди.
За самите обреди кои се извршуваат на аџилак треба малку повеќе време.

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
Значи тој или таа што одлучиле да одат на хаџ,мора претходно да ги вратат долговите што ги имаат,и да и остават на фамилијата доволно пари да не останат гладни додека тој/таа се врати од аџилак и нормално аџилакот да го финансира од чесно заработени пари :)

Тоа се одприлика услови,кој се оди и зошто се оди.
За самите обреди кои се извршуваат на аџилак треба малку повеќе време.
mnogu dobro
e posle toa tie sto bile na adzilak imaat li nekoja titula
ucat li tamo nekoi mislam dovi se vikaat za lekuvanja i takvi raboti?
ova sakam da go znam poradi edna zena vo moja blizina bese na adzilak ama celi 7 godini i sega bae ili kako se vika toa na deca od uplav od oci i dr raboti
--- надополнето: 25 февруари 2013 во 02:02 ---
Мене не ми е грижа за тоа време, тоа третирање како било и што било... Јас живеам денес, меѓу муслимани, христијани, будисти и еден мал милион верници и атеисти - поточно луѓе. А ако мислиш да убедуваш некој дека исламот е подобар од христијанството, на македонски форум... хм, би требало да си ставите прст на глава и да размислите дали треба да убедувате некој во таа теорија овде.

? ;)
tocno
--- надополнето: 25 февруари 2013 во 02:05 ---
Јас ете не ми грижа за христијанинот и како тој верува, како мене ќе ме убедиш дека исламот е нешто... подобро, кога кај мене не пали тоа што ти зборуваш навреди за христијанинот? Со муабет како Мухамед ова и ова направил и рекол? Лично мене не ми се допаѓа Мухамед и неговите дела... Исус е помистичен и побожествен од Мухамед во секој случај... Како ти денес ќе убедиш некој покажувајќи ги делата на денешните муслимани... ?

;)
i za ova si vo pravo

Muki-20

Маркетинг и финансиски консултант
Член од
12 мај 2012
Мислења
253
Поени од реакции
72
mnogu dobro
ova sakam da go znam poradi edna zena vo moja blizina bese na adzilak ama celi 7 godini i sega bae ili kako se vika toa na deca od uplav od oci i dr raboti
Па се учи секакви дови во за било што, не само за лекување итн. Сакам да напоменам дека во Мека е изворот наречен ЗЕМЗЕМ, која вода од времето на Пратеникот Исмаил а.с. до ден денес не е престаната да тече. Таа вода исто така има позитивни страни кои на некои луѓе му служела како ЛЕК. А за упатување на молитвите, сите аџии се собираат на едно брдо кое се вика АРЕФАТ знаќи сите на тој ден се собрани на едно место замислите милјонски народ, и сите упатуваат дова молитва до Господ-Аллах. А Мухаммед, саллАллаху алејхи ве селлем, рекол: Довата на Арефат не се одбива.

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
mnogu dobro
--- надополнето: 25 февруари 2013 во 02:02 ---

tocno
хехехе.. народот ги вика Аџии,инаку посебна некоја титула верска немаат :)
Нити се учат дови за лекување,се иде заради Аллах,и за да ти се простат гревовите,да се вратиш како новороденче чист од гревови.
А тие враџбини немаат ништо со ислам,ако го прави тоа на начин на кој што мислам дека го прави.
:)

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
П.С. Мене лично ми се допаѓа тоа што сами си градите омраза едни кон други заради вашите вери кои се дијаметрално насочени една против друга, а вие постојано ми велите како се е ок, и како се градат не знам какви дијалози и пијанки со цел да се помират двете страни! Какво е тоа помирување? Не смее да се има помирување бре! Или едните ќе ги нема или другите! Зошто е тоа така? Мора да постои само исламот или во ред е да постои и христијанството и сите други? ;)
da spored islamot mora samo islam da postoi bar taka svativ do sega
ako gresam nekoj neka me popravi

Kajgana Shop

На врв Bottom