Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Мики вика дека Луцифер делува од центар на Хималаите.
Точно, Луци делува преку будизмот и хиндуизмот, а Хималаите (посебно Далај Лама. Саи Баба енд компани) се негови очигледни и живи преставници.

--- надополнето ---

Мики сигурно не ја практикува
Бог да чува...

--- надополнето ---

Најверојатно јогата е ѓаволска работа
Не „најверојатно„ туку сигурно е демонска работа: доволно е да видиме како се моли еден будист или како живее еден јогин.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Точно, Луци делува преку будизмот и хиндуизмот, а Хималаите (посебно Далај Лама. Саи Баба енд компани) се негови очигледни и живи преставници.
Абе, Мики, па Хималаите се планини, бе... Јес да се очигледни, ама како може да се Хималаите негови живи претставници?

Дали и другите христијани го делат твоето мислење? Дека Луци живее на Тибет?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Абе, Мики, па Хималаите се планини, бе...
Туууу бе, ќе останев прост ако не ми кажеше дека Хималаите биле планини (ха-ха-ха!). Па нормално дека се планини како што нормално тоа што Ласа, дел од будистичките храмови и Далај Лама се таму (на Хималаите) лоцирани...

--- надополнето ---

Дека Луци живее на Тибет?
Погрешно прашање...

Член од
28 март 2006
Мислења
17.817
Поени од реакции
12.307
Католик или атеист или православен одат на курс по јога. Истиот содржи различни техники кои се во основа базирани на учењата на хиндуизмот. Дали со прифаќање на овие учења не се коси христијанството и атеизмот? Дали со нивно прифаќање технички гледано христијанинот останува христијанин, атеистот атеист, муслиманот муслиман?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Католик или атеист или православен одат на курс по јога. Истиот содржи различни техники кои се во основа базирани на учењата на хиндуизмот. Дали со прифаќање на овие учења не се коси христијанството и атеизмот? Дали со нивно прифаќање технички гледано христијанинот останува христијанин, атеистот атеист, муслиманот муслиман?
Атеистот тврди дека не постои Бог и дека не постојат божества. Какво влијание на неговото тврдење можат да имаат физички вежби и медитација?!?!

Зошто вакво прашање?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Дали со прифаќање на овие учења не се коси христијанството и атеизмот?
Да, се коси: источните философии и вештини, се неспоиви со рисјанството, како што доброто е неспоиво со злото.

--- надополнето ---

Дали со нивно прифаќање технички гледано христијанинот останува христијанин, атеистот атеист, муслиманот муслиман?
Не, христијанинот, кој прифаќа финти и учења поинакви од црковните, значи дека самиот себе се оддалечил од Црквата, он нејзиното учење и конечно, самиот себе се оддалечил од живиот Бог. Технички, рисјанинот може вербално да се исповеда за рисјанин, но праксата нема да му биде рисјанска. Така, може да се формира шизматична личност, која исповеда една вера а практикува нејзина спротивност.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Да, се коси: источните философии и вештини, се неспоиви со рисјанството, како што доброто е неспоиво со злото.
Абе многу од западните рисјански филозофии и религиии се неспоиви со оние од источните рисјаски, ама тоа не те спречува да ги ставаш под иста деноминација и да се фалише дека сте 2 милијарди (;)) верници. Ко она: „Ми и руси...“

Зошто тегнење на пподлактицата не би била споива со православието? Зошто праљвилното дишење е ѓаволска работа?

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
kako bese ona rece nekoj alal da mu e ne moram da go citam cel kuvar za da svatam deka e kniga za gotvenje, taka i ova sekoj odgovor na teolozite e neprifatliv bidejki se povikuvaat na avtoritet a toa e nenaucen dokaz.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ајде, посочи ми/ни, еден научен доказ...Чисто да видиме како изгледа доказот.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Туууу бе, ќе останев прост ако не ми кажеше дека Хималаите биле планини (ха-ха-ха!). Па нормално дека се планини како што нормално тоа што Ласа, дел од будистичките храмови и Далај Лама се таму (на Хималаите) лоцирани...
Далај Јама бил во Ласа?! Алооо Мики! Знаеш ли од кога е во егзил Далај Лама? :pos2: Од кога комунистите ја имат власта во Кина, Далај Лама живее во Индија!

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ауууу, ме фати во незнаење, признавам! (ха-ха-ха!).

Само што никаде не напишав дека Дајал Лама живее во Ласа, така? Туку, дека Ласа, и дел од будиситчките манастири и Дајал се „таму„ (на Хималаите) лоцирани, а Хималаите делумно се во Индија,не? Или пак сум во криво?...

Патем кажано, Дајал е прилично подвижен и се шета по Светов, така да не мора да биде секој ден токму во Индија, оти Индија му дала азил.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Ајде, посочи ми/ни, еден научен доказ...Чисто да видиме како изгледа доказот.
Па тоа е проблемот, бре, Мики. Нема доказ! Нема доказ за Јахве, нема доказ за Тор, нема доказ за Шива, за Коескатцл, за Кром, за Дедо Мраз... Никогаш немално, ниту некогаш ќе има, од проста причина што ниту еден од овие НЕ ПОСТОИ!!!

Зошто се фураш на фантазии и лаги, вака голем и сериозен?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949

Само што никаде не напишав дека Дајал Лама живее во Ласа, така?
Е ај да видиме дали е така:
како што нормално тоа што Ласа, дел од будистичките храмови и Далај Лама се таму (на Хималаите) лоцирани...

Член од
28 март 2006
Мислења
17.817
Поени од реакции
12.307
Атеистот тврди дека не постои Бог и дека не постојат божества. Какво влијание на неговото тврдење можат да имаат физички вежби и медитација?!?!

Зошто вакво прашање?
Затоа што јогата е дел од будизмот и хиндуизмот, религии. Затоа подвлеков дека не е едноставно развлекување, истегнување и вежбање. Доколку е цел медитацијата, исто како да кажеш дека практикуваш молитва до свеќа заради медитација, а тоа е всушност христијанска медитација (постои медитација и во христијанството, како и во други религии).
За медитација се споменуваат техники кои се нерелигиозни (иако водат потекло од религиозни движења) како на пример Ацем медитација (иако и таа ми делува сомнително во религиозен спиритуалистички смисол). Затоа за јога не би ставил равенство со медитација...еве некои размислувања од заколнат атеист Сем Харис во однос на медитацијата, како тоа тој го прави
http://www.slumdance.com/blogs/brian_flemming/archives/001324.html

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702

Само што никаде не напишав дека Дајал Лама живее во Ласа, така? Туку, дека Ласа, и дел од будиситчките манастири и Дајал се „таму„ (на Хималаите) лоцирани, а Хималаите делумно се во Индија,не? Или пак сум во криво?...

Патем кажано, Дајал е прилично подвижен и се шета по Светов, така да не мора да биде секој ден токму во Индија, оти Индија му дала азил.
Ласа е во Тибет, а Тибет е под кинеска контрола. Далај Лама е подвижен низ светов, да - ама во Тибет не припарува.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom