Donald Sikert
Jane Vitington
- Член од
- 28 ноември 2008
- Мислења
- 8.283
- Поени од реакции
- 5.614
Јас ли пак да давам анализаDef za sekta e veke daden. A i za religija isto. E sega, ako ja povtorime istorijata si hristijanite, a posle istoto go primenime i za muslimanite, ke dobieme ist rezultat? Ajde, posto ti se ponudi, napravi ja analizata pa da vidime dali e ista po kolicina taa fsmozna kriticns masa. Od mob sum pa drugoolto pokasno kofa ke imam pc pred mene
![Јазиче :P :P](/styles/default/xenforo/smilies/tongue.png)
Ај вака оти треба историја да пишуваме, а се говорело често пати, или сети се на Константин и апостол Павле, и како с еноси одлуката од стана на Константин во 3ти век за прифаќање н аХристијанството како религија во царството.
Потоа сети се или пролистај историја околу дивите арапски племиња, особено кураишите, и штетите што се правеле во однос на богатите еврејски трговци, и како римокатоличката црква уште во крајот на 4 ти век доаѓа до идеја слична како и за христијанството, да формира нешто ново, и тоа го реализира во 6ти век
![Насмевка :) :)](/styles/default/xenforo/smilies/smile.png)
Значи во двата случаја имаат доволно критична маса која треба да биде смирена за свои потреби, пред се геополитички.
Не гледам како тука Константин, па и папата Августин го имале на ум хундуизмот.
Едноставно имале други цели.
Јас само велам дека поимот секта е произлезен токму од дефиницијата за религија, која се темели пред се на денес познатите монотеистички религии.[DOUBLEPOST=1405588117][/DOUBLEPOST]
Аха сепак било обид за дисквалификација. Во редНе, напротив, нема ништо срамно да не знаеш. Ако не знаеш, кажи. Ако знаеш пак кажи.
Не е баш и некоја дефиниција и не е моја.
Општоприфатената? Не ме занима општо прифатено од неколкумина на форум. Не секоја религија се повикува на богови. Што се однесува кои се тие пишав и погоре, нема да се повторувам. Проучи малце, не почнува се од христијанство/јудеизам и ислам. Религии постоеле и претходно.
![Насмевка :) :)](/styles/default/xenforo/smilies/smile.png)
Ако не е баш некоја дефиниција, дај да ја напраиме да биде дефиниција, за да видиме што и како понатаму, бива ли?
Болдот - ти не би се повторувал, а бараш од мене да се повторувам. Интересен двоен аршин.
Пак ќе те прашам ако не те интересира општо прифатената, тогаш пиши што е РЕЛИГИЈА според тебе. Не е толку тешко да склопиш една реченица.
Па ќе видиме дали првите религии, кои велиш дека си ги споменал, претпоставувам мислиш на џаинизмот, се вклопуваат во неа, а како потоа овие другиве бесрамници им вметнале богови и истите се прогласиле за религии.