Правна помош и совети

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Nema vrska...osetot na toplina ne e biten, a se e vo funkcija od konstrukcijata na stanovite. Nemože isto da plakaat po m2 tie što se severna orjentacija, so mnogu prozori koj furat i nekoj vo zgrada so južna orjentacija i debeli dobro izolirani zidovi.
A go narekuvam komunjarski metod, zatoa što site vo gradot isto plakavme po m2 a nekoj mnogu poveće trošea toplina po m2. Sega od 2008, barem se meri na nivo na podstanica. Drugo e dali nekoja inspekcija go kontrolira načinot na merenje, no ako zememe sega i novite strujomeri malku luđe znaat da gi očituvaat. Pa imaše togaš vo SFRJ i plakanje voda po člen na semejstvo. Zatoa nekoj namerno ne gi popravaa češmite za ladna voda, si vikaa što me gajle, nema Vodomer !!
Znači treba merači na toplina po stanovi, vo Aerodrom ima instalacija, duri i kabli, na vlezot vo stanovite, vo ormarčeto. No na Toplifikacija ne i odgovara, bidejki ima mnogu stanovi so vertikali, kade toa ne e možno da se izvede. Ušte za vreme na SFRJ, nekoj individualni kuki vo Taftaliđe imaa merači. No poradi lopovskata metodologija (ogromen paušal) niv im ispađaa pogolemi smetki po m2 od tie što nemaa merači. Toa namerno go napravi Toplifikacija za da go minira zakonot na Ante Marković so koj bea obvrzani da vgradat na site potrošači merači, a istoto ne e storeno ni do den denes.
Мерењето што го наметна Топлификација со калориметри не е точно - разбери - тоа мерење представува измама и кражба. Такво мерење не е предвидено со ниту еден закон или пропис со задолжителна употреба ниту некој го контролира Топлификација сама го наметна за да си го зголеми приходот. Регулаторна, најнапред се спротивстави на тоа мерење потоа си легна на „ брашното ’
Прочитај:http://www.dnevnik.com.mk/default.asp?ItemID=04B3D500A9C19E4380B73ECCD26AE28A
Вон темата сме, ќе не избришат Погледај ја темата во Бизнис економија Топлификација и нејзиниот ....

Член од
16 февруари 2008
Мислења
45
Поени од реакции
7
Правници, ми треба помош. Ми треба законска регулатива за следниов случај. Шеф на некоја фирма сака да врши надзор и мониторинг врз своите вработени (прислушкување на тел. повици, читање на емаил пораки, надзор со камери и слично). Дали законски смее да го прави тоа шефот, поради тоа што доаѓа до загрозување на приватноста на вработените ?

Curious

пичкин дим
Член од
24 јули 2007
Мислења
1.652
Поени од реакции
1.899
Правници, ми треба помош. Ми треба законска регулатива за следниов случај. Шеф на некоја фирма сака да врши надзор и мониторинг врз своите вработени (прислушкување на тел. повици, читање на емаил пораки, надзор со камери и слично). Дали законски смее да го прави тоа шефот, поради тоа што доаѓа до загрозување на приватноста на вработените ?
Мислам дека може. Ако емаилот е на компанијата, не твој личен, тогаш дефинитивно може. Да ги снима телефонските повици на фирмата мислам дека исто може. И на крај за ова со камериве... не гледам зошто не би можело.

Член од
20 март 2008
Мислења
107
Поени од реакции
12
prisluskuvanje na koi povici? citanje na koja poshta? snimanje na koi prostorii ? ako mailot e sluzben od firmata, togas taa komunikacija moze da ja sledi, bez razlika za kakov vid na komunikacija stanuva zbor. Ako se koristi sluzben telefon, koristenje na telefon od firmata, razgovorite moze da se snimaat, da se prata, ama ako telefonot e sluzben, zboruvam za mobilen, mislam deka ne moze, za toa vekje treba mvr da bide vkluceno. Za snimanje sekako deka moze, samo treba da e oznaceno deka se snima, i normalno vo site rabotni prostorii, ne vo WC i toaleti :D

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.378
Поени од реакции
4.192
Со такви гнасни луѓе како предметниот шеф не ти треба законска регулатива ниту пак ти треба да работиш во таква фирма. Под итно ,,Кажи шефу да је пичка,, и оди си што побргу, таму нема живот ниту перспектива. Најверојатно човекот решил да си ги лечи своите комплекси и фрустрации од тоа што слабо му се дига и што некој друг му ја ебе жената. Џабе ти е таму законска регулатива, непомага.

Член од
13 септември 2008
Мислења
556
Поени од реакции
307
се извинувам сакам да ве прашам и конкретно да ми одговроите.
мајка ми и татко ми се починати, од мајка ми добив дел по судски пат, сакам да прашам дали имам право на нужен дел од Татко ми, и ако имам право на нужен дел од татко ми, сакам да ми кажете, од кој закон и кој член е одговорот.

прашав неколку адвокати тие ми рекоа дека имам право да барам нужен дел само до 90 дена после смртта на татко ми.Сакам да кажам дека татко ми ја препишал куќата на брат ми иако била градена во заедница со мајка ми, ве молам да ми одговорите

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Сретнав поим „ Постапка за одстранување на клаузулата за извршност.“
Како се покренува ваква постапка и по кој закон?
За ова слушнав од изјавата на Народниот правобранител во Вечер:
http://vecer.com.mk/?ItemID=8229225CA8C60246A6ECB3CBC23B53F1

Член од
4 март 2011
Мислења
708
Поени од реакции
727
Сретнав поим „ Постапка за одстранување на клаузулата за извршност.“
Како се покренува ваква постапка и по кој закон?
За ова слушнав од изјавата на Народниот правобранител во Вечер:
http://vecer.com.mk/?ItemID=8229225CA8C60246A6ECB3CBC23B53F1
Со поднесување на тужба за укинување на клаузула за извршност пред надлежен суд. Укинивање би бил правилниот израз, а не отстранување-како што вели правобранителот, бидејќи клаузулата за извршност се укинува, а не се отстранува :). Види во Закон за извршувањето, чл.12, ст.3:

(3) Неоснованата потврда за извршноста со решение ќе ја укине истиот суд, односно орган по предлог или по службена должност.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Мислам дека ова ќе Ве интересира:
Во Вечер е објавен напис дека Врховниот суд, околу оваа Нова година ќе одржи седница на која ќе се расправа за старите сметки за кој е тужено предповеќе години
http://vecer.com.mk/?ItemID=C394194849AB5248BEF0DA5BE6987E75

Член од
10 ноември 2008
Мислења
1
Поени од реакции
0
imam izvrsna presuda kade sto fizicko lice J.J i pravno lice odnosno firma treba da mi isplatat 150.000 den. No J.J nema nisto na negovo ime nitu smetki vo banka nitu imot a firmata veke ne postoi.A dodeka firmata postoese se vodese na imeto na zenata na J.J sega me interesira dali izvrsitelot mozi id nea da gi naplati pobaruvanjata znaci od nejzina smetka zosto imaat nova firma isto na nejzino ime a i kukata glasi na nejzino ime

Член од
4 март 2011
Мислења
708
Поени од реакции
727
imam izvrsna presuda kade sto fizicko lice J.J i pravno lice odnosno firma treba da mi isplatat 150.000 den. No J.J nema nisto na negovo ime nitu smetki vo banka nitu imot a firmata veke ne postoi.A dodeka firmata postoese se vodese na imeto na zenata na J.J sega me interesira dali izvrsitelot mozi id nea da gi naplati pobaruvanjata znaci od nejzina smetka zosto imaat nova firma isto na nejzino ime a i kukata glasi na nejzino ime
За жал, не, само од фирмата и од лицето Ј.Ј.
Доколку фирмата веќе е ликвидирана, а Ј.Ј. нема сметки или имот, тогаш парите ги имаш само на хартија. Извршувањето на пресуда може да се бара во било кој момент во рок од 10 години по нејзината правосилност и извршност, така да доколку лицето Ј.Ј. се вработи или по друг основ почне да добива пари на сметка или пак, доколку се стекне со имот на негово име, ќе можеш да си го наплатиш своето побарување (се разбира со камата).

H

Hip.Hop_MKD

Гостин
Абе Правници, знаете ова:
Скоро секогаш носам нож со мене, каде и да идам по Скопјево, сега многу се плашам да не ме фати полиција. И сега кобајаги еден другар ми рече да не се плашам демек немало ништо гајле ако бил до 4 cm. тоа сечило. Вистина?
Иначе еве го ножот:
091220121112.jpg
:D

Член од
27 февруари 2012
Мислења
6
Поени од реакции
8
Здраво, ми треба помош околу завршна сметка за 2010г. на фирма која 2-3 години нема направено никакво плаќање ниту примено средства. Стигна покана за на суд за неподмирување на завршна сметка. На тековната од ЦР пишува "статус од регистар на годишни сметки" - Неактивен. Дали тоа што пишува Неактивен има некаква врска?
Ве молам за некој совет.
Ви благодарам

Член од
12 март 2009
Мислења
20.233
Поени од реакции
16.379
За жал, не, само од фирмата и од лицето Ј.Ј.
Доколку фирмата веќе е ликвидирана, а Ј.Ј. нема сметки или имот, тогаш парите ги имаш само на хартија. Извршувањето на пресуда може да се бара во било кој момент во рок од 10 години по нејзината правосилност и извршност, така да доколку лицето Ј.Ј. се вработи или по друг основ почне да добива пари на сметка или пак, доколку се стекне со имот на негово име, ќе можеш да си го наплатиш своето побарување (се разбира со камата).
еве пример, (се разбира ова е новинарски напис, може не е се баш така) каде личен имот на газдата отиде..
http://www.dnevnik.com.mk/default.asp?ItemID=1F01FBCB04C7AF4B980793D080A9F4C8

Kajgana Shop

На врв Bottom