Прашања до Атеистите II

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Moже да е симната и од марсовски сајт, битно е дали е точно тоа.
Па нормално дека не е кога целта е да се плука. А и не си сватил што кажува пораката кога прашуваш вакво нешто. Ахххх дајте бушманка некоја, завршив со бушманиве. :D
jas se slagam sto posto so poentata na prasanjevo.

prasanje dali ostanatite pred se ateisti ke se slozat:)
Се сложиле или не, сепак мое (а најверојатно и твое) мислење, но да видам дали некој ќе одговори. :)

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
криво ми е што сум пропуштил дел од дискусијава, па и каснам. али ќе пробам да надокнадам.
со ред, прво некако на атеист му кидна (не го примети) делот каде се вели дека само бог дава душа
е тука мало морген, кој вели дека дава? во други религии друго се тврди. така да “бог дава душа“ е глупост невидена.
понатаму, да го цитирам доналд,
Ќе почекаме некој друг, кој ќе одговори дека бебето нема душа, да го образложи тоа.
секоја единка на светов, почнувајќи од едноклеточните организми, па се до еве нека биде човекот како највисоко на скалата (иако и ова е дискутабилно), сите имаат душа. така да, ова твоево, да бараш некој кој ќе тврди дека нема душа е мислам само избегнување на реалноста и дискусијата
Да има ментална способност да ги протолкува доказите и информациите кои се очекува барем да му го поместат мислењето или да има способност сам да се идентификува како резултат на познавање на дефиницијата.
во човештвото се познати и здраворазуми луѓе кои едноставно не верувале во богови. односно, ни им ни бил познат концептот за богови. да е поинетересно, овакво племе сеуште постои во амазон, ...... ми го сподели еден тукашан член името и сл, али заборавив како се викаше. кај нив не е познат никаков концепт на богови!!!
ај имам работа па ќе се надоврзам повторно

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
криво ми е што сум пропуштил дел од дискусијава, па и каснам. али ќе пробам да надокнадам.
со ред, прво некако на атеист му кидна (не го примети) делот каде се вели дека само бог дава душа
е тука мало морген, кој вели дека дава? во други религии друго се тврди. така да “бог дава душа“ е глупост невидена.
понатаму, да го цитирам доналд,

секоја единка на светов, почнувајќи од едноклеточните организми, па се до еве нека биде човекот како највисоко на скалата (иако и ова е дискутабилно), сите имаат душа. така да, ова твоево, да бараш некој кој ќе тврди дека нема душа е мислам само избегнување на реалноста и дискусијата
Црниот болд го тврдам и јас:)

Јас деклариран Христијанин, ти деклариран атеист, но сепак имаме исто мислење по ова прашање.

Црвениот болд не го разбирам.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Стварно не сум приметил да некој такво нешто напишал. А кој вели дека не дава, кој само бог или „бог“ е во прашање. Сепак и дискутабилно е и што е душа.

Јас деклариран Христијанин, ти деклариран атеист, но сепак имаме исто мислење по ова прашање.

Сигурно ќе се сложите и во многу други работи. Пр. Дали е Мерцедес подобар или Југо, или ајфон или алкател. :D

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601

да, али разликата е во тоа што ти тврдиш дека душата е дадена од бог/богови.
црвениот? не ти е јасен? па како тогаш поставуваш прашање кое не ти е јасно? :confused:

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
да, али разликата е во тоа што ти тврдиш дека душата е дадена од бог/богови.
црвениот? не ти е јасен? па како тогаш поставуваш прашање кое не ти е јасно? :confused:
Ако де ја сум у криво. Што е душата и кој ја дава?

Не ми е јасно каква реалност и дискусија избегнувам?

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Сфаќам каде водиш, ама сепак не би ги вклучил во дефиницијата, ете ако не возрасните кои никогаш не слушнале за концептот за богови, ама барем бебињата и индивидуите кои немаат способност и капацитет и да слушнат, да поверуваат.
Добро можеби таа поддефиниција може да ги вклучува и тие луѓе, ама практично, атеизмот како и религијата е субјективна, индивидуална категорија, а не објективна за да може некој однадвор да те процени како таков и готово. И затоа ако воопшто се употреби атеизам како опис на нивната состојба, не се однесува на нивната интринзична позиција, и би имало подобри термини за тоа.
се надевам дека ова ти е невина грешка......[DOUBLEPOST=1401210931][/DOUBLEPOST]
Ако де ја сум у криво. Што е душата и кој ја дава?

Не ми е јасно каква реалност и дискусија избегнувам?
прво ќе мора да ја разјасниме позицијата од која јас и ти би тргнале во дискусија околу тоа што е душа.
ова е морално за да има квалитетна дискусија. иако е ова само за атеистите, сепак ова го повлекува ова прашање
јас за душа сметам дека е енергија. енергија која само ја менува формата, ко во физичките закони.
ај букјрум сега ти.
јас ојдов да поработам малку, па ќе се вратам набрзо

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
прво ќе мора да ја разјасниме позицијата од која јас и ти би тргнале во дискусија околу тоа што е душа.
ова е морално за да има квалитетна дискусија. иако е ова само за атеистите, сепак ова го повлекува ова прашање
јас за душа сметам дека е енергија. енергија која само ја менува формата, ко во физичките закони.
ај букјрум сега ти.
јас ојдов да поработам малку, па ќе се вратам набрзо
Ми одговара дефиницијата.

Штом е прифатен поимот душа, понатака нема потреба од дискусија.

Како ти ја замислуваш душата или јас, е субјективно:)

Битно знаеме дека душа има секој.[DOUBLEPOST=1401211830][/DOUBLEPOST]
Сигурно ќе се сложите и во многу други работи. Пр. Дали е Мерцедес подобар или Југо, или ајфон или алкател. :D
Не велам не:)

Моментот е дека и атеист се слага со егзистенција на поимот душа.

Досега како да провејуваше нишката дека ако некој е атеист тоа по дифолт значи дека ја отфрла егзистенцијата на душа.

Нешто слично како со поврзувањето на атеизмот со биг, бенг, еволуција...

Последно уредено:
  • Ми се допаѓа
Reactions: Bog

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601

Како ти ја замислуваш душата или јас, е субјективно:)

Битно знаеме дека душа има секој.[DOUBLEPOST=1401211830][/DOUBLEPOST]

Досега како да провејуваше нишката дека ако некој е атеист тоа по дифолт значи дека ја отфрла егзистенцијата на душа.

па такви заклучци може само неуки луѓе да си засноваат. сега јс треба на секој поединечно да му објаснувам? па кај ќе ми биде крајот ако го правам тоа со секој. да не кажеме дека нема да имам време и за секс, кој патем кажано е осуден од некои религии. :pos:
е сега, гледам и дека се повлекуваш од понатамошна дискусија околу душата. зошто? и кога го спомнуваш тоа “секој“ мослиш строго на човечкиот род или .......?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921

Ах пусто турско..... Ако. Ќе ти текне. Има време. Сети се што ти реков за кого играш. :P

Bog

Само Бог може да ме суди
Член од
3 мај 2014
Мислења
736
Поени од реакции
306
дали бебето има душа или не?
. Што е душа, има ли, нема ли и слично.
Ако некој од атеистите ми одговори на ова прашање, брат, од камени мост се фрлам, и ќе врзам камен околу шија.
Замисли, јас до вчера тврдев дека немаме ЕДНА душа, уште го тврдам тоа, ама кој да разбере.
[DOUBLEPOST=1401215318][/DOUBLEPOST]
abe sea bebeto em ateist em ignorant:unsure:

ima li dusa bebeto?
:pos::pos::pos:[DOUBLEPOST=1401215775][/DOUBLEPOST]

...
Хер хе хе...неможам да верувам на моите очи. атеистите признаваат дека имаме душа?!!!:pos:

Атеисти - Теисти 0-1

Викторија....:love:

Последно уредено:

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Ако некој од атеистите ми одговори на ова прашање, брат, од камени мост се фрлам, и ќе врзам камен околу шија.
Замисли, јас до вчера тврдев дека немаме ЕДНА душа, уште го тврдам тоа, ама кој да разбере.
[DOUBLEPOST=1401215318][/DOUBLEPOST]
:pos::pos::pos:[DOUBLEPOST=1401215775][/DOUBLEPOST]
Хер хе хе...неможам да верувам на моите очи. атеистите признаваат дека имаме душа?!!!:pos:

Атеисти - Теисти 0-1

Викторија....:love:
гурџи, дај соземи се те молам
прво кога тоа е тврдено дека нема душа? проблемот настанува што јас викам дека душа е “ова и ова“, а ти или некој трет тврдите сосема други дефиниции и разбирања на работите.
да биде трагедијата поголема, ти пак викаш не една, него повеќе души сме имале? ауууууу, ај образложи како тоа сме имале 12324243212343 души во себе? баш сакам да те разберам што сакаш да кажеш со овие постови.
а за црвениот болд, ...... пошто е одговорено, се чека на тебе да го исполниш ветеното;)

Kajgana Shop

На врв Bottom