Поранешен пријател е поопасен и од најголемиот непријател?

Член од
8 февруари 2007
Мислења
1.968
Поени од реакции
43
Добро, сега можеби непријател звучи малце опасно, ама сепак под непријател можеш да сфатиш некој што сака да те зезне, да ти наштети, некој што не те поднесува. И не се мисли дека пријател што го имаш во моментот и на кој што му веруваш. Се мисли на човек кој ти бил пријател, на кого си му верувал и си му ги кажувал тајните и ете со тој човек расчистуваш и не ти е повеќе пријател. Тој може ете да го искористи тоа што те знае, за да ти забие нож во грб.
Ајде вака. Не ти е веќе пријател. Што би требало да значи тоа? Дека нешто се скршило и она доверување на тајни повеќе го нема, но сепак знаете да си кажете што општо ви се случува во животот, едноставно да си останете на здраво и како си.
Ако е ваков случајот не верувам. Треба да си бездушен за да наштетиш на некого кого го познаваш и комуницираш со него.
Нормално има и исклучоци од ова, едноставно тоа зависи од личноста и нејзиниот карактер.

Поранешен пријател со кого немате апсолутно никаква комуникација е сосем различно. Тогаш може да очекувате се. Знаете дека знае се за вас, дека може тоа да го искористи во било кој момент..она што не би требало да го заборави е дека и вие го знаете него. Значи како што тој знае за вас така и вие за него. Свесен е дека може да му вратите со иста мера ако само посакате.

Непријател..па тој не знае ништо посебно или детално за вас. Секогаш повеќе внимавај на пријателот отколку на непријателот или пак на поранешниот пријател.

С

Сатори

Гостин
Поранешен пријател е поопасен и од најголемиот непријател.
Ете зошто јас не ги пуштам тие трите во никој случај, зошто знаат за мене повеќе од што јас сама знам. :icon_lol:

Нормално дека има вистина во горе наведеното, кога некој ти бил толку близок, сте делеле емоции, ставови, тајни, секако дека за тебе ќе знае повеќе од било кој и ќе ги знае начините за најдобро да те повреди, но, ова мора да се разгледа и од другата перспектива, ќе знаеш и ти како да се браниш или како да нападнеш затоа што колку знае твојот поранешен пријател за тебе, толку знаеш и ти за него.

Затоа, јас сепак би да се „плашам“ повеќе од непријателите, можеби наивно премногу им верувам на моите најдобри пријателки за да знам дека дури и кога би се скарала со нив, никогаш не би направиле нешто против мене или јас против нив, тоа се години во прашање, емоции и љубов, секоја од нив ја гледам како да ми е сестра и знам кои граници сме си ги поставиле меѓусебно.

tomislayer

Елегантно дебел =)
Член од
18 ноември 2008
Мислења
1.482
Поени од реакции
82
Poraneshen prijatel e opasen kako neprijatel onolku kolku sho bil dobar prijatel.
И точно е, ама и не е... ако бил СТВАРНО добар пријател онда не е опасен... ама ако пријателот ви бил ѓубре уше од почеток према сите а со вас бил ок... ондак кога тогаш ке заврши „пријателството“ И он ке почне да сере за вас и да ви издава тајни... а тоа ми делуе ко непријател на мене...

А

Александра Д.

Гостин
Често ја слушам оваа реченица и баш ме интересира што мислите вие за тоа.

Што мислите дали е вистинита оваа реченица?
Зашто да? Ако не, зашто не?

Дали заради тоа што пријателот ги знае сите наши слаби точки,тајни па откако ќе престане пријателството може да ги употреби против нас?
Целосно вистинита. Само поранешниот пријател ги знае нашите слабости и знае се за нас, затоа и може највеќе да не повреди.

Член од
10 февруари 2008
Мислења
3.947
Поени од реакции
2.060
А кога вашиот поранешен пријател ќе формира коалиција со вашиот сегашен непријател и со заеднички сили ќе се насочат против вас??? Можеби ова е и најлошата комбинација???

Ама како и да е, според мене ниедна комбинација не може да биде лоша комбинација се дотогаш додека вистината е на ваша страна.
Јас искрено не се замарам ни со поранешен пријател, ни со сегашен непријател. Нека си прават што им е по волја (се додека не ја преминат границата,нормално).
А јас да се замарам со одмазда и со нивни глупости-Не, Благодарам.

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728

Дали заради тоа што пријателот ги знае сите наши слаби точки,тајни па откако ќе престане пријателството може да ги употреби против нас?
Потполно се согласувам со овој цитат. Па секако дека оној кој не знае најдобро и за кого сме мислеле дека ни е пријател, еден ден може да се сврти против нас и да искористи се’ што сме му кажале во доверба.
Интересно е што непријателот ги пробува сите начини да ни наштети, а поранешниот пријател знае точно каде да удри.
Сепак мислам дека вистинските пријатели, оние на кои им кажуваме се’ никогаш нема да ни го свртат грбот и да се свртат против нас. Затоа треба малку повнимателно во изборот на човекот на кој ќе му го раскажеме целиот наш живот.

number_one

helloooooooooooo
Член од
18 февруари 2009
Мислења
27
Поени од реакции
1
sekogash se pazime od neprijatelot i delumno neprijatelot ne e nikakva zakana za nas,onoj koj go smetame za prijatel e nasiot najgolem neprijatel.rani kuce da te lae stara i mudra izreka.Cuvaj se od odnoj koj e najblizu do tebe i do tvoite tajni i veruvaj samo na svoite oci se drugo e laga.

Ете зошто јас не ги пуштам тие трите во никој случај, зошто знаат за мене повеќе од што јас сама знам. :icon_lol:

Нормално дека има вистина во горе наведеното, кога некој ти бил толку близок, сте делеле емоции, ставови, тајни, секако дека за тебе ќе знае повеќе од било кој и ќе ги знае начините за најдобро да те повреди, но, ова мора да се разгледа и од другата перспектива, ќе знаеш и ти како да се браниш или како да нападнеш затоа што колку знае твојот поранешен пријател за тебе, толку знаеш и ти за него.

Затоа, јас сепак би да се „плашам“ повеќе од непријателите, можеби наивно премногу им верувам на моите најдобри пријателки за да знам дека дури и кога би се скарала со нив, никогаш не би направиле нешто против мене или јас против нив, тоа се години во прашање, емоции и љубов, секоја од нив ја гледам како да ми е сестра и знам кои граници сме си ги поставиле меѓусебно.
izvini sto ke se nadovrzam na tvoeto razmisluvanje i gledanjeto na stavovite ti si znaes najdobro no pazise od onie koi go jadat parceto leb so teebe i jas imav drugarka od 24 sati 20 zaedno samo krevet ne delel na kraj taa bese edinstvenata koja mi go iskopa grobot.nikogas ne misli deka godinite se vo prasanje sigurno na drugarka sto ja znaes 2 dena nema da i gi kazes tvoite tajni za se treba vreme i doverba no pazi da ne se pokaes za se i da ne ti bide docna zosto posle nema nazad.

Член од
14 јануари 2009
Мислења
37
Поени од реакции
1
pogovorkava faka mesto i spored mene e tocna...poranesniot prijatel kao so nekoi veke kazaa TE DRZI VO SHAKA i znae mnogu stvari za tebe pa znae da udri kaj so najmnogu ke te zaboli...ali DA isto taka stom ti bil priajatel nekad ondak i ti znaes puno stvari za nego pa ne si so prazni race i imas i ti so so da mavas :vozbud:

Mlad_man

Sine Qua Non
Член од
20 април 2007
Мислења
3.475
Поени од реакции
207
Држи ова вода поранешен пријател поопасен од најголем непријател ама тука ќе се изменат некои ствари, а тоа се. Технички пријателот штом е поранешен занчи не е пријател и е непријател. А зошто е поопасен? Сите ние знаеме на пријатели да кажеме некоја тајна или пак некоја друга работа за себеси или пак за некој друг. Тоа може да припука наназад доколку тој одлучи да го искористи против тебе. Кажувајќи свои работ можеш само себе си да наштетиш, но ако си му зборел за пријателите може да ги искористи тие работи и нив да ги сврти против тебе.

Medea

Облинеса
Член од
25 април 2007
Мислења
2.973
Поени од реакции
3.269
Злоупотреба на информациите.... Откриените слабости, тајните кои постоеле, веќе се оружје. Грдо, ама за жал се повеќе луѓе осетиле горчлив вкус на тоа пријателство- непријателство.
Не би сакала да ми се случи.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Гледам дека веќе сум пишаљл на темава, ама ако сега ќе пишам од друг агол.
Поранешен пријател не можи да биди поопасен од непријател општо земено.
Поранешниот пријател и да ја има изневерено довербата и има изедено љања за нешто е детска игра со тоа што можи да ти направи непријате. Тоа се само ѕид од празни зборови меѓу нас и она што е суштина. Пријателот можи да те повреди со зборови, ама таа повреда се преживува сигурно :icon_lol:.

Член од
25 јануари 2007
Мислења
6.775
Поени од реакции
314

Дури и премногу вистина има во реченицата.
Секогаш си спремен на омаловажување, исмевање, оцрнување и сл. од страна на личности кои од секогаш не те миришале многу-многу, додека никогаш не знаеш на што се` е спремен оној кој што некогаш ти бил близок.
Некој треба да е очајно гневен и огорчен за да е во состојба да заборави на сите твои позитивни страни и доблести и на сите работи кои си ги направил за него, за неговото постоење* да биде во насока да те уништи. ( *кога некој сака да те пресече, по автоматизам треба да го следи секој твој чекор за да му успее тоа... :toe: ) И крајно ниско ми е да живеам за тоа да му наштетам на некој со кој што некогаш сум била колку-толку блиска, а и не ми е сеедно кога за личност за која сум мислела дека е чиста ко солза ќе дознаам дека има премногу голема уста, па дури и до тој степен не само работи кои што во доверба сум ги кажала, туку и лаги да шири наоколу.
Но сепак, најмалку што ќе успее една таква личност е да ме повреди, баш напротив, ќе допринесе целиот процес на “преболување“ поради нашето оддалечување да е многу полесен за мене. Ќе бидам благодарна што повеќе немам таков “пријател“ во мојот живот.

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
5.001
Поени од реакции
12.604
Па,ако бил вистински пријател,нема никогаш да те изневери,во смисла како одмазда да ги издаде сите твои тајни. Ама ако уште додека сте биле пријатели,издавал тајни на секој и секого,да,може да биде поопасен од непријателот.:smir:

Член од
27 ноември 2007
Мислења
619
Поени од реакции
45
Ја сум тоа за моите поранешни пријатели. Значи не издавам нивни тајни, ама ако некаде се сретнеме тогаш ја сум им препрека, ги препозанвам онака као ја губат контролата малце неугодно им е. Инаку не дека ја нешо се иам напанта ода се одмаздувам или не знам шо тамо да кројам заговорнички планови, едноставно таква не нзам како да ја наречам, можеби моќ, ако некој близок ми згреши од омразата шо се скалдира во мене без ништо да направам нешто лошо порано или покасно му се случува. Баш и поради тоа што го знам тоа никогаш не сум бил во положба да се одмаздувам или возвраќам удар.

Kajgana Shop

На врв Bottom