Потеклото на Албанците

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
Прво сакам да кажам дека од историјата на сите балкански народи најслабо сум запознаен со онаа на Албанците и во моментов читам некои работи за албанската историја. Сега ќе презентирам некои работи кои се надевам дека ќе се корисни за дискусијата.

Треба да се разјаснат некои моменти во историјата на Кавкаска Албанија и за тоа каков јазик говореле кавкаските Албанци, од каде потекнува името на кавкаските и балканските Албанци и можат ли да имаат нешто заедничко овие два народа.

Античките хроничари пренесуваат името на Кавкаска Албанија како - Алуанк, а локалното население го нарекува агвани. Сега да видиме од каде доаѓа топонимот Албанија во Кавказ. Едно од античките дагестански племиња носи името - Алпан, нарекувани се уште лбини/лпини. Важно е да се знае дека етноним албанци за племето што живее Кавказ се јавува грцизирана форма транскрипција на етнонима лбини.Тука сепак треба да се прецизира дека овој етноним на дагестанското племе доаѓа од името на нивниот бог - Алпан.
''Симптоматичној јавлјаетсја при этом широкаја представленность и богатаја смысловаја насыштенность термина албан/алпан именно в диалектах собственно лезгинского јазыка, частичнаја утрата соответствујуштеј мифологическој терминологии у других лезгинојазычных народов и почти полное ее отсутствие у остальных соседеј.''

''Что касаетсја этническој истории Албании дохристианского периода, когда культ Алпана, которого Страбон при описании Кавказској Албании называет Зевсом, об'единјал родственные между собој лезгинојазычные народы...''

''Интересно также созвучие имени албан с упоминаемым в древнеармјанских источниках этнонимом лпин/лбин — последниј фигурирует у Плинија в форме лупен- (ср. здесь наименование молнии у будухцев и крызов лепан/лепјан)''

''Приведенные данные свидетельствујут о верности предположенија, что соответствујуштие этнонимы первоначально были рефлексами местных теонимов Алпан/Лепан, в которых отображено слово, означајуштее на соответствујуштих јазыках понјатие «молнија» и «бог-громовержец».''
http://gazeta-nv.info/content/view/4955/216/

Сега да видиме на каков јазик зборувале кавкаските Албанци и каква писменост користеле. Докажано е веќе од науката дека кавкаските Албанци од Средниот век говореле мешан јазик од нахо - дагестанската група и од соседните ирaнските jaзици, но по секоја веројатност античките агванци говореле јазик од нахо-дагестански тип кој е во група со лезгински и удински. Од ова станува јасно дека кавкаските албанци се зборувале на јазик од синокавказката група, демек тие се зборувале јазик кој не е од индоевропеjската група. Знае се многу добро и каква е средновековна азбука користена во Кавкаска Албанија. Според повеќето историчари творец на азбуката користена во средновековна Кавкаска Албанија е ерменскиот научник и светец Месроп Маштоц, кој создава исто ерменската и грузиската азбука.
http://ru.wikipedia.org/wiki/Месроп_Маштоц

Письменность в Кавказској Албании по данным средневековој армјанској литературној традиции. Историја открытија агванского (кавказско-албанского) письма
http://www.vehi.net/istoriya/armenia/kagantv/yazyk.html
http://www.vehi.net/istoriya/armenia/kagantv/udiny.html
http://www.philology.ru/linguistics4/klimov-99.htm

Ако балканските Албанци потекнуваат од античките кавкаски Албанци тогаш во денешниот албански јазик би требало да има голем број нахо-дагестански зборови. Јас лично не сум запознаен со албанскиот јазик, но не верувам да има такви зборови кои не се дури индоевропеjски.

И за крај треба да видиме можните опции за потекло на етнонима на балканските албанци. Некои бугарски истражувачи нудат неколку можни етимологијата на етнонима албанци и средновековното арбари/арабни.

1. Од дакијскиот bir, boir, тракиски bura - маж, глава на семејството, сопруг и ara, протоалбански ari - давам, добивам создавам, во фригиjски abberet - пренесува, предизвикува, создава, или од тракиски bria - населба.

2. Од илириjскиот збор olba - населба.

3. Трета можност е врска со ирското (галски) ilbhinn - скалеста планина. Во англиски alp значи планина, високо место и е позајмено од кимварски (jaзик од келтската група). Зборот е од келтско потекло (пракелтски * alb - рид), дал името на планината Алпи. Можно е споменатиот од Птоломеј антички Albanopolis да значи планински град или да доаѓа одилириjскиот збор olba - населба .
http://en.wikipedia.org/wiki/Albanopolis

4. Можните етимологијата на топонимот Арба/Раб се од илириjскито olba - населба. Топонимот вероватно е поврзан со средновековното илирско племе либурни. Најверојатно арбари има далечна врска и со келтските arwr - воин, аналог на дако-тракиски bur / bir, boir / bura - маж (респективно воин), односно arbar / arwar е можно да е негов незачуван аналог. Исто така во кимвaрски arwain - водам, управувам.

Ако не се лажам лингвистите откриваат голем број исти албански и романски зборови. Тука сепак доаѓа еден интересен момент и тоа е средновековната Komani-Kruja culture во која според некои историчари (гркот Николас Чаудис) се наоѓаат некои сарматски елементи,блиски до салтовомајацката култура која е формирана од бугари и алани. Знае се дека кога бугарскиот кан Кубер се одделува од аварски васалитет тој преселува заедно со својота бугарска војска и народ и покорени од аварите локални балкански жители нарекувани от хроничарите ''сермесианци''. Тоа биле киднапирани од аварите локални поданици на Византија кои најверојатно зборувале романизиран јазик мешан со стари палеобалкнски наречја. Дел од овие ''сермисианци'' најверојатно учествува во етногенезата на современите албанци, друг дел во етногенезата на современите власи. Од соседството со прабугари најверојатно во албанскиот јазик влегуваат и некои источноирански зборови.[DOUBLEPOST=1394382378][/DOUBLEPOST]

На својот јазик народ'д'т наречен од античките и средновековни хроничари - Албанци себе најчесто се нарекувал агванци. Историјата на Кавкаска Албанија е опишана од хрониста Мовсес Каланкатуаци.
ИСТОРИја СТРАНЫ АЛУАНК
http://www.vehi.net/istoriya/armenia/kagantv/index.html

Грузиското античко царство се нарекува од грци и римјани - Ибериja/Ивериja,.но самите антички грузијци нарекуваат своето царство - Картли. На мене ми се чини невозможно грузијците и албанците да имаат исто потекло. Грузијците во тоа време биле потчинети на партите и кај нив навлегуваат ирански имиња како Аспарух, Зевак, Карпак, а главниот град на Кавкаска Ибериja се нарекува Мцхета и во него има две тврдини едната од која се нарекува Гармозика-Армазцихе кое значи ''тврдината на Ахура Мазда''. Кај античките грузијци влегуваат персиски религиозни концепти, Кој Ахура Мазда/Ормазд можеш да прашуваш чичко Google.
ЛЕОНТИ МРОВЕЛИ
ЖИЗНЬ КАРТЛИјСКИХ ЦАРЕј
http://www.vostlit.info/Texts/rus8/Mroveli/framepred.htm

Србите немаат ништо заедничко со сарматската и аланските народи од Кавказ и Украина. Словените користат при погреб на мртвите кремацијата, тие горат телото и стават остатоците во погребните керамички урни, додека сарматите погрбеват умрени во јами, а аланите во катакомби, склепове и ниши во карпите. Организацијата на државата, војската, јазикот, керамиката на сарматите и аланите се разликува тотално од средновековните српски примероци. Србите се словени.
Убаво. Штом се Албанците со Бугарско потекло, земете си ги кај вас - вие сте и онака мешавина од народи кои себеси се нарекуваат Бугари па уште Албанците ако ги земете нема да се забележи. А и тие веднаш ќе си станат граѓани на ЕУ...

R

Rigel Kent

Гостин
Веројатна е и ИЕ зборот арб - кај германците се јавува како arbeit, кај словените работи, кај албанците bërë, (во гегскиот диалект е - ba). Кај сите го има истото значење.[DOUBLEPOST=1394397441][/DOUBLEPOST]
Што апсорбирале ич не е темата, да не сакаш фејсбук профили да провериме презимиња и кој со кого се омажил?
Temata e potekloto na Albancite , sto apsorbirale spored tebe ne e spored temata??
Inaku koga si se fatil za facebook profilite , tie ti gi posociv kako ziteli na Albanija koi imaat preziminja za koi smetate deka se albanski a ne se , tuku se vlaski a tie lugje se identifikuvaat kako Vlasi .

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
За да ми кажувате дека Албанците се староседелци на Балканот треба да ми презентирате и докази за тоа од кога се споменуваат како “Албанци“ на овие простори. Во кој текст, камена плоча или било што...
Ви презентирав 2500 години стар извор (Херодот) за Албанците како персиски народ од Кавказ, но има и презентирано и од другите форумџии овде мапи стари 4-500 години и други извори кои ја лоцираат Албанија на Кавказ. Дали такви извори има за Албанци и Албанија на Балканот?
За Македонците има небројни извори стари повеќе милениуми каде што без никакви измени во името се споменуваат Македонците во континуитет, на истите територии...
А во антиката ги нема дури ни Арбените (Арванитите) па да се повикувате на нив (иако освен тоа што именките имаат 3-4 букви исти друга сличност помеѓу имињата Арбени и Албанци нема). Да ги спореедуваш имињата Арбен и Албан е исто како да ги споредуваш именките стомна и гомна.

Член од
13 јули 2009
Мислења
902
Поени од реакции
123
За да ми кажувате дека Албанците се староседелци на Балканот треба да ми презентирате и докази за тоа од кога се споменуваат како “Албанци“ на овие простори. Во кој текст, камена плоча или било што...
Ви презентирав 2500 години стар извор (Херодот) за Албанците како персиски народ од Кавказ, но има и презентирано и од другите форумџии овде мапи стари 4-500 години и други извори кои ја лоцираат Албанија на Кавказ. Дали такви извори има за Албанци и Албанија на Балканот?
За Македонците има небројни извори стари повеќе милениуми каде што без никакви измени во името се споменуваат Македонците во континуитет, на истите територии...
А во антиката ги нема дури ни Арбените (Арванитите) па да се повикувате на нив (иако освен тоа што именките имаат 3-4 букви исти друга сличност помеѓу имињата Арбени и Албанци нема). Да ги спореедуваш имињата Арбен и Албан е исто како да ги споредуваш именките стомна и гомна.
Kade si go prezentiral toj izvor od Herodot star 2.500 godini da vidime ?

Prvo najdi gi tie izvori od toa vreme da mozeme da ti poveruvame , inaku dosega imam videno deka albancite se tie koi ziveele vo taa Makedonia ?
Koja nese vikala "MAKEDONIJA" tuku EMATHI = cisto albanski = > http://translate.google.com/#sq/mk/e madhi

Последно уредено:

red baron

sad but true
Член од
3 ноември 2012
Мислења
960
Поени од реакции
825
Убаво. Штом се Албанците со Бугарско потекло, земете си ги кај вас
Никаде не сум напишал и тврдел дека Албанците имаат бугарско потекло. Според мене балканските и кавкаските Албанци се два различни народ со различно потекло. Јас напишав само дека во етногенезата на средновековните Албанци најверојатно учество зема романизирано население киднапирано од Аварите што го користи моментот од војната помеѓу Бугарите и Аварите во Аварскиот каганат и се преселува во областа на денешна Македониja и Албаниja. Според медиевистите автохтоното балканско население кое веќе претрпело процес на јазична романизација во раниот среден век се преселува во планините барајќи спас од нападите на бугари, авари и словени.

Сега ќе ти објаснам зошто сметам дека нема поврзаност помеѓу кавкаски и балкански албанци:

1. Ако балканските по потекло се од Кавказ тоа во денешниот албански јазик треба да има многу зачувани нахо-дагестански зборови кои не се дури индоевропеjски и се слични на денешниот лезгински и удински jaзик користен во Кавказ.

2. Кавкаска Албанија е вазал на Партската империja и на Сасанидска Персија. Од овие две моќни воено и културно империи во Кавкаска Албанија влегуваат ирански верски концепти (Зороастризам и Зурванизам) и ирански имиња. Колку што ми е познато во средновековната албанска култура и во зачуваните албански традиции нема никакви траги од овие ирански верски концепти, а кај некои ерменци како пример ги имаат уште зaчувани и до денес во некоја дури минималнa степен.

3. Во 6 век веќе агванците (кавкаските албанци) веќе имаат писменост, имаат своја азбука, создадена е од ерменецот Месроп Мештоц која е многу блиску графички до ерменската.
Ако балканските Албанци по потекло се од Кавказ тогаш тие мораа да ja знаат оваа азбука да ја користат, но од неа нема траги да е користена на Балканот
http://www.rbardalzo.narod.ru/4/agv.html
http://ru.wikipedia.org/wiki/Агванское_письмо

4. Царската династија на Кавкаска Албанија е од аршакидско (партско) потекло. Царот на Кавкаска Албаниja ja носи титулата шах. Од соседните партска и сасанидска империја наслизат ирански имиња во царската династија но има и локални кавкаски. Еве ти имињата на аршакидската царска династија на Кавкаска Aлбаниja според хроничарот Мовсес Каланкатуаци - Вачаган I, Ваче I, Урнаjр, Вачаган II, Сатоj, Асаj, Есуаген (Евсаген), Ваче II, Вачаган III.
http://ru.wikipedia.org/wiki/Аршакиды_Кавказској_Албании
Ако балканските албанци се исти со античките и средновековни кавкаски албанци тогаш требаше кај балканските да има зачувани слични имиња заедно со премногу специфичните нахо-дагестански со кавкаска етимологија. Не верувам во денешниот албански да има дури минимален процент зборови слични на лезгинските и нахо-дагестанските.

5. И за накрај останува топонимиjaта. Ако балканските албанци по потекло се од Кавказ то во територијата на денешна Албанија треба да има барем малку топоними пренесени од Кавказ и исти со топонимите во кавкаскиот регион. Сега види какви топоними има во античка и средновековна Кавкаска Албаниja и нека албанците тука во форумот кажат дали има познати албански такви во Албанија во билокој да е период од нивната историја - Кабала/Кабалака (престолнина на Кавкаска Албаниja), Хобота, Бозиата, Хадаха, Алам, Кjура (река).
http://ru.wikipedia.org/wiki/Кавказскаја_Албанија

Од овие факти јас си правам заклучок дека балканските и кавкаските албанци се дваразлични народа.[DOUBLEPOST=1394447503][/DOUBLEPOST]
Ви презентирав 2500 години стар извор (Херодот) за Албанците како персиски народ од Кавказ
Абре @Кариес, ти уште ли не си разбрал дека кавкаските албанци не се ирански народ по потекло, а се синокавказки народ кој зборува на јазик од нахо-дагестанската група. Јазикот зборуван од античките и средновековни кавкаски албанци не е индоевропеjски, самите каквкаски албанци по потекло не се индоевропеjци.

Основните темели на науката историја се археологија, извори и лингвистика. Не стануваат така работите, треба да цитираш извори или научна статија

Последно уредено:

ilz

Член од
15 октомври 2013
Мислења
4.348
Поени од реакции
3.987
Albancite se tie koi sto imaa sreka i dodeka srbite gi kolea na kosovo tie izbegaa kaj nas vo makedonija, i ete sega nie makedoncite ja imame taa nesreka da ziveeme vo zaednica so vas afganistanci edni :tapp:

Член од
25 март 2012
Мислења
8.590
Поени од реакции
5.188
Temata e potekloto na Albancite , sto apsorbirale spored tebe ne e spored temata??
Inaku koga si se fatil za facebook profilite , tie ti gi posociv kako ziteli na Albanija koi imaat preziminja za koi smetate deka se albanski a ne se , tuku se vlaski a tie lugje se identifikuvaat kako Vlasi .
Не се дискутира што апсорбирале затоа што се знае, тоа е општ факт, никој не го негира тоа. Но основата е албанско, автохтоно. Значи дискутираме за нацијата од каде потекнува, јазокот...

Смешно ми е затоа што фејсбук профили употреубаш за аргументација на твоето тврдење дека одредени личности кои живееле пред 800 год не се албанци, пази, по нивните презимиња...[DOUBLEPOST=1394485150][/DOUBLEPOST]
Името па името, не е се до името чичкоо...

Не ме интересира дали се исти имиња Арбенот и Албанот кога знам дека ист јазик зборувале...

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
Kade si go prezentiral toj izvor od Herodot star 2.500 godini da vidime ?

Prvo najdi gi tie izvori od toa vreme da mozeme da ti poveruvame , inaku dosega imam videno deka albancite se tie koi ziveele vo taa Makedonia ?
Koja nese vikala "MAKEDONIJA" tuku EMATHI = cisto albanski = > http://translate.google.com/#sq/mk/e madhi
Знаеш, Genti, треба да земеш и да ја прочиташ “Истории“ од Херодот. Неа ќе ја најдеш во Библиотека. Знаеш, Библиотека е една зграда што ја има во секој град во Македонија и во таа зграда има мноооогу книги подредени во полици. Е, тие книги се издаваат за читање на тие што ќе си платат членарина. Па најди ја таа зграда во твојот град (или ако си од село во најблискиот град) плати си членарина, земи си ја книгата, прочитај ја - и ете, ќе си го најдеш изворот што ти го презентирам.

:cool: - Во која пуста Македонија живееле бре Албанците црни Genti? :facepalm: Ако живееле Албанците во Македонија зошто не се викала тогаш Албанија туку Македонија. А бре ЕДЕН топоним во таа Ематија што ја кажуваш (територија на денешна Албанија) не е албански, туку Македонски. Дури и Косово каде сте 2 милиони и сте присутни 2-3 века (за разлика од Македонија каде сте присутни најмногу 100-тина години) нема албанска етимологија. И зошто ако сте вие староседелци ( а не сте) во Матија, таа не се вика Мадхи, туку Матиа? Вие само сте го превзеле името од староседелците и сте го прилагодиле кон вашите гласовни можности и граматика (како што ние државата Франс’ ја викаме Франција)[DOUBLEPOST=1394486271][/DOUBLEPOST]
Не се дискутира што апсорбирале затоа што се знае, тоа е општ факт, никој не го негира тоа. Но основата е албанско, автохтоно. Значи дискутираме за нацијата од каде потекнува, јазокот...

Смешно ми е затоа што фејсбук профили употреубаш за аргументација на твоето тврдење дека одредени личности кои живееле пред 800 год не се албанци, пази, по нивните презимиња...[DOUBLEPOST=1394485150][/DOUBLEPOST]
Името па името, не е се до името чичкоо...

Не ме интересира дали се исти имиња Арбенот и Албанот кога знам дека ист јазик зборувале...
Од каде знаеш дека говореле ист јазик? И што правиме со одредени показатели дека Арбените се дојдени од регионот на Ерменија? Како и да завртиш - ниеден од тие не се староседелци...

Член од
25 март 2012
Мислења
8.590
Поени од реакции
5.188
:cool: - Во која пуста Македонија живееле бре Албанците црни Genti? :facepalm: Ако живееле Албанците во Македонија зошто не се викала тогаш Албанија туку Македонија. А бре ЕДЕН топоним во таа Ематија што ја кажуваш (територија на денешна Албанија) не е албански, туку Македонски. Дури и Косово каде сте 2 милиони и сте присутни 2-3 века (за разлика од Македонија каде сте присутни најмногу 100-тина години) нема албанска етимологија. И зошто ако сте вие староседелци ( а не сте) во Матија, таа не се вика Мадхи, туку Матиа? Вие само сте го превзеле името од староседелците и сте го прилагодиле кон вашите гласовни можности и граматика (како што ние државата Франс’ ја викаме Франција)[DOUBLEPOST=1394486271][/DOUBLEPOST]
Од каде знаеш дека говореле ист јазик? И што правиме со одредени показатели дека Арбените се дојдени од регионот на Ерменија? Како и да завртиш - ниеден од тие не се староседелци...
Баш во оваа тема постирав факти дека албанците биле во Македонија најмалку пред 700 год, ако си интересиран ќе те префрлам кај тие страници, но сигурен сум дека си ги читал.

http://en.wikipedia.org/wiki/Pjetër_Bogdani
Во 17 век Албанец себеси и својот народ го нарекува Арбени...
За чудо него го викале Peter Macedono

А еве што вика твојот омилен Страбо:
«What is now called Macedonia was in earlier times called Emathia. And it took its present name from Macedon, one of its early chieftains. And there was also a city Emathia close to the sea. Now a part of this country was taken and held by certain of the Epeirotes and the Illyrians». (Strabo, Geography, book 7)

Член од
13 јули 2009
Мислења
902
Поени од реакции
123
Кариес

Vo taa Makedonija kade se dvizel golemiot Ace :)
Tuka imas istoricari od celiot svet isto taka ke najdes odgovori na site tvoi glupi prasanja : : http://alexanderthegreat.wordpress.com/
Inace Bel sum :P[DOUBLEPOST=1394498480]

R

Rigel Kent

Гостин
Кариес

Vo taa Makedonija kade se dvizel golemiot Ace :)
Tuka imas istoricari od celiot svet isto taka ke najdes odgovori na site tvoi glupi prasanja : : http://alexanderthegreat.wordpress.com/
Inace Bel sum :P
Ti si bel , puno e crn , aj sega da odgatneme koj kogo apsorbiral.:sneaky:

Смешно ми е затоа што фејсбук профили употреубаш за аргументација на твоето тврдење дека одредени личности кои живееле пред 800 год не се албанци, пази, по нивните презимиња....
Toa se avtenticni preziminja i da te potsetam se prenesuvaat po tatkova linija.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
А еве што вика твојот омилен Страбо:
«What is now called Macedonia was in earlier times called Emathia. And it took its present name from Macedon, one of its early chieftains. And there was also a city Emathia close to the sea. Now a part of this country was taken and held by certain of the Epeirotes and the Illyrians». (Strabo, Geography, book 7)
И после Страбо продолжува .... “Сега таа земја (Ематија - Македонија) е завземена и ја држат Епириоти и Илири“ Така да накнадно и многу подоцна стигнале на Македонската територија Илирите.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.590
Поени од реакции
5.188
Ti si bel , puno e crn , aj sega da odgatneme koj kogo apsorbiral.:sneaky:

Toa se avtenticni preziminja i da te potsetam se prenesuvaat po tatkova linija.
Но и пуно е бел, мора некој десети албанец да бараш црн. И 10 проценти е многу.

:facepalm: Презимињата се истите 800 год? Имале презимиња тогаш?[DOUBLEPOST=1394541289][/DOUBLEPOST]
И после Страбо продолжува .... “Сега таа земја (Ематија - Македонија) е завземена и ја држат Епириоти и Илири“ Така да накнадно и многу подоцна стигнале на Македонската територија Илирите.
Македон каква националност имал?

R

Rigel Kent

Гостин
Но и пуно е бел, мора некој десети албанец да бараш црн. И 10 проценти е многу.

:facepalm: Презимињата се истите 800 год? Имале презимиња тогаш?
Што мислиш немале?:vozbud:
Црн си , сега не се вади.

Kajgana Shop

На врв Bottom