Последен гледан филм со кратка рецензија

Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445
Е па и јаа го изгледав Paranormal Activity. Поарно Normal Activity да се викал.

Од хорор страна, најмногу се потпира на БУ, А ПУ, АААА. Значи се е тишина, навестува дека ќе има нешто, и одеднаш нешто „страшно“ се случува.
Нема ниту крв, нема музика, нема огнено оружје, а ладно (нож) се појавува два три пати.
Идејата е да создаде страшна и мистериозна атмосфера, а да нема чудовишта и такви работи. Успева, ама не е толку страшно. Сум гледал и многу позаштрашувачки филмвои. Има малку драматичност. И накратко тоа.
Оценка 6/10.

Значи, далеку од најстрашен филм. Кој го мисли дека е нека го изгледа пример Shining или The Ring.

Песимист

Добро информиран оптимист
Член од
11 ноември 2008
Мислења
1.676
Поени од реакции
181
TAKING OF PHELAM 123

Знаев дека биде филмот просечен ама го симнав поради глумците.Филмо почнува со default напад и киднапирање на еден од метроата у Њујорк и Дензел е добрио а Џон е лошио момак и нормално тржат откуп ама не и до парите шо ке ги земат него имат поголема цел ама не ви ја кажувам ке видете сами.:toe:

Член од
23 јуни 2008
Мислења
4.002
Поени од реакции
4.245
ДВДРип снимката од филмот ја чекав веќе некое време, и конечно деновиве ја добив. Си го изгледав со полно очекување секако со позитивно очекување и тоа го добив. Без размислување можам да кажам е досега најдобрата анимација од годинава кога станува збор за анимирани филмови. По него ќе го спомнам само фантастичниот Coraline кој исто не е за потсенување. Сепак имаме уште три филмови од анимираните: Cloudy with a chance of meatballs, The Princess and the frog и Fantastic Mr. Fox, но мислам дека Оскарот како и лани ќе отиде кај Пиксар/Дизни во рацете на долеприкажаниот UP!

Е сега за филмот... во последно време во сите овие анимирани филмови гледаме прекрасни релаксичарки приказни, со доза на комедија и акција (тоа е нешто што ме нервира). Не може анимиран филм да не помине без такви сцени (читај: Monsters vs. Aliens, Coraline, Bolt)... Тоа малото детенце е прејако направено, колку само реално изгледаат ликовите, а пак старчето, леле се пукнав од смеа. Приказната е иначе за еден старец (вдовец) продавач на балони кој живее осамено и доста пусто по смртта на неговата жена. Е еден ден пред неговата врата се појавува детето Расел кое сака да ја добие наградата за помош на старци. Ненадејно куќата на старецот летнува на небото со балоните, а воедно пред вратата на неговата куќа се наоѓа неочекувано и детето. Тој и Расел заедно ќе одат во вистинска авантура... !

10/10 -мора да се изгледа!

Vetrence

...believe in yourself! :)
Член од
2 јули 2007
Мислења
7.469
Поени од реакции
676

Барајки некој тинејџерски филм,налетав на овој. Главната улога во филмот Лина доага со мајка и која се мажи за богаташ во Малибу.Уште првиот ден на школо и се појавуваат проблеми со соперничката од другиот тим,капитенката на Јагуарите. Ке влезе во врска со нејзиниот брат кој е најпривлечен во училиштето.
Во филмот главно се зборува за чирлидерки и ривалството. Лина основа своја екипа која ке се натпреварува да ги симне Јагуарите од тронот.

Го даваа пред саат време на Сител. Добра комедија во која 4 другари нонстоп пушат трева. Едниот напушен ке направи престап,хранејки го коњот дијабетичар на полицијата со бонбони. кауцијата за слобода е 1.000.000$.

Останатите 3 смислуваат план како да соберат пари и да го извлечат од затвор. :) :) :)

8/10

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.643
Поени од реакции
34.057
Сакам да сум open-minded и давам шанса на секакви жанрови. Денес посабајлечки го изгледав фамозниот The Notebook кој е класифициран како drama/romance, и од моја лична перспектива мислам дека не е ништо повеќе од култен/документарец/историски филм. Сега ќе се објаснам, значи очигледно е дека режисерот сака да долови колку жените се курви, и курви, и курви.. all over again. И дека eventually, ги стига некоја своевидна карма. Најиронично е што целава оценка му е од попалени жени4ки по, socalled, љубов и без трошка објективност. Не дека не е добар филмот, скоро заслужена оцената ради приказната и да, ми се допадна глумата. Noah доаѓа од пониска класа на семејство во тогашното општество. Аllie од друга страна, ќерка на богато аристократско семејство, кое летото го поминуваат во викендица во градот на Noah. Се заљубуваат и се тоа. Noah e идиот и сите свесно знаеме дека после неуспешна врска (мањебитно околностите) СЕ ПРОДОЛЖУВА. Не е здраво да се живее со разни очекувања. Ама фино нели, како на филм нивните патишта пат се спојуваат. Паралелно оди и друга приказна, односно истата но раскажувана и крајот нема да ви го дораскажам. Се на се, мањебитно кој колку сака(л), кој колку се труде(л), кој го стига карма, кој е среќен кога сите умираме на крај. So the hell with love. Не гледам веќе вакви филмови. И не го оценувам. Поздрав.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
GHOST DOG : The Way Of The Samurai.

Ова е филм на Џим Џармуш односно сценариото и режијата се негови, додека пак главната улога ја толкува Форест Витакер. Главниот лик е самурај кој што живее по самурајски кодекс кој што е запишан во книгата со самурајска поезија Хагакуре. Одличен филм за кревање на расположение барем за мене,
Џим Џармуш има необична смисла за хумор, најјака сцена ми е кога стариот сицилијански мафијаш ќе рецитира уличен црнечки хардкор рап сум се пресмејал. Друга сцена е кога еден од тоа мафијашите ќе застрела полицајка, а овај другиов му вели: Исусе Христе Вини застрела женска, застрелав полицаец сакаат да бидат еднакви па направив да бидат еднакви со правата на мажите........

Jax Rebel

Navajo Rider
Член од
6 јули 2008
Мислења
5.265
Поени од реакции
2.261
Blood and bone

Закон филм! Ја раскажува приказната на Боун(Michael Jai White), кој во затвор му ветува на неговиот најдобар другар кој се соочува со смртта дека ќе с грижи за неговата жена и детето. Одличен опис на животот во гетото. Какво само тело има овој Џеј Вајт, не е нормален! од мене оцена:
10/10

Член од
23 јуни 2008
Мислења
4.002
Поени од реакции
4.245

Денеска решив на мојата филмска програма да го изгледам францускио-англискиот анимиран филм од пред две години „Персеполис“. Иначе филмот беше номиниран и за Оскар за најдобар анимиран филм, но Рататуи на Дизни му ја зема наградата.

Сепак, фантастично дело, ова е еден сосема друг вид на анимиран филм, прекрасна изработка, толку убаво и прекрасно изгледаат нацртаните ликови што ќе се чудиш како е можно толку прекрасно да го вклопиле. Приказната исто е одлична за едно девојче кое живее во Иран и го раскажува својот тежок и макотрпен живот низ војните и властите.

Моја препорака за сите љубители на анимираниот филм.

8/10

Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445
Boy|nLove си затера ти по цртаниве. Ај да се вмешам и да го рецензирам Coraline.

Тоа не е само цртан со „прекрасни релаксичарки приказни, со доза на комедија и акција“. Во овај и нема баш многу релаксирачки сцени. Има доста морничави сцени (со петлиците, со некои ликови), односно и релаксирачки во исто време. Има динамика и добар заплет.
Од позната идеја за „место каде сите желби ќе ти се остварат по цена да ја продадеш душата“ е направен цртан со добар заплет и дејство кое отстапува од сегашниот шаблонот на американските анимирани филмови. (кој најмногу го следат цртаните на Дримворкс, некои на Пиксар како Cars, и последните цртани на Дизни - Chicken Little, Meet the Robinsons и Bolt)
Кој ќе го изгледа ќе забележи дека филмов на некои места има инспирација од видео игрите (кои многумина неоправдано воопшто и не ги погледнуваат, а помеѓу нив има вистински ремек дела). Некој ќе рече пак и видео игрите се инспирирани од други филмови, книги. Да тоа е точно тука има синџир. Туку да се вратам на цртанот.
Многу добра фантастична авантура спакувана во 90 минути.
Оценка 8,5/10. Можеле да ги заплекаат работите уште малку.

ПС. Техника на работа е Stop motion (Wallace and Gromit, Nightmare before Christmas итн), ама тое и не е толку важно. Не се ни забележува толку како во другите стоп моушн филмови. Најверојатно затоа што е правен целосно компјутерски направено, а не комбинирано или класичен стоп моушн (само со кукли и камери)

Песимист

Добро информиран оптимист
Член од
11 ноември 2008
Мислења
1.676
Поени од реакции
181
Disturbia

Еј конечно еден добар филм не знам ама мене ме бендиса .У филмо се дума(шо би рекле кочанчани)за типац шо ке го стаат у кукен притвор ама комшијата му убиец да ти биде сериски и тоа и он почнува да го надгледува двогледи и тоа....и се приклучува другар му и една фуфа која му е пресна комшика ама од обична претпоставка дека е убиец и интерсна игричка ке ја напраат голема шо би рекле на нашки.И имаше доста задоволувачка доза на бегани звуци у побегани моменти и ко ке собереш се ке му даам јас 8/10 и топло ви го препорачувам да го погледнете ....А да филмо мош поради постеро и типо со ножо на постеро или нешто друго ке помислете дека е хорор ама не е он е само обичен трилер .

Член од
23 јуни 2008
Мислења
4.002
Поени од реакции
4.245
Одиме далеку“ е нова драма со доза на комедија. Филмот всушност е режиран од неверојатниот Сем Мендес (режисер на Американска убавина, Револуционерен пат). Филмот ги освои повеќето филмски критичари и според мене во воведниот дел би кажал дека сосема заслужува некоја номинација за Оскар, барем во оригинално сценарио ако не во 10те номинирани за најдобар филм.

Филмот е преодличен, можеби подобар и од минатогодишниот хит „Revolutionary Road“, кој беше номиниран во многу категории на Оскарот. Сепак и покрај неверојатната глума на Кејт Винслет и Лео ДиКаприо овој филм навистина повеќе ми се допадна. Можев и да се насмеам и да се релаксирам со прекрасните оформени ликови, неверојатната глума и одличната приказна за еден брачен пар кој одлучуваат да одат на патување по подобар живот (жената е бремена). Приказната може наликува малце на минатогодишниот филм но нема никаква допирна точка со него. Сепак препорачувам да го изгледате, секако ако сте љубители на вакви филмови.

8/10 моја оценка, навистина едно воодушевувачко филмско дело.

Член од
31 јули 2008
Мислења
2.802
Поени од реакции
1.522
SURROGATES

Некој спомна дека филмов е сличен на I Robot, јас незнам каде гледате сличност, или веројатно сите филмови со роботи ви се слични - кој знае..... :toe:

Филмот има друга тематика и се сосема солиден, мене лично прилично ми се допадна. Доколку се двоумете дали да го гледате - не се двоумете повеке и изгледајте го. Добар е.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Kill switch.

Според мене забега малку Стивен Сигал во последните филмови, но овај некако се враќа во колосек. Глуми моќен цајкан кој што решава случаеви и злосторства предизвикани од најголемите манијаци, предатор над предаторите. Филмот е исполнет со насилство, крв, огнено оружје и доста мадафака потези од реален аикидо.....

честа

Спор
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.317
Поени од реакции
1.033
Atlantis- The lost empire

Свежо изгледан цртан, од продукцијата на Волт Дизни..

Значи цртанов би го сместиле во категоријата на Научно- Фантастични, кој веројатно би го запамтил по едноставниот цртеж на еден од моите поомилени комик бук цртачи, Mike Mignola.

И по насловот самите би можеле да претпоставите дека во цртанов темата се врти околу изгубената цивилизација Атлантида.
Млад дечко има идеа за патување за пронаоѓањето на изгубената цивилизација само што потребна му е финансиска подршка, која што и ќе ја доби од близок пријател на неговиот дедо..

Истражувачот заедно со повеќе члена екипа ќе тргнат во пребарување на морското дно, но сите членови не се насочени само кон пронајдокот него и кон парите, така работите ќе добијат едно нова приказна, која се разбира на крај ќе заврши среќно..:)

Мојата оцена би била: 6 /10

Википедиа: http://en.wikipedia.org/wiki/Atlantis:_The_Lost_Empire
ИМДБ: http://www.imdb.com/title/tt0230011/

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.643
Поени од реакции
34.057
Џек Бауер го надминува Брус Вилис!
Се бори во пола колена вода, паѓа, пиштолот исто.. го подига и пука после ко нов, се бори против натприродното, заробено зад огледалата, потоа го ослободува (за да си спаси фамилијата) и се враќа во стара баби4ка која се трансформира во натприродна вештерка sort of, каде ќе биде убиена од Семоќниот Бауер, кога на крај на еден начин преживува рушење на пола зграда и тој, himself, станува натприроден.

Браво за одбивниот Бауер во Mirrors, wannabe хоророт (добра приказна, добра реализација али нема Х од хорор). :vozbud:

Тhe Skeptic.

И самиот бев скептичен околу филмот. Не очекував многу и ги задоволи моите ниски очекувања. Доста напнат филм. На еден скептик му умира далечна тетка па спие во нејзината куќа дур не се расчистат работите околу тестаметот. Но куќата е haunted, од кој, проверете сами. Не е тетка му иначе.

Повеќе ме напна овој отколку акцијава од погоре.

Kajgana Shop

На врв Bottom