а се сомневаме дека одолговлекува и работи во корист на оние против кои се бориме.Како да се постапи при проблем со адвокат и покрај писмен договор и покрај исплата на прилично голем аванс.
Дали за ова е надлежна адвокатска комора или граѓански суд, како најбрзо да се повратат парите.
Пишав како да направите во претходна страна, значи прво отповикајте го полномошното односно договорот, па барајте да ви достави пресметка колку сработил односно колку правни дејствија презел (состав на поднесоци, застапување пред суд на рочишта и институции) и да ви врати оригинал документи и да ви даде фотокопија од поднесоците и записниците, па ќе споредите со пресметката и авансот кој што сте го дале, ако остане разлика ќе барате да ви ја рефундира (минус данокот на таа разлика 10% данок на доход и 18% ДДВ) затоа што ако парите му се поминати преку банка тој должи данок на државата како да ги заработил тие пари.Пак да прашам во врска со адвокат. Се обративме да раскинеме договор и да врати пари, досега реакција нема. Во овој случај кој е надлежен (освен она што пишува на договорот основен суд) да го натера да ни врати пари? Оти ако одиме на суд, пак ќе ми треба адвокат, што е нонсенс.
Инаку во прашање е поголема сума пари, за што пишував. Очигледно се преваранти.
а се сомневаме дека одолговлекува и работи во корист на оние против кои се бориме.
Дали некој имал проблеми со коруптивни адвокати и како ги решил.
Нешто не е во ред со имотниот лист,на еден објект пишува дупло по 70 квадрати како да е приземје и кат а всушност објектот е нискоградба без никаков спрат,второ,земјиштето гласи на Р.Македонија.....Дали моите родители ја имаат заебано работата без да го легализираат земјиштето и дворот во времето на Груевски кога се легализираше за 1 евро квадрат,тоа не знам ама почнав да истражувам,интересно е што комшиите до нас слична конфигурација,на нивниот двор не пишува сопственост Р.Македонија туку дворот се води на нивните имиња....Ке си извадиш имотен лист од катастарот и ако во него е се во ред со него ке отидеш во даночните служби во општината и ке ја исправите работата.
За ова не треба да бараш некој од мкд форум, туку на американски форум.Ми треба совет во врска со договор за вработување. Работам за фирма во Америка, како contractor, имам договор од нив на англиски. Фирмата е за outsourcing на други компании. Сега сакам да почнам јас самостојно да го работам тоа и да ги нудам истите услуги (би напуштила од оваа фирма, имам потенцијални клиенти). Но во договорот стои дека не смееш во рок од 3 години да работиш како нив и може да те тужат за 1милион долари. Ако има некој што знае, разбира, да му го пратам договорот да погледне како што пишува и дали би можеле навистина да ме тужат од таму.
Во случај на спор кое законодавство е предвидено?Ми треба совет во врска со договор за вработување. Работам за фирма во Америка, како contractor, имам договор од нив на англиски. Фирмата е за outsourcing на други компании. Сега сакам да почнам јас самостојно да го работам тоа и да ги нудам истите услуги (би напуштила од оваа фирма, имам потенцијални клиенти). Но во договорот стои дека не смееш во рок од 3 години да работиш како нив и може да те тужат за 1милион долари. Ако има некој што знае, разбира, да му го пратам договорот да погледне како што пишува и дали би можеле навистина да ме тужат од таму.
Не е опција сорсботка бидејки они самите се outsourcing за други компании. Истото што сакам да го направам јас. Немам pd insurance, имам само договор со нив.За ова не треба да бараш некој од мкд форум, туку на американски форум.
Прашањето е дали може да те тужат како странски државјанин/фирма, втора работа е дали имаш professional liability insurance, следна работа е дали воопшто сакаш да ги изгубиш како клиент или подобрата опција е да разговараш со нив за да го прошириш тимот.
Од мкд адвокати за слични работи сме соработувале со Јован, види дали може да ти помогне: https://mk.linkedin.com/in/jovan-najdenovski-46a424266?trk=public_post_feed-actor-name
Зошто да не е ако се аутсорсинг?Не е опција сорсботка бидејки они самите се outsourcing за други компании. Истото што сакам да го направам јас. Немам pd insurance, имам само договор со нив.
Ќе го контактирам Јован, кога ќе финализирам све.
сега има за ова емисија на тв24, за отпис на долговите..Имам стари сметки за струја од пред 2014 во стара куќа. Струјата е исклучена во 2017 и има ставено електронско мерило и од тогаш нема струја. Сега сакам да ја платам струјата. Има тужени сметки. Прашањето ми е дали да ги плаќам сметките пред 2014та и дали 10 години стари сметки (тужени) се рачунаат за застарени и да платам само од 2014 јануари до 2017 (и останатите по 150-200 ден) за да биде приклучена струјата. Благодарам.
Koj e toj ziti majkaКаде да пријавам директор на Јавно претпријатие на кој незаконски му го продолжуваат мандатот повеќе од 12 пати а легално е 2 пати!! Типот досега само во нето-плати има набалирано 50 иљади евра,за штелуваните набавки и да не зборам......Типот е со виша,без високо образование,нема положено разговорен англиски,без положен државен испит за директор и редица други дубиози......Се работи за политички дил и јас таквите ликови не ги сакам затоа што прават штета на целото општество