Дали? Еве, законот уште си важи, а научниците имаат прифатено многу работи кои не им се докажани.
Јас не сум физичар, хемичар или било каков научник, јас сум психолог, па затоа и не можам да се објаснувам во детали за некои физички, хемиски итн закони. Но ајде размисли вака - атомите на секој молекул имаат некаква дејност и некаква функција во секој молекул, иако се дел од нежива материја. Пример, природно соединение е H20, значи водородот и кислородот без ничија помош се соединуваат и прават вода. Земјата се движи околу Сонцето па не е жива, исто како Месечината околу Земјата па ниту таа не е жива. Значи неживи материи предизвикуваат активност својствена за живи материи. Живее нашата планета - се создаде, постои, ќе ја снема. Па не е создадена од живот, ниту од живи материи. Дури ниту религијата не дава релевантен податок за изјавата која ти ја кажуваш, бидејќи како што знаеме нели сите, Адам настана од кал (нежива материја) а Ева од неговото ребро, исто како што Исус настана без сперматозоид. Значи, Дарвин не е во право зошто животот настанал од ,,мртва,, материја, па ни религиите не се во право зошто првиот човек настанал исто така од нежива материја.
И второ, не познавам закони кои се прогласени за закони ако не се научно потврдени и докажани. Те молам наброј некој.
--- надополнето ---
Така де така. Ама ете еден куп научници ни викаат ете така настана светот, со биг бенгот. Никој не вели можно е вака да настанал, него ни го сервираат како точно. Така да научниците "веруваат" во биг бенгот. Кога сме веќе овде, како не можете да видите дека самата теза за биг бенгот е доказ повеќе за постоењето на Бог?
Па види, Фројд ставал акцент на сексуалната енергија, Пијаже на социјалното воспитување, Павлов на физиологијата на нервниот систем и сето тоа како основа на психичкиот живот, но ниту една теза не е прифатена КАКО ЗАКОН затоа што нема доволно научни сознанија кој бил 100% во право, дали бил во право итн. Сите тие нуделе факти и свои размислувања, но нешто ќе стане закон кога со 1 експеримент по 1000 пати итн ќе добиеш ист резултат. Се до тогаш е хипотеза, и ние не знаеме дали секој мотив ни е сексуален, дали поише влијание има семејството или пак конструкцијата на нервниот систем. Сите тие имаат улога, но што е основата, нема доказ. И кој како сака ќе си го сфаќа тоа додека не се добие проверлив експеримент, што и јас да го напраам ќе добијам ист резултат.
Затоа, бинг бенгот, црни дупки, живот на други планети, уште колку ќе трае сонцето, дали сме ние антички македонци или окупатори на грци, итн итн итн додека не се докаже научно ќе биде хипотеза, и како таква некој ќе ја прифаќа некој не, но нема да биде научен закон. Прво направи разграничување, предходно те прашав дали знаеш што е хипотеза.
--- надополнето ---
Ти ја следиш ли дискусијата од почеток? Целиот овој муабет беше заради тоа што gade рече дека Господовото постоење не е докажано, значи Господ не постои. Епа и биг бенгот не е докажан, значи и тоа е лага. Така?
Не знаеме дали е лага, и никој не верува дека постои. Научниците не веруваат, брате, туку имаат идеа зошто нешто можело да биде, и проверуваат дали тоа можело така да биде. Додека не биде, муабетот се сведува на можеби, а не абе прочитав едно списание напишано пред 2000 години и таму пишува вака беше, па сигурно е така...
Верниците, не проверуваат и не докажуваат. Тие веруваат, како слепци исто.