Потеклото на Власите

Член од
10 септември 2016
Мислења
9.333
Поени од реакции
19.030
Додека има твојата сестра пичка не јадам кур.
Автоматски споено мислење:

Абе и има и Албанци цицијаши, ама јас не сум видел торбеш кој не е цицијаш.
Пак ќе кажам карактерно е се тоа, Власите во најголем дел се штедливи и тоа погрешно се сфаќа кај другите, ова зборам за постарите генерации, сега и вашите и нашите и сите ги интересира само брз кеш и сопствениот гз, за едно евро се менува и став и карактер и се живо.

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.201
Поени од реакции
26.200
Власите не се цицијаши ама друг муабет е тоа. Знаеш какви Албанци сум видел, кој од кој поголем циција, за Македонци па да не зборам, тоа е карактерна особина и ништо повеќе
А не, да ме извиниш, ама тој стереотип е точен. Какви примери знам. На еден на времето кога немаше евтини мобилни сметки и уште доминираа фиксините нулата му беше блокирана за да не врти никој никаде. Син му спиеше во кола кога одевме за Охрид за да не плаќа (тогаш) 300 денари по кревет. Облека земаше износена од еден метросексуалец (што на крај сепак се испостави дека е геј) што сакаше фенсерајски да се облекува и често менуваше гардероба.

Колега на работа Влав пред 2 недели негде ми рече, ми се потроши мината на пенкалото да не имаш нова да ми дадеш? Му дадов ново пенкало што кошта 20 денари.

Се ок сте како малцинство, немам некои поголеми полаки, ама ова за скржавоста е точно. Е сега тоа што грото сте (испоизнапикани) за сдс, што од приватизацијата најапашки ќар преку стечаите имаа токму вашите Штерјо, Мерјо, Јорго Куќа и слично е друга тематика, ама воглавно боље Влав него шиптaр во сите можни универзуми :D.

Член од
10 септември 2016
Мислења
9.333
Поени од реакции
19.030
А не, да ме извиниш, ама тој стереотип е точен. Какви примери знам. На еден на времето кога немаше евтини мобилни сметки и уште доминираа фиксините нулата му беше блокирана за да не врти никој никаде. Син му спиеше во кола кога одевме за Охрид за да не плаќа (тогаш) 300 денари по кревет. Облека земаше износена од еден метросексуалец (што на крај сепак се испостави дека е геј) што сакаше фенсерајски да се облекува и често менуваше гардероба.

Колега на работа Влав пред 2 недели негде ми рече, ми се потроши мината на пенкалото да не имаш нова да ми дадеш? Му дадов ново пенкало што кошта 20 денари.

Се ок сте како малцинство, немам некои поголеми полаки, ама ова за скржавоста е точно. Е сега тоа што грото сте (испоизнапикани) за сдс, што од приватизацијата најапашки ќар преку стечаите имаа токму вашите Штерјо, Мерјо, Јорго Куќа и слично е друга тематика, ама воглавно боље Влав него шиптaр во сите можни универзуми :D.
Генерализираш ама океј е, делот за сдс си останува, не бранам нешто што е така ама пак ќе кажам ова за скржавоста е сосема лично, кај многу Македонци има дупло поголема скржавост за разлика од Власите.

Член од
28 октомври 2019
Мислења
255
Поени од реакции
185
jas znam eden srbin vlah e, toj veli romanci se otamu se dojdeni negovite predci, i veli znae vlaski koj e malku porazlicen od romanskiot, no se razbira
no ima srpsko prezime na ic ne e kako nas, toj taka mi ima kazuvano vo krajot kade ziveat ima mnogu vlasi, a vo vojvodina mnozinstvoto se vlasi, kolku e tocno ne znam, i dali se isti so ovie kaj nas ne znam, vo moja okolina vlasite gi vikaat torbesi, i stvarno se cicii

Член од
18 август 2015
Мислења
189
Поени од реакции
95
Потеклото на Власите секогаш ми било мистерија...
Како музичар можам да кажам нивната музика, барем на македонските власи, е речиси идентична со музиката - Тоска, која што се класифицира како Албанска музика од југот.
Всушност Тоската не е само албанска, но повеќе како Епирска, односно целиот тој дел под Албанија, голем дел од Егејска Македонија - ја негува таа музика. Во Лефкада едно лето се изнаслушав таква музика...

Член од
6 февруари 2007
Мислења
5.317
Поени од реакции
6.406
Потеклото на Власите секогаш ми било мистерија...
Како музичар можам да кажам нивната музика, барем на македонските власи, е речиси идентична со музиката - Тоска, која што се класифицира како Албанска музика од југот.
Всушност Тоската не е само албанска, но повеќе како Епирска, односно целиот тој дел под Албанија, голем дел од Егејска Македонија - ја негува таа музика. Во Лефкада едно лето се изнаслушав таква музика...
Слушни ги албумите на Каролина Гочева кај што прсти има замешано Златко Ориѓански.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.838
Поени од реакции
9.478
Дали сампрогласениот Бугарин Каракачанов е одроден Влав?

Член од
23 мај 2013
Мислења
2.467
Поени од реакции
6.126
Вампиров цел живот на улица, ама важно 2 милиони стари динари на сметка...да ти го ебам таквиот живот
Па стварно не можам да сфатам што може да им се има случено како народ за да толку да се опседнати со пари и се околу нив

Броењето овци го заменија со броење пари ли?

Член од
2 март 2015
Мислења
37
Поени од реакции
19
Ima nekolku teorii za Vlasite:

1. Deka toa se siromasni stocari od Rim, koi so rimskata vojska doagale i se naseluvale na Balkanot -- sto e najmerodavna;

2. Deka toa se naslednici na romanizirani iliri/epirci;

3. Deka toa se Grci, sto e najlazliva "teorija" fabrikuvana od Atina, oti vo Grcija (Tesalija) ima 1.5. mil. vlasi koi treba da gi grciziraat.

4. Deka Vlasite se dojdenci od Dakija i naslednici na Dakite (denesnite Romanci).

Vlasite se narekuvaat Aromani (Romani). Znaci, GRCI SEKAKO NE SE.
A prva bukva vo site azbuki,Romani-rimjani, AROMANI-PrvoRimjani

Ima nekolku teorii za Vlasite:

1. Deka toa se siromasni stocari od Rim, koi so rimskata vojska doagale i se naseluvale na Balkanot -- sto e najmerodavna;

2. Deka toa se naslednici na romanizirani iliri/epirci;

3. Deka toa se Grci, sto e najlazliva "teorija" fabrikuvana od Atina, oti vo Grcija (Tesalija) ima 1.5. mil. vlasi koi treba da gi grciziraat.

4. Deka Vlasite se dojdenci od Dakija i naslednici na Dakite (denesnite Romanci).

Vlasite se narekuvaat Aromani (Romani). Znaci, GRCI SEKAKO NE SE.
a-prva bukva ,romani-rimjani,prvorimjani ili AROMANI

Член од
31 октомври 2023
Мислења
70
Поени од реакции
168
A prva bukva vo site azbuki,Romani-rimjani, AROMANI-PrvoRimjani

a-prva bukva ,romani-rimjani,prvorimjani ili AROMANI
a- (3)

prefix meaning "not, without," from Greek a-, an- "not" (the "alpha privative"), from PIE root *ne- "not" (source also of English un-).

In words from Greek, such as abysmal, adamant, amethyst; also partly nativized as a prefix of negation (asexual, amoral, agnostic). The ancient alpha privatum, denoting want or absence.

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
2.107
Поени од реакции
3.841
Власите се познати по влашки магии, цела Србија е опседната со ова, инаку тие што ги знам имаат темен тен, можеби се Романци Роми, во Романија 80% од населението се Роми, а јазикот им бил ептен сличен хм... Какви Антички Македонци, какви бакрачи.

RebelMk

₪ ₪ ₪
Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.827
Поени од реакции
1.250
Доколку најдам едно предавање ќе го споделам. Кружи теорија дека Власите се римско наследство од некогашните римски воини, доселеници итн на Балканот тие се нивни потомци.
Погледнете Романија и Молдавија имаат најмногу сличности со италијанскиот јазик (романска група на јазици) па не ме чуди и таа конекција да е.
Од Филозофскиот факултет - Скопје има еден професор кој и самиот е Влав се вика Никола Минов (историчар) има напишано книга/статија за потеклото на Власите таа книга може некако да појасни многу работи.

Власите се познати по влашки магии, цела Србија е опседната со ова, инаку тие што ги знам имаат темен тен, можеби се Романци Роми, во Романија 80% од населението се Роми, а јазикот им бил ептен сличен хм... Какви Антички Македонци, какви бакрачи.
Ги има доста али дека се 80% дефинитивно не.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom