Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
1 јули 2009
Мислења
299
Поени од реакции
343
Лаже ли Вики што вика поинаку?

F

Frankie Yale

Гостин
Да! Човекот и во едниот и во другиот случај треба да ги провери резултатите, но во едниот случај (кога не го следел експериментот) имаме интерференција, додека во другиот случај (Кога го следел) Немаме.
Te читам и ти се чудам. Сфати дека тој не го следи експериментот туку машината, не е е тоа некој феномен кој се може да се набљудува во природата со голо око па се менува кога човекот го набљудува. Експеримент поставен во лабораториски услови на машина која пука протони низ два засеци и толку. Не знам зошто толку очајно не сакаш да прифатиш дека не си во право, најверојатно дека и последниот "доказ" за твоето верување ќе падне во вода. Значи нема разлика дали човекот е присутен или не, тие секогаш така ќе се однесуваат, имаат двојна природа, тоа се вика природно однесување...

--- надополнето ---

Ако неговите гледишта се застарени, зошто сеуште важат за точни? Јас не сум слушнал дека се побиени!
Или не знаеш да читаш или намерно глумиш удрен, не реков дека сите негови гледишта се неточни туку дека и тој е човек и сите научници грешат па и најдобрите, затоа го дадов Ајнштајн како пример, има и тој направено голем број на грешки затоа не цитирај се од него како конечна вистина.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Te читам и ти се чудам. Сфати дека тој не го следи експериментот туку машината, не е е тоа некој феномен кој се случува во природата па се менува кога човекот го набљудува. Експеримент поставен во лабораториски услови на машина која пука протони низ два засеци и толку. Не знам зошто толку очајно не сакаш да прифатиш дека не си во право, најверојатно дека и последниот "доказ" за твоето верување ќе падне во вода. Значи нема разлика дали човекот е присутен или не, тие секогаш така ќе се однесуваат, имаат двојна природа, тоа се вика природно однесување...
Апсолутно не е точно! Самиот кажа дека немаш познавања од квантна физика, постираше клип со кој самиот се демантира и сега ми продаваш м*да за бубрези!! Можеш до утре да тераш инат, нема да го смнениш фактот дека ИМА РАЗЛИКА дали човекот е присутен или не.

F

Frankie Yale

Гостин
Апсолутно не е точно! Самиот кажа дека немаш познавања од квантна физика, постираше клип со кој самиот се демантира и сега ми продаваш м*да за бубрези!! Можеш до утре да тераш инат, нема да го смнениш фактот дека ИМА РАЗЛИКА дали човекоте присутен или не.
Ти си тој што тераш инат, како жити бога има разлика дали човекот е присутен или не? Што, честичките го приметуваат и си викаат ај ќе го ебеме во мозок овој па ќе се понашаме поинаку, или пак коваат некоја завера па намерно се понашаат различно кога ги гледаме? "НЕ ГЛЕДААТ НЕ ГЛЕДААТ ПОНАШАЈТЕ СЕ НОРМАЛНО!!!" Или пак човекот има телекинетички моќи па влијае на нив. Самата машина влијае, не човекот зошто тоа е експеримент поставен во лабораториски услови на машина која пука протони низ два засеци во табла и тоа потврдува дека тие имаат двојна природа а не дека универзумот зависи од човековата свест, или пак дека свеста е иста со постоење или дека ако не постои свест материјата не би била во "конкретна состојба" и други бесмислици...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ти си тој што тераш инат, како жити бога има разлика дали човекот е присутен или не? Што, честичките го приметуваат и си викаат ај ќе го ебеме во мозок овој па ќе се понашаме поинаку, или пак коваат некоја завера па намерно се понашаат различно кога ги гледаме? "НЕ ГЛЕДААТ НЕ ГЛЕДААТ ПОНАШАЈТЕ СЕ НОРМАЛНО!!!" Или пак човекот има телекинетички моќи па влијае на нив. Самата машина влијае, не човекот зошто тоа е експеримент поставен во лабораториски услови на машина која пука протони низ два засеци во табла и тоа потврдува дека тие имаат двојна природа а не дека универзумот зависи од човековата свест, или пак дека свеста е иста со постоење или дека ако не постои свест материјата не би била во "конкретна состојба" и други бесмислици...
Со тролови не се дискутира! Така е ти со во право!! Науката греши, ти не! Сега среќен си!?:tapp:

F

Frankie Yale

Гостин
Со тролови не се дискутира! Така е ти со во право!! Науката греши, ти не! Сега среќен си!?:tapp:
Reverse scientific method - When someone determines what happened, throws out all the data that doesn't fit his/hers conclusion, and then hail their findings as the only possible conclusion.
Ова си ти, си се фатил за тој експеримент како давеник за сламка и готово oвој експеримент конечно ја докажува мојата луда теорија, се друго што не се совпаѓа ќе отфрлам! Тоа го правиш ти. Да не збориме за тоа што всушност ти си тој што греши овде со тоа што погрешно си ги протолкувал резултатите на овој експеримент.

Ама имаш право, со тролови не се дискутира затоа ќе престанам да дискутирам со тебе.
Ај поздрав :salut:

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Ееееј Дибек, изгледа стварно сум го погодил прашањето, штом вака агресивно и неконтролирано изреагира. Смирено, се ќе биде не се секирај толку. Него дај уште еднаш те прашувам, само без нервози овој пат, кога веќе тврдиш нешто дај поткрепи го, поддржи го. Оти досега, да го цитирам Мики, освен негацијата не постои Бог друго не си рекол. Така значи, дај да видиме од кај си толку убеден во твоето тврдење.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Во Господ Бог, еден е ...интересно прашање :)
Не е еден, бе Лурц. Тековно се некои 5000. Во ЈАХВЕ ли веруваш? Во кого?

--- надополнето ---

Ееееј Дибек, изгледа стварно сум го погодил прашањето, штом вака агресивно и неконтролирано изреагира. Смирено, се ќе биде не се секирај толку. Него дај уште еднаш те прашувам, само без нервози овој пат, кога веќе тврдиш нешто дај поткрепи го, поддржи го. Оти досега, да го цитирам Мики, освен негацијата не постои Бог друго не си рекол. Така значи, дај да видиме од кај си толку убеден во твоето тврдење.
Толку читаш. После мои 200 постови на оваа тема, ти викаш дека ништо не сум напишал. На секоја страница ти стои истата елементарна логичка поставка (НЕ СЕ ДОКАЖУВА НЕПОСТОЕЊЕ) која сите, ОК освен Мики, ја апсолвираа и прифатија. Само ти (ОК и Мики) не можете да се натерате да го перципирате овој толку едноставен факт. Да беше дебил, до сега ќе разбереше. Мислам, што друго да ти кажам?!?

Инаку, ако до сега не си приметил, јас внимателно ги составувам постовите според ликот кој го цитирам и кому му се обраќам. Тоа што се осети нападнат има зошто. Затоа што се правиш глупав при ум. Знам дека не си толкав дебил да не можеш да разбереш зошто е невозможно.

Побарав од тебе да докажеш дека не постои Зевс - не успеа - ниту проба.

Побарав да го направиш истото за Дедо Мраз - ништо.

За розевиот еднорог, за мелезот меѓу патлиџан и слон, за левијатанот со вокмен во орбита околу Марс, за Баба Рога - јок.

Знам ја колку се нервираш кога ќе видиш дека сум те стаи у цитат. Знам и колку се мучиш обидувајќи се да најдеш некој дел од постот на кој би ме фатил у тесно и би го вратил ударот со контрааргумент. ЈОК! Ни од тоа ништо.

Све само „глуп си“, „нервозен си“, „ништо не си кажал“... трт-мрт. Што к*р се чаталиш, кога немаш што да кажеш? Не ли знаеш дека и други ја читаат темава? Ќе ти се смеат бе еееј!

Член од
28 март 2006
Мислења
17.817
Поени од реакции
12.307
Не е еден, бе Лурц. Тековно се некои 5000. Во ЈАХВЕ ли веруваш? Во кого?
Постојат голем, огромен број јазици живи и т.н. мртви или оние кои се изумрени и заборавени. На македонски е Бог, на англиски најверојатно Год, Лорд...хебрејски, индиски, латински...не ги знам како тие го нарекуваат. Затоа и постојат голем број изрази за истото. Јас прозорецот го нарекувам прозорец, но британецот го нарекува поинаку. Се работи за истиот прозорец.

Сега јас да прашам (таква е темата де :) )
-дали веруваш дека само и исклучиво она околу тебе зависи само од тебе, дали ти секогаш веруваш во себе, дали честопати се сомневаш во себе?
второ прашање -зашто и врз кој основ имаш заклучено дека оној кој верува во Битие повисоко од него (Творец, Сесодржател...Бог) нема капацитет умствен, развоен, перцепциски...зашто ги делиш луѓето по овој основ? Имаш докази за вакви обвинувања или се само твои размислувања...линкови од закоравени атеисти, либерали не се битни, битно е личното искуство на овој план, а не видеото на човекот погоре. Значи молам, од сопствено искуство (додуша прашање колку е меродавно, можеби такви се оние на кои си налетал).

трето -дали на твое дете му китиш елка, ставаш подароци под елка, дали тоа верува во Дедо Мраз и дали му ја кажуваш вистината?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Постојат голем, огромен број јазици живи и т.н. мртви или оние кои се изумрени и заборавени. На македонски е Бог, на англиски најверојатно Год, Лорд...хебрејски, индиски, латински...не ги знам како тие го нарекуваат.
Не е баш истиот прозорец. Точно е дека боговите споделуваат голем дел карактеристики, но забораваш дека секој Бог е суетен (да, и Јахве и самиот го кажува тоа - не си се срами) и различен по нешто од останатите. Така, е важно во кој Бог точно веруваш. јахве дава многу конкретен опис за себе во Стариот Завет. Тор е поинаков, а Зевс, иако сличен на Јахве, се однесува многу различно. Затоа Е ВАЖНО за кој прозорец збориш. Има еднокрилни, двокрилни има прозорец од албанска куќа кој е ставен на банкнотата од 100 денари. Битно е.

Претпоставувам дека ти веруваш во Јахве - христијанскиот Бог. Исправи ме ако грешам.

Ако веруваш во него, а не веруваш во останатите 4999 богови кои се „активни“ на земјината топка денес, тогаш моето второ прашање е: „Како си сигурен дека твојот Бог е ОНОЈ ВИСТИНСКИОТ?!?! Дали некогаш се сомневаш дека можеби Кришна е правиот или Брама, Вишну, или Кром?

Одговорите на твоите прашања тука:

1. Не зависи све само од мене. Зависи и од луѓето околу мене и нивните планови и намери. Секако, многу зависи и од надворешните, вон социјални фактори како што се метеорологијата и астрономијата (природни непогоди и вселенски непогоди). Најверојатно, зависи и од некои сеуште нодообјаснети веномени, како што се коинциденција, антиципација и слично. Сепак, убеден сум дека НЕ ЗАВИСИ од свесен и активно вклучен надинтелигентен ентитет кој има план за мене.

2. Не викам дека ако некој верува во Бог е глупав, ако тоа ти е прашањето. Имам овде речиси 2000 постови од кои барем пола (најверојатно повеќе) се на овој подфорум. Верувам дека нема да најдеш така дрска и генерализирачка изјава од мене. Она што сигурно ќе можеш да го пронајдеш е следново: Верниците имаат еден дел од својата личност кој одлучуваат да го држат ирационален и логички необјаснет. Тоа е религиското верување. Верниците целиот свој живот го живеат според рационалните физички закони во овој свет. на се ја применуваат истата логика освен на религијата. Не постои изговор за еден возрасен, самосвесен човек да се однесува на овој начин, освен страв или пуста желба. Јас познавам многу интелигентни и образовани луѓе кои, како и ти, патат од вакви делузии. Се додека го чуваат тоа за себе и не ја пропагираат илузијата наоколу, со мене е све ОК. Ова, Лурц, е ФОРУМ каде религијата се дискутира и јас го правам тоа што во приватниот живот никогаш не би си го дозволил - спорам за ставови кои е најтешко и најболно да ги смениш. Се надевам дека некому ќе помогнам да ја надмине и оваа илузија во својот живот за да премине во оние луѓе кои размислуваат прогресивно и конструктивно. А секако дека има дебили верници. Мислам дека со тоа ќе се сложиш исто како и со фактот дека постојат атеисти идиоти. како докази за моите тврдења јас користам статистички податоци. Мислам дека ќе се сложиш дека тоа се квалитетни информации врз основа на кои може да се полемизира. Ако во ова не веруваш, тогаш навистина не би знаел како би можеле да се разбереме за било што, нели?

3. На ќерка ми редовни и китам елка. Иако е попаметна од тоа и верувам дека више знае дека нема Дедо Мраз, јас и сопругата одлучивме да и ја играме играта уште две години - до 12. Иако знам дека веќе не верува како порано, дека тактизира и користи, оваа и следната година нема да и го направиме муабетот. Договор си е договор. НО, Лурц, вистината ќе и ја кажам!!! Нема да дозволам да и се смеат во школо. Затоа, јас тебе ќе ти го вратам истото прашање (кое, впрочем и беше од мене поставено, но ти, како и повеќе пати досега, маестрално заобиколи да го одговориш) и ќе те запрашам: Далчи ти, Лурц, на твоите деца им кажа дека Дедо Мраз не постои?

Сосем е во ред децата да фантазираат и да имаат замислени пријатели. Тоа ја поттикнува нивната креативност и им помага да му дадат значење на светот околу нив. Возрасните, како што ќе ги остават Дедо Мраз, Баба Рога, Покемон и Трнорушка, така треба да расчистат и со Дедо Боже. Ако им треба помош во соочувањето со фактичката реалност, јас сум тука да им помогнам да го разбеерат тоа и да им дадам реалистична слика за светот во кој живеат. Ако побараат, нели. Како што бараат љубопитните верници на оваа и онаа другата тема ;)

Член од
28 март 2006
Мислења
17.817
Поени од реакции
12.307
Претпоставувам дека ти веруваш во Јахве - христијанскиот Бог. Исправи ме ако грешам.
Верувам во Бог, со симпле. Не сум евреин за да го нарекувам Јахве

Далчи ти, Лурц, на твоите деца им кажа дека Дедо Мраз не постои?
Хехе, моите деца се бааги големи за Дедо Мраз, но нивната перцепција за непостоењето на нештата е нивна, а не моја :) исто и за постоење на Бог. Јас не им влијаам. Како раснат истражуваат, размислуваат, Гледаат.
Работата е што под твое влијание, барем додека е мало, нема ни да помисли на Господ Бог...но што кога ќе порасне, кога ќе почне да истражува и ќе сфати дека има многу повеќе од она што го гледа и од она што му го објаснуваш ти и школото? И покрај твоите напори ќе поверува во Бог, дали ќе му свртиш грб, ќе го наречеш незнајко, дали ќе го отфрлиш?

Тоа е религиското верување. Верниците целиот свој живот го живеат според рационалните физички закони во овој свет.
Работата е што постојат и ирационални (според не знам кои мерила додуша) појави кои се необјасниви, а за мене прифатливи.

Дали Дбацк за тебе е прифатлива овие времиња теоријата за постанокот на вселената т.н. Биг Бенг (голем почеток) која и Хокинг ја има интересно образложено во своите осврти? Дали засега кореспондира со физиката која човекот ја владее?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Верувам во Бог, со симпле. Не сум евреин за да го нарекувам Јахве

Хехе, моите деца се бааги големи за Дедо Мраз, но нивната перцепција за непостоењето на нештата е нивна, а не моја :) исто и за постоење на Бог. Јас не им влијаам. Како раснат истражуваат, размислуваат, Гледаат.
Работата е што под твое влијание, барем додека е мало, нема ни да помисли на Господ Бог...но што кога ќе порасне, кога ќе почне да истражува и ќе сфати дека има многу повеќе од она што го гледа и од она што му го објаснуваш ти и школото? И покрај твоите напори ќе поверува во Бог, дали ќе му свртиш грб, ќе го наречеш незнајко, дали ќе го отфрлиш?

Работата е што постојат и ирационални (според не знам кои мерила додуша) појави кои се необјасниви, а за мене прифатливи.

Дали Дбацк за тебе е прифатлива овие времиња теоријата за постанокот на вселената т.н. Биг Бенг (голем почеток) која и Хокинг ја има интересно образложено во своите осврти? Дали засега кореспондира со физиката која човекот ја владее?
Твојот Бог, Лурц, си има име и би требало да си го викаш по име, за да не се збунат останатите 4.999 богови кои „битисуваат“ на оваа планета дека ним им се обраќаш во своите молитви. Исто, и за Јахве да не помисли дека му се клањаш на некој друг па смртно и вечно да ти се налути дека ја прекршуваш втората.

Неговото име е Јахве. Мислам дека знаеш дека е тоа таткото на Исус. Така барем вика он, нели.

За Дедо Мраз, гледам дека повторно правиш салто. Прашањето беше едноставно. Им кажа или не? Дали ја поддржуваш нивната илузија или не? Врувам дека доколку ти дојдат на неделен ручек и среде муабет едниот ти каже дека вчера му се молел на Дедо Мраз да му донесе нова кола дека барем малку ќе се вознемириш. Не знам што човек си и како ќе реагираш на тоа, но јас, да бидам искрен, би го повикал арсланот на страна на еден сериозен возрасен муабет. Тоа сум јас. Се надевам дека и ти би реагирал исто, како и секој друг родител кој сака неговото чедо да биде прифатено од средината. Магаре на свои 30-40 години кое верува во Дедо Мраз е, за мои критериуми, недораснат на годините.

Повторно ги мешаш необјаснетите природни феномени со илузијата за антропоморфен бог. Едно е духовност и насоченост кон внатрешниот свет на свесноста, а сосем друго е стар бел дедо со пеколно добар план за сите луѓе на планетава кои му се првоизбрани чеда пред остатокот од милијарди видови живот (некогаш и сега).

Тоа што моето дете ќе се прашува (и прашувајќи се ќе расте и се развива религиски неврамено) за тоа како да ги објасни овие појави јас нема да и го нарушам поставувајќи и една ирационална и логички неподдржана рамка (религија). Во што таа ќе одлучи да верува е нејзина работа, но јас никако нема да и промовирам некритичко размислување.

Секако дека постојат појави кои се необјасниви. НО, Лурц, тоа не значи дека се ирационални. Значи само дека сеуште не ги владееме механизмите за нисно објаснување.

Пред 200 години земјотресите и поплавите биле исто толку ирационални, како феномените зља кои ти зборуваш денец. Исто како што човекот разбрал зошто се случуваат и им дал рационално објаснување, така и за оние работи кои сега ти му ги припишуваш на Стариот Бел Дедо ќе бидат рационално протолкувани и објаснети. Исто како земјотресот, плимата и осеката.

Биг бенг како филозофија не ми се допаѓа, од проста причина што претпоставува сингуларитет и нулти почеток. Со тоа имам проблем. Повеќе би поверувал во некој пулсирачки или мултидимензионален универзум кој е во постојано раѓање и умирање. Сепак, времето ќе покаже. Човештвото денес открива работи со темпо кое било апсолутно незамисливо пред 50 или недајбоже 100 години. Јас сум релативно млад и мислам дека во мојот век ќе доживеам да чујам и разберам една поинаква претпоставка за тоа што е всушност овој универзум во кој живееме.

Сакам да завршам со оваа, неколку пати повторена теза: Тоа што некои делови (повеќето) на свесноста сеуште не ни се јасни никако не е изговор за да истите се припишат на било кој од 5.000-те „активни богови“ на човештвото денес.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.817
Поени од реакции
12.307
Твојот Бог, Лурц, си има име и би требало да си го викаш по име, за да не се збунат останатите 4.999 богови кои „битисуваат“ на оваа планета дека ним им се обраќаш во своите молитви. Исто, и за Јахве да не помисли дека му се клањаш на некој друг па смртно и вечно да ти се налути дека ја прекршуваш втората.
Чекај сега, пак морам да се сложувам со твоите идеи за името на Бог? Сигурно не знаеш повеќе од мене за името на Бог во кого верувам? А што велиш за сатаната, сатанизмот, добар е? Ни збор немаш кажано секојпат кога се споменува (конкретно претходниот ден мислам од нихилистот, а и од мене). Сатанизмот е добра, вредна за почит и заслужна религија?
Биг бенг како филозофија не ми се допаѓа, од проста причина што претпоставува сингуларитет и нулти почеток. Со тоа имам проблем.
Можеби, но многу долго време науката се држеше за оваа теорија. Ја имат образложено математички, со раснење на универзумот, развој...токму од водечките сајнс списанија, НАСА сајтови и познатите авторитети (Хокинг, Саган....). Инаку на едно место (мислам дека Хокинг) некој (на прашањето што било пред тој почеток) имаше одговорено дека не се занимава со тоа, но најверојатно физичките, хемиските закони и константи биле сосем поинакви.
Инаку не е филозофија туку теорија за настанок и развој на универзумот, досега најексплоатирана (иако последно време се пробиваат и други размислувања и тези).

Знаеш кој ја засновал? Сигурно ќе видиш на нет...свештено лице. Свештеник и научник-физичар.

Monsignor Georges Henri Joseph Édouard Lemaître (lemaitre.ogg (help·info) 17 July 1894 – 20 June 1966) was a Belgian priest, astronomer and professor of physics at the Catholic University of Louvain. He sometimes used the title Abbé or Monseigneur.
Сеуште сметаш дека оние списоци (као списоци од концлогори) за умовите кои го водат светот-атеисти се ок? Би требало да сме опен-мајнд...за нови информации
Еве го заедно со г-динот Ајнштајн врз чиј труд се базираат многу теории

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Абе Дибек доста се вртиш и се плеткаш. Можеш да трескаш глупости колку сакаш, мислиш дека твоето неетичко однесување ќе има некој ефект на мене. Тоа е само знак на твојата простотија.

И потврди го твоето тврдење веќе. Ако тврдиш дека непостои Бог, тогаш човече треба да дадеш образложение за да го поткрепиш тоа твое твдење. Ако неможеш да го направиш тоа, тога толку е од твојот цврст атеизам.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Абе Дибек доста се вртиш и се плеткаш. Можеш да трескаш глупости колку сакаш, мислиш дека твоето неетичко однесување ќе има некој ефект на мене. Тоа е само знак на твојата простотија.

И потврди го твоето тврдење веќе. Ако тврдиш дека непостои Бог, тогаш човече треба да дадеш образложение за да го поткрепиш тоа твое твдење. Ако неможеш да го направиш тоа, тога толку е од твојот цврст атеизам.

Јас се чудам како некои од вас воопшто имаат нерви да се спорат на оваа тема со таква личност. Зарем е нормално да потрошите цели денови на барање линкови, цитати и што уште не за да некого на форум му сервирате "наводни" докази за непостоењето на антропоморфен бог(Епа Дибек не е тоа нормално - веројатно има многу други попаметни работи од ова нели ?)!!!!! И кога нормално ќе добиете еден куп против аргументи кои исто толку држат вода колку и неговите аргументи тогаш почнуваат навредите кон соодветниот форумџија.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom