Потеклото на Албанците

Член од
22 септември 2007
Мислења
160
Поени од реакции
1
Вјарно e че византијците ползват Албанија като географско наименование.
Аз бјах чел за албанците, че до голјама степен били черкези докарани от турците за да балансират етническија с'став на населението в нјакои рајони.

Странно, самите албанци не назовават страната си Албанија, а Shgiperise /в'рху двете е-та има две точки. Турците п'к ги наричат арнаути, а Албанија Arnavutlar.

И едно трето нешто, което ми прави впечатление в нјакои навици. И до днес в Албанија царува обичајно право, св'рзано с жестоко кр'вно отм'штение, водешто до грандиозни прест'пни избиванија в'тре в населеното мјасто /сега това е оплетено с'с с'временните албански мафиотштини и става страшно/.
Такова нешто поне аз знам да с'штествува на две места - в Грузија, областта мај се казваше Сванетија /там чак кули са си строели да стојат там с години, че и доскоро, ако не и оште се практикува таја работа/; второто е Сицилија.

Дали таја особеност нјама да доведе до нјакои изводи?

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Eдно не ми е јасно: зошто англиското библиско друштво, кое го издава Свето Писмо за секој народ на неговиот народен јазик, било принудено да за Албанците печати библија на пет разни превода ????

Hе разбирале ИЛИРСКИ ли што ли?

5 ИЛИРСКИ јазици ???
Greshka. Ne jazici, Dijalekti.
I toa na 2.
Odnosno, Gjerasim Qirijazi ja napishal ili prevel Biblijata na Gegski i Toskski :) dijalekt ... Toj bil protestant, i za nego znam mnogu, poshto eve tatkomi denes e bash naslednik na negovata loza:), tatko mi e Protestant.

Член од
27 ноември 2007
Мислења
203
Поени од реакции
0
Dialekti Tosk e perdor shume shkronjen "л" kurse dialekti Geg e perdor me pak ate ose e zevendeson me shkronjen "a".
(dialektot tosk ja koristi bukvata "л" odnosno dialektot geg ja korisiti bukvata po retko ili ja zamenuvaat so bukvata "a")
Tosk - Geg

bлj - Baj
Kлndoj - Knoj
Mл pak - Ma pak
лndлrr - Andлrr
Njл - Nji
лshtл - asht
kлmbл - Kambл
Shtлpi - Shpi

Ne shume raste Dialekti Geg e zevendeson shkronjen 'r' me 'n'
(vo mnogu slucai dialektot geg ja zamenuva bukvata "r" so "n")
Tosk - Geg

Shqipлri - Shqipni
Gjлra - Gjana
Botлror - Botnor
Fisлror - Fisnor
Vlorл - Vlonл
Dashuri - Dashni
syri - syni
zuri - zuni

nekolku primeri za tie ucenite sto vikaat deka nemalo dopirni tocki i neznam sto citajte..

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.452
Поени од реакции
27.253
Вака сеа, Прво поимот албанија е од римското владение, алба-бело, или означува територија на високи планини или позади високи снежни планини. поточно територијата позади Кораб. Оттаму ми е и мене потеклото и јас сум Албанец дека потекнувам од Албанија, ама тоа не ме прави Шкиптар, туку напротив Македонец, како што бил и скендер-беј.tips.(како е турскиот превод на александар велики-Скендер-Беј)Втора работа е што иако има доселување од Туркменистан, ниедна преселба во минатото не влијаела толку врз генетскиот состав на еден народ. Значи тука имаме културна асимилицација. Значи Албанците се Македонци.

Член од
27 ноември 2007
Мислења
203
Поени од реакции
0
hahaha ti si bil albanec.. ? hahaha tolku razocaruvacki se trudite da dokazete nesto ama ne vi odi pri raka... za koi makedonci zboris sega za slavo makedoncite ili za grcko anticki makedonci? me zbuni sea ?

i da propagandiras ne znaes nego imenuvake skender bej tuku Iskender Bej sto znaci aleksandar na turski, a go imenuvale taka zaradi voenite vestini i za hrabrosta sto ja ima dokazano i zatoa go imenuvale Iskender zosto bil uspesn.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.452
Поени од реакции
27.253
Да,а татко му Јон, кој се замонашил на Хилендер ???кој него го именувал ????Прашај си ги оџите, какво мислење имаат за споменикот на Скендербеј, нит е албанец нит е муслиман :)

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.452
Поени од реакции
27.253
Вака, наброј 10 колена наназад твои предци и кажи ми после кое ќе почнат, Никола, Петар, Атанас, Јован....Дефакто е дека немате историја. Ако имате историја нема да инсистирате на името Албанија, дека е тоа последна нишка што е поврзана со „вашата историја“. Три имиња за една земја, тоа само вие и Грците го имате. Шкиперија, Албанија, Арнаутлук. Разбирам Шкиперија и Арнаутлук, ама Албанија ???? Албанец ??? Оди земи пушка и плачи му на солана.

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.453
Поени од реакции
5.862
jamajka, ti ni nekoj tvoj ziv starer ne mozes da go prasas za istorija, na primer za 1940-45 , kako ja docekale bugarskata vojska so cvekinja, kako se borele za Bugarija, kako se izjasnuvale za bugari, kako preziminjata im bile bugarski, pa vasiot akademik Blaze Ristevski, prizna deka vo 1945 bil potpisan bugarin, so prezime RISTOV , Misirkov isto taka, pa sto sakas poveke, vasiot najgolem patriot Lupco Georgievski e bugarin, kolku samo zemaat bugarsko drzavjanstvo, kolku samo studenti sto odat vo Bugarija da studirat se potpisuvat kako Bugari, eh vie ste nasle da osposite nesto eheh

TMPO

Obraz
Член од
31 октомври 2007
Мислења
1.728
Поени од реакции
26
Neznam zosto morate da kradite simboli od drugi, zosto imate zname so srpski grb.

Znakot na Nemanjic dinastijata.

TMPO

Obraz
Член од
31 октомври 2007
Мислења
1.728
Поени од реакции
26
I eve istorijata sobrana:

Lets mention, as well, at this opportune time only Georgi Kastriot ­ Skenderbeg, of an undeniable Slavic ancestry, Naim Frasheri (a Vlach, an Albanian national poet) or Fan Noli (a Greek, whose real name is Theophanous Mavromatis), Petar Bogdan, a Serb, or Ismail Kemali, a Turk who was proclaiming the Albanian independence in 1912

Kaplan Resuli

famous Albanian dissident and historian

TMPO

Obraz
Член од
31 октомври 2007
Мислења
1.728
Поени од реакции
26
The Macedonians have a significant input in the development of the Albanian culture. For example, one of the oldest publishers in Albania is the Macedonian Petar Budi (1566-1622) who has published three books in Albanian, and also a Macedonian is Jovan Kukuzel, whom the Albanians have claimed as their own and have albanised with the name Jan Kukuzeli, although it is known that when he was born in Drach, XI century, here there still is not even one Albanian. Let me remind you also of Grigor Prlichev (1830-1893) who for some time is a teacher in Tirana and published the wonderful poem ³Skenderbeg². Undeniable is the fact that always at the forefront of all of their positive processes the Albanians had namely non-Albanians.

Dr. Kaplan Resuli
famous Albanian dissident and historian

:pos2: :pos2: Mozete slobodno da go zatvorete topicot zosto vaka samo ke se usramat.

Член од
27 ноември 2007
Мислења
203
Поени од реакции
0
Neznam zosto morate da kradite simboli od drugi, zosto imate zname so srpski grb.

Znakot na Nemanjic dinastijata.
epa ako nasiov simbol e ukraden od srpskiot zosto ne ni go smenia kako vas sto vi go smenia ? aj kazi mi ? dali moze zname na druga nacija da se koristi od druga ? ti si nasol da kazes tuka za simboli vi rekov dokazete mi deka ne ste slavi pa ke zborime togas inace te pozdravuvam so pesnava

Kajgana Shop

На врв Bottom