Помош, софтверски проблеми и совети

Член од
21 ноември 2005
Мислења
5.215
Поени од реакции
939
Од пред некое време Winamp ми се стартува се побавно и побавно и не знам точно зошто е тоа така. Имав инсталирано K-Lite Codec Pack па го избришав, па фино работеше ама пак морав да го инсталирам пошто не можев некои видео формати да ги гледам. Сега забележувам дека и други аудио/видео програми се стартуваат побавно. Што може да биде проблем?

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Од пред некое време Winamp ми се стартува се побавно и побавно и не знам точно зошто е тоа така. Имав инсталирано K-Lite Codec Pack па го избришав, па фино работеше ама пак морав да го инсталирам пошто не можев некои видео формати да ги гледам. Сега забележувам дека и други аудио/видео програми се стартуваат побавно. Што може да биде проблем?
Направи му еден убав DEFRAGMENT на хард дискот :)

И што компјутер имаш? И кој Windows?

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Intel Celeron CPU 2.40GHz, 2GB RAM, ова ли се бара? :)

Иначе имам Windows XP SP3
За ХР добар ти е РС, а тоа дека ти оди споро, може хардот да те зеза. Само со видеа имаш проблем или со се што правиш?

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484
Прво, Винамп е многу покомплексен програм него што се мисли и бара доста риросри при стартување, најмногу заради тоа што претпоставувам имаш доста плеј листи зачувани. Пробај да ги тргнеш сите што значи во меморија да нема ништо или преинсталирај го и ќе видиш дека ќе стартува доста побрзо најверојатно. Друго, проблемот со успорување исто така се должи на кодеците кои се поим за заебување на оперативен ситем. Верувај ми несакаш да направиш конфликт помеѓу различни кодеци, кој веќе најверојатно си го направил. Ако сакаш да бидеш со сигурност чист треба да направиш формат или пак ако си доволно искусен и стручен можеш да го лоцираш проблемот и да ги избришеш мада мислам дека веќе е касно. Кога кодек ке направи проблем тешко без формат да средиш. Дали користиш XP?

Дечки дајте некој добар бесплатен антивирус според вас, имам големи проблеми, најверојатно до вируси е проблемот, фала однапред, поздрав.
Microsoft Security Essential, а пред тоа направи еден (full scan) со Superantispyware & Malwarebytes Anti Malware, aко не се работи за некои ептен гадни тројацни ќе се ичистиш.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
помагајте луѓе плис... драјвери за Canon I-Sensys LBP 3010 неможам да најдам НИКАДЕ.. цел гугл го превртев.. ако има некој ве молам дајте кажувајте !!!

Член од
28 март 2006
Мислења
17.772
Поени од реакции
12.235
С

Спенсер

Гостин
Ништо тогаш, штом времето у биосот е ок...смена на батерија беше као нешто најлесно пред да го отпишеш од инвентар :) барем кога ќе начекаш, види што грешка е-код, број и слично.
Каде да најдам батерија да купам??? ја гледам која е на матичната...

иначе пуштам ХДД регенератор,застанува на некој ~25% и не мрда од таму... незнам стварно што е форава... 5ипол/6 години веќ...е толку му е изглеа...

Член од
28 март 2006
Мислења
17.772
Поени од реакции
12.235
Каде да најдам батерија да купам??? ја гледам која е на матичната...

иначе пуштам ХДД регенератор,застанува на некој ~25% и не мрда од таму... незнам стварно што е форава... 5ипол/6 години веќ...е толку му е изглеа...
Да не испадне само дека џабе ќе потрошиш пари пошто не е гаранција дека е до батеријата...ти застанува на 25%.
-види барем дали (ваљда има опција) у биос setapot>pc health колку покажува волтажа на батеријата (ако е многу падната, под 2-2.5 волти е потенцијален проблем, пак зависно од спецификација на твојата матична). Ама и хардот ти кочи, а дали се овие ствари поврзани...пробај ако се малку лоши сектори да ги среди...ако се многу тешко поправка.
Сепак, на толку грешки и проблеми..на твое место, ако сеуште е за користење, би го однел сепак на сервис (т.е. или некој од овде да помогне или сервис-да не лупам превише :) ...има хардвераши овде кои се запознати со вакви ствари). Имаат и волтметри и харддиск јутилити. За батерија не знам, ваљда се наоѓа кај овие попознативе трговци-пак зависи која батерија.

С

Спенсер

Гостин
Да не испадне само дека џабе ќе потрошиш пари пошто не е гаранција дека е до батеријата...ти застанува на 25%.
-види барем дали (ваљда има опција) у биос setapot>pc health колку покажува волтажа на батеријата (ако е многу падната, под 2-2.5 волти е потенцијален проблем, пак зависно од спецификација на твојата матична). Ама и хардот ти кочи, а дали се овие ствари поврзани...пробај ако се малку лоши сектори да ги среди...ако се многу тешко поправка.
Сепак, на толку грешки и проблеми..на твое место, ако сеуште е за користење, би го однел сепак на сервис (т.е. или некој од овде да помогне или сервис-да не лупам превише :) ...има хардвераши овде кои се запознати со вакви ствари). Имаат и волтметри и харддиск јутилити. За батерија не знам, ваљда се наоѓа кај овие попознативе трговци-пак зависи која батерија.
фала многу... не е за користење,така да,ќе пробам во делови да го шитнам... не е до хардот 100%... незнам што му е... сепак фала...

Член од
30 мај 2010
Мислења
100
Поени од реакции
7
Момци , како да направам боотабл ЦД ... Се работи за Виндоус ХП симнат од торент ( со спецификација дека е мулти буталбл што и да значи тоа -.- ) Торентот е во .рар зипуван ...

Прв пат правам бутабл ЦД за инсталација на Виндоус па ако може некој да ми објасни по некоја работа .. :)

Член од
30 мај 2010
Мислења
100
Поени од реакции
7
Ете , направив така ..

Пошто ми е прв пат , намерно земав 3 ЦД-ња , ако заебам да можам пак :]

Се реже па ќе видиме :)

Член од
13 октомври 2010
Мислења
65
Поени од реакции
5
рестартира компјутерот и треба да подкараш дискот.

Бараш boot from cd / dvd Ако нема директен boot треба да влезнеш во сет'па и да промениш да чита прво од диск. Може и да те прашува и да треба да Притиснете произволно копче од тастатурата

Член од
30 мај 2010
Мислења
100
Поени од реакции
7
Да да , не ми е прв пат да инсталирам / форматирам компјутер , знам добро како иде процесот , само незнаев како да направам боотабл диск .

Фала многу .

--- надополнето ---

Еве сеа проблем :/

ЦДто што го изрежав ми се чини дека е ок т.е ми отвара сетап додека сум на Виндоусов

Наметив боот девајс на ЦД ром и го чита ЦДто и ми вика Press any key притискам но нема никаква реакција т.е ми го пушта Виндоусот најнормално ...

Што да правам ?

Kajgana Shop

На врв Bottom