skywallker77
realen pragmaticar
- Член од
- 1 октомври 2009
- Мислења
- 223
- Поени од реакции
- 28
Vistina e deka Vlasite se edni od najstarite narodi na Balkanot i gi ima vo site Balkanski drzavi.Vo site drzavi vo koi se naojgaat se lojalni na drzavata sto ne e isklucok i so onie koi se naogaat vo Makedonija.Vlasite inaku vo Makedonija se mnogu mokni sprema toa kolku gi ima t.e ne se mnogubrojni a sepak nivnoto lobi e mnogu silno i del od najmoknite lugje vo Makedonija se Vlasi i navistina spagjaat vo edni od kreatorite na sovremenata Makedonska drzava i politika sto znaci ne se iskluceni i od tie oblasti.Dodeka pak za grabezot na drzavava koj se slucuva izminative 20tina godini ne mozeme da gi obvinuvame samo Vlasite tuku site onie koi bea na vlast a mokta ja koristea za grabez na nasita drzava,taka se sozdadoa Makedonski oligarsi megu koi ima i mnogu Vlasi.No i Vlasite kako i nie Makedonija ja custvuvaat kako nivna drzava i vo istorijata e poznato deka ramo do ramo so Makedonskite revolucioneri se borele i ginele za nezavisnost i samostojnost vo tekot na site vostanija i vojni za sto e dokaz i Krusevskiot manifest vo koj pokraj drugite se spomnati i Vlasite kako poseben narod.Za nivnoto poteklo postojat mnogu verzii od toa deka se anticki Makedonci pa do toa deka se dojdeni od Vlasko(Romanija)sto logicki drzi najmnogu mesto zatoa sto nivniot jazik e skoro ist so Romanskiot.Za toa deka se skrzavi navistina e taka i od druzbata so niv a se imam druzeno garantiram deka e taka a nivniot kolektiven mentalitet spored mene e najslicen so Evrejskiot:skrzavi se,si pomagaat megu sebe i se podrzuvaat(t.e se drzat),ne rabotat protv drzavata vo koja ziveat pod izgovor deka se obespraveni baraki posebni prava(se custvuvaat kako narodot vo koja sto drzava ziveat),odlicni biznismeni se i dr.Inaku kako luge ne mislam deka se losi gi sretnuvame vo site oblasti od zivotot i moe mislenje e deka ne se razlikuvaat voopsto od nas vo sekoj pogled t.e dokolku nekoj ne ti kaze deka e Vlav ili ima takva zica ili poteklo i ne bi znael.
Mislis na Rimska sandalka.
Не,според многу научници Власите се секогаш локално население но Романиэирано што не эачудува кога ке видиме дека има и многу муслиманиэирано население кај нас и околу нас.
Сите го поткрепуваат тврдењето со фактот дека Власи има секаде во Европа каде што стапнала Римската чиэма:wink:
Mislis na Rimska sandalka.