Znaci,bidejki go deli pravoto so nego, jas sum dolzen na izvesen nacin da i obezbedam i nejze prestoj na mojot imopt?Струмикс напиша:Не, Мандрак, не си должен. Таа го дели правото со татко ти. Таа не е страна во договорот склучен тогаш.
Многу слична ситуација имав скоро со адвокат, па добро што побара неверојатно голема сума на пари, за да се распрашам на друго место за тоа што ми требаше и да не фаќам работа со него, кој наводно беше единствениот што можеше да ми ја заврши конкретната работа ... гарантираше за неговата услуга со тешки зборови, но како што ми кажаа после тоа, нормално дека гарантира за да го побарам утре пак кога ќе ме гонат за с*ањата во кои ќе ме пикнеше ...dungeon master напиша:Aj za vas advokatite edno prasanje, brat mi otvori firma preku advokat, advokatot ja upisa u sudski registar kako firma i brat mi trebase uste da si izvadi danocen broj i ziro smetka. Advokatot go poucil deka dodeka ne izvadi d.broj i ziro smetka da ne bere gajle drzavata ne mu moze nisto, demek nema da ima nikakvi problemi. Arno ama (ova bese vo 2003 ) pred nekoe vreme podatocite od sud go prefrlija u registar i ovie mu pustija na brat mi prijava za nepodnesuvanje na godisna smetka za 2005 god. Otidovme na sud i mu kazavme na sudijata deka advokatot ne poucil deka ne treba da imame nikakvi problemi, deka firmata uste ne raboti, ama toj ne go zabole mnogu mnogu, i rabotava ispadna aj plati nekoja kazna, a advokatov nikomu nisto.
Sega znaci prasanjevo mi e dali mozam da go teretam advokatov za nesto, ili da mu udram nekoj cotek samo ako ne saka da dade pari za kaznava ?
Јас сум на државниот правен но мислам дека каде и да продолжиш освен на овој секаде е многу полесно.Па за ФОН да не зборуваме затоа што овие библии што ние ги полагаме на државниот факултет за ФОН се мислена именка.Плус и начинот на студирање и полагање им е многу поинаков од нашиот кој не се помрднал неколку децении.SCORPIO__20 напиша:имам намера да си ги подигнам документите од државниов..
и од септември сериозно да си ја фатам работата....
е советот е : дали на штулов или на фон ( европскиов универзитет )
каде да ги продолжам студиите бидејки сакам да почнам од почеток од 0....
благодарам многу
duffy_f напиша:Јас сум на државниот правен но мислам дека каде и да продолжиш освен на овој секаде е многу полесно.Па за ФОН да не зборуваме затоа што овие библии што ние ги полагаме на државниот факултет за ФОН се мислена именка.Плус и начинот на студирање и полагање им е многу поинаков од нашиот кој не се помрднал неколку децении.
Drugar sekade ti e podobro od drzavniov, i ja sum upisan na pravni studii ama ova profesorive (svaka cast na isklucoci) samo znaat da butaat. Sakaat da nabubas sve od pocetok do kraj, ko demek taka se ucelo. Na drugite mozda e poskapo, zavisi kako si se zapisal !SCORPIO__20 напиша:ја би побарал мал совет ..од мојте ценети колеги адвокати..
се упишав на државниов правен факултет почнав прекрасно но поради одредени обврски во фудбалот многу или малку го запоставив факултетов... работите ми излегоа од контрола почнав да заостанувам со материјалот и изгубив една година за џабе...а желба ми е да ја имам таа правна диплома...
имам намера да си ги подигнам документите од државниов..
и од септември сериозно да си ја фатам работата....
е советот е : дали на штулов или на фон ( европскиов универзитет )
каде да ги продолжам студиите бидејки сакам да почнам од почеток од 0....
благодарам многу
Vaka, jas sum veke apsolvent na Evropskiot univerzitet, ako sakas pomos vo informacii moze da ti dadam, i toa:duffy_f напиша:Јас сум на државниот правен но мислам дека каде и да продолжиш освен на овој секаде е многу полесно.Па за ФОН да не зборуваме затоа што овие библии што ние ги полагаме на државниот факултет за ФОН се мислена именка.Плус и начинот на студирање и полагање им е многу поинаков од нашиот кој не се помрднал неколку децении.
Благодарам уште еднашSpartacus напиша:Vaka, jas sum veke apsolvent na Evropskiot univerzitet, ako sakas pomos vo informacii moze da ti dadam, i toa:
1. Se otvaraat mnogu novi nasoki (praven fakultet)
2. Imas duri osum sesii, taka da mislam oti ke imas vreme da se posvetis i na fudbalot
3. Za koleskite da ne zboruvam, a pak za asistentkite pak . . . no comment
4. godisno ke ti trebaat otprilika okolu 4000 evra ako si od provincija, od Skopje okolu 3000
5. Ne se sekiraj i tuka ima za ucenje, ne e se bas taka lesno kako sto si slusal
Se nadevam oti ti pomognav okolu odlukata.
Даваш со договор пари, договараш камата, која не смее да биде вон со закон одредените норми, и ако не врати, заложениот предмет се продава преку нотар.ВМРО напиша:Закон за договорен залог
Ај некој да ми го објасни. Читав нешто од него и разбрав дека по договор имаш право да дадеш заем на човек а тој соодветно да остави залог. Е сега не разбрав дали јас смеам да му земам камата за додека тој ги врати парите? Нешто како лихварство....