Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
3 март 2009
Мислења
601
Поени од реакции
178
Не е проблемот за филозофирање туку лично искуство пред се.
Eве јас едно прашање би ти поставил:
Дали мислиш дека е можна вештачка интелигенција?

А еве ти и едно линкче, да се позанимаваш малку со темава...гледам сакаш да знаеш. :)
Само пополека, не брзај имаш тука материјал и материјал за читање.
Биди упорна и пак врати се на темава.
Епа и од лично и од општо искуство, свеста е плод на материјата. Мислам дека некој погоре пиша убаво: имаш мозок - имаш свест. Да си го извадиш мозокот нема да имаш живот, а не свест. А и ете, има случаи што се живи и сите органи им функционираат како што треба, само не се свесни поради повреда на некој дел на мозокот. И освен за свеста, мозокот е одговорен за многу многу други функции, а како пример ќе ги набројам психичките процеси за кои се правеле обиди да се локализираат, кој процес е во кој дел од мозокот локализиран. Така на пример, ретикуларната формација е одговорна за состојбата будност.
За прашањцето. Што е вештачка интелигенција? Компјутери? Роботи? Сведоци сме дека е можна. Како резултат на тоа што човечкиот ум е спремен да оди многу далеку, и да си земе за обврска предизвик да создава машини од таков тип.
Еј, извини али многу ме мрзи да читам на таа тема... Некако си имам став и тоа е тоа. Сега за сега мислам дека ми е доволно. Кога ќе се осетам жедна за знаење на оваа тема, ќе се навратам на линкчето. Фала, иначе :)

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Не е можна. Ај сеа кажи

Уствари вештачка интелегенција е можна, то ти е плавуша ко ќе се офарба црна. :)
Хахахахах прво да се насмејам за вицот.
Еве викаш не е можна, тогаш како е можно да имаме интелигенција?
--- надополнето: Jul 11, 2011 7:25 PM ---
Епа и од лично и од општо искуство, свеста е плод на материјата. Мислам дека некој погоре пиша убаво: имаш мозок - имаш свест. Да си го извадиш мозокот нема да имаш живот, а не свест. А и ете, има случаи што се живи и сите органи им функционираат како што треба, само не се свесни поради повреда на некој дел на мозокот. И освен за свеста, мозокот е одговорен за многу многу други функции, а како пример ќе ги набројам психичките процеси за кои се правеле обиди да се локализираат, кој процес е во кој дел од мозокот локализиран. Така на пример, ретикуларната формација е одговорна за состојбата будност.
За прашањцето. Што е вештачка интелигенција? Компјутери? Роботи? Сведоци сме дека е можна. Како резултат на тоа што човечкиот ум е спремен да оди многу далеку, и да си земе за обврска предизвик да создава машини од таков тип.
Еј, извини али многу ме мрзи да читам на таа тема... Некако си имам став и тоа е тоа. Сега за сега мислам дека ми е доволно. Кога ќе се осетам жедна за знаење на оваа тема, ќе се навратам на линкчето. Фала, иначе :)
Ок тоа е твое мислење, се надевам што поскоро ќе дојдеш до вистината.
Не за друго туку тоа е твое суштинско прашање, ништо друго не е поважно во човечкиот живот.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921

Не за друго туку тоа е твое суштинско прашање, ништо друго не е поважно во човечкиот живот.
значи се што имаме треба да постои и вештачки, вештачко око постои?

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
значи се што имаме треба да постои и вештачки, вештачко око постои?
Макар и теоретски беше муабетот.
Еве пак истото прашање дали може да има вештачка интелигенција, под претпоставка дека
науката и технологијата се 1 милијарда години од сега да речеме. :)

Член од
3 март 2009
Мислења
601
Поени од реакции
178
И за ова не се согласувам, дека ништо друго не е поважно од човечкиот живот. Субјективно гледано, точно - ништо не ми е поважно од мојот живот, а јас сум човек. Ама објективно гледано, не е така. Не сметам дека мојот живот е поважен од животот на куче, ној, или бубашваба. Сите сме родени без цел, а без (објективна) цел и ќе си отидеме.
Јас до вистината дојдов во моментот кога почнав да размислувам на начин на кој размислувам сега. Иако, како што можеш да забележиш, зборот вистина има субјективно значење.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Макар и теоретски беше муабетот.
Еве пак истото прашање дали може да има вештачка интелигенција, под претпоставка дека
науката и технологијата се 1 милијарда години од сега да речеме. :)
Искрено не верувам, ама кој знае. Може масовно че се фарбат то плавушите у црно и че имат појче вештачка интелегенција. Ки знајт, јали че има јали че нема. Че видиме. Че ом че ам че дом. че те чекам на чошето кај чколијата (ама ми тргна ова ч-то.....:pos:)

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Искрено не верувам, ама кој знае. Може масовно че се фарбат то плавушите у црно и че имат појче вештачка интелегенција. Ки знајт, јали че има јали че нема. Че видиме. Че ом че ам че дом. че те чекам на чошето кај чколијата (ама ми тргна ова ч-то.....:pos:)
Не си озбилен ич :D
На види го линков ako ништо повеќе http://journalofcosmology.com/Consciousness160.html
Не се секирај не е од адвентистички сајт хахахахх
--- надополнето: Jul 11, 2011 7:45 PM ---
се слушаме ........поззз

G

galaxy

Гостин
Не си озбилен ич :D
На види го линков ako ништо повеќе http://journalofcosmology.com/Consciousness160.html
Не се секирај не е од адвентистички сајт хахахахх
Жалам што немам време да го читам цело, ама мислам дека ја сватив поентата. Поправи ме ако грешам, со новите истражувања од 2011 нашле дека освен на примарно ниво, невроните функционираат и се регулираат и на секундарно ниво преку микротубулите. И се` беше во ред додека не почнаа со квантни теории од шеесеттите и седумдесеттите.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Жалам што немам време да го читам цело, ама мислам дека ја сватив поентата. Поправи ме ако грешам, со новите истражувања од 2011 нашле дека освен на примарно ниво, невроните функционираат и се регулираат и на секундарно ниво преку микротубулите. И се` беше во ред додека не почнаа со квантни теории од шеесеттите и седумдесеттите.
Не те разбирам баш, дали сакаш да кажеш дека квантната физика е ѓубре?

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Ок тогаш, ама за да се разбере Orch OR Theory треба малку познавање од квантната механика.
Kako и да е го има објаснето во точка 5. The Nature of Quantum Mechanics and its Fundamental Problem
--- надополнето: Jul 11, 2011 10:06 PM ---
За да ти биде полесно да ги сватиш принципите глеј го ова прво,
поинтересно е и посликовито :)

G

galaxy

Гостин
Ок тогаш, ама за да се разбере Orch OR Theory треба малку познавање од квантната механика.
Kako и да е го има објаснето во точка 5. The Nature of Quantum Mechanics and its Fundamental Problem
--- надополнето: Jul 11, 2011 10:06 PM ---

За да ти биде полесно да ги сватиш принципите глеј го ова прво,
поинтересно е и посликовито :)
Годинава на факултет по еден предмет имавме материја слично на ова. Учевме по релативно нов учебник, од 2008, и не ми се верува дека ништо од ова не беше спомнато. Тоа се нашите факултети.

А сега видов дека и почетното прашање на темава било оваа материја. Сигурно дека нема да читам 270 страници кои се занимиваат со се, само со ова не.

едит

Изгледав добар дел од видеото, нешто разбрав, поголем дел не, ама се` уште уверен сум дека свеста е чист производ на материјалниот мозок.
Фала.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199

Вештачката интелегенција е воглавно мртов проект. Идејата која стоеше зад тој проект, дека мозокот е софтвер а умот хардвер, сега служи за мајтап. Роботчињата кои ги прават Јапонците, НЕ СЕ вештачка интелегенција. Програмираните комјутери, кои решаваат одредени проблеми, исто така НЕ СЕ вештачка интелегенција. Когнитивната наука, која демек истражуваше некое меѓу ниво, некоја имагинарна област помеѓу умот и мозокот, исто е на умирање...

Се чини дека свеста е во најтесна врска со мозокот како биолошки орган, функционализмот во филозофијата на умот е филозофија на издишување...

Само никој тебе те нема апдејтувано Игорче...

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Годинава на факултет по еден предмет имавме материја слично на ова. Учевме по релативно нов учебник, од 2008, и не ми се верува дека ништо од ова не беше спомнато. Тоа се нашите факултети.

А сега видов дека и почетното прашање на темава било оваа материја. Сигурно дека нема да читам 270 страници кои се занимиваат со се, само со ова не.

едит

Изгледав добар дел од видеото, нешто разбрав, поголем дел не, ама се` уште уверен сум дека свеста е чист производ на материјалниот мозок.
Фала.
Ништо :)
--- надополнето: Jul 11, 2011 11:18 PM ---
Вештачката интелегенција е воглавно мртов проект. Идејата која стоеше зад тој проект, дека мозокот е софтвер а умот хардвер, сега служи за мајтап. Роботчињата кои ги прават Јапонците, НЕ СЕ вештачка интелегенција. Програмираните комјутери, кои решаваат одредени проблеми, исто така НЕ СЕ вештачка интелегенција. Когнитивната наука, која демек истражуваше некое меѓу ниво, некоја имагинарна област помеѓу умот и мозокот, исто е на умирање...

Се чини дека свеста е во најтесна врска со мозокот како биолошки орган, функционализмот во филозофијата на умот е филозофија на издишување...

Само никој тебе те нема апдејтувано Игорче...
Хахахах кој рече дека свеста не е во најтесна врска со мозокот?
Ја читај што постирам, или не се бламирај без врска.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Хахахах кој рече дека свеста не е во најтесна врска со мозокот?
Ја читај што постирам, или не се бламирај без врска.
Понекогаш си забавен кловн, понекогаш си неподнослива дворска луда.
Прво, не ги разбираш поимите.

Свест, интелегенција, ум, разум, се ти е каша попара. Во животот немаш три книги скрстено, гледаш клипчиња со сомнителен квалитет, и го тупиш на форумов.

Еве вака. Прочитај нешто од Данет, Чалмерс, Серл, Блок, и уште дузина важни филозофи во областа на филозофијата на умот, после врати се и дроби. Значи ПРОЧИТАЈ една цела книга за промена.

Вака си елементарно неписмен, и навистина не знаеш кога да заќутиш...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom