Не не стварно Шекндо ме интересираат овие поими Дарданци,Илири,Тоски,Геги, не знам кој што значи дај објасни ги овие поделби
I ako moze uste nesto da doobjasnete
se veli deka :
Togas zosto denes nemate edinstve albanski jazik,tuku Toska i Gega jazici,koi gi narekuvate dijalekti,a koi tesko i da imaat dopirni tocki megusebe sto bi reklo ako Gegite ne go ucat jazikot na Toskite vo uciliste ne ke go razbirat ili Toski voopsto nemaat poznavanje na majciniot jazik na Gegite..
Ironicno ste mi smeshni. Gegite, i toskite, ne se narodi, za da gi karakterizirash kako takvi. Gegite i toskite, se narekuvaat albancite od severot, odnosno jugot, kade shto preovladuva edniot ili drugiot dijalekt. Toska i Gega se dijalekti na albanskiot jazik, i Homer, nema potreba jas da ucham jazikot na toskite, ili na gegite, deka so albanskiot jazik kje se razberam. Razlikata e ista kako Tetovcanec so Strumicanec da zboruva makedonski.
Но дали имало Албанци на Балканот пред 11. век??? Во историската наука, 11. век се зема како почетeн за албанското присуство на Балканот.
Znaci se povtoruvam, ima vizantiski zapisi. Imav postirano i link mislam od takvo neshto. Za toa deka albancite nemaat poteklo od Ilirite, e samo glupost. Mnogu dobro si e kazano, i analizirano. Normalno i ma lugje koi shto se trudat da dokazat nekoi raboti spored nekavi si nivni rekla-kazala mislam deka e taka muabeti, ama dzabe.
Ako se zeme da se procita samata istorija na Ilirite, kralot Bardhyl, i posle kralicata Teuta. Takvi iminja ima samo kaj albancite. Imashe ushte nekoi 2-3 taka iminja na kratko sho procitav vo vrska so iminjata. Posle kako dokazan fakt, se Arbreshite.
Arbreshite se prvite potomci na Ilirite. Albancite se ustvari na nekoj nacin rafiniran narod od Arbreshi. Zatoa pak Arbreshite postojat i den deneska. Arbreshite ne se dojdeni od Kavkaz. Arbreshite ziveat vo Juzna Italija. Del od nivniot star jazik e zacuvan. Kulturata e zacuvana. Motivite vo nivnata nosija, i starata albanska folk nosija, se slicni. Jazikot e skoro ist, normalno so pretrpeni izmeni poradi vekovite koi shto pominale. Ne mi trebaat mene naucnici i istoricari koi kopaat grobovi vo Kakvaz ili Gruzija, ili pa kje igrame pogodi od tri pati kaj bil Albanopolis. Jas za moe znaenje si imam naucno dokazan neosporliv fakt za potekloto na albancite. Koj misli deka ne e taka, neka si uplati karta za Sicilija, neka otide i neka zbori zbor dva so starite arbreshi tamu.
Знаеме дека дел од населението во Албанија било нарекувано Арнаути. Но кои биле Арнаутите?
Најрани податоци за нив имаме од Муслиманските - арапските етнографи и хроничари. Hи даваат објаснување на тој термин па така, предците на Ал-Арнаутс ги дефиниррат во христијанските Арапи, кој мигрирале во средината на Византиската територија.
За место со име Арнаут, не информираат дека имало во Кавказка Албанија. Тие даваат можност дека некои христијански Арапи од Сирија, се населиле во 7 век во МК. Турците само го презеле името од Арапите..
А што означува терминот Ал-Арнаутс во арапскиот свет? Означува: "тие што отишле, а не се вратиле". Појасно, здравје!
Najiskreno, onaka friendly advice. Ne se brukaj. Nauci turski. Albanija na turski znaes kako se vika?? Arnautluk. Lugjeto shto ziveat tamu? Arnauti.
I spored ovaa nekoja si tvoja teorija. Hristijanski arapi od Sirija, doshle vo MK vo 7miot vek. Znaci sega naucnata istorija ne pocnuva od 11tiot vek da gi poznava albancite, tuku od 7mi vek? ili drugi bile tie hristijanski arapi? btw...zboruvame za 7mi vek. Arapi - Hristijani, are you out of your f*cking mind?
Btw, za Elbasanskata Azbuka albancite ne ja negiraat. Jas znam deka mene mi ja ucea vo osnovno. Toa deka povekjeto ne gi zabole drug problem e. Nikade ne e negirana Elbasanskata azbuka od albancite. No ako se fakjash za azbukata, prvicno e pishuvano latinicno pismo, na latinski jazik, pa posle se koristel elbasanskata azbuka so Bejta azbukata (kade shto nekolku bukvi nalikuvaat na kirilicni). Znaci ako elbasanskata azbuka zalikuva na nekoja si gruzijska, ondak Bejta azbukata nalikuva na kirilicna... kako mozhesh da kazhesh deka albanskoto poteklo e od gruzija bazirajki se na slicnosti vo pishuvanoto, togash shto te asocira kirilicnosta vo bejta azbukata?
Kako i da e, so srekja da dokazhesh koi bile albancite. Se nadevam samo deka nekoj den kje go vlozish istiot ovoj trud, i kje im dokazhesh na grcite koi bile Makedoncite, deka sepak, Albanija dali od kavkaz dali od vamu dali od tamu, oficijalno postoi. FYROM pak od druga strana se zamara so dokazuvanje na nepostoenjeto na drugite narodnosti, namesto so dokazuvanje na postoenjeto na samite sebesi.
So pocit.