Поранешен пријател е поопасен и од најголемиот непријател?

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Често ја слушам оваа реченица и баш ме интересира што мислите вие за тоа.

Поранешен пријател е поопасен и од најголемиот непријател.

Што мислите дали е вистинита оваа реченица?
Зашто да? Ако не, зашто не?

Дали заради тоа што пријателот ги знае сите наши слаби точки, тајни, па откако ќе престане пријателството може да ги употреби против нас?

КиреМали 1911

Модератор Неимар
Член од
23 јуни 2007
Мислења
1.313
Поени од реакции
223
Според мене, исказов е повеќе од точен. Непријателот, колку и да е спроти нас, не може да ни наштети, доколку при самото запознавање, сме биле непријатели. Самата омраза кон спротивната страна ствара ментален блок кај непријателот, и тој, дури и да ги забележи нашите слабости, не знае како да ги употреби против нас. За разлика од него, ние сме им ги изложиле нашите слабости на поранешните пријатели, на истите сме им кажале што најмногу не повредува, која е највредната работа која не води во нашиот живот. Во моментот кога пријателот станува непријател, е многу посилен. И тогаш (за жал, тоа е така во самата психа на човекот, и не се обидувам да го судам, посебно не тука, не му е место) тој удира со сите оружја кои ги има.

Само уште една работа - доколку ние имаме поранешен пријател, тога има и тој, а тоа сме ние. Можеби звучи злобно, но и ние ги знаеме неговите слабости, нели? Зарем би дозволиле да бидеме повредени а да не возвратиме на такви ниски удари?

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
Поранешен пријател е поопасен и од најголемиот непријател.

Што мислите дали е вистинита оваа реченица?
Зашто да? Ако не, зашто не?
Вистинита е од причините кои и сама ги наведе:
Дали заради тоа што пријателот ги знае сите наши слаби точки,тајни па откако ќе престане пријателството може да ги употреби против нас?
Што и значи дека во секое време заканите од откривање на нашите слаби точки се и поголема закана од тоа да имаш куп непријатели..

Desire

Refuse,Resist
Член од
25 декември 2007
Мислења
1.823
Поени од реакции
284
Само уште една работа - доколку ние имаме поранешен пријател, тога има и тој, а тоа сме ние. Можеби звучи злобно, но и ние ги знаеме неговите слабости, нели? Зарем би дозволиле да бидеме повредени а да не возвратиме на такви ниски удари?
Многу точно и нормално.Колку и да е злобно,сепак со тоа се браниш,немаш друго на располагање,а и нема злобно/незлобно со непријатели/поранешни пријатели.

И ниту најголемиот непријател ниту поранешниот пријател не можат да бидат “опасни“ ако не дозволите.Непријателот не ви ги знае слабостите,така да на исто сте,колку напаѓа он толку враќаш ти,а истото е и со поранешните пријатели,он ти ги знае слабостите и ти нему и пак еднакви сте,он напаѓа,ти враќаш.

Ако не вратиш,ќе си останеш со прстот у уста,и кој сака нека каже дека не треба да се замараш со такви работи,не е туку-така тоа.Може е детски ама па зошто мене некој да ме напаѓа а јас само да седам и да ќутам и после да се жалам на пример како мене поранешната другарка ме оговарала и кажала нешто што не требало никој друг освен неа да знае,а јас нејзе не ја издавам.Е ќе ја издадам за инает бе,нека пукне после.

Член од
28 септември 2008
Мислења
111
Поени од реакции
0
Уф мислам дека е точно тоа ... Дека поранешниот пријател е поопасен од најголемиот непријател .. Буквално се согласувам со постот на КиреМали 1911 ... Поздраф :)

Член од
22 ноември 2008
Мислења
596
Поени од реакции
99
Најопасно е ако најголемиот непријател ни е поранешен пријател!!!:vozbud:

Фокси

Talk nerdy to me
Член од
11 октомври 2007
Мислења
2.358
Поени од реакции
1.390
Ми се има ова случено.
Со девојче што се имам многу дружено сега не сум блиска.Од кога прекинавме да се дружиме на сите им ги кажала моите тајни,моите слаби точки и слично.Тоа ми беше ум за друг пат сега само на другарките што сум со години заедно им ги кажувам сите работи затоа што премногу добро ги знам и знам дека и кога би се скарале не би ме издале ниту јас би ги издала нив.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Моментално имам пријатели а непријатели немам,од мое лично искуство пријател не можи да ми стани непријател,затоа што до толку ми нема никој згрешено.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Toa sto ne treba da go znae tvojot neprijatel, ne mu go kazuvaj na tvojot prijatel. Se sto ke kazes moze da se upotrebi protiv tebe.Podobro e da ti se plasat otkolku da te sakaat.

Paranoik

내 ♡, ∞.
Член од
10 август 2008
Мислења
1.873
Поени од реакции
451
...Toчно...Поранешниот пријател, сепак, ти бил некогаш пријател, и ги знае сите твои слабости и предности, и знае точно да мавне на најболното и најслабото место...

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Моментално имам пријатели а непријатели немам,од мое лично искуство пријател не можи да ми стани непријател,затоа што до толку ми нема никој згрешено.
Добро, сега можеби непријател звучи малце опасно, ама сепак под непријател можеш да сфатиш некој што сака да те зезне, да ти наштети, некој што не те поднесува. И не се мисли дека пријател што го имаш во моментот и на кој што му веруваш. Се мисли на човек кој ти бил пријател, на кого си му верувал и си му ги кажувал тајните и ете со тој човек расчистуваш и не ти е повеќе пријател. Тој може ете да го искористи тоа што те знае, за да ти забие нож во грб.

toa e tocno se slagam.podaleku od tie prijateli.:toe:
Ама ти кога се дружиш со некого, си со таа личност. Од каде можеш да знаеш дали ќе се скараш со тој пријател или не? Џабе ако го одбегнуваш поранешниот пријател, кога он веќе ти ги знае слабите точки.

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.404
Поени од реакции
5.960
Не залудно е изрекава:
Господе чувај ме од пријателите, од непријателите сама ќе си се чувам.

Како што кажаа и погоре, поранешните пријатели нѝ ги знаат доблестите и маните, дури и слабите точки, знаат каде да удрат, каде боли највеќе, па најмногу можат да нè повредат ако го сакаат тоа.
Доста тешко се надминуваат овие работи после.

girlll

§įмθπŞ ďª φΪШ
Член од
28 јануари 2007
Мислења
3.418
Поени од реакции
111
Факт дека е така. Поранешниот пријател те знае подобро од било кој непријател.

Член од
18 август 2008
Мислења
680
Поени од реакции
34
Апсолутно се слагам.Поранешниот пријател те држи во шака затоа што му се имаш поверено.А факт е дека има и луѓе кои не ги боли и не се замараат со тоа што тој може да отчука :raz:

Kajgana Shop

На врв Bottom