Прашања до Атеистите II

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ако секоја дефиниција што не ти се допаѓа, си скроиш своја или ја искривиш постоечката, тогаш можеш што сакаш да си докажуваш сам себе си. Пробај во рамките на постоечките и општоприфатените.

Не знам што е тоа душа. Како да ти кажам за нешто што не знам што е. Кажи што е тоа т.е. што под тоа подразбираш.
Ами токму така. ТОа ти го велам цело време со субјективноста на атеизмот.

Еве на пример дефиниција дека атеист е всушност теист со низок степен на верба (гравитира кон нулата). Согласно ова сите се теисти.

Едноставно на ваквите прашања секој став е еднакво валиден и субјективен. Точноста на истиот зависи од перцепцијата на останатите.

Ќе почекаме некој друг, кој ќе одговори дека бебето нема душа, да го образложи тоа.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Ами токму така. ТОа ти го велам цело време со субјективноста на атеизмот.

Еве на пример дефиниција дека атеист е всушност теист со низок степен на верба (гравитира кон нулата). Согласно ова сите се теисти.

Едноставно на ваквите прашања секој став е еднакво валиден и субјективен. Точноста на истиот зависи од перцепцијата на останатите.

Ќе почекаме некој друг, кој ќе одговори дека бебето нема душа, да го образложи тоа.
А каде тоа реков дека нема? Прашав што е. Ти како ѓоамити христијанин и на прашањата за христијаните пак го избегна одговорот на истото прашање. Ајде кажи што е тоа дух според христијанството или пак твоја дефиниција како што стално си правиш, кога некоја дефиниција не ти се допаѓа, па да афирмираме или спориме конкретен став, вака дух е премногу општо.

Член од
20 јануари 2008
Мислења
470
Поени од реакции
462
А може ли да биде чиста халуцинација...проекција на некој што успешно го наметнал тоа кај поединци, и групи на луѓе?
Токму така. Во денешните опшествени околности по дифолт, како зададено е индивидуата да се идентификува како „верник“ без претходна потреба да ги евалуира доказите и принципите на кои би требало да се заснова такво идентификување.
Откако некогаш во текот на животот таа индивидуа ќе ги разгледа и оцени тие објаснувања и ќе види дека за неа не биле доволни за и воопшто на почеток да дошла до позитивен став за верба во постоње на богови, може да прифати негативен став за постоење на богови, или најчесто, да се врати на позиција кога нема да има верба за постоењето богови, кое се нарекува атеизам.

Затоа постои еден вид на илузија дека ако некој се идентификува како атеист, тоа мора да значи дека директно негира постоње на богови, некогаш да, но многу често тоа е само состојба кога доказите и информациите не успеале да оформат став или верба за постоење на богови. За многу атеисти постоењето или непостоењето на богови е ирелевантно, некои профили поинаку ја гледаат тој наметнат контраст.

И уште не сфатив каква цел има дискусијата дали ситуацијата на едно бебе може да се нарече атеизам. И без разлика на дефиницијата за атеизам, бебето не е воопшто во состојба да му се припише нешто за што не е способно.

Последно уредено:

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
И уште не сфатив каква цел има дискусијата дали ситуацијата на едно бебе може да се нарече атеизам. И без разлика на дефиницијата за атеизам, бебето не е воопшто во состојба да му се припише нешто за што не е способно.
Па токму тоа е поентата. Ако не е способно да има верување во било што, што нема појма што е (богови во случајов) ќе биде што? Не-теист. Така?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
А каде тоа реков дека нема? Прашав што е. Ти како ѓоамити христијанин и на прашањата за христијаните пак го избегна одговорот на истото прашање. Ајде кажи што е тоа дух според христијанството или пак твоја дефиниција како што стално си правиш, кога некоја дефиниција не ти се допаѓа, па да афирмираме или спориме конкретен став, вака дух е премногу општо.
jas sepak ke pocekam nekoj so sprotivno mislenje od moeto a toa e deka bebeto nem dusha da izleze so obrazlozenie.

ti ne si so sprotivno mislenje od moeto bidejki nemas soznanie za dusha.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
jas sepak ke pocekam nekoj so sprotivno mislenje od moeto a toa e deka bebeto nem dusha da izleze so obrazlozenie.

ti ne si so sprotivno mislenje od moeto bidejki nemas soznanie za dusha.
Не реков дека немам сознание, туку дека имаме различно толкување кое се разликува од христијанското, а тешко и дека ќе се сложиме.
Или ајде вака, духот го поврзувам со свеста, за кое ниво на свеста да зборуваме, да дефинираме за што зборуваме. Бива така?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Не реков дека немам сознание, туку дека имаме различно толкување кое се разликува од христијанското, а тешко и дека ќе се сложиме.
Или ајде вака, духот го поврзувам со свеста, за кое ниво на свеста да зборуваме, да дефинираме за што зборуваме. Бива така?
duh i dusa ke vikame isto deka e?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
duh i dusa ke vikame isto deka e?
Абе дефинирај ти, кажи за што ќе зборуваме. Во некој контекст е исто. Дај смерница на разговоров.
Нешто отрилика вака Ова е тоа тоа и тоа јас мислам дека е вака и вака. Па да видиме на што сме. Како?
Еве пак, за кое ниво на свест ќе зборуваме?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Абе дефинирај ти, кажи за што ќе зборуваме. Во некој контекст е исто. Дај смерница на разговоров.
Нешто отрилика вака Ова е тоа тоа и тоа јас мислам дека е вака и вака. Па да видиме на што сме. Како?
Еве пак, за кое ниво на свест ќе зборуваме?
zosto ti e potrebna smernica od mene?

prasanjeto e ednostavno dali bebeto ima dusha ili ne?

postavi si smernica odgovori si obrazlozi.

navistina ne gledam zasto ti e potreben mojot patokaz.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
zosto ti e potrebna smernica od mene?

prasanjeto e ednostavno dali bebeto ima dusha ili ne?

postavi si smernica odgovori si obrazlozi.

navistina ne gledam zasto ti e potreben mojot patokaz.
Ќе цитирам еден член и дословно неговите зборови ќе бидат одговор на твоето прашање.
:facepalm: Ти одговорив - појма немам.

Небитни се овие прашања. Дефинирај ја твојата цел. Или онака само да ти олесни после дискусијата за субјективноста:)

Сеисто ми е што одговор има на овие прашања.

Импутирај било каков одговор на истите, ќе го прифатам како мој, и продолжи понатаму со други прашања. Ти стојам на располагање.

Член од
20 јануари 2008
Мислења
470
Поени од реакции
462
Па токму тоа е поентата. Ако не е способно да има верување во било што, што нема појма што е (богови во случајов) ќе биде што? Не-теист. Така?
Ништо, никако, нема можност и воопшто да се дава објаснување за положбата на ставовите на бебето. Како атеист може да се идентификува само индивидуа која има способност да евалуира податоци, докази и информации. Позиционирањето на крајот е резултат од тоа колку тие податоци имале ефект и способност да влијаат и да менуваат мислење.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ќе цитирам еден член и дословно неговите зборови ќе бидат одговор на твоето прашање.
epa ubao ti rekov:D
nemas razlicno mislenje od moeto.

odgovorot e bebeto ima dusa i prifati go kako takov oti ti e nebitno prasanjevo.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
epa ubao ti rekov:D
nemas razlicno mislenje od moeto.

odgovorot e bebeto ima dusa i prifati go kako takov oti ti e nebitno prasanjevo.
А кога сум рекол дека нема. Се што е живо има душа. Па дури и природата на буда ја има..... но....
(тие трите точки се битни ;))
Ништо, никако, нема можност и воопшто да се дава објаснување за положбата на ставовите на бебето. Како атеист може да се идентификува само индивидуа која има способност да евалуира податоци, докази и информации. Позиционирањето на крајот е резултат од тоа колку тие податоци имале ефект и способност да влијаат и да менуваат мислење.
А зошто се потребни ставови за да биде некој атеист. Ставовите се надвор од дефиницијата.
Атезмот има повеќе поделби
- имлиицитен, појма немам за боговите и од таа причина не можам ни да верувам во истите,
- позитивен, со експлицитен став дека бог не постои
- негативен, сите останати нонтеистстички позиции
- практичен атеизам (апатеизам) Qr ми чуе за богови
- агностички...... итн ги има многу
Не мора да се има став во однос на боговите

Последно уредено:
Член од
20 јануари 2008
Мислења
470
Поени од реакции
462
А зошто се потребни ставови за да биде некој атеист. Ставовите се надвор од дефиницијата.
Атезмот има повеќе поделби
- имлиицитен, појма немам за боговите и од таа причина не можам ни да верувам во истите,
- позитивен, со експлицитен став дека бог не постои
- негативен, сите останати нонтеистстички позиции
- практичен атеизам (апатеизам) Qr ми чуе за богови
- агностички...... итн ги има многу
Не мора да се има став во однос на боговите
Ама не можеш било која од овие дефиниции да ја препишеш на состојбата кај едно бебе. Тоа е практична отстапка на дефиницијата заради парадокс. Всушност нека не те збунува тоа што недостатокот на став кај бебето одговара на дефиницијата за атеизам, нема доволно нужни услови за бебето да биде дел од дефиницијата.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Ама не можеш било која од овие дефиниции да ја препишеш на состојбата кај едно бебе. Тоа е практична отстапка на дефиницијата заради парадокс. Всушност нека не те збунува тоа што недостатокот на став кај бебето одговара на дефиницијата за атеизам, нема доволно нужни услови за бебето да биде дел од дефиницијата.
А тие услови се....??? Кои?

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom