Donald Sikert
Jane Vitington
- Член од
- 28 ноември 2008
- Мислења
- 8.283
- Поени од реакции
- 5.614
Јас ли пак да давам анализа Ех бре се на готово.Def za sekta e veke daden. A i za religija isto. E sega, ako ja povtorime istorijata si hristijanite, a posle istoto go primenime i za muslimanite, ke dobieme ist rezultat? Ajde, posto ti se ponudi, napravi ja analizata pa da vidime dali e ista po kolicina taa fsmozna kriticns masa. Od mob sum pa drugoolto pokasno kofa ke imam pc pred mene
Ај вака оти треба историја да пишуваме, а се говорело често пати, или сети се на Константин и апостол Павле, и како с еноси одлуката од стана на Константин во 3ти век за прифаќање н аХристијанството како религија во царството.
Потоа сети се или пролистај историја околу дивите арапски племиња, особено кураишите, и штетите што се правеле во однос на богатите еврејски трговци, и како римокатоличката црква уште во крајот на 4 ти век доаѓа до идеја слична како и за христијанството, да формира нешто ново, и тоа го реализира во 6ти век
Значи во двата случаја имаат доволно критична маса која треба да биде смирена за свои потреби, пред се геополитички.
Не гледам како тука Константин, па и папата Августин го имале на ум хундуизмот.
Едноставно имале други цели.
Јас само велам дека поимот секта е произлезен токму од дефиницијата за религија, која се темели пред се на денес познатите монотеистички религии.[DOUBLEPOST=1405588117][/DOUBLEPOST]
Аха сепак било обид за дисквалификација. Во ред Зборовите досега никого не убиле.Не, напротив, нема ништо срамно да не знаеш. Ако не знаеш, кажи. Ако знаеш пак кажи.
Не е баш и некоја дефиниција и не е моја.
Општоприфатената? Не ме занима општо прифатено од неколкумина на форум. Не секоја религија се повикува на богови. Што се однесува кои се тие пишав и погоре, нема да се повторувам. Проучи малце, не почнува се од христијанство/јудеизам и ислам. Религии постоеле и претходно.
Ако не е баш некоја дефиниција, дај да ја напраиме да биде дефиниција, за да видиме што и како понатаму, бива ли?
Болдот - ти не би се повторувал, а бараш од мене да се повторувам. Интересен двоен аршин.
Пак ќе те прашам ако не те интересира општо прифатената, тогаш пиши што е РЕЛИГИЈА според тебе. Не е толку тешко да склопиш една реченица.
Па ќе видиме дали првите религии, кои велиш дека си ги споменал, претпоставувам мислиш на џаинизмот, се вклопуваат во неа, а како потоа овие другиве бесрамници им вметнале богови и истите се прогласиле за религии.