- Член од
- 24 ноември 2009
- Мислења
- 4.959
- Поени од реакции
- 4.881
бозата е пивовино Ако ја оставиш да исферментира до крај е постигнеш ист процент на алкохол како и кај пивото и виното.Искрено кај нас во македонија и не сум сретнал некоја мала пиварска визба, а и тие што имаат не се баш по давањето информации. За разлика кај љубителите на вино со исклучок на некои и не е баш така. Патем македонија е земја на виното а не на пивото
--- надополнето: 7 ноември 2012 во 22:44 ---
Начинот на работа во оваа втората од John Palmer и не се разликува многу од рецептот кој го постирав горе, така да не се сложувам баш со " dobro poznat" дека на тој начин ќе добијам вино од јачмен или некаква боза. (може боза со квасец за леб )
Знам едни тројца што се начукаа од боза
Па после се чудеа од каде пијани а не пиеле ништо
Ако толку си очаен за квасец, оди во некој подрум или шупа, барај го бурето со бело вино, и се што ќе најдеш мувла на бочвата,посебно кај чепот собери ја. Ете ти квасец
--- надополнето: 7 ноември 2012 во 23:06 ---
Не и дефинитивно не, слични се но не се исти исто како да кажеш дека пеницилинот и лебниот касец се едно исто, да тие се едно исто во глобала ама имаат милион разлики.пивскиот квасец може да се користе и во винарството за тоа мислев на некоја в.визба приватна да прашаш можеби ќе те упатат барем од каде да набавиш.....