Ipsissimus
P.I.
- Член од
- 23 јули 2010
- Мислења
- 15.582
- Поени од реакции
- 12.949
Како што кажав, Терај!!Човек што смета дека постоење и свест е едно исто очигледно не сфаќа...
Како што кажав, Терај!!Човек што смета дека постоење и свест е едно исто очигледно не сфаќа...
Наместо да гледаш клипови од недоквакани документраци, најди ги протоколите на експериментите за да ги разбереш. Набљудувачот во дабл слит е машината и само машината. Човекот неможе да ги регистрира дешавките во микросветот и затоа не може да биде набљудувач. Кога честичката поминува низ отворот во дабл слит, колапсот на брановата функција зависи само од тоа дали машината која "ја набљудува" честичката е вклучена. Експериментаторот (човекот) може да ја набљудува машината, но од него ништо не зависи. Ако ја вклучи машината и отиде на пиво, брановата функција ќе колабира независно од тоа што нема човек да ја набљудува, зошто машината е набљудувачот.За мене свеста и постоењето се едно исто.
--- надополнето ---
Тоа што и се подразбира под набљудување! Има ли некое друго значење овој збор?
--- надополнето ---
Машината е само помагало - алатка во набљудувањето, може да набљудува само свесен субјект нели?
Океј само не ме тепајКако што кажав, Терај!!
Апсолутно погрешно! Не е точно дека зависи само од тое дали е вклучена или не машината! Таа е само алатка која помага во набљудувањето, таа неможе да набљудува затоа што не е субјект!Наместо да гледаш клипови од недоквакани документраци, најди ги протоколите на експериментите за да ги разбереш. Набљудувачот во дабл слит е машината и само машината. Човекот неможе да ги регистрира дешавките во микросветот и затоа не може да биде набљудувач. Кога честичката поминува низ отворот во дабл слит, колапсот на брановата функција зависи само од тоа дали машината која "ја набљудува" честичката е вклучена. Експериментаторот (човекот) може да ја набљудува машината, но од него ништо не зависи. Ако ја вклучи машината и отиде на пиво, брановата функција ќе колабира независно од тоа што нема човек да ја набљудува, зошто машината е набљудувачот.
AMA MAШИНАТА ГО ВРШИ НАБЉУДУВАЊЕТО НЕ ЧОВЕКОТ! ТОЈ ГИ АНАЛИЗИРА ПОДАТОЦИТЕ!!!Апсолутно погрешно! Не е точно дека зависи само од тое дали е вклучена или не машината! Таа е само алатка која помага во набљудувањето, таа неможе да набљудува затоа што не е субјект!
Има несвесни луѓе, но тие постојат.За мене свеста и постоењето се едно исто.
Исто како и машината со која се врши експериментот.Машината е само помагало - алатка во набљудувањето, може да набљудува само свесен субјект нели?
во дабл слит нема такво нешто како "набљудување". колапсот на функцијата зависи "мерењето" каде честичката поминала и зависи само од постоењето на сензор кој го врши мерењето, каков било сензор (само не може да биде човек). присуството или отсиството на човекот е ирелевантноАпсолутно погрешно! Не е точно дека зависи само од тое дали е вклучена или не машината! Таа е само алатка која помага во набљудувањето, таа неможе да набљудува затоа што не е субјект!
Сите овие комбинации се испитани, тестирани....е секогаш резултатот е тој - Ако за време на експериментот се мери (набљудува), се добиваат честички, ако не се мери (набљудува) експериметот, исходот е интерференција! Секогаш!!Има несвесни луѓе, но тие постојат.
Но не беше тоа прашањето, прашањето беше, дали тој каменот би постоел ако не постои свеста?
Исто како и машината со која се врши експериментот.
Што ако машината само запишува податоци, а човекот подоцна ги прегледува?
Прво! Мерењето е набљудување! Како ќе мериш ако не набљудуваш?во дабл слит нема такво нешто како "набљудување". колапсот на функцијата зависи "мерењето" каде честичката поминала и зависи само од постоењето на сензор кој го врши мерењето, каков било сензор (само не може да биде човек). присуството или отсиството на човекот е ирелевантно
Ако не ги анализира во моментот кога експериметот тече, исходот ќе биде интерференција! Ако ги анализира додека експероментот тече, нема интерференција!! Погледај си го видеово кој самиот го постираше и слушај внимателно!!AMA MAШИНАТА ГО ВРШИ НАБЉУДУВАЊЕТО НЕ ЧОВЕКОТ! ТОЈ ГИ АНАЛИЗИРА ПОДАТОЦИТЕ!!!
мерењето не е набљудување. во квантната механика да измериш нешто значи постоење на информација за состојбата на некоја честичка или систем. информацијата се содржи во самиот мерен инструмент, не во човекот. постоењето на информацијата за состојбата на честичката што поминува дабл слит е она што предизвикува колапс на бранот.Прво! Мерењето е набљудување! Како ќе мериш ако не набљудуваш?
Второ! Терање инат, не докажува ништо! Истражи малку, па ќе се увериш дали е или не ирелевантно човечкото присуство!
Макс Планк не бил бог, Макс Планк не знаел се, Макс Планк живеел пред сто години т.е неговите гледишта се застарени. И Ајнштајн, кој се смета за можеби најбрилијантниот научник правел многу грешки и многу негови тврдења се негирани. И не само кај него туку кај секој научник! Сфати го тоа, не го цитирај Макс Планк како сила што ја знае апсолутната вистина (ако има таква). Maкс Планк бил човек...Сите овие комбинации се испитани, тестирани....е секогаш резултатот е тој - Ако за време на експериментот се мери (набљудува), се добиваат честички, ако не се мери (набљудува) експериметот, исходот е интерференција! Секогаш!!
Испаѓа дека некој форумџии овде повеќе знаат и од Планк и од Бор!! Стварно незнам зошто не ги изнесат нивните "научни аргументи", којзнае, можеби ќе добијат нобелова награда!
Самиот Макс Планк изјавил "Умот" (свеста) е матрикс на материјата! Значи луд бил нели?!
“All matter originates and exists only by virtue of a force... We must assume behind this force the existence of a conscious and intelligent Mind. This Mind is the matrix of all matter.”
Пази се, се сведуваш на една реченица... брзо ќе капитулираш.Сите овие комбинации се испитани, тестирани....е секогаш резултатот е тој - Ако за време на експериментот се мери (набљудува), се добиваат честички, ако не се мери (набљудува) експериметот, исходот е интерференција! Секогаш!!
Испаѓа дека некој форумџии овде повеќе знаат и од Планк и од Бор!! Стварно незнам зошто не ги изнесат нивните "научни аргументи", којзнае, можеби ќе добијат нобелова награда!
Самиот Макс Планк изјавил "Умот" (свеста) е матрикс на материјата! Значи луд бил нели?!
“All matter originates and exists only by virtue of a force... We must assume behind this force the existence of a conscious and intelligent Mind. This Mind is the matrix of all matter.”
Значи ти го негираш Макс Планк и Нилс Бор?! Основачите на оваа област која ја негираш! Незнам што чекаш, оди барај нобелова награда!мерењето не е набљудување. во квантната механика да измериш нешто значи постоење на информација за состојбата на некоја честичка или систем. информацијата се содржи во самиот мерен инструмент, не во човекот. постоењето на информацијата за состојбата на честичката што поминува дабл слит е она што предизвикува колапс на бранот.
Класичната физика и квантната физика се тотално различни, а овој цитат кој си го постирал е за класичната физика!!In physics, the term observer effect refers to changes that the act of observation will make on the phenomenon being observed. This is often the result of instruments that, by necessity, alter the state of what they measure in some manner
http://en.wikipedia.org/wiki/Observe..._%28physics%29
A recent experiment in the realm of quantum physics has been quoted as meaning that we have to "say goodbye" to realism, although the author of the paper states only that "we would [..] have to give up certain intuitive features of realism"
Да! Човекот и во едниот и во другиот случај треба да ги провери резултатите, но во едниот случај (кога не го следел експериментот) имаме интерференција, додека во другиот случај (Кога го следел) Немаме.И во едниот, а и во другиот случај човекот треба да ги провери резултатите од експериментот без разлика дали постои машина-набљудувач. Ја гледаш разликата?
Ако неговите гледишта се застарени, зошто сеуште важат за точни? Јас не сум слушнал дека се побиени!Макс Планк не бил бог, Макс Планк не знаел се, Макс Планк живеел пред сто години т.е неговите гледишта се застарени. И Ајнштајн, кој се смета за можеби најбрилијантниот научник правел многу грешки и многу негови тврдења се негирани. И не само кај него туку кај секој научник! Сфати го тоа, не го цитирај Макс Планк како сила што ја знае апсолутната вистина (ако има таква). Maкс Планк бил човек...
Набљудувачот по дифолт мора да биде свесен! Како ќе набљудува нешто кое не е свесно? Ти реков, истражи самиот, побарај па после ќе разговараме.ја ги разбирам планк и бор, и пробувам и тебе да ти ги објаснам, и тоа без многу извичници.
цитатот се однесува секаде каде има ефект на набљудување, а тоа е скоро исклучиво во квантната механика. да отидеше неколку реда подолу од твојот цитат еве што ќе прочиташе
we have to "say goodbye" to realism, although the author of the paper states only that "we would [..] have to give up certain intuitive features of realism".[2][3] These experiments demonstrate a puzzling relationship between the act of measurement and the system being measured, although it is clear from experiment that an "observer" consisting of a single electron is sufficient—the observer need not be a conscious observer