Линија на помал отпор, а?За да верувам, потребен ми е минимален напор: едноставно, верувам во едноставноста од Божјата креативност и моќ! Арно ама, за да поверувам дека животот настанал сам од себе, за тоа ми е потребен јак ментален напор и вклучување не на умот, туку на фантазијата!
На твоите покојни баби незнам кој им бил потребен, но тоа нема никаква врска со кажаното! Њутн не одкрил дека гравитацијата постои, туку одкрил какви особини има, каков е соодносот на силата со раздалеченоста, ги дефинирал нејзините закони (Њутновите закони) итаканатаму! Е сега тоа што на твоите баби тоа не им било потребно, незначи дека и на сите останати им е непотребно! А дека вселената "ДЕМЕК" се ширела, е констатација која само ти можеш да ја трупнеш и жив да останеш.На моите баби покојни (Бог нека им се смилува..) не им требаше Њутн за да знаат дека постои гравитацијата, а уште помалку им требаше Хабл за да им каже дека Вселената демек, се ширела, небаре тој податок ќе го внесе некого во Рајот.[COLOR="Silver"
Епа што ја мешаш материјалната со духовната логика? Неможеш да тврдиш дека библијата треба во исто време да се толкува буквално и дека има логика која не е световна туку духовна! Затоа што науката безброј пати ја демантирала кога станува збор за буквалното толкување т.е кога се употребува световната логика.Верата е логика на духот, оти духот не е од овој, материјалниов Свет, туку од духовниот. Умот пак, е особина на мозокот, кој е материјален и ја поима саде логиката од материјалниов Свет. Оттаму доаѓа нивната несводливост на иста логика, разбираш...
Ако сите придобивки кој ги користиш моментално во твоето секојдневие се бесцелни тогаш бесцелна е! Јас бев повеќе од јасен што сакав да кажам! Дека науката нема очекувања што ќе одкрие! Кога Ајнштајн ја одкрил теоријата на релативноста не очекувал однапред дека времето не е линеарно, дека просторот може да се собира и растегнува! Туку до тој заклучок дошол непристрасно! Исто како и сите останати научници кој денес се познати по своите револуционерни одкритија.Поинаку кажано, бесцелноста е особина на науката, така?...
За да веруваш дека Јов поминал три дена во устата на китот ти е потребен минимален напор, а за да поверуваш во науката ти е потребен јак ментален напор?!:lud:Па зашто не сфатиш?
За да верувам, потребен ми е минимален напор: едноставно, верувам во едноставноста од Божјата креативност и моќ! Арно ама, за да поверувам дека животот настанал сам од себе, за тоа ми е потребен јак ментален напор и вклучување не на умот, туку на фантазијата!
Не, туку разбуден дух...Линија на помал отпор, а?
.
Не....Кога би се парафразирала оваа твоја изјава, би можела да се пише отприлика вака:
„За да верувам во Бог може и да сум глуп ко стап,
.
Не (пак)....ама за да поверувам во еволуција треба да можам да го употребам умот и фантазијата.“
Па и ја тоа го велам де....Па, мислам дека си во право, Мики.
Ц...Ти си тој кој ја меша, оти досега 100 пати имам напишано дека не се „мешливи„.Епа што ја мешаш материјалната со духовната логика?:
Не....Библијата е историски запис за настани и факти а не прикаска пред заспивање.Неможеш да тврдиш дека библијата треба во исто време да се толкува буквално и дека има логика која не е световна туку духовна! :
Вакво нешто, саде Ти моиш ла лупниш и да останиш жив. Да беше троа поинаков, ќе видеше дека здравите науки не и контираат на Библијата, туку ја потврдуваат.Затоа што науката безброј пати ја демантирала кога станува збор за буквалното толкување т.е кога се употребува световната логика.
:
Дека науката нема очекувања што ќе одкрие! :
Ничии револуционерни откритија, нема да ме однесат во Рајот.Кога Ајнштајн ја одкрил теоријата на релативноста не очекувал однапред дека времето не е линеарно, дека просторот може да се собира и растегнува! Туку до тој заклучок дошол непристрасно! Исто како и сите останати научници кој денес се познати по своите револуционерни одкритија.
Не е Јов, туку Јона....За да веруваш дека Јов поминал три дена во устата на китот
Не, туку ми требит вера...ти е потребен минимален напор,
Не, оти одамна не верувам, поточно, немам доверба во науките..а за да поверуваш во науката ти е потребен јак ментален напор?!
Ако не се мешливи, зошто ја негираш науката? Или и науката спаѓа во духовна категорија?Ц...Ти си тој кој ја меша, оти досега 100 пати имам напишано дека не се „мешливи„.
--- надополнето ---
Не....Библијата е историски запис за настани и факти а не прикаска пред заспивање.
--- надополнето ---
Така е! Гледај го тоа што тебе ти одговара, верувај само во тоа што ти одговара и ќе далеко ќе догураш! Дури до рајот!Ничии револуционерни откритија, нема да ме однесат во Рајот.
Не ја негирам, туку укажувам на нејзината менливост и непостојаност, ради кои науката (било која...) не ни понуди ниту една конечна вистина....а толку многу чекавме, ееееее....Ако не се мешливи, зошто ја негираш науката?
Не, науката (било која...) е овосветовна категорија,,,Или и науката спаѓа во духовна категорија?
!
Не, туку збор Божји, упатен до човекот.А
А тоа дека библијата не била прикаска?!!
Не, туку реални и забележани настани, во чија вистинитост веруваме...Она кое се случило не е факт, туку забележан настан. Факт е „она„ кое и денес постои.За змии што зборуваат, лавови што пасат трева, грмушки што горат ама не согоруваат.....Абе се факти до факти нели!
Амин!Дури до рајот!
Не ја негирам, туку укажувам на нејзината менливост и непостојаност, ради кои науката (било која...) не ни понуди ниту една конечна вистина....а толку многу чекавме, ееееее....
Епа нели световното и духовното не се мешаат? Тогаш зошто ја оспорувате науката и буквално ги толкувате тврдењата во библијата кој немаат научна логика?!Не, науката (било која...) е овосветовна категорија,,,
Постои...Од кај знаеш дали воопшто постои такво нешто како "конечна вистина"?
Постои...
Ето. Пилат Го праша Христа: „Што е вистината?„ но Пилат, не ја виде Вистината (Христа) иако Вистината стоеше пред Пилата. Значи, има и конечна вистина.
Не се мешаат духовната и световната природа, но (можат да) егзистираат паралелно. Верните на пример, се интересираат и практикуваат за духовни категории и вредности, иако и верните (како и неверните) живеат во материјалниов Свет.Епа нели световното и духовното не се мешаат?
1. Верните не се глупи ко „таквоото„, туку се изузетно паметни и образовани. То требаше одмамна да Ти бидит јасно.
2. Не....Библијата е историски запис за настани и факти а не прикаска пред заспивање.
А што одговори Исус на прашањето?Постои...
Ето. Пилат Го праша Христа: „Што е вистината?„ но Пилат, не ја виде Вистината (Христа) иако Вистината стоеше пред Пилата. Значи, има и конечна вистина.
Koнечната вистина неможе да се каже затоа Исус не му кажа ништо на Пилат.Постои...
Тоа што ти не ја знаеш не значи дека ја нема.Не постои конечна вистина.
Секоја вистина отвора нови прашања.
Ве јебе религија