A
anaveno
Гостин
Чекај кога ќе дојдат на ред АЛ историчари и лингвисти.....ќе има смеење на "нивното дело".
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Vojsava bila Crnogorka fakt.
Imeto Ivan, na albanski e Gjon, imeto Ivan na evrejski e Jovan, a istoto na Shpanski e Huan.
Sega sho praime?
Mojata tocka na percepcija e taa, shto jas si gi citam, izgovaram na toj jazik na koj shto jas sakam i go znam.
Toa shto vo nekoi evangelija, evangelieto po Jovan go pishuvaat kako Evangelie po Ivan, toa ne fakt deka toj bil Makedonec.
Neli?
Drugo, kako e mozno Arbereshite da go zboruvaat segashniot albanski jazik, koga albancite se dojdeni od Kafkaz?
I tamu da ne katapultirale Turcite ziteli od Kafkaz?
Sepak so negovite naslednici, toa moze da se promeni za eden, za edno semejstvo, za edna grupa, no ne i za milionsko naselenie.
Jas znam koj e stravot tuka, no toa na nekoja druga diskusija.
Inace knigata na Marin Barleti za istorijata na skenderbeg, e prvata i najrelevanten izvor, od prosta pricina shto i samiot toj bi ucesnik kako branitel vo opsadata na KRUJA, kako shto naveduva i samiot avtor.
Не знам што праиме, може да си играме па по случаен избор да си зимаме имиња и ти да ни кажеш како се изговараат на различни јазици, може така?
Бидејќи беше така љубезен па ни ги објасни варијантите на името ИВАН ќе ми ги објаснииш ли и останатите од неговото семејство:
Бранило, Репош, Мамица, Војисава, Јела, Станиша!
Пробај, ќе биде интересно! И кога веќе си играме со имиња ќе ми објасниш ли што значат на албански нивните имиња?
Ќе ги постуваш ли изворите од каде ја имаш информацијата дека Војисава била Црногорка? А дека не е Албанка е повеќе од јасно, барем си признаваш.
Имаш ли еден документ каде Иван или Ѓорѓи тврдат за себе дека се Арбареш или Шќипетар?
Е да, а каде Барлети спомнува дека Ѓорѓи е Арбареш или Шќипетар?
Albanija, Shqiperia ne postoela. Togash vo tie vreminja ne postoela.
Toa bile Principati na albanski kazano, ili knezevstva.
Kako shto kazav, Barleti spomnuva za Gjergj deka e princ na Epir, toa shto ti go kazuvash deka albancite svoi korenja naogjaat i vo epir.
Razgovarav isto i so profesor dr. na nauki vo bitola, albanec koj mi potvrdi barem spored negovite istrazuvanja, deka bil Mijak, no isto taka deka predci na albancite se mijacite, a tie se rastoverie od Ilirite so drugi narodi.
Podocna pak da se rastvorat vo Albanci i Makedonci, nekoi se albanizirale a nekoi se Makedonizirale ili kako shto kazuva toj, se slovenizirale t.e. nekoi vo srbi, nekoi vo makedonci, nekoi vo crnogorci.
Edit: Koga ke ja procitam bash knigata na Barleti ke se priklucam so moi po cvrsti dokazi i fakti, a isto vreme imam i pisma koi se naogjale do pred nekolku godini vo Rim, od samiot Sultan Mehmed II do Skenderbeg, kade shto i samiot sultan mu se obraka na Gjergj so nazivot: "O golem princu na Epir".
Pa ja Vi vikam zemete si go ..
..nego ke cekam toa za DNK analiza...