Правна помош и совети

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.330
Поени од реакции
4.127
Taа имат право на наследство на делот од мајка и сега како ке го компензираат тоа е друга прича,ако не се договорат ова ке трајт од 3 до 5 години заради корумпирано и пропадното судство и многу нерешени случаи.
Таа може да го тужи татко и, но не може да бара раскинување или поништување на договорот ниту пак било каков надомест од лицето кое го купило станот. Се надевам дека спорот не е заведен како сопственички на вредност од 40000 денари па добро ке и го изгорат газот со трошоци.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
4.971
Поени од реакции
7.623
Taа имат право на наследство на делот од мајка и сега како ке го компензираат тоа е друга прича,ако не се договорат ова ке трајт од 3 до 5 години заради корумпирано и пропадното судство и многу нерешени случаи.
A od kaj znajsh dali ima pravo na nasledstvo?
I ako ima neka si pobaruva od tatko i ili od Notarot ili od Katastarot ama nikako od Clenkava.

Член од
11 октомври 2014
Мислења
2.432
Поени од реакции
2.433
Фала ви на сите одговори, малце ми ја смиривте душата. Прв стан ми е, со мака купен, така да го изгубам за глупост, ми значи, немам резервен дом. Станот е 41 м2, купен е исто толку 41 000 евра, значи 1/4 би дошла 10 м2, односно 10 000 евра. Од тогаш јас толку пари имам вложено во уредување, нов мебел, целосно реновирање на просторот. Страв ми е што ако почине таткото во меѓувреме.
Дали само таа му е керка или .....смрдит нешто тука?

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.330
Поени од реакции
4.127
Фала ви на сите одговори, малце ми ја смиривте душата. Прв стан ми е, со мака купен, така да го изгубам за глупост, ми значи, немам резервен дом. Станот е 41 м2, купен е исто толку 41 000 евра, значи 1/4 би дошла 10 м2, односно 10 000 евра. Од тогаш јас толку пари имам вложено во уредување, нов мебел, целосно реновирање на просторот. Страв ми е што ако почине таткото во меѓувреме.
И да почине немаш никаков проблем. Диши слободно.

Член од
11 октомври 2014
Мислења
2.432
Поени од реакции
2.433
A od kaj znajsh dali ima pravo na nasledstvo?
I ako ima neka si pobaruva od tatko i ili od Notarot ili od Katastarot ama nikako od Clenkava.
Таа имат право на наследство од мајка и......
Кај пишав дека треба да побаруват од купувачот на станот?

Член од
17 ноември 2014
Мислења
4.971
Поени од реакции
7.623
Таа имат право на наследство од мајка и......
Кај пишав дека треба да побаруват од купувачот на станот?
Ovde ne e tema shto prava ima TAA ,
Tuku clenkava shto ja otvori temata!
I edinstveniot odgovor e deka nishto nema od toa sudenje

Член од
11 октомври 2014
Мислења
2.432
Поени од реакции
2.433
Таа може да го тужи татко и, но не може да бара раскинување или поништување на договорот ниту пак било каков надомест од лицето кое го купило станот. Се надевам дека спорот не е заведен како сопственички на вредност од 40000 денари па добро ке и го изгорат газот со трошоци.
Да точно е дека таа го тужит татко и и ке го добиет спорот после второто рочиште и пресудата вака ке гласит.

Тужбеното барање на тужителката Х ДЕЛУМНО СЕ УВАЖУВА.

После тоа е

Барањето на Тужителката за намалување на располагање со купопродажниот договор ...датум...кај нотар....заради повреда на нужниот наследен дел на тужителката,така што на тужителката да и се признае правото на сопственост на....колку третини или осмини незнам тоа е правно.

Имат овде на форумов неколку правници па нека ме демантирааат шо сум пишал.

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.330
Поени од реакции
4.127
Да точно е дека таа го тужит татко и и ке го добиет спорот после второто рочиште и пресудата вака ке гласит.

Тужбеното барање на тужителката Х ДЕЛУМНО СЕ УВАЖУВА.

После тоа е

Барањето на Тужителката за намалување на располагање со купопродажниот договор ...датум...кај нотар....заради повреда на нужниот наследен дел на тужителката,така што на тужителката да и се признае правото на сопственост на....колку третини или осмини незнам тоа е правно.

Имат овде на форумов неколку правници па нека ме демантирааат шо сум пишал.
Сега не знаеме како и е поставено тужбеното барање и основот, но во било која варијанта против форумџикава тужбата ке и се одбие како неоснована. Против татко и може да и се уважи тужбеното барање ако е правилно поставено а што на крајот ке се сведе да татко и и плати 1/4 од вредноста на станот. Но со оглед на тоа што со тужбата е опфатена и купувачката, не верувам дека тужбеното барање и е во ред. Мислам дека е фушерај и дека тужбата ке и се одбие во целост а потоа ке поднесува друга тужба само против татко и.... претпоставувам, немаме инфо. Ако членкавс сака да ни ја слика тужбата ке можеме да бидеме поконкретни и прецизни.

Итар Пејо

Слободен Радикал
Член од
10 октомври 2011
Мислења
738
Поени од реакции
660
Здраво,
Ме интересира следново:
Повеќе од 8 години плаќам улично осветление а најблиската бандера е на некои 50тина метри, а од таму нема бандера за улично во следните 150 метри. Бев во општина, ме пратија во ЕВН, од ЕВН во општина и така пинг-понг. Уредно имам платено комуналии, приклучок за струја, сите можни документи и дозволи при градба на куќата. Прашањето е дали има начин или можност да ми ги скратат(вратат) тие пари или не? И каде да се пријави проблемот?

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.330
Поени од реакции
4.127
Здраво,
Ме интересира следново:
Повеќе од 8 години плаќам улично осветление а најблиската бандера е на некои 50тина метри, а од таму нема бандера за улично во следните 150 метри. Бев во општина, ме пратија во ЕВН, од ЕВН во општина и така пинг-понг. Уредно имам платено комуналии, приклучок за струја, сите можни документи и дозволи при градба на куќата. Прашањето е дали има начин или можност да ми ги скратат(вратат) тие пари или не? И каде да се пријави проблемот?
Не. Уличното осв не се плаќа за конкретна светилка

Член од
5 март 2023
Мислења
9
Поени од реакции
5
Здраво Ве молам потребен ми е еден совет. Се работи за недвижен имот кој што е поклонет со договор за дар. После неколку години истиот тој имот тестаментално се отстапува на друго лице, а договорот за дар не е раскинат. Што во случајов има поголема тежина, договорот за дар кој што е склучен неколку години пред тестаментот. Или сепак тестаментот? Ви благодарам на сите за мислењето

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.330
Поени од реакции
4.127
Здраво Ве молам потребен ми е еден совет. Се работи за недвижен имот кој што е поклонет со договор за дар. После неколку години истиот тој имот тестаментално се отстапува на друго лице, а договорот за дар не е раскинат. Што во случајов има поголема тежина, договорот за дар кој што е склучен неколку години пред тестаментот. Или сепак тестаментот? Ви благодарам на сите за мислењето
Договорот за дар. Тој имот веке преминал во сопственост да даропримачот. Тој тестамент е обичен тоалет папир.

Член од
5 март 2023
Мислења
9
Поени од реакции
5
Благодарам, а бидејки договорот за дар е кон таткоми и он не го спровел во катастар а сега е починат дали можам јас истиот да го спроведам во катастар? Целта ми е да го спроведам тој договор во катастар, како имотот би се упишал на негово име а после јас да си поведам оставинска постапка од татко ми.

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.330
Поени од реакции
4.127
Благодарам, а бидејки договорот за дар е кон таткоми и он не го спровел во катастар а сега е починат дали можам јас истиот да го спроведам во катастар? Целта ми е да го спроведам тој договор во катастар, како имотот би се упишал на негово име а после јас да си поведам оставинска постапка од татко ми.
Има нотарска солемнизација?

Kajgana Shop

На врв Bottom