Потеклото на Албанците

Член од
30 декември 2007
Мислења
686
Поени од реакции
143
Колку што имам читано истории на разни села од западна Македонија во делот за семејствата, Албанските семејства во тие села секогаш вели дека се доселени од Албанија, најчесто во 18 или 19 век. Веројатно тоа била некоја политика на Отоманите за промена на етничкиот состав на Македонија.
 
Член од
26 јануари 2009
Мислења
9.038
Поени од реакции
12.014
Kuç е кај гегскиот дијалект, kuq e литературен и е од тоскискиот дијалект.

Сите индоевропски јазици ги имаат, investitor, aviator, mediator.

Никој не негира дека може да има сличности помеѓу индоевропските јазици. Пиши што ти е поента.

Е овој аргумент е непобитен веќе. Фризурата им била словенска.
Ахам и значи името би им било црвени?

Поентата е дека албанскиот јазик има сличности со јазиците од гупата на иранските јазици. Протобугарите не се турки, туку имаат иранско потекло, односно се кавказоиди/белци на изглед. Друго, кога гледам борци од работничката партија на Курдите, ПКК, некои од нив неодоливо потсетуваат на албанци по физикус. Курдите се и ирански народ воедно.

Не е тоа ексклузивно словенска фризура. Перчин носеле воглавном народи кои дошле од степата вклучително и Германи, Словени, Турки итн. Муабетот е како наследниците на илирите почнале да носат перчин? Демек виделе модерно е, па и они почнале? Можда си рекле пострашно ќе излгедаат така кога ќе одат да се тепаат?
 

Казаки

Атаманот - Army of Christ
Член од
2 септември 2011
Мислења
1.497
Поени од реакции
1.925
Пред 50-тина година Архивот на Македонија имаше објавено Турски (Османлиски) дефтери за населените места во османлиска Македонија во 16-от век, во прилог имате за бројот и составот на машките жители на тогашното село Љуботен, во кое патем речено денес живеат над 95% албанско население. Во 16-ти век документов вели нешто друго, како и во 90% од селата во Македонија каде денес живее 100% или доминантно албанско население.

 
Член од
9 февруари 2016
Мислења
320
Поени од реакции
536
Пред 50-тина година Архивот на Македонија имаше објавено Турски (Османлиски) дефтери за населените места во османлиска Македонија во 16-от век, во прилог имате за бројот и составот на машките жители на тогашното село Љуботен, во кое патем речено денес живеат над 95% албанско население. Во 16-ти век документов вели нешто друго, како и во 90% од селата во Македонија каде денес живее 100% или доминантно албанско население.

Кај може ова да се најде, како се вика?
 
Член од
25 март 2012
Мислења
7.149
Поени од реакции
3.008
Ахам и значи името би им било црвени?

Поентата е дека албанскиот јазик има сличности со јазиците од гупата на иранските јазици. Протобугарите не се турки, туку имаат иранско потекло, односно се кавказоиди/белци на изглед. Друго, кога гледам борци од работничката партија на Курдите, ПКК, некои од нив неодоливо потсетуваат на албанци по физикус. Курдите се и ирански народ воедно.

Не е тоа ексклузивно словенска фризура. Перчин носеле воглавном народи кои дошле од степата вклучително и Германи, Словени, Турки итн. Муабетот е како наследниците на илирите почнале да носат перчин? Демек виделе модерно е, па и они почнале? Можда си рекле пострашно ќе излгедаат така кога ќе одат да се тепаат?
Да, поголема смисла би имало тоа отколку да значи куќа.
Албанскиот јазик има сличности со сите индоевропски јазици, затоа спаѓа во тоа семејство.
Значи зборуваме за јазикот, не за твојата анализа на фаци од битпазар, такви фаци имаш насекаде по балканот, не се само кај албанците.
Аман перчин е фризура, може да се копира и секој може да ја носи.
И невозможно е домородни да копираат фризура од доселеници?
Автоматски споено мислење:

Пред 50-тина година Архивот на Македонија имаше објавено Турски (Османлиски) дефтери за населените места во османлиска Македонија во 16-от век, во прилог имате за бројот и составот на машките жители на тогашното село Љуботен, во кое патем речено денес живеат над 95% албанско население. Во 16-ти век документов вели нешто друго, како и во 90% од селата во Македонија каде денес живее 100% или доминантно албанско население.

Се согласувам дека има такви живеалишта, општо познато е дека селата македонците почнаа да ги пуштаат многу порано а се полнеа со албанци. Како што има и спротивни каде албанци православни се асимилираа.
Имало доселеници албанци во Македонија, тоа е факт, ама не со таков обем што се пишува и не поради тие причини.
Турските тефтери се читаат намерно погрешно од вас, според имињата одредувате националност.
Со муслимански имиња може да се албанци, турци, торбеши, со православни имиња може да се македонци, бугари, срби или албанци.
 
Последно уредено:
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.150
Поени од реакции
1.170
Турските тефтери се читаат намерно погрешно од вас, според имињата одредувате националност.
Со муслимански имиња може да се албанци, турци, торбеши, со православни имиња може да се македонци, бугари, срби или албанци.
Со православни имиња не може да бидат Албанци, оти тогаш таков ЕТНИЧКИ поим на Балканот не постои. А ниту кај Муслиманите Албанците не може да биле како староседелци туку како дел од турските освојувачи, само што тогаш немало да се викаат Албанци туку Арнаути.
 
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.574
Поени од реакции
2.665
Со православни имиња не може да бидат Албанци, оти тогаш таков ЕТНИЧКИ поим на Балканот не постои. А ниту кај Муслиманите Албанците не може да биле како староседелци туку како дел од турските освојувачи, само што тогаш немало да се викаат Албанци туку Арнаути.
А бе џабе им објаснуваш на арнаутите Шкрети и Тоски

Sent from my Samsung Note 20 Ultra 5G SM-N986U using Tapatalk
 

Kajgana Shop

На врв Bottom