Ne znam dali znaete, no shiptarskite istorichari vsushnost go albaniziraat celiot antichki period od Balkanskata istorija.
Najreprezentativen primer za nivnite istorisko-akademski stavovi e broshurata Distortionism in Historiography: 19th Century Falsifications. A Contribution to the Historical Geography of Kosovo (Institute of Albanian Studies, New York, 1996) od albanskiot mislitel Muharem Cerabregu.
Cerabregu, koj inaku beshe profesor po geografija vo Prishtina i eden od prvite kosovski Fullbright Fellows vo SAD (ako ne i prv), pishuva deka mnozinstvoto od antichkata populacija na Makedonija e albanska i deka denes, 3 od 4 milioni Pravoslavni Albanci zhiveat vo Grcija.
Isto taka, Cerabregu izveduva jazichki konstrukcii kako toj Prifti pogore (koj pak ne vospostavuva nikakvi Ilirsko-albanski vrski tuku pretpostavuva takva vrska), za da dojde do odredeni zakluchoci. Na primer, za zborovite "Apolo" i "Aristotel", Cerabregu veli deka se albanski (Aristotel znachelo "rocky waterflow"). No kako Cerabregu doagja do takov zakluchok e mnogu teshko da se sfati.
Slichno argumentira i za imeto Kosovo, chija etimologija spored nego ne e "slovenska" tuku albanska i zhachi "visoko plato"? Ova moram da priznaam deka ushte povekje me iznenadi, posebno tvrdenjata deka Manastirot Dechani i samoto ime Dechani se albanski, izgradeni na zemjata na antichkata ilirska familija Gashi, i deka familijata Gashi ima udel vo Pravoslavnoto nasledstvo (Distortions, str. 84).
Ne bi sakal da zavleguvam vo diskusija za Kosovo tuka -- zoshto broshurata na Cerabegu i povekjeto ostanati knigi se vrzuvaat za taa tema -- no nuzhno vo svojata argumentacija za Kosovo, shiptarskite istorichari ja nudat kako adut zasega so nishto dokazhanata albanska antika.
Ova kolku da dademe kontekst za poimanjata vo shiptarskata istoriografija denes.