Потеклото на Албанците

Член од
25 март 2012
Мислења
8.626
Поени од реакции
5.266

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
ПОим немам што пишуваат, не сум лингвист....

Slavic, a Balticized Albanian особено ова ме интересира што значи
Во основа е дека Албанскиот е поблизок до словенскиот и Балтичкиот јазик од колку до Тракискиот

makes statements about Albanian which stimulate major investigation.
He says: 'It can be said to be related more closely to Baltic and Slavic than to anything else, and certainly not to be close to Thracian

Член од
25 март 2012
Мислења
8.626
Поени од реакции
5.266
Во основа е дека Албанскиот е поблизок до словенскиот и Балтичкиот јазик од колку до Тракискиот

makes statements about Albanian which stimulate major investigation.
He says: 'It can be said to be related more closely to Baltic and Slavic than to anything else, and certainly not to be close to Thracian
Интересно, можеш да ми кажеш кои се автори на текстов.....

И навистина не разбирам според што рекол дека албанскиот е по сличен со словенскиот....
--- надополнето: 6 февруари 2013 во 12:41 ---
За да ја оспориш хипотезата дека албанскиот не е од илирски, Ги постираш Вајганд и Јокл, кои пак тврдат дека албанците се од траките...
А за да ја оспориш хипотезата дека албанците се од траки, постираш некои трети анонимни....

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Интересно, можеш да ми кажеш кои се автори на текстов.....

И навистина не разбирам според што рекол дека албанскиот е по сличен со словенскиот....
Toa се лингвистички закони ина развој на некој јазик и мене не ми е најјасно барем до тоа ниво, ние гледаме ако нам слично ни звучи некој збор - е тоа било тоа , но во лингвистиката постојат формули, закони, карактеристики бетер од математика кои можат да укажат кој јазик како кога и каде се развил, кога се одвоил од некоја група, кога поримил други влијанија.....
http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/01629778000000351
не можам да најдам конкретни податоци за авторот но гледам доста објавени дела на тема балтички јазици па претпоставувам дека е лингвиста.
--- надополнето: 6 февруари 2013 во 12:49 ---
За да ја оспориш хипотезата дека албанскиот не е од илирски, Ги постираш Вајганд и Јокл, кои пак тврдат дека албанците се од траките...
А за да ја оспориш хипотезата дека албанците не се од траки, постираш некои трети анонимни....
Поенатата ми е следна, дека потеклото на Албанците не е сигурно, и дека постојат различни теории. Затоа ти наведувам и научници кои тврдат и изнесуваат аргументи дека се Траки и дека се Балти и дека се Келти, има и дека се Илири. Но земање здраво за готово една теорија без цврсти докази е исто така погрешно. Но денес лингвистиката, науката, археологијата се мноигу понапред од 17, 18, 19 век, информациите се се попристапни така да излегуваат на површинба и други теории. Да не заборавиме дека во 17, 18 век хрватаите биле Илири, па Словените, па Италијаните.... постоеше илирска “треска“ каде секаде се “откриваа“ илири. Така да према мене можеме да ги одмеруваме аргументите на едни и на други но дефинитивно да отфрлиме некоја и да потврдиме друга - не можеме

Член од
25 март 2012
Мислења
8.626
Поени од реакции
5.266
Toa се лингвистички закони ина развој на некој јазик и мене не ми е најјасно барем до тоа ниво, ние гледаме ако нам слично ни звучи некој збор - е тоа било тоа , но во лингвистиката постојат формули, закони, карактеристики бетер од математика кои можат да укажат кој јазик како кога и каде се развил, кога се одвоил од некоја група, кога поримил други влијанија.....
http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/01629778000000351
не можам да најдам конкретни податоци за авторот но гледам доста објавени дела на тема балтички јазици па претпоставувам дека е лингвиста.
--- надополнето: 6 февруари 2013 во 12:49 ---

Поенатата ми е следна, дека потеклото на Албанците не е сигурно, и дека постојат различни теории. Затоа ти наведувам и научници кои тврдат и изнесуваат аргументи дека се Траки и дека се Балти и дека се Келти, има и дека се Илири. Но земање здраво за готово една теорија без цврсти докази е исто така погрешно. Но денес лингвистиката, науката, археологијата се мноигу понапред од 17, 18, 19 век, информациите се се попристапни така да излегуваат на површинба и други теории. Да не заборавиме дека во 17, 18 век хрватаите биле Илири, па Словените, па Италијаните.... постоеше илирска “треска“ каде секаде се “откриваа“ илири. Така да према мене можеме да ги одмеруваме аргументите на едни и на други но дефинитивно да отфрлиме некоја и да потврдиме друга - не можеме

Се сложуваме дека има различни хипотези, но нормално дека најверојетна ќе се зема таа хипотеза која ја поджуваат најмногу историчари......
Додека не се најде црвст доказ кој потврдува било што друго........

1.најмногу историчари ја подржуваат хипотезата дека албанците се илирски потомци
2. следуваат тие кои ја поджуваат трачанската хипотеза.
3. тие што мислат дека албанците се илиротраки
4....... други........

Секој нормален без предрасуди и други причини ќе поверува во првата варијанта, тоа го прават сите светски енциклопедии...............
Порано хрватите, италијанците биле викани илири, денеска редот им е на албанците, колку и да е аргументирано, така мислат мнозинство од историчарите и лингвистите.....

Да ги занемариш дозина историчари и лингвисти со име и презима, познати низ целиот свет а да постираш некои анонимни непознати (не знам што професија) покажува очајаен неуспешен обид да оспориш било што......

Член од
13 јули 2009
Мислења
902
Поени од реакции
123
Deep in the bowels of Vienna University, two Austrian academics are poring over the ancient texts of a far-away people in the Balkans.

Like a couple of detectives searching for clues, Stefan Schumacher and Joachim Matzinger are out to reconstruct the origins of Albanian - a language whose history and development has received remarkably little attention outside the world of Albanian scholars.

“The way that languages change can be traced,” Schumacher declares, with certainty.

Although the two men are simply studying 17th and 18th-century Albanian texts in order to compile a lexicon of verbs, their innocent-sounding work has stirred hot debate among Albanian linguists.

The root of the controversy is their hypothesis that Albanian does not originate from the language of the Ancient Illyrians, the people or peoples who inhabited the Balkans in the Greek and Roman era.

Е погледај де
Bas gleam od istiot covek/lingvista i od istiot Univerzitet Wien sto pisuva :

(Old) Albanian - Living legacy of a dead language?

"" wrote:
According to the central hypothesis of a project undertaken by the Austrian Science Fund FWF, Old Albanian had a significant influence on the development of many Balkan languages. Intensive research now aims to confirm this theory. This little-known language is being researched using all available texts before a comparison with other Balkan languages is carried out. The outcome of this work will include the compilation of a lexicon providing an overview of all Old Albanian verbs.

Different languages in the same geographical area often reveal certain similarities, despite there being no evidence of a common origin. This phenomenon, known as "Sprachbund", is also evident in the Balkan region where the Albanian, Greek, Bulgarian, Macedonian and Romanian languages display common words and structures. The question is whether these languages have influenced one another, or whether one specific language has been decisive in shaping the evolution of the others?

A project by the Department of Linguistics at the University of Vienna aims to prove that (Old) Albanian was a major influence on the other Balkan languages. Linguist Dr. Stefan Schumacher and his colleague Dr. Joachim Matzinger are undertaking pioneering research in two key areas. The initial stage involves an in-depth examination of Old Albanian, as research into this language is extremely scarce in comparison to modern Albanian. This includes an analysis of the Old Albanian verbal system using all available written sources - the first study of its kind. In the second stage, the results are compared with the verbal systems of the other Balkan languages to establish where similarities occur.

Influences from Albania
As project leader Dr. Schumacher explains, the research is already bearing fruit: "So far, our work has shown that Old Albanian contained numerous modal levels that allowed the speaker to express a particular stance to what was being said. Compared to the existing knowledge and literature, these modal levels are actually more extensive and more nuanced than previously thought. We have also discovered a great many verbal forms that are now obsolete or have been lost through restructuring - until now, these forms have barely even been recognized or, at best, have been classified incorrectly." These verbal forms are crucial to explaining the linguistic history of Albanian and its internal usage.

However, they can also shed light on the reciprocal relationship between Albanian and its neighbouring languages. The researchers are following various leads which suggest that Albanian played a key role in the Balkan Sprachbund. For example, it is likely that Albanian is the source of the suffixed definite article in Romanian, Bulgarian and Macedonian, as this has been a feature of Albanian since ancient times.

Literature
This project is based on the entire body of available Old Albanian literature dating from between the 16th and 18th centuries. This will prove a real challenge for the researchers as it comprises 1,500 pages of text, each of which must be analysed extremely carefully. Dr. Matzinger comments: "Until now, very little research has been carried out on these texts, as we are dealing almost exclusively with Catholic religious literature that was first forgotten and then became taboo, particularly during the Communist era. Following the fall of Communism, this literature has once again emerged from the shadows, but, so far, there has been a lack of money and of background knowledge about Catholicism."

Due to their role in the FWF project, these old texts are receiving a new lease of life and taking their place as part of Austria's rich tradition of research into this area - indeed, the Austrian professor Norbert Jokl, who was killed by the Nazis, is known as the "father of Albanology". Jokl would no doubt have been proud to witness the first complete representation of the Old Albanian verbal system in the form of the lexicon that is to be produced at the conclusion of the research. This will provide a foundation for all future investigations into the verbal system of Albanian and will also prove invaluable to Indo-European studies and linguistics as a whole.

Scientific Contact
Dr. Stefan Schumacher
University of Vienna
Institute of Linguistics / Indo-European Studies
Dr.-Karl-Lueger-Ring 1
1010 Wien, Austria
T +43 / 1 / 4277 - 41 753
M +43 / 676 / 79 73 521
E stefan.schumacher@univie.ac.at

Austrian Science Fund FWF
Mag. Stefan Bernhardt
Haus der Forschung
Sensengasse 1
1090 Wien, Austria
T +43 / 1 / 505 67 40 - 8111
E stefan.bernhardt@fwf.ac.at

Copy Editing & Distribution
PR&D - Public Relations for Research & Education
Campus Vienna Biocenter 2
1030 Wien, Austria
T +43 / 1 / 505 70 44
E contact@prd.at

to the top

Reference: http://www.fwf.ac.at/en/public_relations/press/pv200805-en.html

.

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.267
Какви докази има за драстична различност на Илирите, Траките и Македонците (па и Пајонците и Дарданците и т.н.)? Секаде се споменувани како засебни, но засебни племиња, а не народи. Дали имале различен јазик (каде пишува дека разговарале со посредство на преведувач?)? Писмо? Дали имале различен пантеон? Различен фолклор? И да не набројувам повеќе...
Ако на многу места е наведено дека Словените се наследници на Пелазгите, Венетите, а од нив произлегле и Македонците, Илирите, Траките и т.н. - значи сите имаат заедничко потекло. Како тогаш може да бидете вие, кои сте различни од Македонците и сите околни народи, да бидете наследници на Илирите?
Дали убаво ме следеше? Значи :
- Ако први биле Пелазгите, па Бригите, сите заедно викани Венети, за нивно најново име да биде “Словени“ (нивни составни делови биле Македонците, Дарданците, Траките, Пајонците, Илирите, Тесалијците и т.н.) тогаш станува збор за ист народ или во најмала мерка за многу сродни народи. Тогаш како тоа вие толку се разликувате од Словените? И како може да бидете сродни со Илирите кога никаде не е наведено дека тие имале различности (оние кои ги наведов) во однос на Македонците? Ако се разл.икувате од Македонците, тогаш неминовно е да се разликувате и од Илирите!

Член од
25 март 2012
Мислења
8.626
Поени од реакции
5.266
Какви докази има за драстична различност на Илирите, Траките и Македонците (па и Пајонците и Дарданците и т.н.)? Секаде се споменувани како засебни, но засебни племиња, а не народи. Дали имале различен јазик (каде пишува дека разговарале со посредство на преведувач?)? Писмо? Дали имале различен пантеон? Различен фолклор? И да не набројувам повеќе...
Ако на многу места е наведено дека Словените се наследници на Пелазгите, Венетите, а од нив произлегле и Македонците, Илирите, Траките и т.н. - значи сите имаат заедничко потекло. Како тогаш може да бидете вие, кои сте различни од Македонците и сите околни народи, да бидете наследници на Илирите?
Дали убаво ме следеше? Значи :
- Ако први биле Пелазгите, па Бригите, сите заедно викани Венети, за нивно најново име да биде “Словени“ (нивни составни делови биле Македонците, Дарданците, Траките, Пајонците, Илирите, Тесалијците и т.н.) тогаш станува збор за ист народ или во најмала мерка за многу сродни народи. Тогаш како тоа вие толку се разликувате од Словените? И како може да бидете сродни со Илирите кога никаде не е наведено дека тие имале различности (оние кои ги наведов) во однос на Македонците? Ако се разл.икувате од Македонците, тогаш неминовно е да се разликувате и од Илирите!

Па нели вие бевте само македонци, со едно име...што се случи сега??? илири, македонци, пелазги, венети, словени , овие се различни народи......
А истовремено викаш зошто не се викаме и денеска илири....

Нема текстови од илиркиот или македонскиот јазик, ако македонскиот јазик сакаш да ја ставиш различно од грчкиот јазик.....
Но глупост парекселанс е да тврдиш дека немале преселба на словените,.....
Јазикот на словените нема врска со грчкиот, нема врска со латинскиот, па и многу доцна словените се христијанизирани, овие три аргументи ви ја побијат вашата теорија дека словените се македонците....

Член од
14 јуни 2008
Мислења
1.369
Поени од реакции
1.075
Има ли факти за преселбата? Кои се првите христијанизирани словени ако не македонците?
Ова е еквивалент на фразата дека арапските племиња не го примиле први исламот, или па дека во непал будизмот последни го примиле...

Еве гледам дека Генти ставил слика од Адам и Ева. Кажав ја и библиски ке искочите и ви се засвиѓа тоа :)
Ајде следно Кирил и Методија шота како играат (y)

Член од
25 март 2012
Мислења
8.626
Поени од реакции
5.266
Има ли факти за преселбата? Кои се првите христијанизирани словени ако не македонците?
Ова е еквивалент на фразата дека арапските племиња не го примиле први исламот, или па дека во непал будизмот последни го примиле...

Еве гледам дека Генти ставил слика од Адам и Ева. Кажав ја и библиски ке искочите и ви се засвиѓа тоа :)
Ајде следно Кирил и Методија шота како играат (y)
http://books.google.mk/books?id=9isLX6inKX0C&pg=PA277&dq=When+slavs+were+Christianised&hl=en&sa=X&ei=N3MTUayNBpDZsga97YH4AQ&redir_esc=y#v=onepage&q=When slavs were Christianised&f=false
eve interesen izvor koga slovenite se hristijanizirani....

http://books.google.mk/books?id=9isLX6inKX0C&pg=PA277&dq=When+slavs+were+Christianised&hl=en&sa=X&ei=N3MTUayNBpDZsga97YH4AQ&redir_esc=y#v=onepage&q=When slavs were Christianised&f=false
eve druga kniga

http://books.google.mk/books?id=IJBJVtUdxr4C&pg=PR7&dq=When+south+slavs+were+Christianised&hl=en&sa=X&ei=GXcTUem2DsTCtAaN7IGgBg&redir_esc=y#v=onepage&q=When south slavs were Christianised&f=false
treta...

http://books.google.mk/books?id=SSz-kUd6HsAC&pg=PA159&dq=When+south+slavs+were+Christianised&hl=en&sa=X&ei=GXcTUem2DsTCtAaN7IGgBg&redir_esc=y#v=onepage&q=When south slavs were Christianised&f=false

;etvrta...

http://books.google.mk/books?id=IJ2s9sQ9bGkC&pg=PA156&dq=When+south+slavs+were+Christianised&hl=en&sa=X&ei=GXcTUem2DsTCtAaN7IGgBg&redir_esc=y#v=onepage&q=When south slavs were Christianised&f=false
peta....

http://books.google.mk/books?id=kfv6HKXErqAC&pg=PA774&dq=When+south+slavs+were+Christianised&hl=en&sa=X&ei=nHkTUf_ZOsjzsgafroH4Bw&redir_esc=y#v=onepage&q=When south slavs were Christianised&f=false

shesta....

http://books.google.mk/books?id=JFohARk4i-AC&pg=PA57&dq=When+south+slavs+were+Christianised&hl=en&sa=X&ei=uHoTUd_4NoGdtQaR9YGYCQ&redir_esc=y#v=onepage&q=When south slavs were Christianised&f=false

sedma....dovolno za sega...
Jasno pishuvaat kolkku docna se hristijanizirani slovenite...

red baron

sad but true
Член од
3 ноември 2012
Мислења
960
Поени од реакции
825
Ако на многу места е наведено дека Словените се наследници на Пелазгите, Венетите, а од нив произлегле и Македонците, Илирите, Траките и т.н. - значи сите имаат заедничко потекло.
Тежко ке се прифати тоа от историците. Таква теориja трудно може да се докаже поради тоа што материалната културата на пелазгите, траките и венетите е на по - високо ниво от средновековната словенска. За венетите е исто - постоjaт неколко вида венети - едните са келти по произход и от тех иде името на денешна Венециja, другите са словенското племе во Източна Европа - венеди. От археологична гледна точка венедите от Източна Европа имаат по - ниска и примитивна материална култура от келтските венети, тоа е особено видимо во керамиката - груба, редко изработена на гр'нчарско колело. Истото е положението со етрурците кои некои се опитват да ги изкарат словени, но етрурците имат монументална градска култура, много силно развиена обработка на металите и керамика от кои денес има некои прекрасни образци. Такво ниво на маjсторство при източноевропеjските венеди ( кои са словени ) нема. Лингвистиката обаче може да докаже некоja далечно заедничко потекло во рамките на заедничката индоевропеjска прародина.

Член од
13 јули 2009
Мислења
902
Поени од реакции
123
"Od eden mal del na originalnite europejci ostanuvaat Albancite , potomci na Ilirite .
Mnogu rasi dojdoa i pominaa niz Evropa , se prelea vo razlicni vreminja i isceznaa vo tekot na istoriata , no nekolku originalni ziteli od tie malku sto ostanaa , ostanuvaat albancite koi ziveat na planinskiot del na Balkanskiot poluostrov .Albancite se direktni potomci na Ilirite koi ziveta vo juzniot del na Evropa .
-Skenderbeg ne bese prv niven lider vo Albanija . Na pocetokot na 1225 p.n.e.Albancite go imale kralot HYLL ,Alekasandar Makedonski se smeta od nekoi naucnici deka bil Albanec , kako najgolem voin kaj albancite ostanuva Pirro od Epir ..itn."

Pisuva :

Naslov: The resurrected nations; short histories of the peoples freed by the great war and statements of their national claims (1919)
Avtor: Levine, Isaac Don
Izdaval: New York : F. A. Stokes co.

@kviki

..nema nikakva vrska postot pogore so biblijata .. go imas linkot pa gleaj i citaj sto pisuva pred da najdes vlakna vo jajca ;)

Член од
14 јуни 2008
Мислења
1.369
Поени од реакции
1.075
puno
Јас те прашав за факти, тоа што ги тури линковите незнам што да ти кажам освен браво знаеш да гуглаш.
Мене како што ме учеле по историја е дека апостолот Павле дошол негде околу 50тата година во Македонија и почнал да го шири христијанството. Ако знаеш за други словени пред ова христијанизирани пиши како човек, линковите не ги читам.
Еве што ми треба, име на првите словени што се христијанизирани и година.

Книгите не се факти, математиката, конкретно статистиката во вакви случаеви како големата преселба на народите може многу лесно да каже што и како било.

и ми должиш одговор за окупацијата на Бугарија и Албанија од страна на Германија.

Не верувам ни дека ќе одговориш, се што правиш е само линкови постирање.
Генти изгледа како подобро поткован од тебе

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.267
Градот Багдад е оформен во 762 година, на местото ОД МНОГУ ПОСТАРО ИСТОИМЕНО СЕЛО.
Неговото име значи “БОЖЈИ ДАР“ . Значи градот БАГДАТ е : “од БОГА ДАТ“ (или : “БОГ ДАДЕ“ - како сакате).
Според “вашата“ теорија што ја туркате, ќе ве прашам : “КОГА ТОА СЛОВЕНИТЕ СТИГНАА ЗА ЕДЕН ВЕК ДА ПРАВАТ НАСЕЛБИ СО СЛОВЕНСКИ ИМИЊА ВО МЕСОПОТАМИЈА?“
ИЛИ , НА БАЛКАНОТ СЕ ДОСЕЛИЛЕ ОД МЕСОПОТАМИЈА?
НЕ! ТУКУ МАКЕДОНЦИТЕ СЕ ТИЕ КОИ СТИГНАЛЕ ТАМУ И ЗА РАЗЛИКА ОД СИТЕ ДРУГИ КОИ РУШЕЛЕ ТИЕ ГРАДЕЛЕ НАСЕЛБИ!
А бре, бре... Чергарите што дошле како песови по караван, сега најдоа да се прават постароседелци од нас :facepalm:.

Никаде не постои (и не треба да докажувам нешто што е толку очигледно) доказ дека сите оние племиња биле различни меѓу себе. Не постои засебен јазик, писмо и се друго за да би се разликувале. Само вие правите : “што ми е мило - ми се снило...“, фактите си ги читате и толкувате како што ви одговара, а не како што се навистина.
--- надополнето: 8 февруари 2013 во 01:42 ---
Тежко ке се прифати тоа от историците. Таква теориja трудно може да се докаже поради тоа што материалната културата на пелазгите, траките и венетите е на по - високо ниво от средновековната словенска. За венетите е исто - постоjaт неколко вида венети - едните са келти по произход и от тех иде името на денешна Венециja, другите са словенското племе во Източна Европа - венеди. От археологична гледна точка венедите от Източна Европа имаат по - ниска и примитивна материална култура от келтските венети, тоа е особено видимо во керамиката - груба, редко изработена на гр'нчарско колело. Истото е положението со етрурците кои некои се опитват да ги изкарат словени, но етрурците имат монументална градска култура, много силно развиена обработка на металите и керамика от кои денес има некои прекрасни образци. Такво ниво на маjсторство при източноевропеjските венеди ( кои са словени ) нема. Лингвистиката обаче може да докаже некоja далечно заедничко потекло во рамките на заедничката индоевропеjска прародина.
Е јаки “аргументи“!
Сега ме убеди да знаеш!
Пред дваесет и пет години Југославија произведуваше СВОИ авиони, бродови и т.н. Бугарите можеа да сонуваат за тоа. И едните и другите се “Словени“. Различни се?
До мене в комшии живее еден простак, со ниско ниво на култура и освен да јаде и прди не знае ништо друго. За разлика од мене кој сум дваесет класи над него. Меѓутоа, и тој е Македонец. Различни народи сме? Вие според дискусиите на форумов сте ептен на пониско ниво од нас (да се изразам со твојот јазик), подолу се само Албанците. Но, и вие сте Македонци, иако сте такви-никакви... Различни народи сме?

Член од
25 март 2012
Мислења
8.626
Поени од реакции
5.266
Градот Багдад е оформен во 762 година, на местото ОД МНОГУ ПОСТАРО ИСТОИМЕНО СЕЛО.
Неговото име значи “БОЖЈИ ДАР“ . Значи градот БАГДАТ е : “од БОГА ДАТ“ (или : “БОГ ДАДЕ“ - како сакате).
Според “вашата“ теорија што ја туркате, ќе ве прашам : “КОГА ТОА СЛОВЕНИТЕ СТИГНАА ЗА ЕДЕН ВЕК ДА ПРАВАТ НАСЕЛБИ СО СЛОВЕНСКИ ИМИЊА ВО МЕСОПОТАМИЈА?“
ИЛИ , НА БАЛКАНОТ СЕ ДОСЕЛИЛЕ ОД МЕСОПОТАМИЈА?
НЕ! ТУКУ МАКЕДОНЦИТЕ СЕ ТИЕ КОИ СТИГНАЛЕ ТАМУ И ЗА РАЗЛИКА ОД СИТЕ ДРУГИ КОИ РУШЕЛЕ ТИЕ ГРАДЕЛЕ НАСЕЛБИ!
А бре, бре... Чергарите што дошле како песови по караван, сега најдоа да се прават постароседелци од нас :facepalm:.

Никаде не постои (и не треба да докажувам нешто што е толку очигледно) доказ дека сите оние племиња биле различни меѓу себе. Не постои засебен јазик, писмо и се друго за да би се разликувале. Само вие правите : “што ми е мило - ми се снило...“, фактите си ги читате и толкувате како што ви одговара, а не како што се навистина.
--- надополнето: 8 февруари 2013 во 01:42 ---

Е јаки “аргументи“!
Сега ме убеди да знаеш!
Пред дваесет и пет години Југославија произведуваше СВОИ авиони, бродови и т.н. Бугарите можеа да сонуваат за тоа. И едните и другите се “Словени“. Различни се?
До мене в комшии живее еден простак, со ниско ниво на култура и освен да јаде и прди не знае ништо друго. За разлика од мене кој сум дваесет класи над него. Меѓутоа, и тој е Македонец. Различни народи сме? Вие според дискусиите на форумов сте ептен на пониско ниво од нас (да се изразам со твојот јазик), подолу се само Албанците. Но, и вие сте Македонци, иако сте такви-никакви... Различни народи сме?

А твоите аргументи се катастрофа, не знам дали да се смеам........
Па и славните месопотамци да се словени, само затоа што името Багдат ви личи на словенско....

Но знаеш имам против аргумент за таквите како тебе, и пред некое време ти кажав дека за било кое место на земјата можам да ти најдам албанско значење, и ете, ме натера....
- Јапонија = Апониа = А по ни = дали ме слушаш
- Америка = ха мер ик = јади, земи, бегај
- Африка = афр ика = блиску бегав
- Русија = Рус = грозје
- Иран = И ран = и паднале
- Кина = кина = имаме
- Индиа = И нди = ги слушам
еве ги твоите аргументи....

Никаде не постои словен пред 6 век во Балканот, верувајте дека светот се смее со вас со ова небулоза...... да биле толку јаки словените зошто нема пишани документи или надгробници, како грчката цивилизација, зошто тогаш биле христијанизирани после 8 век, а се знае дека илирите беа меѓу првите кои се христијанизирани во балканота тоа значи во 3 или 4 век.......
Како што стотина пати сум кажувал дека не велам јас така, туку стотина историчари.....а ти не можеш да најдеш ниту еден кој ја подржува твојата теорија.......

Пак не е темата за потеклото на словените, не знам дали има тема, ако има повикај ме таму.......и ќе дискутираме....
--- надополнето: 8 февруари 2013 во 09:43 ---
puno
Јас те прашав за факти, тоа што ги тури линковите незнам што да ти кажам освен браво знаеш да гуглаш.
Мене како што ме учеле по историја е дека апостолот Павле дошол негде околу 50тата година во Македонија и почнал да го шири христијанството. Ако знаеш за други словени пред ова христијанизирани пиши како човек, линковите не ги читам.
Еве што ми треба, име на првите словени што се христијанизирани и година.

Книгите не се факти, математиката, конкретно статистиката во вакви случаеви како големата преселба на народите може многу лесно да каже што и како било.

и ми должиш одговор за окупацијата на Бугарија и Албанија од страна на Германија.

Не верувам ни дека ќе одговориш, се што правиш е само линкови постирање.
Генти изгледа како подобро поткован од тебе

Бараше линкови за доцното словенско христијанизирање, и ти дадов многу книги, мрзев понатаму да барам, значи тие се историчари со име и презиме, меѓу кои има и словени кои не пишувале туку така........

Како книгите не се факти, па тогаш немало изводи на покрстени или родените па да ти дадам доказ, ако бараш таков доказ тогаш не бараш одговор, туку бараш изговор....
И и статичари немало тогаш, туку патеписци и војни, бунтувања и разни преселби, како што е словенската, аварската и многуте други.....

За Бугарија не знам, некој бугарин нека одговори поточно, но за Албанија ќе ти кажам мое мислење, тогаш Албанија веќе била под раката на туѓо владеење, не знам точно кој странски принц, италијанските интереси веќе биле длабоко поврзани во секоја сфера, немаше албанска војска воопшто, народот бил разединат,.....и немаше силен отпор, туку ситни на разни неорганизирани кланови и семејства кои биле многу лесно победени.....
И затоа многу рано албанците биле окупирани, и на некој начин личи како да биле сојузници.......

Се разбира дека Генти е по поткован од мене, тој е постар во форумов, и е посикусен член он мене....

Kajgana Shop

На врв Bottom