Прво, фала ти за пофалните зборови.
Вака.. Јас под атеист не подразбирам човек кој оди и бара докази за разноразни работи пред да верува во нешто. Атеизмот постои поради религијата, нели? Да не постоела религијата, ќе немало ниту атеисти. Битно е да се сфати таа причинско-последична врска измеѓу атеизмот и религијата. Јас кога го користам зборот атеист - мислам само на човек кој не верува дека постои ентитет кој има божји и натприродни својства, не верува дека постои Бог или било каков облик на божество.
Нормално дека не мислам на ова кое го спомна - верување некому во даден збор, тоа би било многу несериозно.
Во ред е твојот став дека од некого бараш докази, кои би те натерале да веруваш во тоа “докажано“ нешто. Затоа си и атеист, не? Ама кажав поназад, било која религија да ја прашаш (мислам на верник) ќе ти даде одговор од нејзин аспект, а ти мораш секој таков да го земеш предвид.
Ако веќе велиш дека кога би добил доказ - би бил најголем верник и кога веќе е раширено сфаќањето дека атеистите се најрационалните луѓе, тогаш биди прво човек и земи го објаснувањето на верникот како легитимно. Барем е за него легитимно.
Ако си атеист, не значи дека треба некого да убедуваш дека е во заблуда. Твојот став е легитимен и никој не те чепка, ама немој ни ти да чепкаш никого зошто и тој некој си има легитимитет за неговите ставови. Каков-таков.
Мене ми здосмета што овде атеистите идат да се докажуваат кој е во право, а не да бараат докази. Зошто ако дојдеш по докази, ќе го земеш предвид доказот, па во себе ќе одлучиш дали те убедува доволно за да станеш верник или не. А нема да дојдеш по доказ со цел да го обориш уште пред да го добиеш и оној кој ти го дал одговорот, да го наречеш заспан и заостанат.
Добив впечаток дека уствари овде атеистите идат да слушнат нешто што тие сакаат да слушнат, што им одговара. Кога ќе видат дека таков одговор не може да добијат, што е и нормално зошто оној кој одговара по дифолт, обично е верник, а и природата на прашањето не дозволува друг одговор од верски одговор - е тогаш се лутат и го нарекуваат назаден, манипулиран и во заблуда.
Пак ќе повторам. Ништо немам против атеистите. Ги почитувам нивните одговори и објаснувања и искрено појше ме убедуваат од верските. Само, јас, воопшто не мислам дека неколку милијарди луѓе во светов кои се верници се назадни, немаат способност за рационално размислување и се во заблуда. Иако во голем дел, мислам дека религијата како појава, на почетокот е создадена за манипулација на масите. Тоа ми беше целата поента.
Небитно што јас мислам за религијата и за атеистите, јас немам никакво право да наречам некого збудален и занесен затоа што верува во нешто кое емотивно му значи, а да прифатам дека некој атеист е рационално, свесно и духовно над него, само затоа што “според себе бил поразумен“ од некој верник.
Тоа ми беше цела поента, друже. Немав намера да објаснувам свои гледишта, ниту имав намера да напаѓам атеистички, ниту да бранам муслимански.
Само ја нападнав намерата и желбата некој да се постави во надредена интелектуална положба, затоа што своите ставови ги објаснувал “рационално“, на сметка на некој кој ги објаснува “верски“. Да си земе за право некому да отвара очи.
П.С. Да, изумив... Се согласувам за конфронтацијата и се согласувам дека тоа е нешто кое мора да се превенира што е можно повеќе.
Религиите се исклучиви измеѓу себе и нивна кохабитација е скоро па невозможна. Секуларизација е одговорот на тоа, ама тука се јавува друг проблем, а тоа е што со оние религии како исламот кои во суштината имаат вродена одбивност и неспоивост со тој концепт на секуларизација.
Голем проблем е крвопролевањето во име на религијата, треба да се бараат решенија.
Ама пак ќе повторам... Решение за тоа не е шетање по светот и убедување верници дека уствари цел живот живеат во заблуда и дека се заостанати. Тоа ми беше цела поента.