Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Се работи за нашиот вроден етички принцип за разликување добро од зло, а покрај тоа, духот човеков е свесен за својата бесмртност, т.е. дека духот е бесмртен. Затоа, умирањето е лошо и за атеистите но и за верните, ако умрат неподготвени.
Да беше вроден, ќе немаше потреба од "дрвото за спознавање на доброто и злото"!
- Тоа пукање би било насилие а не Божја грижа кон Неговото создание.
- Дека Адам и Ева бил (потенцијално) бесмртни, не пишува „таму„ каде очекуваш дека пишува.
-Токму така! Насилие а не божја грижа! Гледаш како и самиот си знаеш!
-Штом не пишува, како може да кажеш дека "дрвото" е причина за нивната смртност? Ти тврдиш дека Адам и Ева "умреле" поради тоа што станале смртни, и затоа изјавата на бог небила лага! А сега еве самиот велиш дека никаде не пишува дека воопшто и биле бесмртни!:toe:
Адам и Ева, после сторениот грев, станале носители на гревот и гревовното живеење. Ако Бог им дозволеше да останат ем огревовени ем бесмртни, со таа нивна бесмртност, Адам и Ева би го внеле гревот и гревовното живеење и во Рајот а со тоа, гревот, ради Адамовата и Евината бесмртност и вечност, би останал вечно во Рајот, а со тоа, гревот и мотиваторот за гревот, би бил во близината Божја. Но Бог, со гревот и со ѓаволот нема ништо заедничко, па затоа, Бог ги изгонува и двајцата надвор од Рајот, а демонот е изгонет во поднебесието.
Епа токму затоа што за вас мудроста, непокорот, сознанието....се зло и грев, за нас се спротивно т.е. Цел кон која треба да се стреми секој.
Не ме ни чуди што науката ја прогласувате за зло, како и се останато кое се стреми кон самостојност на човекот, интелектуална моќ итн!

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
На оваа логика, Кант и Хегел, онака топтан-заедно, можат да Ти позавидат...

Но да се вратиме на темава, оти ваквите прашања, веќе наликуваат на „прашања за теистите„..
Не стануваат. Напротив, станува се поочигледно што пишува зад сите „толкувања“ на „Светите книги“.

Насекаде низ библијата има очигледни нон-сенси во поглед на конзистентноста на учењето кое као го промовира.

Најлесен пат до атеизмот е внимателното читање на Библијата.

Штета што верниците не ја читаат Книгата. Затоа ви се толку многу.... Сепак, кај и да е, интернетот ќе заврши работа. Ако треба, еден по еден цитат, една по една книга, ќе им гипреџвакаме и објасниме! Жално е да бидат манипулирани.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.438
Поени од реакции
5.129
И ти веруваш во ова?
Мора да верува, нема избор. Тоа му го налага религијата, издоктрониран е. Не дека не е паметен и да не можи да ја види другата страна. Не сака. Логичкото, рационалното размислување му е во аут. Тоа е и проблемот.

F

Frankie Yale

Гостин
Мора да верува, нема избор. Тоа му го налага религијата, издоктрониран е. Не дека не е паметен и да не можи да ја види другата страна. Не сака. Логичкото, рационалното размислување му е во аут. Тоа е и проблемот.
Toлку доктриниран што најверојатно ова ќе го сфати како навреда и солење памет од страна на злобните атеисти. Зошто ова е само тест за неговата верба кон Бога! :) Toа е... :toe:

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Јахве ги лажеше дека ако и само се допрат до дрвото - ќе умрат. Нит умреа ни ништо, туку лажгово им се наљути дека не го послушале (суета) и гипротера дека дознале премногу и станале како нив, боговите (завист).

Луци ништо не ги излажа - на Ева саде вистини и кажа.

Од кажаново е буквално јасно кој лажел, а ти можеш какви сакаш салта да правиш сакајќи да го оправдаш љубоморниот и суетен бог, но пак нема да успееш да го направиш тоа во очите на неиндоктринираниот читател.

Доколку Јахве навистина беше семоќен, сезнаен и сеприсутен немаше да дозволи ова да се случи и доколку тој самиот не ги направи смртни, овошката никако немаше да им го направи тоа.

Јахве, лаже - суши, се осветува, се љути, напаѓа и осудува.

Луци не лаже. Барем не тука.
Слушај ме внимателно: Некој кој е бесмртен, Вечен;
Кој си ти, тебе да ти дава отчет? Ти кој денес си, а утре не си? Зарем тебе да ти полага сметка? Како ќе го натераш да те слуша? Зарем мислиш дека со тоа што ќе дадеш изјава Јахве лаже, се љути, напаѓа и осудува, нешто си му направил, на Оној кој не умира, кој е Вечен?
Зарем не ја гледаш својата заблуда, Вечноста да биде потчинета, да биде во служба на конечноста. Неразумна логика.
А сега прашањето: Дали Вечноста е должна нешто на конечноста?
Што Бог тебе ти должи?

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Слушај ме внимателно, некој кој е бесмртен, вечен, кој си ти тебе да ти дава отчет? Ти кој денес си, а утре не си? Зарем тебе да ти полага сметка? Како ќе го натераш да те слуша? Зарем мислиш дека со тоа што ќе дадеш изјава Јахве лаже, се љути, напаѓа и осудува, нешто си му направил, на Оној кој не умира, кој е вечен? Зарем не ја гледаш својата заблуда, вечноста да биде потчинета, да биде во служба на конечноста. Неразумна логика.
А сега прашањето: Дали вечноста е должна нешто на конечноста?
A kao tebe ti dal otcet abe ni ti ne znaes....

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
А сега прашањето: Дали вечноста е должна нешто на конечноста?
Дали родителот е должен нешто кон своето дете? Дали детето напишало молба да биде родено? Дали тоа што родителот решил да го создаде детето, му дава за право да го третира како свој роб, да го лаже, да му наметнува вечна грижа на совест?!
Ако одговорот е не, тогаш што е разликата помеѓу вашиот замислен, "семоќен" и "сезнаен" бог? Дека вашиот Јахве во библијата лаже е факт кој никој од вас неможе да го оспори!!

Член од
28 март 2006
Мислења
17.817
Поени од реакции
12.307
Луци не лаже. Барем не тука.
Според муабетов за "Луци" и неговата невина улога (како што се сака да се прикаже со дузината убиени и нелажењето) излегува дека според Светите записи сатаната е добар и сторил само добрини... интересно. Дали ова е знак за сатанисти прикриени зад завесата на атеизмот? Пошто премногу се спомиња тој Луцифер како нечиј бог и "сесодржател на доброто".
Секако чест на исклучоците.

Не стануваат. Напротив, станува се поочигледно што пишува зад сите „толкувања“ на „Светите книги“.

Насекаде низ библијата има очигледни нон-сенси во поглед на конзистентноста на учењето кое као го промовира.

Најлесен пат до атеизмот е внимателното читање на Библијата.

Штета што верниците не ја читаат Книгата. Затоа ви се толку многу.... Сепак, кај и да е, интернетот ќе заврши работа. Ако треба, еден по еден цитат, една по една книга, ќе им гипреџвакаме и објасниме! Жално е да бидат манипулирани.
Само Библијата е неконзистентна? А што со будизмот и неговите учења, хиндуизмот, исламот...дали сметаш дека тие се добри учења? Што мислиш за Харе Кришнана пример, Црната Ружа (повеќе присутна во минатото и во Србија) и сличните секти? Или за сатанизмот...Тие се добри учења и логички се поднесуваат? Прашувам затоа што не гледам вакви напади врз другите религии (освен исламот), а посебно врз сектите.

Христијанството барем проповеда мир и љубов меѓу нас луѓето, негрешење во блуд и завист, праведност и скромност...за разлика од горенаведените.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Nikoj ne spori deka hristijanstvoto ne propoveda mir ljubov i tkn tuku licemerieto na taa vera e vo toa sto se e samo duhovno bas onaka bez dela, se e ostaveno na toa TREBA taka da se pravi,Neka bide...a realno vo zivotot nema milost, ako tolku golem broj na luge se stvarno hristijani pa od kade zlloto, kriminalot, vojnite... a toa gi opravduva so toa sto veli aj ke se prosti ...jas ke ti kazam samo eden citat od Satanskata Biblija koj veli NEka niedno zlo ne ostane nekazneto!!!!!

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
A kao tebe ti dal otcet abe ni ti ne znaes....
Некои бараат Вечноста, Оној кој не умира, кој е Вечен, да му служи нему. Но прво не бараат да го спознаат она што таа Вечност го има откриено. За нив тоа е глупост. Па пресуди. Егоизмот, горделивоста и самољубието толку ја ограничуваат слободата на разумот, што не се во состојба да ниту претпостават дека постои Вечност. Неразумноста оди до таму, да тие сами одредуваат што е вечност, и каква е. Неразумниот мисли дека нема Бога.
А мене не можете да ме убедите. Како што ти знаеш дека црвеното е црвено, и јас знам дека црвеното е црвено, но има уште нешто. Тоа нешто е дека тука си привремено, а потоа иде она вистинското. Ако на овој свет, ти се даде ова лажно богатство и со него ти постапуваш лажно, зарем очекуваш да ти се даде вистинското?

--- надополнето ---

Дали родителот е должен нешто кон своето дете? Дали детето напишало молба да биде родено? Дали тоа што родителот решил да го создаде детето, му дава за право да го третира како свој роб, да го лаже, да му наметнува вечна грижа на совест?!
Ако одговорот е не, тогаш што е разликата помеѓу вашиот замислен, "семоќен" и "сезнаен" бог? Дека вашиот Јахве во библијата лаже е факт кој никој од вас неможе да го оспори!!
Не биди неразумен. РОДИТЕЛОТ НЕ ГО СОЗДАДЕ ДЕТЕТО. КОЈ Е ТОЈ РОДИТЕЛ КОЈ МОЖЕ ДА ГО СОЗДАДЕ ДЕТЕТО? Не тропај глупости.

БОГ НЕ Е ЧОВЕК, па да размислува како човек. Божјите патишта не се твои патишта.

Ти си како тревата во полето. Ќе изгрее сонце и ќе ја исуши, од тебе нема да остане ништо. И тогаш ќе ја видиш Вечноста. Твојот Сатана, твојот Луцифер се тие кои ја убиле твојата мајка, твојот татко, тебе. Не се занесувај дека славејќи го Сатаната, ти не правиш штета на твоите околу тебе. Правиш и тие трпат, а поради твојата горедливост, можат и да умрат. Сатаната те влече за нос, како вол за алка, но тебе тоа ти се допаѓа, живеејќи во илузија дека си слободен. Но врзан си дечко. Врзан си за Сатаната. Бегај додека имаш време, и гледај да бегањето не биде во празник или недела.

--- надополнето ---

...jas ke ti kazam samo eden citat od Satanskata Biblija koj veli NEka niedno zlo ne ostane nekazneto!!!!!
Кој ќе ја изврши таа казна, и кој не извршил НИЕДНО ЗЛО ЗА ВРЕМЕ НА СВОЈОТ ЖИВОТ, и кој ќе остане жив? Која е казната за најстрашното зло? Кој е судијата и кој е извршителот? По кој закон злото постои и што е зло?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.817
Поени од реакции
12.307
Nikoj ne spori deka hristijanstvoto ne propoveda mir ljubov i tkn tuku licemerieto na taa vera e vo toa sto se e samo duhovno bas onaka bez dela, se e ostaveno na toa TREBA taka da se pravi,Neka bide...a realno vo zivotot nema milost, ako tolku golem broj na luge se stvarno hristijani pa od kade zlloto, kriminalot, vojnite... a toa gi opravduva so toa sto veli aj ke se prosti ...jas ke ti kazam samo eden citat od Satanskata Biblija koj veli NEka niedno zlo ne ostane nekazneto!!!!!
Сатанска библија? Језиво.
Од добро правите зло, од зло добро, Исус е зол, Сатаната е добар, Хитлер е и да го нема треба да го измислат...и слични идеи...прилично успева таков принцип денешно време.
Да те потсетам на некои постови во врска со Ниче, Исус и сатаната
http://forum.kajgana.com/showthread.php?9755-%D0%A4%D1%80%D0%B8%D0%B4%D1%80%D0%B8%D1%85-%D0%9D%D0%B8%D1%87%D0%B5/page5
http://forum.kajgana.com/showthread.php?9755-Фридрих-Ниче&p=2054820&viewfull=1#post2054820
http://forum.kajgana.com/showthread.php?9755-Фридрих-Ниче&p=2054848&viewfull=1#post2054848

Сатанизмот, иако има овде повеќе следбеници/истомисленици со ѓаволот...сепак некои информации за таа т.н. религија ("позајмено" од друг форум)

Иако одговорот на големите христијански организации е дека поимот Сатана е демон или зло,сатанистите кои ја прифатиле идејата на постоењето на Сатаната како особа не искажуваат верба и оданост слично на христијаните или други припадници на други религии.
Инаку според нив човекот треба да се ослободи и да се задоволи со уживањето во задоволствата на овој свет.
Во Сатанизам,сатанистите тежнеат кон снагата,самосталноста,лукавството и интелегенцијата,а ја негираат самодовербата,вредноста на мистичните искуства,духовниот развој и хуманизам.
Кај сатанистите осветољубието е на висока цена.
Човекот се подразбира како врста на животно,способно и поопасно од останатите што и го разликува од останатите врсти.
Сатанистите припадниците на другите религии ги сметаат смешни и помалку вредни,измачени од страв,омраза,тупост и на еден начин ги сожалуваат.
Желба за моќ или мистичност прави чуда. Зашто на некои атеисти не му смета сатанизмот за да ги нападнат истите во соодветните теми за сатанизам ?

И навистина како што некои велат, ѓаволот не е достоен ниту заслужен за повеќе публицитет

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
А кое е твоето верување? Само немој да ми кажеш дека веруваш во самиот себе, оти тоа би бил апсурд на здравиот разум...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom