Samo sto problemot koj se pojavuva denes ( iako jas ne ni go sfakam toj problem, ocigledno e del na nekoja propaganda koja jas ne mozam da ja ukapiram ), ne se sostoi vo tolkuvanjata na Hadith-ite ( koi, povtorno ke naglasam, ne se tolkuvanje na Kur'anot ), tuku vo tolkuvanjeto na Kuranskite Ajeti ( recenici ), koi patem se istite od samiot pocetok, ne se promeneti.Самото тоа што Мухамед кога ги дал хадисите јасно дал и толкување на Куранот, потоа неговот толкување било толкувано од неговите следбеници и така натака, ду ју фолоу мај мининг!
Za toa moze na siroko da se debatira... mozebi i navistina postoi toj problem, ne vikam ne, sepak e potrebna podlaboka analiza, razglabanje i tumacenje na religiite za da seto toa se rascisti, koe sto iskreno jas ne sum vo moznost da go storam. Priznavam.ПРОБЛЕМОТ Е ВО РАЗНИТЕ ИНТЕРПРЕТАЦИИ НА САМИТЕ МИСЛИ!
пТГУ тибам капс локот
Проблемот лежи во повеќеслојноста на секоја мисла во секое свето писмо која може да биде толкувана како кому му одговара.
Изворно нема никаков проблем, ама денес, по извитоперувањето од страна ан оние кои не ја следат светата книга, туку зборовите на другиот кој неа ја интерпретирал се корените на проблемите. Не само за Куранот.
Чорбаџи, немој да ми се чудиш на паметот: прво и основно, во својот пост веќе се одградив и очекував ваква реакција од некој од форумџиите. Второ, никаде немам напишано дека го познававам Исламот (или некоја друга религија). Таман работа ако ги познавам сите религии на Земјава. На крај памет не ми паѓа од Омер да правам православен верник, оти ниту јас нема да прејдам во Ислам, туку правиме муабет. А луѓето ги почитувам само поради ликот Божји во нив, а не и нивната вероисповест, оти е нивен личен избор а не мој проблем.MIKI1, ти се чудам на паметот како се осмелуваш да коментираш на одговорите што ти ги даде Омер кога очигледно е дека немаш основни познавања за Исламот.
На темава од тебе се очекува со почит да го персираш Омер во твоите прашања и да му заблагодаруваш на неговите одговори, а не да ја користиш истата за да му проповедаш "православие" и да се обидуваш да го конвертираш во "православец"
Ако ти го конвертираш Омер во православец, јас од утре преоѓам во Харе Кришна
Не е тој. Овој е друг.На кого мислиш конкретно? :raz:
Побратиме Omer el Faruk, дали овој Ариф е оној кој во Хајделберг има студирано на Христијанскиот Теолошки УНИ?
Ако е тој, тогаш се имаме лично сретнато. А ако го сретнеш пак ти лично, поздрави го одмене и мојте браќа и сестри и кажи му дека секој ќе се поклони пред оној АЛАХ чија МИЛОСТ и МУДРОСТ се отелотвори во Срцето ИСУСОВО!
Иншалах
п.с. Се надевам дека ќе се сети :raz: на СОВРШЕНИОТ ИСЛАМ!
Мики1, твојов пост ја покажува твојата вистинска слика: -Врска немаш што пишуваш. :jaj: Ај одмори малце и соземи се.Долга ќе биде зимата...Даклем...
Пошто насловот од подтемава е „Прашања за Исламот“„ за да не излегувам (пре)многу од темата, само кратко ќе ги коментирам твоите одговори.
Значи...по редослед.
Према томе:
-пошто велише дека Кур,анот е Света Книга, напишана под влијание од Еден и ист Бог, значи, по таа логика, би требало да го познаваш и „тогашното„ (пред Кур,анското) Божјо однесување;
- Бог е Троичиен и во Стариот и во Новиот Завет, од кај одеднаш стана Единечен?
- таман работа кога луѓето би се раѓале без грев-така родени,не би ни умирале.
- не е небулоза, туку став од муслимански верници на форумов, кои тврдат дека човекот нема слободна волја. We are the robots-Kraftwerk.
- кога прашав, од каде „доаѓа„ смртта, не мислев на тоа дека смртта проодела. Мислев на тоа, кој е муслиманскиот став за логиката од постењето на смртта, оти православно-христијанскиот го знам и има логика.
- жената во Исламот, теоретски, може да биде јако издигната. Но, праксата? Таа вели нешто друго...
- тука е проблемот бе Омер. Меѓу Алах и неговите има БЕЗДНА, а меѓу Отецот и Негоите стои Христос, Неговиот Син и Бог. Велиш, Светии не Исламот не му се потребни, И тоа Е одговор? Не сум задоволен...Негирањето на се сешто не е одговор, туку нихилизам...
- посочи ми , како ТИ, лично, можеш да ми ја потврдиш точниста од исламската теорија, а не како НЕКОЈ, таму и некаде би можел тоа да го стори.
- Исус, којзнае колку пати во евангелијата посведочи(л) деке е Бог, дека е Господ, дека е Син Божји, дека е Син човечки...Што уште е потребно? Ати , и верниците муслимански, го спуштате на ниво од пратеник, пророк и сл.
- пошто, нели, Кур,анот е Света Книга, тогаш, како веќе реков, би требало да го знаеш описот за Рајот и пеколот и од Писмото.
- да сме живи и здрави, па да дочекаме некој од Ислам, да промени вера...Ама и жив да биде. Добар пример за тоа се македонците-муслимани, кои никако не сакаат да сменат вера...Прпа, а?
-тешко...На судските процедури, никогаш не му се верува само на еден сведок, туку се повикуваат ПОВЕЌЕ сведоци, кои на наксрното испрашување, ќе се покаже дали лажат, дали кажваат полувистнина или вистина. Таман работа ако на судењата им се верува само на ЕДЕН сведок-така, сите судени би требало да бидат погубени. А евангелистите не се случајно четворица,( а не еден), оти со нивното идентично сведочење, може да се дојде до ЕДНА и ИСТА вистина.
-немам поим како Алах му се јавил на Мухамед, но верувам и знам дека Бог им се јави на Неговите во ВИДЛИВ облик-едноставно Он (Господ Бог) стана СЛИЧЕН со нив, освен во гревот.
- денес, а не само пред 1000 г, на Света Гора сеуште се живи поедини монаси, кои велат дека Го виделе и Христа, и Светиот Дух и мајката Божја. Така Бога можат да Го видат, т.е. на достојните, Он (Исус) Самиот им се јавува.
- според православната Црква и учење, можно е државата да се уреди според верски принципи. Византија е добар пример за тоа, каде власта беше поделена на световна и духовна, но царот беше помазуван од Црквата а не од самиот себе. Или, како што му вели Исус на Пилат: „...немаше да бидеш овде ако тоа не ти беше дадено одозогора...„
- ништо не ми е криво да признаам. Мојата вера ми дава се што ми е потребно.
- велиш, морални доблести? Е па ајде де, кои се тие? Велиш, им нема крај? Ајдеееее....Наброј некоја, само да не биде некоја тешка апстракција, туку нешто кое и јас, кутриот, би можел да го видам кај муслиманските верници.
- веќе реков: постави прашања кои ме копкаат, што незначи дека нема(м) и други...
За тоа-потоа.
Од исламската литература. :pos2: Шала на страна,ако некој сака подетални информации,слободно нека го посети следниов линк:Omer el Faruk, а каде да научиме повеќе за Исламот?:raz:
Не е тој. Овој е друг.
Мики1, твојов пост ја покажува твојата вистинска слика: -Врска немаш што пишуваш. :jaj: Ај одмори малце и соземи се.Долга ќе биде зимата...
Од исламската литература. :pos2: Шала на страна,ако некој сака подетални информации,слободно нека го посети следниов линк:
www.islamski-centar.org/forum
Со овие видеа само се бламираш себе си.Каква реакција очекуваш од оние муслимани кои се окупирани и им се загрозени сите човечки права?od denes pa na dalje ti postiram po edno video a ti so fakti dokazi deka islamot e ok
Добро објаснување Чорбаџија.Не ми беше идејата да ве "просветлам", туку само да појаснам дека Хадисите сами по себе не се толкувањата на Кyранот (иако се користат при неговото толкување), туку дека постои посебна исламска дисциплина "Тефсир" каде што се толкуваат Кyранските ајети. Постои и Кyран со Тефсир каде што после секој ајет има и толкување на истиот.
Пеки бе Чорбаџи, кажи ми дефиниција за Хадис!Не ми беше идејата да ве "просветлам", туку само да појаснам дека Хадисите сами по себе не се толкувањата на Кyранот (иако се користат при неговото толкување), туку дека постои посебна исламска дисциплина "Тефсир" каде што се толкуваат Кyранските ајети. Постои и Кyран со Тефсир каде што после секој ајет има и толкување на истиот.
Ne e tolkuvanje Garfielde....Значи, хадис е речта Мухамедова, која е толкување на Куранот, а самиот процес на толкување е Тафсир!
Kratko kazano druze.
Kur'anot se sostoi od nekolku "poglavja" ( Sure ) i recenici vo tie poglavja ( Ajeti ).
Toa se preneseni zborovi od strana na Muhamed od prvata do poslednata bukva kako sto nemu mu bilo preneseno od Gospod. Znaci Muhamed ne napravil nikakvi modifikacii, gi prenel zborovite kako sto gi "dobil" od Gospos. Od tie zborovi e sostaven Kur'anot.
Hadith-ot se zborovi na Muahamed. Inspiracijata isto taka ja dobil od Gospod no gi prenel so slobodna interpretacija.
E sega toa sto Ag0rA go somna okolu razlicnite tolkuvanje na Kur'anot ne moze da ima vrska so Hadith-ot ( zborovi na Muhamed ), bidejki toa bi mu doslo deka Muhamed so Hadith-ot izvrsil svoevidna modifikacija i slobodna interpretracija na Kur'anot, a toa ne smeel da go pravi.
Problemot na razlicnite tolkuvanja e isklucivo problem na lugeto i "teolozite" koi razlicno gi tolkuvaat Kur'anskite Ajeti ( Bozjite zborovi ). :smir: