Потеклото на Албанците

Член од
2 јуни 2007
Мислења
5.704
Поени од реакции
3.266
стап шо Албанците се потомци на илирите
људевит гај формирал илирско движење во хрватска
павао ритер витезович студирал на илирскиот колеџ у рим кај шо студирале претежно хрвати
така да ако некој треба да претендира за илири тоа треба да се хрватите
најверојатно ги довеал ветрот тука со големата преселба на народите од кавказ оти таму стварно имало област албаниа
али пак оти ние ги викаме албанци а они се викат Албанци (турците ги викат арнаути)

SWEDEN

38ca ama nikoj ne verue
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.531
Поени од реакции
34
Koi crni hrvati iliri izmislica za da si najdat istorija nekakva izmislile iliri demek bile , pa demek dvizenje gluposti

dajte be toa so biohemija

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Гледам не ми одговори што значат на албански посочените лични имиња на фамилијата на Ѓорѓи Кастриот. Ниту ми оговори дека постои било каква албанска варијанта. Значи се разбираме!

Јас ќе ти одговорам барем да знаеш што ви значат имињата на националниот јунак ако некој ве праша.

Бранило = од БРАНИ (тој што се брани)

Репош = РЕП (опаш) може има и друго значење.

Мамица = од МАМА (деминутив од мајка)

Војисава = Од Војник (не знам дали е оригинал САВА или СЛАВА) машка варијанта Воислав

Jела = Елка

Станиша = варијанта на Станимир (од СТАНИ)

Не трeба да ти објаснувам дека нешто со албанското етничко потекло на вашиот јунак не е во ред кога сите членови на семејството (блиско и подалечно) му имаат етнички македонско/српско/словенски имиња!

И за ова не ми одговори па ќе претпоставам дека докази немаш туку си измисли дека е Црногорка зошто тебе така ти личи по името

Исто и за ова не ми одговори што значи дека таков документ не постои!

Значи се слагаме дека Барлети НИКАДЕ не спомнува дека Кастриот а Арбареш или Шќипетар!

Чекај како бе не постоела? Па нели вие си се викате Арбареш и Шќипетар? Албанци ве викаат само странците, нели е така? Ваљда спомнал Барлети барем на едно место дека Кастриот е Шќипетар, или не спомнал? Да не спомнал нешто друго?

За кнежевствата имаш право, цела Македонија и Албанија биле преполни со кнежевства кои не биле само албански.

Дека бил мијак не е тајна на сите ни е познато освен на вас. А дека од мијаците потекнуваат денешните албанци е малку смешно. Знаеш што викаат Мијаците за себе и на кој народ му припаѓаат и кој им е мајчин јазик.

Ги виде личните имиња горе што ги напишав, каде гледаш албански имиња?

И да има нешто вистина во тоа што ти го тврдел професорот тоа никако не може да бил процес од 15 век туку морало да се случил многу одамна! Можно е дел од мијаците да се албанизирале но тоа дефинитивно не се однесува за Кастриот и неговата фамилија.

Твојот професор очигледно дека не му се познати најновите научни откритија инаку би знаел дека со Илирите имате многу малку и дека голема преселба на словени никогаш не се случила, факт што сите генетски испитувања 100% го потврдија.

Вие го имате наследено супстратот од Пелазгите и Епирците кои јас ги нарекувам Прото-словени и затоа скоро сите топоними ви се со корен во словенските јазици се до 15 век. Оној супстрат кој зборувал албански е дојден многу подоцна.

Така треба, прочитај ја книгата па после ќе правиме муабет.

Takvite iminja gi nema kaj Barleti! Ja ima samo Vojsava.

Ako ne se slucila takva golema preselba na slovenite, zoshto togash vie zboruvate jazik koj shto mu pripagja na Sloveni.
Ovoj jazik shto vie denes go zboruvate, ne e onoj jazik na Antickite Makedonci.
Se plashite deka albancite go zboruvaat toj jazik, ili grcite?

Член од
2 јуни 2007
Мислења
5.704
Поени од реакции
3.266
Hие зборуваме на славјански јазик. A албанците и грците на кој јазик зборат (гарант не е оној на античките македонци)?

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Takvite iminja gi nema kaj Barleti! Ja ima samo Vojsava.

Ako ne se slucila takva golema preselba na slovenite, zoshto togash vie zboruvate jazik koj shto mu pripagja na Sloveni.
Ovoj jazik shto vie denes go zboruvate, ne e onoj jazik na Antickite Makedonci.
Se plashite deka albancite go zboruvaat toj jazik, ili grcite?
Сакаш да кажеш дека имињата сум ги измислил, тоа ли е? Значи сега пошто немаме доказ дека се етнички албански ќе одиме на негација дека никогаш не постоеле. Со среќа, ќе треба да ги запалиш сите светски архиви каде тие имиња се спомнуваат.

Голема преселба на словените не можела да се случи затоа што генетиката 100% ја демантира. Ти можеш да вртиш и да сучиш и како нојот да ја држиш главата во песок ама генетика ти вика 2+2 се 4 а не 5. Тоа ти е, жалам случај.

Генетика исто вика дека немате илирско туку пелазгиско потекло ама вие пошто така научени си го верглате илирското. со среќа нека ви е. Исти сте ко Грците за таа работа, цементирани мозоци.

Ај напиши ми 5 топонима кои ги има на картата на Птоломеј (2 век НЕ) кои имаат денес корен во албанскиот јазик. Јас такви пет во секое време ќе ти напишам на македонски.

Зошто зборуваме словенски јазик, а зошто вие зборувате албански? Словенски јазици се зборат од Балкан до централна европа па се до Азија. Имаш нешто против?

Каков јазик зборувале античките Македонци ти сигурно не можеш да одговориш, а дека зборувале албански имаш право, ни се тресат гаќите од страв од таквата можност, посебно со фактот дека скоро сите топоними до 15 век ви се на нашиот јазик :wink:.

Значи по твоја теорија вие сте Епирци и Пелазги и Илири па сега и Македонци а си одбравте имиња што немаат врска со ниедна од нив (Шќиптари и Арбареш), други ве викаат Арнаути, Геги и Тоски а државата Албанија. Браво бе што народ испаднавте за мерак со толку имиња :wink:.

Убаво е да се живее во илузии извесен период додека реалноста не те спушти на земја, со среќа додека ви трае сонот!

A

anaveno

Гостин
Nevertheless only four hundred entries out of a total of 5,140 listed in G. Meyers' Etymological
Dictionary of Albanian can be classified as unalloyed old Indo-European. The intrusion of Tatar
modified into Turkish words is considerable and amounts to no less than 1,180 words. Romanic
enters into the total to the extent of 1,420 forms, thus predominating. Some 840 words are Greek,
while 540 are of Slavic origin.

http://www.questia.com/read/6451921

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Убаво е да се живее во илузии извесен период додека реалноста не те спушти на земја, со среќа додека ви трае сонот!
Toa ke go vidime na kraj. Jas, edno znam. Pretcite na Albancite, se Pelazgite, Ilirite i Epirite.

Toa so potekloto, e priznato od cel svet, od celokupna svetska javnost, i do sega opstoila kako takva.
Ti, i tvojot narod, zaedno so istoricarite koi poteknuvaat od toj tvoj narod mozete da teoretizirate kolku sakate, mozete i da go stanite od grobot Skenderbeg so cela negofa familija, da izvrshite intervju i da pushtite na MTV-Sat, pak nishto nema da dokazete.

Iminja kako tie shto gi spomena, vo albanskiot jazik imam premnogu. Primer ke go zemam imeto Milosh. Mislam deka po svojata etimologija izgleda kako da e Srpsko ime ili bez razlika slovensko ime.

Taka se vikal eden od najgolemi Alabski poeti na 20 vek se vikal MILOSH GJERG NIKOLA, poznat kako MIGJENI(od negovite inicijali).

Jas sfakam, deka diskusijava e izlishna. Praime muabet, se nervirame i nishto ne dobivame. Mozebi vie kako makedonci se praznite tuka, na neshto shto ne mozete vo zivo da go dokazete ili napravite. Taka da, jas nemam skap monitor, ali sepak imam slabi nervi. Ke prodolzam da gi trosham na Filosofija/Psihologija. A koj se Albancite, i shto se, a isto i Makedoncite, ke pokazi vremeto.

A

anaveno

Гостин
Kириличен натпис од Тетово од 1883 г.:

К'ту н'н' к'т рас' тефтофун, армоот' ене калбет'
—— Kлtu nлn kлt rrasл tл ftoftл, в rrmua edhe kalbet
—— Ту под овом плочом хладном, закопано је и труне
трɣпи е /!/ Андчесс бири дɣкось џелеп' преи Дɣфит'.
—— trupi i Andзes biri dukos xhelep prej Dufit.
—— тело Јанче сина трговца стоком из Дуфе.
аи ћɣш пои к'ндон' лет' θот' нилже /?/ Зот',
—— ai qysh po i kлndon le/h/tл thotл n(d)ieje Zot,
—— онај који чита лако ће рећи услиши га Боже,
роити џал' 75: вѣт вдич 1889: мɣи апрѣл' 26 нь ше'ер Тетов.
—— rojti xhallл 75, vetл vdiз 1889, mu/a/j prill 26. nл she/h/er Tetov.
—— поживе 75, сам умре 1889, месеца априла 26. у шехер Тетову.

[media]http://www.rastko.org.yu/rastko-al/jezik/vstanisic-pismenost.pdf[/media]

A

anaveno

Гостин
Hекој спомна дека Хрватите се занесувале.

3а многу работи- ДА. Hо факт е дека Динарците имаат 70 % "ИЛИРСКИ ГЕН", додека кај новокомпонираните илири,тоа е 2 % на Косово,па до 17 % во АЛ.

A ако на некого не му се допаѓа да дебатира со Турците и Бугарите, може со Курдите, и тие се слични со HG2 со небескиот народ...

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Moj posleden post.

In 1576, Jacques Delavardin published in Paris Histoire de Georges Castriot, surnommј Scanderberg (sic), surely based on Barleti and Bardhi's books (see below). The famous poet Pierre de Ronsard (1524-1585) wrote as the preface to the book a sonnet dedicated to Delavardin, portraying Skanderbeg as follows (quote from Alexandre Zotos (Ed.) Anthologie de la prose albanaise. Fayard, 1984):
[...] Et Scanderbeg, haineux du peuple Scythien

Qui de toute l'Asie a chassј l'Evangile.

O trиs-grand Epirote ! Ф vaillant Albanois !

Dont la main a dјfait les Turcs vingt et deux fois [...]"​

"[...] And Scanderbeg, hating the Scythian people​

Which from all Asia has expelled the Gospel.​

O! Mighty Epirote! O! valiant Albanian!​

Whose hand defeated the Turks twenty-two times[...]"

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Нормално дека дискусијата станува излишна кога едната страна останува без докази и неможе да даде контра аргументи.

Твоето тврдење дека Воисава е Црногорка остана без докази.

Се сложивме дека Ѓорѓи Кастриот е Мијак. Супер.

За имињата во неговото семејство немаш коментар зошто не се албански.

На мое тврдење дека според генетика ние сме дупло повеќе Илири од вас, а Босанците и Херцеговците ce тродупло остануваш без коментар. Резултатите ти се објавени на англиски на интернет, бујрум оди читај ги :wink:.

На мое барање да наброиш пет топонима од античко време од Албанија (не дај боже да те прашам за Косово или Македонија) што денес имаат корен во албанскиот јазик исто остана нем!

На моето тврдење дека мнозинството топоними од Албанија од 15 век ви се словенски, исто остана без зборови. Барем да демантираше па со помош на стари карти да ме убедеше дека не е така.

Во Македонија немате едно село со албанско име а нели сте староседлци, да не кажам Илири? Што ќе биде следно, ќе станете Пеони и Траки?!

Е да, дискусијава стварно стана беспредметна зошто за неа се потребни двајца!

ПС. Еве да видиш дека не сите ве поврзуваат со Илирите:

http://www.amazon.com/Illyrians-Peoples-Europe-John-Wilkes/dp/customer-reviews/0631198075
http://www.ucl.ac.uk/archaeology/staff/profiles/wilkes.htm

A

anaveno

Гостин
Bо Манастирот Хилендар,под број 82 и 105,се чуваат две повелби од Иван Кастриот: + Книга Кастриотова за села..6934 года.
Bо повелбите покрај другото, пишува:

" Сеи хрисовуль есть господара Ивнна Kacтpiωта албанскаго, и копίе егω вь нем' есть. И пише како даеть монастирју нашему две села во Албанiи и сушта с' церковьίју Прес(ве)ты, Б<огоро>д<и>цы тамо суштίа, и ωписуеть вс по синорами, и прочат. ..."

Или препис на истото од монахот Никандар:

" Милостију Божијеју Јоаннь Кастриоть господар албанскии и прочат...."

И од повелбата уште:

"... И сије моје записаније да пр'бивајет' тврьдо и непоколебимо...
подписах и обичном ...с'вештавше се в'си купно..."

Годината 6934 года е старословенско бележење на годините и го означува по наше денес периодот помеѓу 1. септември 1425. до 31. август 1426. година. Hиту муслиманите, ниту албанците не пишувале таков број за година,а уште помалку го зборувале јазикот од повелбата.

Член од
15 октомври 2007
Мислења
2
Поени од реакции
0
Kириличен натпис од Тетово од 1883 г.:

—— Kлtu nлn kлt rrasл tл ftoftл, в rrmua edhe kalbet
—— Ту под овом плочом хладном, закопано је и труне

—— trupi i Andзes biri dukos xhelep prej Dufit.
—— тело Јанче сина трговца стоком из Дуфе.

—— ai qysh po i kлndon le/h/tл thotл n(d)ieje Zot,
—— онај који чита лако ће рећи услиши га Боже,

—— rojti xhallл 75, vetл vdiз 1889, mu/a/j prill 26. nл she/h/er Tetov.
—— поживе 75, сам умре 1889, месеца априла 26. у шехер Тетову.

http://www.rastko.org.yu/rastko-al/jezik/vstanisic-pismenost.pdf
aj ke ostavam kirilicniot del koj sto ne e jasen, i kje ostavam samo albanskiot del, i srpskiot, razbirliviot, za da na Anaveno i bide/mu bide jasno.

Dali po greska na avtorot, ili po greska na Anaveno, ili po greska na neukosta na tvrdoglavite koi baraat da dokazat neshto shto ne postoi, Andër , i Janche, nekako ne se bash isti iminja taka? Ne navleguvam povekje. Mislete si shto sakate. Razlikata e ochigledna.

Druga rabota, Shehër e albanski zbor za grad.

Fala Anaveno shto najde staro-albanski zapis pred 1900 godina. Ti blagodaram shto se zalagash za albanskiot narod. Iako tebe namerata ti e sprotivna.

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Де бе , што се лутиш одма? Текстот што е во цитат е на латиница тука кирилица немаш. Прочитај го PDF-от за оригиналот па ако сакаш искоментирај го, инаку текстот е доста интересен и ми личи многу коректно напишан.

Инаку ме чуди никој досега да не постува некоја легенда, песниче, предание? Вака само неалбанци дискутираат за албанското потекло, а Албанците никаде ги нема. Не сте заинтересирани или нешто друго е во прашање?

Kajgana Shop

На врв Bottom