Потеклото на Албанците

Clarkii

Hold me,Thrill me,Kiss me,Kill me
Член од
13 август 2007
Мислења
252
Поени од реакции
4
A zoshto nekoj da se navredi od toa shto si postiral informacija, zoshto takov uchtiv no sepak ponizitelen ton?! Ako informacijata ne e tochna, treba da mozhe da bidesh opovrgnat - i toa jas prv bi go napravil.
Информацијата е 100% точна нашиот Шарпланинец е директен потомок на Кавкаскиот Мастиф (Кавкаски Овчар) и баш кога ја читав оваа теорија дека албанците дошле од Кавказ а тие сигурно со нив носеле и домашни животни можно е и да ѓи донеле овие кучиња со нив,а кога мислев да не навредам некој е баш поради тоа што Шарпланинецот е како заштитен знак на Македонија.

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Ne znam dali znaete, no shiptarskite istorichari vsushnost go albaniziraat celiot antichki period od Balkanskata istorija.

Najreprezentativen primer za nivnite istorisko-akademski stavovi e broshurata Distortionism in Historiography: 19th Century Falsifications. A Contribution to the Historical Geography of Kosovo (Institute of Albanian Studies, New York, 1996) od albanskiot mislitel Muharem Cerabregu.

Cerabregu, koj inaku beshe profesor po geografija vo Prishtina i eden od prvite kosovski Fullbright Fellows vo SAD (ako ne i prv), pishuva deka mnozinstvoto od antichkata populacija na Makedonija e albanska i deka denes, 3 od 4 milioni Pravoslavni Albanci zhiveat vo Grcija.

Isto taka, Cerabregu izveduva jazichki konstrukcii kako toj Prifti pogore (koj pak ne vospostavuva nikakvi Ilirsko-albanski vrski tuku pretpostavuva takva vrska), za da dojde do odredeni zakluchoci. Na primer, za zborovite "Apolo" i "Aristotel", Cerabregu veli deka se albanski (Aristotel znachelo "rocky waterflow"). No kako Cerabregu doagja do takov zakluchok e mnogu teshko da se sfati.

Slichno argumentira i za imeto Kosovo, chija etimologija spored nego ne e "slovenska" tuku albanska i zhachi "visoko plato"? Ova moram da priznaam deka ushte povekje me iznenadi, posebno tvrdenjata deka Manastirot Dechani i samoto ime Dechani se albanski, izgradeni na zemjata na antichkata ilirska familija Gashi, i deka familijata Gashi ima udel vo Pravoslavnoto nasledstvo (Distortions, str. 84).

Ne bi sakal da zavleguvam vo diskusija za Kosovo tuka -- zoshto broshurata na Cerabegu i povekjeto ostanati knigi se vrzuvaat za taa tema -- no nuzhno vo svojata argumentacija za Kosovo, shiptarskite istorichari ja nudat kako adut zasega so nishto dokazhanata albanska antika.

Ova kolku da dademe kontekst za poimanjata vo shiptarskata istoriografija denes.

Oдлука на владата во Tирана

Бериша ќе пишува нова историја на Албанците

Можеби сме единствен народ што не си ја знае сопствената историја, истакна Сали Бериша

Албанската историја ќе се пишува од почеток. Време е Албанците да се запознаат со вистинската историја на својата земја со сите позитивни и негативни страни, изјави премиерот Сали Бериша, јави дописникот на МИА од Тирана. Одлуката за повторно разгледување на историјата е донесена на седница на Владата, во рамките на реформите во инситутциите за истражување. Во тој правец, истражувачките институции за историја, за албанологија и за археологија ќе бидат споени во Институтот за албанологија.

- Посакувам овој Институт на Албанците да им ја каже вистината за нивната историја. И ден-денес за Албанците табу-тема е нивната историја. Неопходно е од оваа институција да се бара историјата да ја напише надвор од тенденциозноста. Можеби сме единствен народ што не си ја знае сопствената историја - истакна Бериша.

Изјавата на албанскиот премиер наиде на различни оценки од историчарите. Од една страна, тие што припаѓаат на одредена политичка партија, пред се', во опозиција, сметаат дека тоа го прави намерно за да го одвлече вниманието од тешките проблеми што ги мачат граѓаните - немањето струја и вода за пиење.

Неритан Цека, лидер на опозициската Демократска алијанса и познат археолог, изјави дека премиерот не треба да одлучува за начинот како да се пишува историјата.

- Владата да издвои пари и да ги даде на располагање сите средства што ги има, а како ќе биде решена историјата ќе кажат научници - посочи Цека.

Историчарите, односно првите луѓе на научните институции, не се вознемирени од изјавата на Бериша, бидејќи сметаат дека историјата е процес што трае и кој како начело ги почитува научните факти, оставајќи ги на страна политичките интерпретации.

Член од
2 јуни 2007
Мислења
5.704
Поени од реакции
3.266
Jа нешо не разбрав. Oти они се љутат кога ќе им речеш албанец а државата им се вика шкиперија (или така нешо беше)?

Член од
17 јули 2006
Мислења
3.114
Поени од реакции
22
Moze da ispadne deka se anticki ziteli na balkanot, :) starosedelci sto eve se povece nivna zemja, nivna zemja, demek nie sme dosle na nivnoto. I sto e tragicno oni so toa i ziveat. A pred da dojdat turcite, oni se hristijani ili katolici ili pravoslavni. Taka ova deneska e islamizirano. Neli i Rugova pred da pocine kaza deka e katolik. Sto se odnesuva do niv, se e mozno, a gledam na nekoj sajtovi i Alexandar Makedonski go stavile kako svoj. :)

Член од
24 август 2007
Мислења
761
Поени од реакции
15
Во една тема на која имаше линкови за студии во кои се испитуваат гените и се заклучува кој народ има европско потекло а кој е циган од Африка ко Грците, прочитав дека Албанците имале сличности со нас, Македониците. Мислам дека и во постот стоеше дека има нешто ..... да не речам контроверзно....:nesvest:

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Treba da razlikuvash Albanska nacija i narod. Vo Albanskata nacija se vlezeni povekje nacionalnosti (vkl. Makedonci), no Albancite kako narod (Toski i Gegi) so nas nemaat mnogu slichnosti.

Shto se odnesuva do jazikot, do 17. vek jazikot na tie prostori ne im bil formiran. Vo 1908 god. go usvoile Toska dijalektot kako oficijalen napishan na grchko pismo, no Gegite na severot na Albanija ne go razbiraat bash i zboruvaat na svoj dijalekt na latinica.

Mene me interesira originalnoto "Elbasansko pismo", najdeno vo 18.-19. vek. Toa pismo nalikuva na turskite runi, i verojatno go donele vo 11. vek ili go usvoile od Osmanliite podocna. Bi bilo interesno nekoj da postira neshto za nego, jas kje se obidam da vidam shto mozham da najdam.

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Ај мисире упати не нас грешниците, каде е разликата помеѓу албанска нација, и албански народ? И како тоа Тоска и Гега не се разбираат :) баш сакам да знам.

@ да бе ман : прочитај малце поназад, има линк кој води до византиски патописци, каде што фино лепо ти ја опишуваат денешна Албанија, и каде се спомнати албанците, па после спореди го тоа со твојата автентична МСпаинт мапа :)

Член од
13 септември 2007
Мислења
37
Поени од реакции
0
Ja ko so citaf v edna kniga deka za prv pat se spomenuvaat v 11 il 12 vek, deka togaj se dojdeni tuka a inaku se srodni so Romancite i po jazik i po folklor. Tie ne se starosedelci v Albanija i nemaat koreni tamu a dokaz mu se toponimite koi nemaat vrska so denesnio albanski jazik. I iminjata svoi si gi menuvaa i ne se isti kako onie od pred nekolku stotini godini.

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Типична грешка на простиот ум, имињата се сменети со тоа што голем број албанци станаа муслимани, христијанските имиња сеуште се присутни.

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
rymz мислам дека малку погрешно го разбра Мисирков, не му беше нему поентата да го хиперболизира, односно не мислеше ан тао дека воопшто не се разбираат, туку повеќе целеше на тоа дека се формирале дава поиздеференцирани дијалекти кои доста се разликуваат и затоа понекогаш не можат секогаш баш 100% да се разберат што зборат. На пример еве да рачаме како германците од Nieder-Sachsen кои зборат на Plattdeutsch и тие од Bayern кои зборат на bayrisch.

Член од
8 мај 2007
Мислења
250
Поени од реакции
1
Не се занимавам многу со оваа проблематика но поради честите паувања во Албанија ете имам некој искуства па ете и некое мое мислење.

@rymz можеби и не те сватив за имињата но еве ја сторијата на еден Албанец (од Албанија) зашто во неговата фамилија има христијанско име. Поради тоа што првото дете починало тие се осеќале должни да се искупат пред Господ заради промената на религијата и затоа му имаат ставено христијанско име.

Друго во албанија не сакаат да се поистоветуваат со Косоварските Албанци, една од можните причини се зулмите што ги направија по падот на комунизмот. А втората е (како што кажуваат Албанците од Албанијa) дека тоа не се Албанци туку муслиманско население донесено од страна на турците во овој регион. Баш ме интересира дали е ова точно и дали има некои факти за или против овие тези.

А што се однесува до јазикот мислам дека не станува збор за дијалекти, туку нависина има огромни разлики. Би го споредил тоа како архаичен македонски (во кој уживам кога зборувам со некој од Мала Преспа) со денешниот наш литературен јазик.

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Така е крепиев, како што и ја не сакам да се поистоветувам со албанците кои само се родени албанци, ама ништо албанско во нив не носат и ме брукаат како албанец кој си ги сака корените.

Имињата не се репер за проценка човек од која народност е. Како што кажав, има христијани албанци кои се викаат Александар, седи со тебе, зборува течно македонски, носи крст на врат, и не можеш да го познаеш по ништо. Ете ти пример, Сара Леши.
Косоварите се албанци, кои факт е се разликуваат од Албанците од Албанија. Криминогеното во нив е поради еден единствен факт, во времето на југославија албанец немал шанси професор да стане па да заработува, па почнал со шверц, детето негово филозоф сигурно нема да стане. И тако даље.

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Илирите постоеле тоа никој не го спори. Но спорна е нивната поврзаност со денешните Албанци. А сега за теориите за потеклото на Албанците еве дадовме пример од еден албански и од еден српски историчар.
Interesno e shto spored knnigata na Johan Hristifor baron Bartenshtajn "Kratok izveshtaj za sostojbata na rasejaniot mnogubroen ilirski narod" od 1761 god., vo 18. vek Srbite bile smetani za Iliri. Vprochen za vreme na tnr. ilirsko dvizhenje na Balkanot, site -- i Srbite i Hrvatite, Crnogorcite itn. (sem Bugarite) -- smetale deka kako Sloveni se potomci na drevnite Iliri, deka ne se dojdeni na Balkanot tuku deka se starosedelci. Vsushnost celokupnoto ilirsko dvizhenje odudara od toa shto sega Albancite go tvrdat.

No konkretno za Srbite, Bertenshtajn pishuva:

"Ilirski narod. Vistinskoto sedishte im e vo Srem, t.e. na istochnata strana na Slavonija, i vo Galicija. ... Ilirite, koi se nastanija po Ungarija. Toj narod doshol od Arbanasko, Dalmacija, Bosna i Srbija; ima svoj sopstven jazik.

Najgolemite vrlini kaj nego se da mu bide veren na svojot vladetel, da ja ljubi pravdata, gostoprimstvoto i junashtvoto. ... Ovoj narod najmnogu ja saka machenicata (rakija) i zhenite. Se moli vo staroverskata crkva, koja se razlikuva od katolichkata..."

(J. H. baron Bartenshtajn "Kratok izveshtaj za sostojbata na rasejaniot mnogubroen ilirski narod", (1761), Gutenbergova galaksija, Belgrad/Valjevo, 1995, str. 201)

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Според најновите генетски испитувања (од 2005) илирско потекло кај Албанците е исклучено. Вистинските наследници на Илирите се во Босна и Херцеговина, Хрватска, Србија и Македонија.

Според истото генетско испитивање населението во Албанија има многу повење пелазгиски гени отколку илирски. Според мене Албанците се мешан народ со корени од Балканот (Пелазги, Епирци), од западна Европа и од Блискиот Исток и со Илирите немаат многу заедничко.

Nema shansi ova oni se posebno pleme glej im gi facite ne e mozno tolku razlicni geni da se
Испитувањето што го видов е копродукција на повеќе реномирани институти и кај мене шансите за грешка се исклучени! Кај Албанците (посебно на Косово) двапати се спомнува "genetic drift" поим што не е доволно објаснет.

Мислам дека ти правиш генерализација на Aлбанците а занемаруваш дека Aлбанците во Албанија се разликуваат и генетски од оние на Kосово. Ова што го споманaв главно се однесува на жителите на Aлбанија а таму по фаци не се многу различни од нас. За Гегите сеуште немам изградено мислење за нивното потекло.

Еве еден пример. Во Албанија има одреден број на словенско население коешто веќе се асимилирало во Албанци. Другиот дел од тоа население ние го сметаме за Македонци. И што ќе се случи кога некој би вршел генетска анализа и би ги избрал нив за претставници? Би се утврдило дела Албанците и Македонците имаат исти гени. :jaj:
Точно така. Генетиката не прашува кои какво национално чуство имал во минатото туку само кажува за потеклото на гените. Ако не се политизира генетиката покажува многу. Наше е правилно да ги употребиме резултатите.

Тоа што генетиката може да објасни е приближната старост на гените во одредена област што на балканските народи може многу да им помогне да ги отфрлат погрешните теории наметнати од страна.

Kajgana Shop

На врв Bottom