Ај пак ја...не дека ми е колоквиумска недела
Prisoners (2013)
Обично кога филм има добар трејлер, се навикнав да не очекувам многу од филмот. Мило ми е што тек тук ме порекнуваат некои филмови, филмови како овој.
Филмот започнува кога
Келер Довер ( Hugh Jackman )- обичен татко од предградието - и неговата фамилија го прославуваат денот на благодарноста во куќата на
Френклин Бирч ( Terrence Howard ). Кога ќерките на Довер и Бирч тргнуваат назад во куќата на Доверови, никој не ни помислува дека тоа е последен пат што ќе ги видат.
Детективот Локи ( Jake Gyllenhaal ) кој има 100% учинок на решени исчезнати случаеви е водечкито детектив на оваа истрага. Главниот осомничен е ослободен поради не доволни докази и ниво на интелегенција на 10 годишен што го отпишува од луѓето доволно свесни за да извршат такво дело. Довер и Бирч ги земаат работите во свои раце.
Еден од подобрите крими трилери што излегле последниве години. Искрено не знам за лоша улога на Теренс Хауард, па така е и во овој филм. Можеби нема многу време на екранот, но тоа што го има го глуми перфектно. Помеѓу Гиленхол и Џекман искрено ми е тешко да одлучам кој даде подобра глума. Дефинитивно ќе го видите Гиленхол во непрепознатливо светло, додека за Џекман, добар начин да ја продолжи кариерата после Оскарот, што според мене заслужува да добие номинација и за оваа улога
Филмот си има оцена
8.1/10 на
IMDB и комплетно се согласувам со неа. Не е чиста 10ка поради глумата на остатокот од екипата ( со чесни исклучоци ). Ќе видете ликови што сте навикнале да ги гледате во такви улоги, што мене искрено ме нервира. Оние со подобра интуиција и перцепција можеби ќе претпостават за негативецот, меѓутоа и покрај тоа филмот ќе ве држи во неизвеснот
Завршетокот иако според многумина е лош, за мене е на место и можам да сватам зошто е избран тој, но тоа не значи дека морам да го сакам
Overall дефинитивно вредни 2 часа и 30 минути. Лесно би го ставил на рамниште со
" Mystic River ".