Правење сопствено пиво

Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031
Си помешал нешто? :)

Конверзијата на скробот во шеќери е многу посложен процес од едноставно загревање на одредена температура. Хинт: Потребни се ензими кои ја прават таа конверзија... можам да изложам подетално, ако те интересира.
Иначе тоа што опишуваш е варењето на сладот.
Јок пробај ќе видиш дека ќе се конвертира во слад.:) Проверено! Ензимите ги има во јачменот 100% испробано. Само ти треба точна температура 149 ºF или 65 ºC. :cool:
--- надополнето: 3 август 2013 во 15:58 ---
Можеби за конверзија од компир е посложен процесот ама од јачмен едноставно температурата е во прашање. Слободно направи тест и ќе видиш дека функционира. :)
 
Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.881
Пиши во каков сад го правиш и во каква просторија ти стое. Значи избегавај пластичен сад,не ја ослободува топлината и е проблем плус,најдобро ти е у инокс. И не заебавај каков фрижидер каква клима,си има елеци за разладување со вода се стават околу сад.

dobro poznat
Абе шо има јас да му кажувам кога он се си знае.
--- надополнето: 30 август 2013 во 11:19 ---
Јок пробај ќе видиш дека ќе се конвертира во слад.:) Проверено! Ензимите ги има во јачменот 100% испробано. Само ти треба точна температура 149 ºF или 65 ºC. :cool:
--- надополнето: 3 август 2013 во 15:58 ---
Можеби за конверзија од компир е посложен процесот ама од јачмен едноставно температурата е во прашање. Слободно направи тест и ќе видиш дека функционира. :)
Браво отварај пивара ќе ги поебеш сите околни пивари.:cuc:
Само продолжи со добрата работа.
--- надополнето: 30 август 2013 во 11:42 ---
Од извори блиски на владата дознавме дека пивото на добро познат е прекраснотии!
И мене ми следи цело буре :D
br0.JPG
br0.JPG br1.jpg
br2.jpg
Бирај Љацо :D
 
Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031
Браво отварај пивара ќе ги поебеш сите околни пивари.:cuc:
Само продолжи со добрата работа.
Ме дупиш нешто или озбилен си? :)
--- надополнето: 30 август 2013 во 12:17 ---
Само 2 литра ?
Клар бурето е 30 литри мислам единствено фер би било да ти кажам за која литража се работи нали :icon_lol:
И пушти некоја рецепта и од каде набавуваш намирници?
 
Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.881
Ме дупиш нешто или озбилен си? :)
--- надополнето: 30 август 2013 во 12:17 ---
Мртов озбилен, како шо си тргнал не само македонскиве туку и балканскиве пивари ќе ги преебеш, а верувам дека и европскиве ќе и затвориш.
--- надополнето: 30 август 2013 во 12:20 ---
за неколку години цел европски пазар ќе биде твој.
 
Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031
Мртов озбилен, како шо си тргнал не само македонскиве туку и балканскиве пивари ќе ги преебеш, а верувам дека и европскиве ќе и затвориш.
--- надополнето: 30 август 2013 во 12:20 ---
за неколку години цел европски пазар ќе биде твој.
Да и Мишо „Бирата“ ќе го престигнам.:)

Него ако сакаш кажи како се снаоѓаш со матерјали, квасец, хмељ и останати намирници.
--- надополнето: 30 август 2013 во 12:37 ---
Јас скоро се од ибеј зимав досега и искача многу скапо. Уште малку да залади па ќе нарачам од Кавадарци од фирма која продава квасец и храна за квасец па ќе ставам медовина да видам како ќе излезе.
 
Член од
11 април 2014
Мислења
92
Поени од реакции
179
Мене ме интересира од каде набавувате хмељ ?
Да го порачам од ebay нема шанса,превише е скуп плус поштарина,испаѓа за 100 гр хмељ да доплатиш уште цело едно кило само за поштарина а и овие од пошта не се баш најсигурни.
Ова со дивиот хмељ е малку смешно:icon_lol:,ретко да се најде див хмељ од кој што може да се направи пиво во Македонија скоро невозможно.
 
Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031
Мене ме интересира од каде набавувате хмељ ?
Да го порачам од ebay нема шанса,превише е скуп плус поштарина,испаѓа за 100 гр хмељ да доплатиш уште цело едно кило само за поштарина а и овие од пошта не се баш најсигурни.
Ова со дивиот хмељ е малку смешно:icon_lol:,ретко да се најде див хмељ од кој што може да се направи пиво во Македонија скоро невозможно.
Има во билна аптека на алкалоид го продаваат како чај од хмељ само гледај да е со најдобар рок.
 
Член од
11 април 2014
Мислења
92
Поени од реакции
179
Може да добијам сериозен одговор?
Се разбира доколку има некој што навистина правел пиво и набавувал сировини.
 

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.735
Поени од реакции
24.383
Мене ме интересира од каде набавувате хмељ ?
Да го порачам од ebay нема шанса,превише е скуп плус поштарина,испаѓа за 100 гр хмељ да доплатиш уште цело едно кило само за поштарина а и овие од пошта не се баш најсигурни.
Ова со дивиот хмељ е малку смешно:icon_lol:,ретко да се најде див хмељ од кој што може да се направи пиво во Македонија скоро невозможно.
Се молат како цигани на луѓето што живеат во странство, да им нарачаат. Евентуално и лажат дека ќе им платат.
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.324
Поени од реакции
29.795
Може да добијам сериозен одговор?
Или нарачуваш од надвор, или (како што кажаа еден пост погоре) молиш некој да ти донесе, или... сам си садиш:

http://www.popularmechanics.com/home/how-to-plans/lawn-garden/how-to-grow-your-own-hops-15908319
http://www.brewgeeks.com/grow-hops.html

Евентуална алтернатива ќе имаш ако/кога еден колега форумџија ќе отвори продавница за вакви работи.

Growing Hops

I'm not going to pretend I know everything about growing hops, that's for sure, but like everything else brewing related, I want to mark it off the list of things to try in this hobby.

Looking around my house for somewhere decent to plant them was not promising. Hops need at least 6-8 hours of sun a day, so the south facing side of the home is ideal. The only place I could find was at the woods edge behind our house which is partly shady and gets around 4-5 hours a day. There were two trees relatively close to each other that could work well.

After reading a bit online about different ways to secure the hops, I came up with a pretty cheap solution to use clothes line kits from an all purpose store like Walmart. The kind I bought had a small steel braided cable with green plastic casing and a few pieces of hardware for the end pieces. Since I bought a few packs, I had enought parts to run a cable from tree to tree and four more that hang down for each plant.

The clothes line and clamps. I think we used 3 or 4 packs of each for this project.

Hops grow very fast and can get as tall as 25 feet (7m), although most are closer to 18-20 feet (5.5-6.1m) at their maximum height. The bines grow vertically, winding around their support system in a clockwise direction following the sun. There are many ways you can support the bines. I've seen people use poles, trellises, or twine hanging down from roof of their house. I decided on clothes line because it should last a long time and I could secure it high enough. It's probably hard to see (click the pic for a larger image), but the lines are secured to each tree at exactly 20 feet.

It was actually a bit scarier up there than I thought it would be, and I had someone holding the ladder!

All four planting locations have a line hanging down for the plant to attach its hairs.
Season One

We planted two small root sections, called rhizomes, of the mature female hop plant (the cascade variety). The far plant did not sprout but the closer one did, climbing to around 15 feet in it's first season.

There were about 5 or 6 cones in September and it was nice to see some real hops. The first season is really about establishing the root system so next year should really sprout nicely.

I let the hops go dormant and snipped the base. Extra soil with fertilizer was added to protect it during the winter.
Season Two
Day 1 - March 22


I'm planting two more varieties of hops this year including nugget and willamette. These should round out the group nicely.
Planting Nugget and Willamette

There are two rhizomes for each variety that will be planted together. If one doesn't take, then hopefully the other will.

To begin, I dug two more holes, both about 1 foot deep. At the bottom, I made a nice soil bed and placed the rhizomes vertically with the shoots pointing toward the surface. You want them around 2-3 inches from the surface.


For soil, I use
Miracle Gro Garden Soil.

Make a nice mound so water rolls off.

Because I had deer munch a few of the leaves last year, I decided to put up some protection for the cascade.
Day 7 - March 28th

I usually water every other morning for the first two months and then move to twice a week from there. The soil should be moist, but not drenched. This is very important!

Look, we have some nice sprouts coming up!
The general rule I follow is to cut back all of the weakest bines and train only the strongest up the line during the first season to establish a nice root system.

In season two, we'll cut back the weakest again and send two bines up the line. We should have a chance at harvesting some nice hops this year.

Season three will have three bines up the line and we should see our first full harvest. In every season following, we will cut back all but the strongest three bines to begin training.

In the picture below, you can see the two I decided to cut, along with both bines that will be trained, and that one is signficantly stronger than the other. Both have nice leaves early on which will help catch some much needed sunlight. When cutting back shoots, I usually pull them up lightly to expose more before cutting.

Hops will practically find the ropes on their own but when they do need help, you'll want to train them clockwise by looking down the line.
Day 18 - April 8th



Day 30 - April 20th
We've had some nice growth after another two weeks. Bine 1 has climbed to around 3 feet tall and bine 2 is not far behind and has begun to spiral nicely as well. And look! Finally one of the newly planted hops nugget decides to poke his head out and say what's up. Hey there little feller!





Day 49 - May 19th
After almost a month, all three varieties seem to be doing very well. Willamette has sprouted and one of its bines grabbed the cable without any help at all! I'll cut back the extra bine soon so that all of the plants energy is focused on the root system and not supporting unnecessary growth.

Cascade has grown twice it's height since our last update and is probably around 12-15 feet tall. This plant looks very healthy and I see no signs of aphids or mites on the backs of the leaves. The oldest leaves down in the first 1-2 feet do show signs that something munched them but there are no signs of anything else. I should probably look into how to treat them organically in case I see more of this as we move later in the season. Here is a great PDF I found that shows different diseases to watch out for.

Nugget is about 3-4 feet tall and only has one bine currently climbing.

Willamette


Cascade


Nugget
 

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.735
Поени од реакции
24.383
Роми!
Немав никаква намера да ги навредам, споредувајќи ги со особата.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom