Помош, софтверски проблеми и совети

Член од
20 март 2008
Мислења
694
Поени од реакции
414
Имам еден проблем. Гледав Филм на БС плејер, нвм тоа ... и од еднаш ми се блокира сликата, а звукот продолжи нормално. Ништо не работеше ... алт ф4, цтрл алт дел .. итн итн. морав рестарт од дугме. Прв пат ова вака ми се случува. Дан му се случило и на некој друг, или па да знае некој што е работава? Не е ништо страшно ама ме интересира зошто се случи тоа.
Фала однапред

Член од
20 ноември 2008
Мислења
2.905
Поени од реакции
400
ВЕ МОЛАМ ЗА ПОМОШ !!!

земав да инсталирам WindowsXP, и се одеше добро, и таму каде што требаше дисковите C,D,.. и одам на Ц да го форматирам небиваше, бидејки нешто пишуваме треба да имам изгледа повеке зафатеност од 1020МБ, и тогаш пробав во дискот Д и тамубиваше, и чекав чда се форматире и после го рестартирав и ми се појави ERROR LOADING OPERATING SYSTEM .. барав на гугл, читав и некои кои имаа исти проблем да проверат во кукиштето да не им било оштетен хард дискот или жица некоја скинато шознам..и после направив нешто и ми се појави друго, тоа
PRESS F2 TO ENTER SETUP
PRESS F11 TO BOOT MENU
1024MB OK
стискав ф2 , ф11 и не се оклучува.. и толко
до шо е проблемот?! и неможам сега да го оклучам компјутерот.

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
Имам проблем. Уствари два. Самошто направив формат на компјутерот.

1. На прво вклучување немам интернет. Треба да го рестартирам компјутерот за да имам интернет. Ова се дешава откако инсталирав Windows 8. Се случуваше пред овој формат и после него.

2. Самошто почнувам да куцам на тастатура, речиси за секое копче од тастатура што сум го притиснала, ми се вклучува инстанца од калкулатор. Значи куцам јас и у позадина 20 инстанци од калкулатор имам. Идеја некој има зошто ова би можело да се дешава? Тастатурата ми е на усб.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.503
ВЕ МОЛАМ ЗА ПОМОШ !!!

земав да инсталирам WindowsXP, и се одеше добро, и таму каде што требаше дисковите C,D,.. и одам на Ц да го форматирам небиваше, бидејки нешто пишуваме треба да имам изгледа повеке зафатеност од 1020МБ, и тогаш пробав во дискот Д и тамубиваше, и чекав чда се форматире и после го рестартирав и ми се појави ERROR LOADING OPERATING SYSTEM .. барав на гугл, читав и некои кои имаа исти проблем да проверат во кукиштето да не им било оштетен хард дискот или жица некоја скинато шознам..и после направив нешто и ми се појави друго, тоа
PRESS F2 TO ENTER SETUP
PRESS F11 TO BOOT MENU
1024MB OK
стискав ф2 , ф11 и не се оклучува.. и толко
до шо е проблемот?! и неможам сега да го оклучам компјутерот.
F2 i F11 искачаат оти немаш хард....уствари ти хард имаш а немаш дрјвер за хардот оти си паднат од марс и AHCI ти е странски збор...гуглај малце AHCI driver...или за нобови наједноставна варијанта вози го место у AHCI како ИДЕ, само у БИОС треба да смениш на ИДЕ мод пошо AHCI не ти треба.
--- надополнето: 18 јануари 2013 во 01:18 ---

1. На прво вклучување немам интернет. Треба да го рестартирам компјутерот за да имам интернет. Ова се дешава откако инсталирав Windows 8. Се случуваше пред овој формат и после него.

2. Самошто почнувам да куцам на тастатура, речиси за секое копче од тастатура што сум го притиснала, ми се вклучува инстанца од калкулатор. Значи куцам јас и у позадина 20 инстанци од калкулатор имам. Идеја некој има зошто ова би можело да се дешава? Тастатурата ми е на усб.
1. Драјверот на Микрософт од 8цата не се сака со твојата мрежна карта(онбоард највероватно), ти треба драјвер од производителот на мрежната карта...која и да ти е.
2. Исто како горе, најновите можни драјвери за чипсетот од твојата матична плоча треба да ги инсталираш што ке го среди системот да е постабилен и УСБто ке го среди...после инсталирај драјвер за мрежната ОД ПРОИЗВОДИТЕЛОТ!

Член од
20 ноември 2008
Мислења
2.905
Поени од реакции
400
F2 i F11 искачаат оти немаш хард....уствари ти хард имаш а немаш дрјвер за хардот оти си паднат од марс и AHCI ти е странски збор...гуглај малце AHCI driver...или за нобови наједноставна варијанта вози го место у AHCI како ИДЕ, само у БИОС треба да смениш на ИДЕ мод пошо AHCI не ти треба.
--- надополнето: 18 јануари 2013 во 01:18 ---
eве ти слика види ..
и кога стискам, значи не отваре ништо, а би требало да влезе во BIOS. што да правам сеа?

Untak

Simply complicated...
Член од
16 јануари 2008
Мислења
441
Поени од реакции
68

Исто така Avast прави проблеми со мрежата на Windows 8, смени го него во случај него да си го инсталирала.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.503
eве ти слика види ..
и кога стискам, значи не отваре ништо, а би требало да влезе во BIOS. што да правам сеа?
Сеа и тастатурата ли не ти работи шо невлага у БИОС?
За Биос обично се влага со DEL ili F2....у секој случај пишува доле на екранот која типка е на тастатурата.
Мислам дај реши се дискот ти е проблемот или ЦДто или тастатурата, ако ти треба УСБ драјвер т.е. оперативен за таа тастатура да функционира купи си УСБтоPS2 адаптерче за 50денари и уштекај ја у PS2.

Член од
20 ноември 2008
Мислења
2.905
Поени од реакции
400
Сеа и тастатурата ли не ти работи шо невлага у БИОС?
За Биос обично се влага со DEL ili F2....у секој случај пишува доле на екранот која типка е на тастатурата.
Мислам дај реши се дискот ти е проблемот или ЦДто или тастатурата, ако ти треба УСБ драјвер т.е. оперативен за таа тастатура да функционира купи си УСБтоPS2 адаптерче за 50денари и уштекај ја у PS2.
тестатурата си работи, се е океј на другиот компјутер.
јас кога стискам Ф2 вели ENTERING SETUP.. ама нема шо да чекам 5 или 10 минути за да влезе во БИОСОТ .. треба одма да влезе..

Член од
12 септември 2008
Мислења
324
Поени од реакции
44
тестатурата си работи, се е океј на другиот компјутер.
јас кога стискам Ф2 вели ENTERING SETUP.. ама нема шо да чекам 5 или 10 минути за да влезе во БИОСОТ .. треба одма да влезе..
Извади ја батеријата на 10тина минути ама прво извади го од струја цело куќиште. И види да не имаш некој подуен кондензатор на матична.

Член од
7 декември 2011
Мислења
283
Поени од реакции
83
ПОМОШ!!!
КОГА ГО СТАВИВ ЦД-ТО ЗА ФОРМАТИРАЊЕ ГО РАСТЕРТИРАВ ПЦ-ТО И ПОЧЕКАВ ДА СЕ ВЧИТЕ ЦД-ТО, ПОСЛЕ КОГА СЕ ВЧИТИ КОМПЈУТЕРОТ МИ СЕ РАСТЕРТИРА (BLUE SCREEN OF DEATH) ЕВЕ ГО И ВИДЕОТО ШТО ГО НАПРАВИВ ..
ПУШТЕЈТЕ ОД 0:30 СЕКНУДА ПА НАТАМУ !

Едит : пробав повеќе пати и пак истото

Член од
16 јули 2008
Мислења
1.858
Поени од реакции
1.034
Од како земав нов монитор се ебавам со ова.Буквите на сајтовите се многу ситни и мора цело време да праам зоом (ctrl + scroll).Арно ама некад заборавам и наместо да зумирам "вадам очи" мачееќи се да прочитам некој текст.

Користам мозила па прашањево ми е може некако да сејфувам и така зголемено да ми ги отвара сите страни?

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Од како земав нов монитор се ебавам со ова.Буквите на сајтовите се многу ситни и мора цело време да праам зоом (ctrl + scroll).Арно ама некад заборавам и наместо да зумирам "вадам очи" мачееќи се да прочитам некој текст.

Користам мозила па прашањево ми е може некако да сејфувам и така зголемено да ми ги отвара сите страни?
На која резолуција си и колку инча е мониторот?

Kajgana Shop

На врв Bottom