Се сретнав и разговарав со Адвокат.
Неговото мислење е дека, ако поднесам веднаш тужба, веднаш Судот ќе ме одбие, бидејќи Топлификација доставила фактура врз основ на Правилата што ги донела Регулаторна. И дека подобро е да сочекам што ќе реши Уставниот суд во врска со овие Правила.
Ме посоветува да сега поднесам приговор до Топлификација кој ќе се однесува на повреди што ги направила Топлификација токму на овие Правила.
Имено по член 66 од Правилата, Топлификација беше задолжена до 01.09. достави договори до исклучените за да повторно се вклучат - што Топлификација не го стори. И вториот приговор да биде дека оваа пресметка е пресметана врз основ на мерењата од минатата година.
Ете така ме посоветува...
Суштината на жалбата до Стразбур ќе биде дека од 2008, Топлификација, без правен основ наметна мерење со калориметри кое не е точно и на тој начин ги покачи сметките за 300%.
Ниеден орган не презема ништо да ги заштити граѓаните.
За да се спасиме од таквите сметки, јас и 10 илјади граѓани се исклучивме. Сега Регулаторна донесе Правила, со кој не присилува да повторно склучуваме договори со Топлификација за да таа повторно не мами и пљачка. А кој одбие да повторно потпише договор е предвидено како казна да плаќа „ фиксни трошоци “
Одприлика тоа ќе биде суштината на жалбата
Па до 2008 беше
КРИМИНАЛ . Се плакаше по 1м2. И тие што смрзнуваа и тие што седеа со кратки ракави и отвараа проѕори. Демек да не чачкат да притвараат вентил, да не се расипе нешто, ја регулираа превисоката температура со прозори. Лично сум бил во еден стан во друга зграда, чекавме нова година, со кратки ракави и отворен еден џам. А кај нас во исто време, добро напблечени и со кебенца се покривавме.
Комуњарскиот пристап беше дека Топлификација е дочжна секому да обезбеди 20степени целзиусови, без обзир на квалитет на зидовите и прозорите. Кој имаа врски во државната Топлификација, во потстаница им се отвараше рачно вентилот на максимум а исто плаќаа. Сега може да се појача греењето со писмено барање од сите корисници на Потстаницата, ама сметката ќе биде подебела.
Точно е дека сметките се качени, но тука има удел и цените на гасот кој е доста скап. Па многу фирми кој беа гасифицирани пак работат на мали котли на мазут. Најголема утка, т.е. нереално високи сметки се во преодниот период, кога се грее максимум 5-6 сата дневно. Тогаш овој систем на далекуводно греење е нерентабилен и прескап бидејки имаме долга далекуводна инсталација која треба да се грее и голема количина вода која треба да циркулира.
А во најстудените месеци нема голема разлика меѓу греење со топлификација и индивидуално греење. Но Топлификација ги набива сметките во Октомври, Ноември, март и Април за да прикаже дека во јануари е поефтино од греење со струја.
Друго, ЕВН наплаќа паушал 20% ама од потрошена ел.струја, а Топлификација наплаќа може и поголем % и тоа од МАКС. ИНСТАЛИРАН Капацитет !!! е ТУКА е Измамата на потрошувачите !!