Прашања за Исламот III

Член од
21 декември 2011
Мислења
430
Поени од реакции
79
Да, но тие што го прават тоа не викаат дека се жртвуваат за Господ и дека Господ/Алах така им налага. Има разлика.
tie mozebi ne vikaat no ubivaat i se hristijani, a oviue drugite ja mesaat verata vo nivnite ubistveni celi,

Член од
14 октомври 2007
Мислења
2.674
Поени од реакции
2.731
Не си во право, и сам знаеш.

Инаку, ти си тој што започна дискусија со мене, не јас.

Ако те интересирал, само црвениот болд, а се друго исто размислуваш како мене, тогаш што не го праша само тоа? Зошто даваше еден куп други информации.

А според тебе, зарем нема докази дека се тие убијците? Ме зезаш нели?
:pos: Чекај сеа.. Ми делуваш вистина бистро, за да би имал вака содржински празен пост.

Првата реченица ти е пак бесцелна.

Започнав дискусија да, ама за друго, за кое објаснив милион пати.

Давав еден куп други информации зошто ти ме праша, па јас ти одговорив.

Црвениот болд уопште не ме занимаше на почеток, туку ми привлече внимание отпосле. И таа работа уопште не мора ни да се дискутира.
Убиството, ме згрози и мене како и било кој друг во државава.
Ама јас сум претпазлив со нашава “Сител пропаганда“ и затоа се држам до основното правно начело “Секој е невин додека не се докаже спротивното“ Ако има докази како што викаш (претпоставувам поупатен си од мене во истрагата), тогаш баш ми е мило што ги нашле виновниците, нека ги осудат и правдата ќе биде задоволена. Никаков протест околу тоа не оправдувам, небулозен би бил.

Немам доволно информации за да знам дали има докази.

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Можда е прашано, ама ќе се повторам. Во Куранот на ниедно место не се одобрува насилството и жртвувањето на тој начин. Зошто тогаш убиваат, се разнесуваат и нанесуваат болка на невини луѓе?
Како бе друже..
па брејвик и компанија истото го прават.
или се психопати таквите?
реков дека прашања од овој тип оставете ги за друга тема,ако те интересира нешто за исламот прашај си.
веќе се одговорени/полемизирани/дискутирани овие теми.
И во библијата не е дозволено алкохолизирање до бесвест и пијанчење по дискотеки па ти го правиш тоа. во името на Господ го правиш?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
:pos: Чекај сеа.. Ми делуваш вистина бистро, за да би имал вака содржински празен пост.

Првата реченица ти е пак бесцелна.

Започнав дискусија да, ама за друго, за кое објаснив милион пати.

Давав еден куп други информации зошто ти ме праша, па јас ти одговорив.

Црвениот болд уопште не ме занимаше на почеток, туку ми привлече внимание отпосле. И таа работа уопште не мора ни да се дискутира.
Убиството, ме згрози и мене како и било кој друг во државава.
Ама јас сум претпазлив со нашава “Сител пропаганда“ и затоа се држам до основното правно начело “Секој е невин додека не се докаже спротивното“ Ако има докази како што викаш (претпоставувам поупатен си од мене во истрагата), тогаш баш ми е мило што ги нашле виновниците, нека ги осудат и правдата ќе биде задоволена. Никаков протест околу тоа не оправдувам, небулозен би бил.

Немам доволно информации за да знам дали има докази.
Арно велиш, најубаво да ја прекинеме дискусијата.

Само се надевам дека си единствен немуслиман со вакви размислувања.
--- надополнето: 11 февруари 2013 во 19:20 ---
Како бе друже..
реков дека прашања од овој тип оставете ги за друга тема,ако те интересира нешто за исламот прашај си.
И во библијата не е дозволено алкохолизирање до бесвест и пијанчење по дискотеки па ти го правиш тоа. во името на Господ го правиш?
Па друже, никој бе не искочи на протест за да се ослободи Брејвик, во име на Христос.

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Арно велиш, најубаво да ја прекинеме дискусијата.

Само се надевам дека си единствен немуслиман со вакви размислувања.
--- надополнето: 11 февруари 2013 во 19:20 ---

Па друже, никој бе не искочи на протест за да се ослободи Брејвик, во име на Христос.
Друже веќе е разјаснета таа тема,милион пати имаме дискутирано.
Мене ми е смачено веќе за тоа да правам муабет.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Не, не сум муслиман.
Тогаш диши малку бе друже, се уби од објаснување.
Еве ти и од мене мал совет, читај ги уводните постови на темите, не само насловот:
Правилата се прости, односно:
1. Се поставува прашање од било кого, без разлика на верата.
2. Прашањето се одговара само од Исламски верник, пожелно од некој кој стварно знае да одговори, дозволено е и повеќе одговори но само од верници од Исламот, кои ако мислат дека првичниот одговор не е во ред односно не е потполн и сакаат да дообразложат/дополнат.

G

Geezer

Гостин
Како бе друже..
Брејвик не вели дека се жртвувал за Господ и дека тоа било негова волја. Психиопат е, убива и не се оправдува.
Муабетот е дека тие имаат еден вид алиби, демек ете, тоа било за Алах.

И инаку ако те интересира, не пијам.

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Брејвик не вели дека се жртвувал за Господ и дека тоа било негова волја. Психиопат е, убива и не се оправдува.
Муабетот е дека тие имаат еден вид алиби, демек ете, тоа било за Алах.

И инаку ако те интересира, не пијам.
Е како не вели,кога човекот сам изјави дека ова го направил за да го спречи ширењето на исламот во европа?
Не пиеш ти,ама од другите се полни дискотеките,дали тоа библијата го препорачува?

G

Geezer

Гостин
Е како не вели,кога човекот сам изјави дека ова го направил за да го спречи ширењето на исламот во европа?
Не пиеш ти,ама од другите се полни дискотеките,дали тоа библијата го препорачува?
Значи тој вели дека го направил тоа за да се спречи исламот, да. Но не вели дека така сакал Господ од него и дека се жртвувал за таа намена.

Бомба, се разнесува на сред плоштад во Сирија рецимо, зошто? И тоа убива муслимани. И сеа као оправдање, така сакал Алах.

Тоа не ми е јасно. А за пиењецо не почињај и со јадењето свинско. Зошто многу добро знам колку муслиманите не пијат алкохол и како постат. Чест на исклучоци, да не грешам душа.

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Значи тој вели дека го направил тоа за да се спречи исламот, да. Но не вели дека така сакал Господ од него и дека се жртвувал за таа намена.

Бомба, се разнесува на сред плоштад во Сирија рецимо, зошто? И тоа убива муслимани. И сеа као оправдање, така сакал Алах.

Тоа не ми е јасно. А за пиењецо не почињај и со јадењето свинско. Зошто многу добро знам колку муслиманите не пијат алкохол и како постат. Чест на исклучоци, да не грешам душа.
Е па затоа ти велам дека не можеш така да гледаш ко што гледаш.
Гледај дали нешто забрануваат Куранот или библијата,па онда остало.
Ако има муслимани што пијат алкохол,не значи дека куранот го дозволува тоа.

За самоубиството веќе одговорив на оваа тема.
29. И самите себеси не сеубивајте! Аллах е навистина Милостив кон вас!
30. Тој што тоа неправично и насилно ќе го стори,Ние во Огнот ќе го фрлиме, бидејќи тоа за Аллах е лесно.(сура Ен-Ниса,29-30).

Самоубиството во исламот е голем грев,дури и поголем од тоа да убиеш некого.
Некои исламски учењаци дури и велат дека таков човек не се закопува на исламски начин.
Има уште многу хадиси кои говорат за грешката која ја прават тие што се самоубиваат.
Поздрав.
Се надевам дека си задоволен од одговорот :)

Член од
14 октомври 2007
Мислења
2.674
Поени од реакции
2.731
Тогаш диши малку бе друже, се уби од објаснување.
Еве ти и од мене мал совет, читај ги уводните постови на темите, не само насловот:
Океј ќе дишам.. :) Одговарав на прашања, на оние за кои мислам дека знам “исламски“ да одговорам. Се убив од објаснување зошто одговарав на прашања. Во ред, завршена дискусија на претходната тема.

mister blue

Infinity, Eternity, Immortality, Everything...
Член од
4 февруари 2013
Мислења
249
Поени од реакции
96
Прво, фала ти за пофалните зборови. :)

Вака.. Јас под атеист не подразбирам човек кој оди и бара докази за разноразни работи пред да верува во нешто. Атеизмот постои поради религијата, нели? Да не постоела религијата, ќе немало ниту атеисти. Битно е да се сфати таа причинско-последична врска измеѓу атеизмот и религијата. Јас кога го користам зборот атеист - мислам само на човек кој не верува дека постои ентитет кој има божји и натприродни својства, не верува дека постои Бог или било каков облик на божество.
Нормално дека не мислам на ова кое го спомна - верување некому во даден збор, тоа би било многу несериозно. :)

Во ред е твојот став дека од некого бараш докази, кои би те натерале да веруваш во тоа “докажано“ нешто. Затоа си и атеист, не? Ама кажав поназад, било која религија да ја прашаш (мислам на верник) ќе ти даде одговор од нејзин аспект, а ти мораш секој таков да го земеш предвид.
Ако веќе велиш дека кога би добил доказ - би бил најголем верник и кога веќе е раширено сфаќањето дека атеистите се најрационалните луѓе, тогаш биди прво човек и земи го објаснувањето на верникот како легитимно. Барем е за него легитимно.
Ако си атеист, не значи дека треба некого да убедуваш дека е во заблуда. Твојот став е легитимен и никој не те чепка, ама немој ни ти да чепкаш никого зошто и тој некој си има легитимитет за неговите ставови. Каков-таков.

Мене ми здосмета што овде атеистите идат да се докажуваат кој е во право, а не да бараат докази. Зошто ако дојдеш по докази, ќе го земеш предвид доказот, па во себе ќе одлучиш дали те убедува доволно за да станеш верник или не. А нема да дојдеш по доказ со цел да го обориш уште пред да го добиеш и оној кој ти го дал одговорот, да го наречеш заспан и заостанат.
Добив впечаток дека уствари овде атеистите идат да слушнат нешто што тие сакаат да слушнат, што им одговара. Кога ќе видат дека таков одговор не може да добијат, што е и нормално зошто оној кој одговара по дифолт, обично е верник, а и природата на прашањето не дозволува друг одговор од верски одговор - е тогаш се лутат и го нарекуваат назаден, манипулиран и во заблуда.

Пак ќе повторам. Ништо немам против атеистите. Ги почитувам нивните одговори и објаснувања и искрено појше ме убедуваат од верските. Само, јас, воопшто не мислам дека неколку милијарди луѓе во светов кои се верници се назадни, немаат способност за рационално размислување и се во заблуда. Иако во голем дел, мислам дека религијата како појава, на почетокот е создадена за манипулација на масите. Тоа ми беше целата поента.

Небитно што јас мислам за религијата и за атеистите, јас немам никакво право да наречам некого збудален и занесен затоа што верува во нешто кое емотивно му значи, а да прифатам дека некој атеист е рационално, свесно и духовно над него, само затоа што “според себе бил поразумен“ од некој верник.

Тоа ми беше цела поента, друже. Немав намера да објаснувам свои гледишта, ниту имав намера да напаѓам атеистички, ниту да бранам муслимански.
Само ја нападнав намерата и желбата некој да се постави во надредена интелектуална положба, затоа што своите ставови ги објаснувал “рационално“, на сметка на некој кој ги објаснува “верски“. Да си земе за право некому да отвара очи.

П.С. Да, изумив... Се согласувам за конфронтацијата и се согласувам дека тоа е нешто кое мора да се превенира што е можно повеќе.
Религиите се исклучиви измеѓу себе и нивна кохабитација е скоро па невозможна. Секуларизација е одговорот на тоа, ама тука се јавува друг проблем, а тоа е што со оние религии како исламот кои во суштината имаат вродена одбивност и неспоивост со тој концепт на секуларизација.
Голем проблем е крвопролевањето во име на религијата, треба да се бараат решенија.
Ама пак ќе повторам... Решение за тоа не е шетање по светот и убедување верници дека уствари цел живот живеат во заблуда и дека се заостанати. Тоа ми беше цела поента.
Koga covek se raga dali e vernik na nekoja religija, ne ! (toj nisto ne znae, ne veruva vo nisto - ateist ). Religijata mu e nametnata od samata sredina vo koja sto zivee t.e familijata vo koja sto zivee mu go nametnuva veruvanjeto na religijata vo koja sto istata veruva. Dali na bebeto pred da go markirat vo odredena religija go prasuvaat dali saka, dali veruva vo veruvanjeto vo bog, dali gi prifaka negovite pravila I zakoni, I dali saka celiot svoj zivot da go pomine kako sledbenik na taa religija, pak ne ! Koga nekoe malo dete ke pocne da razbira, da odi i govori dali na toa dete mu e objasneto se sto treba da mu e objasneto, dali ima umstven kapacitet da razbere se sto mu kazuvaat i so toa da napravi izbor sto saka, ne ! i sepak go nosat po religiozni institucii i go terat da gi izvrsuva ritualite vo tie dadeni institucii, go ucat da se plasi i deka samo nivniot bog moze da mu pomogne (ili so drugi zborovi mu go konrolirat umot). Baras da bide pocituvano nivnoto mislenje kakvo-takvo bidejki ateistite se racionalni, no so samoto pocituvanje i prifakanjeto na nivniot "izbor" i nivnoto veruvanje (bidejki barem za niv e legitimno), se ponistuva/pobiva samiot ateizam.
Uste od mali, vernicite na nekoja religija se izucuvani i trenirani vo sustinata na nivnata religija bez da im dadat pravo na izbor, bez da im dadat dovolno znaenje i razbiranje za tie samite da donesat svoi zaklucoci i so toa samite da go izberat svojot pat i cel zivot go pominuvaat so kontoliran um od nekoja religiozna institucijaa bez tie samite da se svesni za toa, a dali brojkata na tie luge e iljada, million ili miliarda, nema nikakvo znacenje.
Sto barame ovde na forumot e isto sto i tie samite baraat, drugata strana da go slusne mislenjeto sto go imame(ako ne si primetil ima I prasanja za ateistite, kade sto tie doagaat I postavuvaat prasanja)
Ke se navratam na islam, kako baras posle site tie smrtni kazni izvrseni vo ime na nivniot bog da se pocituva nivnata "legitimnost" (kakva takva zosto barem za niv e legitimna) – nikoj vo cel svet ne ja pocituva.

Член од
14 октомври 2007
Мислења
2.674
Поени од реакции
2.731
Во ред, во голем дел се согласувам со се што е напишано.
Мојата реакција само случајно се деси баш на тема поврзана со Исламот, па некој од тоа прочита дека јас сум го бранел Исламот.

И на тема за Конфучијанизам и за Шинтоизам да сретнев такво мислење, ќе изреагирав исто. Небитно значи, нема никаква врска мојот став спрема одредена, конкретна религија.
Верник е верник. Бил тој будист, хиндус, шинтоист.. Зборев за сите верници, а не само за муслиманите.
Да сретнев такво мислење упатено од верник кон атеист - пак исто ќе изреагирав.

Како што и сам мислиш. Човекот има можност и право сам да одбере во што ќе верува, во што не. Баш затоа мислев дека никој нема право да му се меша во тоа.

Овде знаеш што се дешава?

Еве да речеме вака.
Јас сум атеист. Мислам дека сите верници се во заблуда. Сум прочитал нешто од одредена Света Книга и затоа што сум атеист, тоа за мене е непоимливо, нели? Идам да прашам во тема: “Прашања до Муслиманите“. Идам со више оформен став дека тоа за кое ќе поставам прашање не е можно, а приори го имам отфрлено зошто јас сум атеист. Прашувам. Ми одговара теист, верник. Одговорот може да биде само теистички од проста причина што природата на прашањето е таква, а и доаѓа од теист, верник. Не можам да очекувам атеистички одговор од него, нели? Е сеа, зошто јас во старт не се согласувам со тоа - се лутам на таквиот одговор и напаѓам: “Нема врска тоа твоето, ти си занесен во заблуда, ти не знаеш, јас знам.“ Си одам, ја напуштам темата ист каков што сум дошол. Со истиот став и истото мислење кое сум го имал и пред да го поставам прашањето. Одговорот исто као да не сум го добил. Се е исто као пред да прашам.
Тогаш која е поентата од поставување на прашањето кога ти одговорт а приори си го исклучил?

Во вакви теми, нема полемика. Прашуваш - добиваш одговор со кој најверојатно нема да се согласиш (зошто ако се согласуваш, уопште нема да прашаш), си одиш и насамо, сам со себе го дискутираш одговорот. Одлучуваш дали ќе останеш атеист или теистот те убедил.

Тоа е целата работа поради која изреагирав.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Metta World Peace имаат ли некаква хиерархија Алаховите пратеници во Исламот?

На пример Мухамед е најголемиот за вас.

Дали останатите имаат иста важност, или сепак има градација, кој од кој е поважен.

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Metta World Peace имаат ли некаква хиерархија Алаховите пратеници во Исламот?

На пример Мухамед е најголемиот за вас.

Дали останатите имаат иста важност, или сепак има градација, кој од кој е поважен.
Постои некаква хиерархија во смисла кои се едни од позначајните.
Во исламот едни од побитните се Давуд(Давид),Муса(Мојсие),Иса(Исус),Мухаммед.
бидејќи дошле со Аллахови објави,Зебур му бил објавен на Давуд,Теврат(Тора) на Муса,Инџил(Евангелие) на Иса,и последната објава за човештвото Куран,на Мухаммед.
Со самото тоа што Мухаммед е последен Аллахов пратеник,а Куранот последна објава за човештвото,Мухаммед се издвојува од останатите.

Kajgana Shop

На врв Bottom