Vanlok
deus ex machina
- Член од
- 30 мај 2009
- Мислења
- 22.341
- Поени од реакции
- 29.810
Нема продавница за beercraft oвде, на жалост.значи сигурно проверено кај нас нема ништо од потребните состојки?
тие работи не се одгледуваат или прават кај нас?
да не се ни обидуваме тогаш да правиме сами пиво
Инаку кога се има желба и воља, се е можно. Хмељ лесно се сади, и еден или неколку корени се повеќе од доволно за цела година (зависи од користењето). Слад е можно да се направи од јачмен, но бара голема мајсторија. Посебно за тие „специјалните“ сладови што се додаваат на основниот слад (од јачмен), за добивање на посебни вкусови. На пример за темни пива требаат солидно испечени (ама не и изгорени) зрна слад. Има кристален слад. Има слад од жито (веисбиер), слад од пченка (за пиво од кое се дестилира бурбон виски). Има стотици врсти на слад... Различни рецепти, сите бараат основен слад и неколку специјални видови слад.
Овде на времето Скопска Пивара правела свој слад. Во времето пред Свето да ја купи (и да го усере Скопско во оваа потпросечна бљувотина, која дури и сеуште е од подобрите овде)... Зборуваме за пред транзицијата. Дамнешна историја, на жалост.