Пред суд, и од суд овластен вештакleandra напиша:Незнам дали е за тука баш прашањево:smir:
Ако се сомневаш во веродостојноста на потпис ставен на купопродажен договор,која институција врши вештачење на потписи и дали има приватни институции кои го работат ова?
За VISA од Стопанска Банка се бараше потврда од работодавецот за износот на твојот личен доход. Таму ќе кажеш да ти пишат повеќе и готово, никаде не даваш договор за работа.Mandrak напиша:Ок, еве едно прашање кое верувам и многумина вработени форумџии ги мачи.
-Општо прифатен тренд кај најголем број работодавци во Македонија е кога вработуваат некого да договорат еден износ на личен доход (на пример 20.000 денари), а придонесите за истиот вработен да ги плаќаат како да е платата минимална во актуелната гранка. Ова мене ми се има случено кога пред година дена додека бев вработен кај работодавец, се обидов да извадам VISA кредитна картичка. Платата ми беше во износ од околу 32.000, а бев пријавен на 8.000 според документите кои ги добив од сметководството на фирмата во која работев. Нормално, не добив кредитна картичка.
-Би сакал да знам како и на кој начин можеме да се бориме против ваквите појави кои безмилосно не оштетуваат речиси сите, а главниот ефект ќе го видиме оној миг кога ќе се пензионираме и кога ќе добиеме најмала можна пензија.
leandra напиша:Незнам дали е за тука баш прашањево:smir:
Ако се сомневаш во веродостојноста на потпис ставен на купопродажен договор,која институција врши вештачење на потписи и дали има приватни институции кои го работат ова?
leandra напиша:Незнам дали е за тука баш прашањево:smir:
Законот за сообраќај или како што поточно се нарекува Закон за безбедност на сообраќајот на патиштата е закон кој брои 159 страни и 433 члена.Мислам дека не си го прочитал цел или не онака како што треба.Истиот се наога на www.pravo.org.mk под овој вториот назив и во него точно се напишани сите казни било парични или казнени поени за секој прекршок од страна на возачот, овластеното лице или правното лице како и она правно лице кое врши регистрација на возилата.Прочитај во делот за прекршочни постапки или во одделот посебни мерки за безбедност каде се застапени сите овие работи.Во секој случај прочитај го убаво целиот закон.Поздрав:helou:Tanurovski напиша:Вака, го читав овој новиов закон за сообраќај и една работа не ми е јасна, во законот пишува дека има ограничувања за возачите-почетници во однос на повеќе работи, меѓу кои и тоа дека не смеат да управуваат со моторни возила од 11:00 до 05:00, а никаде, ама баш никаде во законот не пишува колку ќе изнесува паричната казна, или казнени поени, доколку се фати возач-почетник во тој временски интервал.
Злаки, вака:
1. Чим го потпишал договорот со ЕСМ, и како што разбрав, во негово име, во својство на закупопримач, тој е тој којшто ЕСМ ќе го гони.
2. Точно е дека периодичните побарувања според ЗОО (Закон за облигациони односи) во кои спаѓа и побарувањето по основ на испорачана електрична енергија застаруваат во рок од една година од денот на нивното доспевање, за сите оние кои се во таков однос, не само деловните објекти, но бидејќи е потпишан договор, ова паѓа во вода, бидејќи настанал нов облигационен однос, за кој важат други правни правила. И, сигурно, ЕСМ покренала тужба против потписникот на тој договор, т.е. закупопримачот.
3. Во меѓувреме, можеш да поднесеш една тужба против закупопримачот, со која ќе бараш од судот да се утврди дека договорот за закуп е раскинат, и ќе побараш да ти плати штетата која евентуално си ја трпел поради неисполнувањето на обврските на закупопримачот( меѓу која спаѓа и неплатената струја).
Сигурно за една година. за нив течат посебни рокови, пократки од општите :smir:стручно т.е добро објаснето но сепак мислам дека застаруваат за 3 години но не сум сигурен.....
иначе струмикс само за адвокат или судија си :salut:
Ај да појаснам:Благодарам Струмикс,ако може мало појаснување...:helou:
1.Договорот со кој го потпиша закуопримачот и ЕСМ има валидност 6-месеци(?)мислам.Досега не е побарано од ЕСМ да го реализира договорот со закупопримчот.
2.Доколку го тужам,закупопримачот може ли(?)да се повика на договорот со кој го има склучено со ЕСМ (кој е истечен)и со самото тоа да се изјасни дека тој е должник на ЕСМ а не на мене?
3.Дали и како да постапам по кој член да се повикам од ЗОО да доставам до ЕСМ за застареност на долг.