Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Vo sekoj slucaj verata nema vrska so faktite posto se raboti za nadez deka nesto ke bide .
Ова со верувањето и довербата е интересна работа :)
Кога станува збор за верување на база на веројатност тоа е друга работа.
Тука довербата неma никаква улога.
Но кај религиите(во поголемиот дел најверојатно, ако не кај сите) се користи довербата како механизам.
Така да ако некој Мојсеј кажал нешто пред 2000 год. доволно е да имаме доверба во него за
да поверуваме во тоа што наводно се случило.
Сега тука влегува и интуицијата во овие равенки, ама да скратиме мелку.
Постои и друг случај во кој се користи програмирање на луѓето за да прифатат одредени "вистини".
Тогаш луѓето се во хипнотички транс може да кажеме.
Kaко и да е вербата и довербата немаат врска со фактите, освен во еден случај мислам.
A тој е кога се има доверба во доброто(во постоењето, универзумов).

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Ako барате цел во постоењето на религиите барајте во нејзините корени.
Па ете ти ги корените на религијата, ги опишав погоре.. (помалку или повеќе, без оглед на тоа што допрев само еден сегмент од нив - „концептот за сфаќање на смртта“)

Еве ти го пак...
„Првобитните луѓе не ни имале претстава за смртта, па поради тоа и мртвите најчесто ги чувале блиску до нив, зарадитоа што со моментот кога станале свесни дека некој нивен близок повеќе не е „психички“ со нив, тука, сметале дека тоа е само недостаток на „духот“. Па кога почнал да им смрди трупот, е тек тогаш почнале да думаат дека „можеби е запоседнат од зли духови“, а дека „душата на покојниот“ е во суштина тука, со нив. И така натаму, се додека не дошле до моментот кога требало да го закопуваат мртвите, бидејќи кутрите, почнале да се заразуваат од лешот. Како и да е, да не должам многу, стравот настанал токму во тие моменти, како последица на фактот дека не знаеле што да прават со мртвиот и со „неговата душа“, па следствено на тоа и настанале изразите, а со тоа и верувањата за животот после смртта. Истите тие верувања, на почетокот биле тотемизирани, за да постанат во табуа што ќе важат за сите во племето.... Ете тоа е причата...“

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Па ете ти ги корените на религијата, ги опишав погоре.. (помалку или повеќе, без оглед на тоа што допрев само еден сегмент од нив - „концептот за сфаќање на смртта“)

Еве ти го пак...
„Првобитните луѓе не ни имале претстава за смртта, па поради тоа и мртвите најчесто ги чувале блиску до нив, зарадитоа што со моментот кога станале свесни дека некој нивен близок повеќе не е „психички“ со нив, тука, сметале дека тоа е само недостаток на „духот“. Па кога почнал да им смрди трупот, е тек тогаш почнале да думаат дека „можеби е запоседнат од зли духови“, а дека „душата на покојниот“ е во суштина тука, со нив. И така натаму, се додека не дошле до моментот кога требало да го закопуваат мртвите, бидејќи кутрите, почнале да се заразуваат од лешот. Како и да е, да не должам многу, стравот настанал токму во тие моменти, како последица на фактот дека не знаеле што да прават со мртвиот и со „неговата душа“, па следствено на тоа и настанале изразите, а со тоа и верувањата за животот после смртта. Истите тие верувања, на почетокот биле тотемизирани, за да постанат во табуа што ќе важат за сите во племето.... Ете тоа е причата...“
Корените немаат ама блаѓе везе со тоа што си го пишал.
Пробај читај нешто за сумеријанците како за промена, и батали ги тие приказни за
забавачиња.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Корените немаат ама блаѓе везе со тоа што си го пишал.
Пробај читај нешто за сумеријанците како за промена, и батали ги тие приказни за
забавачиња.
Ти треба да ги прочиташ сумеријците, а богами и да земеш некоја книга од добар аннтрополог што пишал за сумеријците (земи побарај малку германска литература, тие имаат добри книги за нив).
Тек тогаш ќе видиш дека не се тоа прикаски за забавачиња. Многу ми е жал што луѓето кај нас, денес, имаат„чудна“ - фантастична перцепција за стариот свет.

Она што ми го цитираше важи за сите религии подеднакво. Ти го склопив во кратка верзија, треба да ја прочиташ книгата - Тотем и табу - Зигмунд Фројд. Имаш таму дури и повеќе одошто мислиш.

А што се однесува пак до она што го пишав, тоа е само резултат на еволуција на човекот и ништо друго. Колку измислувале повеќе правила и ги придодавале како еден вид Табу врз самиот, веќе постоечки тотем, толку станале посложени и правилата. А со тоа и системот на верување во натприродни сили станал поголем и пообемен. Некои правила и верувања првобитните луѓе ги напуштиле, и ги замениле со нови, од причини што барале нови објаснувања за процесите и појавите околу нив. Така се родил анимизмот, што во себе како централна улога ја става „Душата“, за подоцна истиот да прерасне во она што ние денес го познаваме како религија. Се е еволуција.....и чат пат некоја револуција... Па и кај сумерите....

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Ти треба да ги прочиташ сумеријците, а богами и да земеш некоја книга од добар аннтрополог што пишал за сумеријците (земи побарај малку германска литература, тие имаат добри книги за нив).
Тек тогаш ќе видиш дека не се тоа прикаски за забавачиња. Многу ми е жал што луѓето кај нас, денес, имаат„чудна“ - фантастична перцепција за стариот свет.

Она што ми го цитираше важи за сите религии подеднакво. Ти го склопив во кратка верзија, треба да ја прочиташ книгата - Тотем и табу - Зигмунд Фројд. Имаш таму дури и повеќе одошто мислиш.

А што се однесува пак до она што го пишав, тоа е само резултат на еволуција на човекот и ништо друго. Колку измислувале повеќе правила и ги придодавале како еден вид Табу врз самиот, веќе постоечки тотем, толку станале посложени и правилата. А со тоа и системот на верување во натприродни сили станал поголем и пообемен. Некои правила и верувања првобитните луѓе ги напуштиле, и ги замениле со нови, од причини што барале нови објаснувања за процесите и појавите околу нив. Така се родил анимизмот, што во себе како централна улога ја става „Душата“, за подоцна истиот да прерасне во она што ние денес го познаваме како религија. Се е еволуција.....и чат пат некоја револуција... Па и кај сумерите....
Мене ми е жал што ги потценувате толку луѓето да незнаеле ништо.
Демек немале вода во очи, измислувале тотеми и срања.
Тоа што Фројд рекол нешто немора да е така, посебно со фактот што знам како умрел.
Знам за сумеријанците доста...за нивните богови.
Koи патем шетале меѓу нив, а не биле само обожувани напразно.
Концептот на душата велиш.
Атман/веди/пред некои 10 000 год.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Мене ми е жал што ги потценувате толку луѓето да незнаеле ништо.
Демек немале вода во очи, измислувале тотеми и срања.
Тоа што Фројд рекол нешто немора да е така, посебно со фактот што знам како умрел.
Знам за сумеријанците доста...за нивните богови.
Koи патем шетале меѓу нив, а не биле само обожувани напразно.
Концептот на душата велиш.
Атман/веди/пред некои 10 000 год.
Никој не ги потценува луѓето, жал ми е што мислиш така, а воедно и што не си свесен дека ти ги потценуваш мислејќи дека некој дошол одозгора и им вдахнал не знам што и не знам како. Треба да запомниш дека за се она што го имаме напишано и создадено како човечка раса, како и за се она што е во целата наша колективна меморија, почнувајќи од религија, до историја и уметност, е резултат на макотрпна работа, борба и труд. И многу ми е жал што ти и многумина како тебе газат по тоа. Лично сето тоа ми звучи онака готовански...

А што се однесува до сумерите, земи пак прочитај и други митови и религиски записи и од други култури, но еве ај бидејќи „се декларираме како христијани“ библијата ни е најблизу. Ќе бидеш изненаден колку само денешната наука, антропологија, археологија, геологија, па дури и хемијата и физиката помагаат денес за да се разоткријат некои митови. Еве на пример за Содом и Гомор, тоа што нив им се случило, според денешни истражувања, не е ништо друго туку ерозија на почвата предизвикана од тектонски пореметувања на земјиштето, бидејќи токму тие два града се наоѓале на не помалку од 100 км од мртвото море на самата тектонска земјина плоча долж по границата со денешен израел и сирија од север кон југ се до границата со Египет. Најдени се мноштво честички на прав кои датираат од тоа време, лоцирани се градовите, а што е најинтересно дури има наслаги и од сулфур, што алудира на фактот дека тука има природен гас. Така да тоа ти е тоа другарче.. нема ништо задкулисно и мистично тука. А да постоеја некои Божества од јоносферата па beyond, е ондак сигурен сум дека до сега јавно ќе се појавеа минимум 10000000000000 пати. А за вонземјани, ти се постојат, но ќе треба да си почекаме додека дојдат. Искрено едвај чекам со локум и кафе ќе ги пречекам..... помили ми се тие него боговите...

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Никој не ги потценува луѓето, жал ми е што мислиш така, а воедно и што не си свесен дека ти ги потценуваш мислејќи дека некој дошол одозгора и им вдахнал не знам што и не знам како. Треба да запомниш дека за се она што го имаме напишано и создадено како човечка раса, како и за се она што е во целата наша колективна меморија, почнувајќи од религија, до историја и уметност, е резултат на макотрпна работа, борба и труд. И многу ми е жал што ти и многумина како тебе газат по тоа. Лично сето тоа ми звучи онака готовански...

А што се однесува до сумерите, земи пак прочитај и други митови и религиски записи и од други култури, но еве ај бидејќи „се декларираме како христијани“ библијата ни е најблизу. Ќе бидеш изненаден колку само денешната наука, антропологија, археологија, геологија, па дури и хемијата и физиката помагаат денес за да се разоткријат некои митови. Еве на пример за Содом и Гомор, тоа што нив им се случило, според денешни истражувања, не е ништо друго туку ерозија на почвата предизвикана од тектонски пореметувања на земјиштето, бидејќи токму тие два града се наоѓале на не помалку од 100 км од мртвото море на самата тектонска земјина плоча долж по границата со денешен израел и сирија од север кон југ се до границата со Египет. Најдени се мноштво честички на прав кои датираат од тоа време, лоцирани се градовите, а што е најинтересно дури има наслаги и од сулфур, што алудира на фактот дека тука има природен гас. Така да тоа ти е тоа другарче.. нема ништо задкулисно и мистично тука. А да постоеја некои Божества од јоносферата па beyond, е ондак сигурен сум дека до сега јавно ќе се појавеа минимум 10000000000000 пати. А за вонземјани, ти се постојат, но ќе треба да си почекаме додека дојдат. Искрено едвај чекам со локум и кафе ќе ги пречекам..... помили ми се тие него боговите...
Edgar Cayce велеше дека има контакт со колективната меморија(акашик рекордс) и зборуваше
за Атлантида и многу други работи.
Нема ништо наше, каков јазик какво писмо каква наука.
Замислиси пред 6000 год. одеднаш се појавува цивилизација и измислува од
тркало до клинесто писмо........приказни за мали деца.
Не иде тоа така.
За Содома и Гомора незнам од кај ти е оваа приказна па и да е точна незнам што има врска со темава. А за тоа зошто не се тука алиените за да ти пиеш кафе и боцкаш локум...да знаеш
поубаво е што не се тука

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.427
Поени од реакции
5.107
Медле, џабе се расправаш со тролов.
Тој мисли дека вонземјани вршеле експерименти со неандреталците и ние сме нивниот резултат. Доказите му се насекаде, како на пример ова погоре, како можело наеднаш да се направело тркало. Има голем проблем со разбирање на основните работи.
Му требаа 70 страни само за да му се објасни значењето на зборот атеист. Уствари, не знам дали и му е објаснето....

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
еј се заебав... избришав коментар... кретен! :-((((((((((((((((((((((((

ДБек и твојот лајк го избришав со се него ! аххххххххх! .. ме мрзи да пишувам од ново.. налет..друга прилика..

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
еј се заебав... избришав коментар... кретен! :-((((((((((((((((((((((((

ДБек и твојот лајк го избришав со се него ! аххххххххх! .. ме мрзи да пишувам од ново.. налет..друга прилика..
Јебеш... нит прв, нит последен изгубен пост...

Член од
3 март 2009
Мислења
601
Поени од реакции
178
Еве, и јас се надоврзувам, со неколку прашања, на кои очекувам саглам одговори:

1. Како атеистите разликуваат добро од зло?
2. Како атеистите разликуваат праведно од неправедно?
3. како атеистите ја толкуваат вродената човекова религиозност?
4. Како атеистите ја толкуваат човековата љубопитност за барање на „...нешто повеќе...„, како што е смислата и целта од нашето/човековото постоење на Земјава?
5. Како атеистите ја толкуваат идејата за Бога, која на човекот му е „фабрички„ вградена?
6. Како атеистите за разбираат способноста на човековиот дух за тежнее кон бесмртност и кон безмерни категории?

Доста е за почеток...
1. Што е добро и зло? Тоа е измислица на општеството за да им помогне на луѓето кои живеат во заедница со други луѓе да ги разберат правилата според кои таа заедница функционира. Значи, според мене не постои такво нешто, добро и зло, рај и пекол. Добро е тоа што мене ми одговара, лошо тоа што не ми одговара. Секој човек е центар на светот за себе. Се што учиш во животот учиш во однос на себе. Затоа и 'доброто и лошото' можеш да ги определиш со помош на тоа какво влијание некоја работа има ВРЗ ТЕБЕ. А поделбата што ти ја спомнуваш е по малку филозофско-религиско прашање, а од тој аспект нема да пишувам.
2. Уште една работа што е измислена од општеството. Религијата е многу комплексен систем, за кој биле потребни години и години надоградување и усовршување, менување на приказните за да го достигне тој степен на 'совршенство' што го има денес. Затоа и постојат луѓе што поставуваат прашања од овој тип. Едноставно тие луѓе или не размислиле подобро, или пак им е полесно да веруваат на тие приказни што ги слушаат. 'Ако си лош, дедо боже ќе те казни.' Каква бесмислица! Да се вратам на прашањето. Праведно и неправедно е прашање на социологија и психологија повеќе отколку на религија. Религијата е само аспект на гледање на работите. А вистинската вистина е тоа дека праведно и неправедно се нешто слично како добро и зло, измислици на општеството за полесно да функционира. На некој начин се правила. Добро = праведно, зло = неправедно - од религиски аспект. А од психолошки аспект, праведно е кога ќе добиеш нешто што си го заслужил и соодветно на тоа, неправедно - кога ќе добиеш нешто што не си заслужил.
3. Што е вродена човекова религиозност? Кој воопшто тврди дека постои такво нешто? Религијата е производ на општеството, приказна за да ти ја смири совеста. Правило. Јас и уште милиони други сме родени, и сме атеисти. Што значи тоа? Мутанти сме зашто тоа правило на 'вроденост' на религијата кај нас не функционира? Пред да поставиш некое прашање од ваков тип може е подобро прво да си размислиш сам што мислиш за тоа, и колку воопшто ти држи прашањето. Зашто конкретно ова прашање е глупост и бесмислица.
4. Кој вика дека атеистите ја бараат таа смисла? Јас можам да ти кажам од мој аспект, што мислам јас за ова. Јас мислам дека поради сплет на некои околности, што се десиле милјарди милјарди години пред јас и ти да постоиме, како што учев по биологија - и испаднало дека е точно тоа, поради природни процеси се создало нешто слично на жива материја, со слични карактеристики. И сеа, ја не тврдам дека ние ја знаеме целата вистина, ама до степенот до кај што е стигнато може да се каже дека се случило да има некои определени услови за развој на тоа што е слично на жива материја и потребно било многу многу многу време за да се развие во суштество. И знаеш понатака (барем се надевам) дека се исподесиле иљадници работи за ние денес да станеме луѓе и да живееме во овие услови во кои живееме. Значи, во тоа верувам јас. Дека поради тие случајни услови кои се создале во некој момент, се создала живата материја, и ние функционираме на начин на кој функционираме. Не мислам дека некој му дал смисла на тоа што ние го викаме живот. Ова го мислам во смисла, не мислам дека некој измислил причина за ние да се родиме. Туку се раѓаме и подлегнуваме на тие физиолошки правила поради природа. А не поради некој си бог или било што. Значи смисла нема. Ти можеш да си најдеш смисла на твојот живот, односно кога веќе го имаш можеш да си најдеш причина, цел. Да речеме, да си зацрташ да станеш доктор. Ако решиш да станеш доктор, значи пред се си хуман, сакаш да им помагаш на луѓе, и кога некому ќе помогнеш, за награда си ја земаш личната сатисфакција. И кога на 50 години ќе имаш спасено 43509305727 животи, ти ќе имаш смисла на животот. Јас сум тој и тој, и убаво ми е да спасувам животи. Тоа ти е поента што сам ќе си ја најдеш, а не ти е наметната и не постои сама како таква.
5. Исто така, не постои фабрички вградена идеја за Бог. Тоа што претпоставувам дека го мислеше со прашањево, е тоа зашто повеќето луѓе се решаваат да веруваат во некој авторитет. Авторитет. Прв авторитет со кој се соочуваме во животот се нашите родители. А кога ќе пораснеме родителите не се веќе тука за да ни судат и да не советуваат за нашите постапки. Па човекот решил сам да си најде авторитет према кој ќе има стравопочит - тој твој бог. Ова значи - психологија, не религија. И да, и ова јас што го кажав, не е вродено. Ако има дете што е оставено во шума, да успее да преживее само на себе, без нечија грижа за него, тоа нема да знае за авторитет. Може да си смисли претпоставки за да си ги објасни природните појави, надвор, нагоните што ги доживува, па само да си создаде идеја за бог. Иако тоа е малку веројатно зашто тие први богови што човекот ги измислил требало време за да се постават тие прашања.
6. Како мислиш да тежнее кон бесмртност? Пак нешто што не постои. Бесмртност не постои и сите го знаеме тоа. А сакаме да сме бесмртни за никогаш да не се соочиме со стравот од смрт. А стравот од смрт е страв од непознато, кој е вроден. Страв од смрт постои зашто никој не знае како е да умреш, не знае што се случува, зашто тоа е искуство што секој го доживува само еднаш. А јас мислам дека ништо не се случува. Едноставно престануваш да постоиш.

Нешто слично на темата прашања до христијаните би требало
да изгледа оваа тема. Нема што вовед голем да се дава еве ја почнувам со првото прашање.
Дали свеста е производ на материјата(мозокот) ?
Да не филозофирам, да - е.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Дали свеста е производ на материјата(мозокот) ?

Да не филозофирам, да - е.
Не е проблемот за филозофирање туку лично искуство пред се.
Eве јас едно прашање би ти поставил:
Дали мислиш дека е можна вештачка интелигенција?

А еве ти и едно линкче, да се позанимаваш малку со темава...гледам сакаш да знаеш. :)
Само пополека, не брзај имаш тука материјал и материјал за читање.
Биди упорна и пак врати се на темава.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Не е проблемот за филозофирање туку лично искуство пред се.
Eве јас едно прашање би ти поставил:
Дали мислиш дека е можна вештачка интелигенција?
И шо врска има со нуклеарна физика?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom